Indhold
Hvordan bekæmpes og udryddes sølvfisk også kaldet sølvkræ eller benævnt som “sild”? Måske har du kæmpet med dem derhjemme i et stykke tid, og så var de pludselig væk eller reduceret i antal. Nu er de måske begyndt at kravle rundt igen, og de ser ud til at leve rigtig godt hjemme i dit hus, lejlighed, værelse eller i dit sommerhus. Kig med herunder og få svaret på, hvordan du kommer af med alle disse sølvfisk (sølvkræ) på én gang.
Hvordan ser sølvfisk (sølvkræ) ud?
Sølvfisk er små og grå og 1 til 2 cm. lange, og så er de vanvittig hurtige. Du kender det sikkert godt, hvor du kommer ud på badeværelset om morgenen og tænder lyset, og så løber de små sølvfisk (sølvkræ) hurtigt hen over badeværelsesgulvet og gemmer sig hastigt i en sprække langs gulvet eller i en revne i en flise langs badeværelsesgulvet eller væggen.
Sølvfisk (sølvkræ) er meget gamle, der er gået mere end 300 millioner år siden de første dyr, der lignede sølvfisk så dagens lys (Århus universitet, 2009).
Der findes to former for sølvfisk (sølvkræ). Den ene er sølvfarvet og bliver omtrent 1 cm lang og hedder Lepisma saccharina på latin. Den anden sølvfisk bliver lidt større og bliver knapt 2 cm lang, og har mørke pletter og er grålig. Den anden sølvfisk hedder Thermobia domestica på latin. Søvfisk (sølvkræ) lever af både sukker, stivelse og døde insekter (ibid, 2009).
Hvorfor får jeg sølvfisk (sølvkræ)?
Sølvfisk (sølvkræ) elsker vand og fugt. Så hvis du har lidt fugt i din bolig, så er de glade for at bo hos dig. På den baggrund er kældre og badeværelser rigtig populære steder for disse små kryb. De er dog meget lyssky, og derfor gemmer sig hurtigt i sprækker og revner inde i din væg eller nede ved gulvet, når du tænder lyset. Det viser en analyse i hvert fald for dyrets levevilkår foretaget hos Jordbrugsvidenskabeligt fakultet på Århus universitet (2009).
Hvordan bekæmpes sølvfisk (sølvkræ)? Og hvordan udryddes sølvfisk (sølvkræ) bedst?
Bekæmpelse af sølvfisk (sølvkræ) er en stor opgave, men med en stribe gode fif, så kan du godt komme af med alle disse kryb selv.
Rengøring og støvsugning af sølvfisk (sølvkræ) – Pas på …!
Da sølvfisk (sølvkræ) elsker fugt, så det en god idé at støvsuge jeres revner og sprækker på badeværelset, i kælderen eller hvor du nu måtte have fået mistanke om alle disse kryb. På den måde kan fugten ikke binde sig så godt i alle disse revner. Dertil luger du i bedste fald ud i deres madrester, så de ikke har så meget at leve af. En rensning og støvsugning af sprækker og revner, hjælper derfor til at sølvfiskene ikke etablerer sig så nemt, da du kan fjerne deres føde og der ikke er noget til at binde fugten så nemt.
Pas på efter endt støvsugning. Husk at tøm din støvsugerpose eller skift den ud. På den måde kan de mange sølvfisk (sølvkræ), som du måtte have suget op ikke finde føde nede i støvsugeren, vækster og spreder sig ud i din bolig senere. Tøm eller skift støvsugerposen og undgå at de spreder sig andre steder i din bolig.
Klik, køb og find dine støvsugerposer her >>
.
Opdager du løse fliser, når du støvsuger dine fliser, sprækker og revner rundt på badeværelse eller andre steder for sølvfisk (sølvkræ), så kontakt din lokale VVS-mand. Løse fliser kan give anledning til større fugtskader. Fugtskader kan ikke anbefales for, så kan der udvikles problemer med angreb af skimmelsvampe (mug) og det ønskes ikke for det kan man blive syg af. Få lavet dine fliser, hvis der er nogle der trænger til en kærlig udskiftning. Klik og få op til 3 gratis tilbud på håndværksmæssigt arbejde >>
.
Klik og få op til 3 gratis tilbud på reparation af fugtskader og nye fliser >>
.
Rengøring og insektmiddel til bekæmpelse af sølvfisk (sølvkræ) – Vær varsom..!
Du kan bekæmpe sølvfisk både med fysisk arbejde som gentagene former for støvsugning, men det er ikke altid nok. I disse tilfælde kan du overveje, at anvende en insektgift mod kravlende insekter, herunder sølvfisk (sølvkræ). Der er dog altid en god guide på de midler, man måtte ty til at købe, så start altid med at læse de enkelte instruktioner på det produkt, som du køber.
Sprøjt alle revner og sprækker grundigt med den indkøbte insektgift, men pas på ikke at indånde midlet. Sørg altid for at have god udluftning. Sprøjt også insektgift på paneler, fodpaneler og fodlister (ibid, 2009).
Effektiviteten af ovenstående former for bekæmpelse af sølvfisk (sølvkræ) varierer naturligvis betinget af, hvor mange og hvor længe du har haft disse kryb. Uanset hvad så skulle ovenstående gerne resultere i en reduktion af krybene. Jeg har selv personligt afprøvet ovenstående, og det lykkes at fjerne sølvfisk (sølvkræ) i en lejlighed som jeg boede i for mange år siden.
Giv gerne behandlingen til bekæmpelse af sølvfisk en række gentagene forsøg. Giv det lidt tid, så du er sikker på at metoden får fat og virker effektivt – god jagt.
Klik og køb insektspray her >>
.
Kilder til bekæmpelse af sølvfisk (sølvkræ)
Jordbrugsvidenskabelige fakultet (2009). Sølvkræ. Århus universitet [Citeret d. 25. dec. 2014]. Link: www.dpil.dk, søg efter sølvkræ.
.
Klik og få op til 3 gratis tilbud på reparation af fugtskader og nye fliser >>
.