Det sunde, rene hjem af Michael René

Ønsker du at forfine dine rengøringsmetoder i den miljørigtige retning?

Så er dette klart bogen til dig eller én du kender, der trænger til en opgradering.

Klik og læs mere om bogen her >>


Fjern opkast og bræk | Sådan opløser du og fjerner bræk og opkast

Fjern bræk og opkast er ikke så delikat, men bare rolig. Du får en guide, der kan hjælpe dig med at fjerne og opløse de stride pletter. Vi har alle sammen på et eller andet tidspunkt i vores liv prøvet, at skulle kæmpe med at opløse pletter med bræk eller opkast af den ene eller anden årsag.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Fjern opkast og bræk fra farvet tøj

Fjern opkast og bræk fra farvet tøj. Gå ud på badeværelset i brusekabinen og start med at bruse tøjet godt igennem for fuld tryk med lunkent vand for at få al opkast og bræk skyllet grundigt af. Pas på med ikke, at få smurt eller spulet opkast ud over de rene arealer på dit tøj. Spul og skyl bræk og opkast af dit farvede tøj forsigtigt og pas på ikke at svine hele badeværelset. Efter du har skyllet al bræk af dit tøj, så sæt dit tøj lidt iblød. Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og ved så høj temperatur som tøjet kan tåle med vaskemiddel med enzymer.

Fjern opkast og bræk fra hvidt tøj

Fjern opkast og bræk fra hvidt tøj. Start altid med at skylle bræk og opkast af forsigtigt. Brus, derefter tøjet igennem for fuld tryk med lunkent vand for at få al opkast skyllet af. Pas på med ikke at få smurt opkast ud over arealer på tøjet, der ikke er plettet samt resten af badeværelset.

Vask dernæst tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og ved så høj temperatur som tøjet kan tåle med et blegende vaskemiddel med enzymer. Gentag behandlingen indtil pletterne med opkast er reduceret eller i bedste fald væk.

.

Bøger.org-logo

Klik og find din næste bog & bestseller her >>

.

Fjern opkast og bræk fra tøj af uld eller silke

Selvom, der er spildt bræk og opkast på dit tøj, så vær varsom, så du ikke ødelægger tøjet for meget.

Tøjet bruses igennem for fuld tryk med koldt vand for at få al opkast skyllet af. Pas på ikke at få smurt opkast ud over arealer på tøjet, der ikke er plettet samt resten af badeværelset. Vask tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne med et vaskemiddel til uld eller silke med et vaskemiddel specielt til uld eller silke. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

.

Genstridige pletter med opkast og bræk

Pletter på tøj der er genstridige eller svære at fjerne samt opkast på møbler eller gulvtæpper fjernes med salmiakspiritus. Er pletterne tørret ind fjernes mest muligt med en negle- eller en opvaskebørste. Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8%). Skrub grundigt på pletterne, med opkast, med en klud og skyl eller dub efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet eller gulvtæppet for meget. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus til 1 liter vand. Vask tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og dub møblet eller gulvtæppet en ekstra gang med koldt vand og lad det tørre. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Salmiak er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningen et ventileret sted og undgå indånding af dampe og benyt gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af salmiakspiritus.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Fjern bræk og opkast fra støvler

Har du fået opkast og bræk på dine støvler af eks. rent læder eller andet, så skal du være opmærksom på at du kan komme til at opløse farven på dine læderstøvler, når du opløser bræk eller opkast med salmiakspiritus og andre opløsningsmidler og sæber. Det er der dog heldigvis råd for.

Til at starte med vil jeg anbefale, at du starter med at skylle så meget opkast og bræk af dine støvler som muligt med vand. Du kan eksempelvis gøre det i brusekabinen og så rengøre brusekabinen bagefter, men husk prøv så vidt muligt at undgå at sprede og spule bræk og opkast rundt unødigt på dine støvler eller i badeværelset

Efter du har skyllet dine støvler, så kan du prøve at vaske støvlerne i en mild opløsning med salmiakspiritus. Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8%) ELLER bland 1 liter vand med 2/3 dl 3-dobbelt salmiakspiritus (25%). Bemærk at Salmiakspiritus kan ødelægge visse materialer, og det kan også affarve farven på dine støvler. Start derfor med at så vidt muligt at afprøve opløsningerne med salmiakspiritus på et ubetydeligt sted inden du starter den aktuelle pletfjerning. Dub grundigt på pletterne med bræk og opkast med en klud med den fortyndede opløsning med salmiakspiritus. Skyl efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Husk at lad dine støvler tørre grundigt, men pas på ikke at sætte dem for tæt på radiatoren, du kan i værste fald nemlig montere/brænde pletten fast i læderet, men tør støvlerne i lidt afstand fra en radiator på en avis efter skylning og en stribe gentagelser af den beskrevne pletfjerning.

Efter et par dages tørring, kan du give dine støvler lidt ægte læderfedt og start med at pudse den overflødige fedt af efter et par dage. Resultat kan være absolut acceptabelt, dine støvler vil dog ofte blive lidt affarvet i farvetoningen, men trods alt bedre end at smide støvlerne ud. Du kan også købe læderfedt i forskellige farvemæssige nuancer. Se et eksempel på en neutral læderfedt her >>

Klik og se et eksempel på en neutral læderfedt her >>

.