Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern opkast og bræk | Sådan opløser du og fjerner bræk og opkast

Indhold

Fjern bræk og opkast er ikke så delikat, men bare rolig. Du får en guide, der kan hjælpe dig med at fjerne og opløse de stride pletter. Vi har alle sammen på et eller andet tidspunkt i vores liv prøvet, at skulle kæmpe med at opløse pletter med bræk eller opkast af den ene eller anden årsag.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

VIDEO: Rengøring af opkast og fjern opkast

I denne video vises, hvordan du fjerner opkast fra både hårde gulve, møbler, gulvtæpper, tæpper og tøj. Klik og se de mange gode råd og fif til at opløse opkast.

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Rengøring af opkast – Fjern opkast og bræk fra farvet tøj

Fjern opkast og bræk fra farvet tøj. Gå ud på badeværelset i brusekabinen og start med at bruse tøjet godt igennem for fuld tryk med lunkent vand for at få al opkast og bræk skyllet grundigt af. Pas på med ikke, at få smurt eller spulet opkast ud over de rene arealer på dit tøj. Spul og skyl bræk og opkast af dit farvede tøj forsigtigt og pas på ikke at svine hele badeværelset. Efter du har skyllet al bræk af dit tøj, så sæt dit tøj lidt iblød i lidt af det vaskemiddel du normalt vasker tøjet i. Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og ved så høj temperatur som tøjet kan tåle med vaskemiddel med enzymer.

Rengøring af opkast – Fjern opkast og bræk fra hvidt tøj

Fjern opkast og bræk fra hvidt tøj. Start altid med at skylle bræk og opkast af forsigtigt. Brus, derefter tøjet igennem for fuld tryk med lunkent vand for at få al opkast skyllet af. Pas på med ikke at få smurt opkast ud over arealer på tøjet, der ikke er plettet samt resten af badeværelset.

Vask dernæst tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og ved så høj temperatur som tøjet kan tåle med et blegende vaskemiddel med enzymer. Gentag behandlingen indtil pletterne med opkast er reduceret eller i bedste fald væk.

.

Bøger.org-logo

Klik og find din næste bog & bestseller her >>

.

Fjern opkast og bræk fra tøj af uld eller silke

Selvom, der er spildt bræk og opkast på dit tøj, så vær varsom, så du ikke ødelægger tøjet for meget.

Tøjet bruses igennem for fuld tryk med koldt vand for at få al opkast skyllet af. Pas på ikke at få smurt opkast ud over arealer på tøjet, der ikke er plettet samt resten af badeværelset. Vask tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne med et vaskemiddel til uld eller silke med et vaskemiddel specielt til uld eller silke. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

.

Genstridige pletter med opkast og bræk på møbler, gulvtæpper og tæpper

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Pletter på tøj der er genstridige eller svære at fjerne samt opkast på møbler, gulvtæpper eller tæpper fjernes med brun sæbe enten i flydende form eller som koncentreret krystalsæbe. Der kan også anvendes sæbespåner. Der er mange guides, der anbefaler salmiakspiritus til at opløse opkast, og det virker absolut effektivt, men vi vil gerne tilråde, at afprøve brun sæbe, krystalsæbe eller sæbespåner indledningsvist før der tages skrappe midler i brug. 

Er pletterne tørret ind fjernes mest muligt med en negle- eller en opvaskebørste. Er pletterne våde så fjern mest muligt forsigtigt med køkkenrulle. Tag rengøringshandsker på og afmål 3 dl. lunkent vand og tilsæt 2 dl flydende brun sæbe eller afmål 5 dl lunkent vand og tilsæt 1 dl. krystalsæbe eller 1 dl sæbespåner.
Skrub grundigt på pletterne, med opkast, med en klud og skyl eller dub efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet for meget. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Husk at lade møbler, gulvtæpper og tæpper tørre meget grundigt og vær opmærksom på, at metoden bør gentages mange gange. Så giv ikke op. 

Der er en række guides, der anbefaler salmiakspiritus til at opløse og fjerne opkast, og her er fortyndingen 8 dl vand tilsæt 2 dl. salmiakspiritus (8%), husk rengøringshandsker og åben vinduet. Skrub grundigt på pletterne, med opkast, med en klud og skyl eller dub efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet eller gulvtæppet for meget. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus til 1 liter vand. Vask tøjet alene i vaskemaskinen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne og dub møblet eller gulvtæppet en ekstra gang med koldt vand og lad det tørre. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Krystalsæbe, sæbespåner, brun sæbe og salmiakspiritus er alle stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningerne et ventileret sted og undgå altid indånding af dampe og benyt rengøringshandsker lavet af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af salmiakspiritus og alle former for sæbe til fjernelse af opkast.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Fjern bræk og opkast fra støvler 

Har du fået opkast og bræk på dine støvler af eks. rent læder eller andet, så skal du være opmærksom på at du kan komme til at opløse farven på dine læderstøvler, når du opløser bræk eller opkast med brun sæbe, sæbespåner, krystal sæbe eller alternativt salmiakspiritus og andre opløsningsmidler og sæber. Det er der dog heldigvis råd for.

Til at starte med vil jeg anbefale, at du starter med at skylle så meget opkast og bræk af dine støvler som muligt med vand. Du kan eksempelvis gøre det i brusekabinen og så rengøre brusekabinen bagefter, men husk prøv så vidt muligt at undgå at sprede og spule bræk og opkast rundt unødigt på dine støvler eller i badeværelset

Efter du har skyllet dine støvler, så kan du prøve at vaske støvlerne i en opløsning

af sæbe. Tag rengøringshandsker på og afmål 3 dl. lunkent vand og tilsæt 2 dl flydende brun sæbe eller afmål 5 dl lunkent vand og tilsæt 1 dl. krystalsæbe eller 1 dl sæbespåner.

Alternativt kan der anvbendes salmiakspiritus. Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8%) ELLER bland 1 liter vand med 2/3 dl 3-dobbelt salmiakspiritus (25%). Bemærk at Salmiakspiritus og alle de andre stærke sæber kan ødelægge visse materialer, og det kan også affarve farven på dine støvler. Start derfor med at så vidt muligt at afprøve opløsningerne med salmiakspiritus på et ubetydeligt sted inden du starter den aktuelle pletfjerning. Dub grundigt på pletterne med bræk og opkast med en klud med den fortyndede opløsning med salmiakspiritus. Skyl efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Husk at lad dine støvler tørre grundigt, men pas på ikke at sætte dem for tæt på radiatoren, du kan i værste fald nemlig montere/brænde pletten fast i læderet, men tør støvlerne i lidt afstand fra en radiator på en avis efter skylning og en stribe gentagelser af den beskrevne pletfjerning.

Efter et par dages tørring, kan du give dine støvler lidt ægte læderfedt og start med at pudse den overflødige fedt af efter et par dage. Resultat kan være absolut acceptabelt, dine støvler vil dog ofte blive lidt affarvet i farvetoningen, men trods alt bedre end at smide støvlerne ud. Du kan også købe læderfedt i forskellige farvemæssige nuancer. Se et eksempel på en neutral læderfedt her >>

Klik og se et eksempel på en neutral læderfedt her >>

.

Rengøring af pletter med opkast fra hårde gulve

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Pletter med opkast på hårde gulve som lakeret trægulve, hvidtonet træ, olieret træ, epoxygulve og granitgulve kan fjernes relativt enkelt. Alle former for gulve vil kunne miste noget af deres overfladebelægning. Så derfor skal fjernelse og rengøring af opkast tænkes som en mere omstændig proces, hvor gulvet kan have behov for en efterfølgende overfladebehandling for at reetablere den modstandsdygtige overflade på gulvet.

Rengøring af opkast kan klares med forskellige former for sæbe eks. brun sæbe enten i flydende form eller som koncentreret krystalsæbe. Der kan også anvendes sæbespåner. Der er mange guides, der anbefaler salmiakspiritus til at opløse opkast, og det virker absolut effektivt, men vi vil gerne tilråde, at afprøve brun sæbe, krystalsæbe eller sæbespåner indledningsvist før der tages skrappe midler i brug. 

Er pletterne tørret ind fjernes mest muligt med en negle- eller en opvaskebørste. Er pletterne våde så fjern mest muligt forsigtigt med køkkenrulle og smid resterne af opkast ud i en skraldespand udenfor og luft ud i rummet med opkast over mange dage og uger.

Tag rengøringshandsker på og afmål 3 dl. lunkent vand og tilsæt 2 dl flydende brun sæbe eller afmål 5 dl lunkent vand og tilsæt 1 dl. krystalsæbe eller 1 dl sæbespåner. Skrub grundigt på pletterne, med opkast, med en klud og skyl eller skyl gulvet efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Husk at lade gulvet tørre grundigt mellem hver behandling og vær opmærksom på, at metoden bør gentages mange gange. Så giv ikke op. 

Er der revner i gulvene, så vær særlig opmærksom på at få taget alle små huller, prækker og revner ekstra grundigt for ellers går lugten aldrig væk.

Krystalsæbe, sæbespåner og brun sæbe affedter huden på fingre, hænder og underarme og kan i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningerne et ventileret sted og undgå altid indånding af dampe og benyt rengøringshandsker lavet af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af alle former for sæbe til fjernelse af opkast.