Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Rengøring af havefliser og rengøring af belægningssten

Rengøring af havefliser og rengøring af belægningssten kan være tidskrævende, hvis du ikke gør det nemt og enkelt. Du får derfor vores gode guide til at få styr på snavset, mug, alger og ukrudt på dine havefliser og belægningssten. Dertil giver vi dig gode råd om, hvordan du rengøre og fjerner pletter med hhv. graffiti, olie, rust og tyggegummi fra dine havefliser og dine belægningssten. Kig med og få en god guide til at få rengjort dine fliser og sten effektivt og enkelt.

 

havefliser

Klik, køb og se det store udvalg af havefliser >>

.

belægningssten

Klik, køb og se det store udvalg af belægningssten >>

.

Overordnet rengøring af havefliser og belægningssten – let og hård rengøring

I dette indledende kapitel fokuseres overordnet på rengøring af havefliser og belægningssten. I næste kapitel længere nede i artiklen, der fokuseres på specifik rengøring af pletter på havefliser og belægningssten såsom alger, ukrudt og mos samt pletter med graffiti, tyggegummi, olie og rust.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

 

Let rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 1: Højtryksrenser

Hvis du er indehaver af en højtryksrenser eller højtryksspuler, så er den indledende opgave med rengøring af havefliser og belægningssten klaret hurtigt. Hvis dine fliser ikke er fyldt med mos, alger, ukrudt og meget snavs, så start med at tilslut din højtryksspuler til varmt vand og placer højtryksspuleren et fornuftigt sted og spul havefliserne. Vær varsom med fugesandet mellem havefliserne og belægningsstenene. Spul ikke hårdt på mellemrum med fugesand – for så spules alt fugesandet væk, og det kan ikke anbefales for så ligger fliserne og belægningsstenene løse.

Hvis havefliserne ikke er så snavsede, så spul alle dine havefliser over med rent vand. Pas på ikke at få spulet fugesandet bort fra flisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser. Arbejd nøjsomt med hver eneste plet og spul hver plet af nemt og enkelt. Sørg for at gøre det praktisk og start fra et hjørne og arbejd dig hen mod afløbet og kloakken.

Se et udvalg af højtryksrensere og højtryksspulere lige her >>

højtryksrenser

.

Søger du mere en billig terrassevasker, så klik her >>

terassevasker

.

Hård rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 2: Højtryksrenser med sæbe

Er dine havefliser meget snavsede og fyldt med mos, ukrudt og meget andet snavs. Så anvendes samme metode som i afsnittet ovenfor. Tilslut din højtryksspuler til varmt vand og anvend også et universalrengøringsmiddel til rengøring af de beskidte fliser og belægningssten.

Snavsede havefliser og belægningsfliser er nemme at rense med et universalrengøringsmiddel. Spul dine havefliser og belægningssten over med din højtryksrenser eller højtryksspuler, og arbejd dig fra det fjerneste hjørne ned imod afløbet og kloakken. Er der stadig snavs, som ikke vil af, så anvend en udendørskost med hårde børster og skrub og fej på havefliserne og belægningsstenene med en hård kost. Klik, køb og se udvalget af udendørskoste >>

Skrub godt på havefliserne og belægningsstenene med gadekosten, mens der er varmt vand og sæbe på fliserne. Dernæst spules videre med højtryksspuleren. Pas på ikke at få spulet fugesandet bort fra haveflisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser, når du spuler.

.

højtryksrenser

Se et udvalg af højtryksrensere og højtryksspulere lige her >>

.

Rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 3: Udendørskost med hårde børster

Har du ikke en højtryksrenser, men har du alligevel beskidte havefliser og belægningssten, så kan du også sagtens rengøre dem med din udendørskost. 

Er fliserne og stenene kun lidt beskidte, så lav en stor spand varmt vand og start med at rengøre havefliserne og belægningsstenene med din udendørskost og varmt vand. Denne metode er gammeldags, men den er uden tvivl den mest miljøvenlige kur. Hvis du gør jævnligt rent med din gadekost og varmt vand, så kan du sagtens fjerne urenheder som mos, alger, ukrudt og en hel del gadesnavs samt støv. Pas på ikke at få fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser. 

.

Se et udvalg af udendørs gadekoste – klik her >>

gadekost

.

Er havefliserne og belægningsstenene meget beskidte, så lav en stor spand varmt vand med universalsæbe. Start med at rengøre havefliserne og belægningsstenene med din udendørskost.

Start i hjørnet længst væk fra afløbet og kloakken, hæld hele spanden med varmt vand og universalrengøringsmiddel ud på dine havefliser og belægningssten og skrub løs med udendørskosten. Tænk på princippet fra tandbørstning, for der skal virkelig arbejdes og skrubbes med kosten. Skrub så sæben skummer og så snavset arbejdes væk fra havefliserne og belægningsstene. Pas på ikke, at få fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd så vidt muligt i bløde bevægelser.

Lav en serie af nye spande med varmt vand med universalrengøringsmiddel. Afslut hele vaskearbejdet og rengøring af havefliser og belægningssten med at skylle hele området over med koldt vand for at få skyllet al sæben ned i afløbet og/eller i kloakken.

.

Fjern pletter med alger, mos, ukrudt og snavs – pletguide til havefliser og belægningssten

Relativt løstsiddende og lidt mere fastsiddende snavs, alger, mos og ukrudt, kan opløses som anvist i starten af artiklen med en højtryksrenser og højtryksspuler eller med en gadekost med hårde børster. Rengøring af havefliser og belægningssten kan klares helt enkelt med varmt vand og knofedt eller med varmt vand, knofedt og universalrengøringsmiddel – brug alternativt en algefjerner, se nedenfor.
Husk at få skyllet al sæben ud i kloakken eller ned i afløbet med koldt vand, hvis du bruger universalrengøringsmiddel
 
NB: Når du gør rent, så pas på IKKE at få spulet eller fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd med store bløde bevægelser.

Fjern pletter med ALGER fra havefliser og belægningssten

Der findes mange måder, at rengøre og fjerne alger fra dine havefliser og belægningssten. Ud over at vaske, skrubbe og spule, så kan du også hælde en ordentlig bunke skarpkornet sand og grus på fliserne i en kornstørrelse på mellem 0 til 5 mm. Så får du også fyldt eventuelle “tomme” mellemrum godt op igen. 
Dernæst så fejes sandet rundt på havefliserne og belægningsstenene for at “slibe algerne væk” med din gadekost med hårde børster.
Har du har gentagene problemer med, at algerne kommer tilbage på dine havefliser eller belægningssten, så kan du også give dine havefliser en behandling med en algefjerner såsom nedenstående.
 
.
 
 
Klik og læs mere om denne algefjerner her >>
 
.
Da der findes forskellige former for algefjerner, hvor nogle skal sprays på og IKKE skylles af. Mens andre former for algefjernere skal sprays på havefliserne og belægningsstenene og skylles af igen med koldt vand. Denne information fremgår af de specifikke produkter, så læs altid instruktionen på indkøbte rengøringsmidler for at være på den sikre side mht. metode til fjernelse af alger.
.
.

Fjern pletter med UKRUDT og MOS fra havefliser og belægningssten

Der findes mange måder, at fjerne ukrudt og mos fra dine havefliser og belægningssten. Det er en god idé at anvende en ukrudtsbrænder til at opløse og fjerne ukrudtet. Så start med at brænde al ukrudtet og mos’et væk med en god gasbrænder ~ ukrudtsbrænder.
 
.
gasbrænder
 
Klik og se et udvalg af forskellige ukrudtsbrændere her >>
.
Dernæst er det vigtigt, at efterbehandle fugerne og fylde dem op med fugesand. Så får du også fyldt eventuelle “tomme” mellemrum godt op igen, så chancen for ny ukrudt mindskes, klik her og se forskellige typer af fugesand >>
 
Der findes forskellige former for fugesand, noget fugesand har en høj og mere basisk PH-værdi, som derved hæmmer vækst af ukrudt. Men bemærk, at du er nød til at grave mange centimeter ned under eventuelt ukrudt for at være helt sikker på, at du har fjernet al ukrudt endeligt, inden du implementere og montere en ny type fugesand, der hæmmer ukrudt.
Nogle typer af fugesand er i stand til at pakke meget kompakt og tæt, så der ikke er så meget plads til ukrudt, hvilket kan være en fordel på den lange bane.
.
.

Fjern pletter med GRAFFITI, TYGGEGUMMI, OLIE og RUST fra havefliser og belægningssten

Rengøring af havefliser og belægningssten kan som beskrevet ovenfor gøres på mange måder. Her viser vi, at der ligeledes er mange metoder til at rengøre og opløse nedenstående pletter på havefliser og belægningssten. Bemærk, at nedenstående udelukkende er eksempler på et lille udvalg af metoder, der kan opløse pletterne, og vi vil derfor gøre opmærksom på, at der forekommer en lang række øvrige metoder, der meget naturligt også kan løse opgaverne. Good læse- og arbejdslyst.

Fjern GRAFFITI fra havefliser og belægningssten

Graffiti er enormt svært at fjerne, men vi har en lille hjemmelavet metode, der kan klare en stor del af opgaven og i enkelte tilfælde kan du rengøre og fjerne pletterne med graffiti fuldstændigt.

Du skal bruge seks værktøjer til at fjerne graffiti fra havefliser og belægningssten: 1. En gadekost, 2. En stor hård opvaskebørste, 3. En spand, 4. Gummihandsker, 5. En brun sæbeopløsning og 6. Krystalsæbe. Klik og bestil krystalsæbe her >>

NB: Start med at tage gummihandsker på, da brun sæbe og krystalsæbe er meget basisk og affedter huden kraftigt. Sæben kan i værste fald fremkalde åbne sår.

Tag en tom spand og hæld en halv liter brun sæbeopløsning op i spanden og tilsæt tre store skeer brun krystalsæbe, og kom det op i den brune sæbeopløsning. Tag en stor og grov opvaskebørste/skurebørste og gå ud til dine havefliser eller belægningssten, hvor der er tegnet graffiti, som du ønsker at fjerne.

Skrub på havefliserne og belægningsstenene med den grove opvaskebørste/skurebørste med den brune sæbeopløsning tilsat krystalsæbe og skrub løs. Her skal virkelig bruges noget knofedt og mange kræfter. Du kan med fordel skifte fra den lille opvaskebørste/skurebørste til din gadekost med hårde børster og skrubbe videre på graffitipletterne.

NB: Dertil og meget oplagt må du naturligvis ikke anvende opvaskebørsten/skurebørsten til opvask igen efter at have vaske dine havefliser og belægningssten fri for graffiti. Men så har du en grov opvaskebørste/skurebørste til dine fliser og andet rengøring i dit værksted.    

Det kan være, at du skal tilsætte lidt vand undervejs for at kunne skrubbe effektivt på graffitien på havefliserne og belægningsstenene, men det kan du selv bedst vurdere undervejs. Klik og køb en skurebørste her >>

Du gentager arbejdet og skrubber løs på stenene og skyller efter med koldt vand fra tid til anden. Når du er færdig med at rengøre og vaske graffitien væk fra havefliserne og belægningsstene, så skylles al sæbe af med masser af koldt vand. Gentag eventuelt behandlingen og rengøringen et par gange indtil pletterne med graffiti er reduceret eller helt væk fra stenene.

Udstyr til at rengøre graffiti fra havefliser og belægningssten

Brun Sæbe

Skurebørste
af træ

Klik, køb og læs mere  >>

 Brun sæbeopløsning

Klik, køb og læs mere >>

Krystalsæbe

Klik, køb og læs mere >>

.

Fjern TYGGEGUMMI fra havefliser og belægningssten

Rengøring af tyggegummi fra havefliser og belægningssten er også lidt drilsk, at opløse og fjerne fra dine fliser. Men som udgangspunkt, så kan du opløse og rengøre tyggegummi med rensebenzin.

NB: Pas på, når du arbejder med opløsningsmidler såsom rensebenzin. Du skal sørge for at få masser af frisk luft. Du må ikke indånde for store voluminer af opløsningsmidlet, man kan godt blive lidt omtåget, og det kan være farligt.

Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du anvender opløsningsmidler. Brug derfor altid rengøringshandsker, når du anvender rensebenzin.

Hæld rensebenzin direkte på pletterne med tyggegummi på dine havefliser og belægningssten. Skrub løs på pletterne med en hård børste. Du skal nok være lidt tålmodig. Skrub løs på pletterne med tyggegummi efter du har hældt rensebenzin ovenpå pletterne. Gentag behandlingen indtil pletterne med tyggegummi er fuldt ud opløst. Skyl eventuelt rester af tyggegummiet af med masser af koldt vand. 

Udstyr til at rengøre tyggegummi fra havefliser og belægningssten

gummihandsker_huma_s_l_m

Skurebørste
af træ

Klik, køb og læs mere  >>

 Rense Benzin

Klik, køb og læs mere  >>

Gummihandsker

Klik, køb og læs mere >>

.

Lav hjemmelavet tyggegummi

Vi har udviklet en opskrift på hjemmelavet tyggegummi.

Klik, se vores videoer med opskrift og udvikling af opskrift på tyggegummi >>

.

.

Fjern OLIE fra havefliser og belægningssten

Olie fedter godt og kan rengøres og opløses på mange forskellige måder. En af mange måder at opløse olie på er at hælde brun sæbe og eller krystalsæbe ovenpå pletterne med olie og skrubbe løs på oliepletterne. Skyl havefliserne og belægningsstenene efter med masser af koldt vand. Klik og køb krystalsæbe her >>

NB: Husk at anvende rengøringshandsker, når du anvender brun sæbe og/eller krystalsæbe. Brun sæbe og krystalsæbe fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan koncentreret brun sæbe og krystalsæbe medfører åbne sår, hvis det kommer i langvarig kontakt med din hud. Så brug altid rengøringshandsker.

.

Fjern olie, smør og margarine

Vi har skrevet en artikel om at rengøre og fjerne olie, margarine og smør fra dit tøj, dine møbler, tæpper og gulvtæpper.

Klik og læs artiklen her >>

.

..

Fjern RUST fra havefliser og belægningssten

Rust kan rengøres og fjernes ret let fra dine havefliser og belægningssten. Du skal udelukkende anvende en simpel syre fra husholdningen. Anvend den syre du anvender til at afkalke din elkedel eller kaffemaskine med. Brug gerne citronsyre eller eddikesyre.

NB: Anvend altid rengøringshandsker, når du anvender og arbejder med syre. Syre ætser og kan være farligt at komme i kontakt med. 

Hæld afkalkningsmiddel på de dine havefliser og belægningssten, hvor der forekommer rustpletter og skrub løs på pletterne med en gadekost eller en grov skurebørste. Vær særlig opmærksom på at det er vigtigt, at du får skyllet al syren ud af fliserne for ikke at få ødelagt dine havefliser eller belægningssten. Så skyl dine sten godt efter med koldt vand. Gentag eventuelt behandlingen og rengøringen af dine sten, hvis der stadigt forekommer synlige pletter med rust. Klik, køb og læs mere om skurebørster her >>

.

Fjern rust fra værktøj

Vi har forfattet en guide til at fjerne rust fra værktøj. 

Klik og læs vores artikel >>

.

.

Udvalg af havefliser og belægningssten

Får du brug for nye belægningssten eller nye terrasse og havefliser, så har vi samlet et stort udvalg herunder af både slotsbrosten samt forskellige former for havefliser og belægningssten herunder. Tak fordi du gav dig tid til at læse vores guide.

havefliser

Klik her og se det store udvalg af havefliser >>

.

belægningssten

Klik her og se det store udvalg af belægningssten >>

FAQ: Rengøring af havefliser og belægningssten

👉 Rengøring af havefliser og belægningssten

Rengøring af havefliser og belægningssten håndteres forskelligt betinget af, hvor snavset stenene er, og hvilket udstyr du har: Rengøring af let snavs: 1. Spul havefliserne og belægningsstenene med en højtryksspuler. Rengøring af meget snavs: 2. Anvend universalrengøring, varmt vand, en højtyksspuler samt en gadekost. Spul og vask stenene. Skyl efter med koldt vand.