Rengøring af havefliser og rengøring af belægningssten

Rengøring af havefliser og rengøring af belægningssten kan være tidskrævende, hvis du ikke gør det nemt og enkelt. Du får derfor vores gode guide til at få styr på snavset, mug, alger og ukrudt på dine havefliser og belægningssten. Dertil giver vi dig råd til, hvordan du fjerner pletter med graffiti, olie, rust og tyggegummi fra dine havefliser og dine belægningssten. Kig med og få en god guide til at rengjort dine fliser og sten effektivt og enkelt.

havefliser

Klik her og se det store udvalg af havefliser >>

.

belægningssten

Klik her og se det store udvalg af belægningssten >>

.

Overordnet rengøring af havefliser og belægningssten – let og hård rengøring

I dette indledende kapitel fokuseres overordnet på rengøring af havefliser og belægningssten og i næste kapitel længere nede fokuseres på specifikke typer af pletter med alger, ukrudt og mos samt pletter med graffiti, tyggegummi, olie og rust.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

 

Let rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 1: Højtryksrenser

Hvis du er indehaver af en højtryksrenser eller højtryksspuler, så er den indledende opgave med rengøring af havefliser og belægningssten klaret hurtigt. Hvis dine fliser ikke er fyldt med mos, alger, ukrudt og meget snavs, så start med at tilslut din højtryksspuler til varmt vand og placer højtryksspuleren et fornuftigt sted.

Hvis fliserne ikke er så snavsede, så spul alle dine havefliser over med rent vand. Pas på ikke at få spulet fugesandet bort fra flisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser. Arbejd nøjsomt med hver eneste plet. Sørg for at gøre det praktisk og start fra et hjørne og arbejd dig hen mod afløbet og kloakken.

Se et udvalg af højtryksrensere og højtryksspulere lige her >>

højtryksrenser

.

Søger du mere en billig terrassevasker, så klik her >>

terassevasker

.

Hård rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 2: Højtryksrenser med sæbe

Er dine havefliser meget snavsede og fyldt med mus, ukrudt og meget andet snavs. Så anvends samme metode som ovenfor. Tilslut din højtryksspuler til varmt vand og anvend også et universalrengøringsmiddel.

Snavsede fliser er nemme at rense med universalrengøringsmiddel. Spul dine havefliser og belægningssten over med din højtryksrenser eller højtryksspuler, og arbejd dig fra det fjerneste hjørne ned imod afløbet og kloakken. Er der stadig snavs, som ikke vil af, så anvend en udendørskost med hårde børster og skrub og fej på havefliserne og belægningsstenene med hård hård.

Skrub godt på havefliserne og belægningsstenene, mens der er varmt vand og sæbe på fliserne og spul videre med højtryksspuleren. Pas på ikke at få spulet fugesandet bort fra haveflisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser, når du spuler.

.

højtryksrenser

Se et udvalg af højtryksrensere og højtryksspulere lige her >>

.

Rengøring af havefliser og belægningssten – Metode 3: Udendørskost med hårde børster

Har du ikke en højtryksrenser, men har du alligevel beskidte havefliser og belægningssten, så kan du også sagtens rengøre dem.

Er fliserne og stenene kun lidt beskidte, så lav en stor spand varmt vand og start med at rengøre havefliserne og belægningsstenene med din udendørskost og varmt vand. Denne metode er gammeldags, men den er uden tvivl den mest miljøvenlige kur. Hvis du gør jævntligt rent med din gadekost og varmt vand, så kan du sagtens fjerne urenheder som mos, alger, ukrudt og en hel del gadesnavs samt støv. Pas på ikke at få fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd i store bløde bevægelser.

.

Se et udvalg af udendørs gadekoste – klik her >>

gadekost

.

Er fliserne og stenene meget beskidte, så lav en stor spand varmt vand med universalsæbe og start med at rengøre havefliserne og belægningsstenene med din udendørskost.

Start i hjørnet længst væk fra afløbet og kloakken, hæld hele spanden med varmt vand og universalrengøringsmiddel ud på dine havefliser og belægningssten og skrub løs med udendørskosten. Tænk på princippet fra tandbørstning, for der skal virkelig arbejdes og skrubbes med kosten. Skrub så sæben skummer og så snavset arbejdes af havefliserne og belægningsstene. Pas på ikke at få fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd så vidt muligt i bløde bevægelser.

Lav en serie af nye spande med varmt vand og universalrengøringsmiddel og afslut hele vaskearbejdet og rengøring af havefliser og belægningssten med at skylle hele området over med koldt vand for at få skyllet al sæben ned i afløbet og i kloakken.

.

Fjern pletter med alger, mos, ukrudt og snavs – pletguide til havefliser og belægningssten

Relativt løstsiddende og lidt mere fastsiddende snavs, alger, mos og ukrudt, kan opløses som anvist i starten af artiklen med en højtryksrenser og højtryksspuler eller med en gadekost med hårde børster. Rengøring af havefliser og belægningssten kan klares helt enkelt med varmt vand og knofedt eller med varmt vand, knofedt og universalrengøringsmiddel – brug alternativt en algefjerner, se nedenfor. Husk at få skyllet al sæben ud i kloakken eller i afløbet med koldt vand, hvis du bruuger universalrengøringsmiddel
NB: Når du gør rent, så pas på IKKE at få spulet eller fejet fugesandet væk fra haveflisernes mellemrum, men arbejd med store bløde bevægelser.

Fjern pletter med ALGER fra havefliser og belægningssten

Der findes mange måder, at fjerne alger fra dine havefliser og blægningssten. Ud over at vaske, skrubbe og spule, så kan du også hælde en ordentlig bunke skarpkornet sand og grus på fliserne i en kornstørrelse på mellem 0 til 5 mm. Så får du også fyldt eventuelle “tomme” mellemrum godt op igen.
Dernæst så fejes sandet rundt på havefliserne og belægningsstenene for at slibe algerne væk med din gadekost med hårde børster.
Har du gentagene problemer med at algerne kommer tilbage på dine havefliser eller belægningssten, så kan du også give havefliserne omgang med en algefjerner som nedenstående.
.
Klik og læs mere om denne algefjerner her >>
.
Da der findes forskellige former for algefjerner, hvor nogle skal sprays på og IKKE skylles af, mens andre algefjernere skal sprays på havefliserne og belægningsstenene og skylles af igen med koldt vand. Denne information fremgår af de specifikke produkter, så læs altid instruktionen på indkøbte rengøringsmidler for at være på den sikre side
.
.

Fjern pletter med UKRUDT og MOS fra havefliser og belægningssten

Der findes mange måder, at fjerne ukrudt og mos fra dine havefliser og blægningssten. Det er en god idé at anvende et ukrudtsbrænder til at fjerne ukrudtet. Så start med at brænd al ukrudtet og mos’et væk med en god gasbrænder ~ ukrudtsbrænder
.
gasbrænderKlik og se et udvalg af forskellige ukrudtbrændere her >>
.
Dernæst er det vigtigt at efterbehandle fugerne og fylde dem op med fugesand. Så får du også fyldt eventuelle “tomme” mellemrum godt op igen, så chancen for ukrudt mindskes, klik her og se forskellige typer af fugesand >>
Der findes forskellige former for fugesand, noget fugesand har en høj og mere basisk PH-værdi, og derved hæmmer de vækst af ukrudt, men bemærk at du er nød til at grave mange centimeter ned under eventuelt ukrudt for at være helt sikker på, at du har fjernet al ukrudt endeligt, inden du implementere og montere en ny type fugesand, der hæmmer ukrudt.
Nogle typer af fugesand er i stand til at pakke meget kompakt og tæt, så der ikke er så meget plads til ukrudt, hvilket kan være en fordel på den lange bane.
.
.

Fjern pletter med GRAFFITI, TYGGEGUMMI, OLIE og RUST fra havefliser og belægningssten

Rengøring af havefliser og belægningssten kan som beskrevet ovenfor gøres på mange måder. Her viser vi, at der ligeledes er mange metoder til at opløse nedenstående pletter på havefliser og belægningssten. Bemærk at nedenstående udelukkende er eksempler på et lille udvalg af metoder, der kan opløse pletterne, og vi vil derfor gøre opmærksom på, at der forekommer en lang række øvrige metoder, der også kan løse opgaverne.

Fjern GRAFFITI fra havefliser og belægningssten

Graffiti er enormt svært at fjerne, men vi har en lille hjemmelavet metode, der kan klare en stor del af opgaven og i enkelte tilfælde kan du fjerne pletterne fuldstændigt.

Du skal bruge seks værktøjer: en gadekost, en stor hård opvaskebørste, en spand, gummihandsker, brun sæbeopløsning og krystalsæbe.

NB: Start med at tage gummihandsker på, da brun sæbe er meget basisk og affedter huden kraftigt, og det kan i værste fald fremkalde åbne sår.

Tag en tom spand og hæld en halv liter brun sæbeopløsning op i spanden og tilsæt tre store skeer brun krystalsæbe, og kom det op i den brune sæbeopløsning. Tag en grov opvaskebørste og gå ud til dine havefliser eller belægningssten, hvor der er tegnet graffiti, som du ønsker at fjerne.

Skrub på havefliserne og belægningsstenene med den grove opvaskebørste med den brune sæbeopløsning tilsat krystalsæbe og skrub løs. Her skal virkelig bruges noget knofedt og mange kræfter. Du kan med fordel skifte fra den lille opvaskebørste til din gadekost med hårde børster og skrubbe videre på graffitipletterne.

Det kan være, at du skal tilsætte lidt vand undervejs for at kunne skrubbe effektivt på graffitien på havefliserne og belægningsstenene, men det kan du selv bedst vurdere undervejs.

Du gentager arbejdet og skrubber løs på stenene og skyller efter fra tid til anden. Når du er færdig skylles al sæbe af med masser af koldt vand. Gentag eventuelt behandlingen et par gange indtil pletterne med graffiti er reduceret eller helt væk.

Brun Sæbe

Skurebørste
af træ

Læs mere >>

 Brun sæbeopløsning

Læs mere her >>

Krystalsæbe

Læs mere her >>

.

Fjern TYGGEGUMMI fra havefliser og belægningssten

Tyggegummi er også lidt drilsk at fjerne fra dine fliser, som udgangspunkt kan du opløse tyggegummi med rense benzin.

NB: Pas på når du arbejder med opløsningsmidler som rense benzin, at du får masser af frisk luft og ikke indånder for store voluminer af opløsningsmidlet, man kan godt blive lidt omtåget.

Husk altid at anvende gummihandsker, når du anvender opløsningsmidler.

Hæld rense benzin på tyggegummiet og skrub løs på pletterne med en hård børste. Du skal nok være lidt tålmodig og skrub løs på pletterne tilsat rense benzin. Gentag behandlingen indtil pletterne med tyggegummi er fuldt opløst opløst. Skyl eventuelt rester af tyggegummiet af med masser af koldt vand.

gummihandsker_huma_s_l_m

Skurebørste
af træ
Læs mere >>

 Rense Benzin

Læs mere her >>

Gummihandsker

Læs mere her >>

.

Fjern OLIE fra havefliser og belægningssten

Olie fedter godt og kan opløses på mange forskellige måder. En af mange måder at opløse olie på er at hælde brun sæbe ovenpå pletterne med olie og skrubbe løs på oliepletterne. Skyl havefliserne og belægningsstenene efter med masser af koldt vand.

NB: Husk at anvende gummihandsker, når du anvender brun sæbe, da brun sæbe fjerner fedt fra huden og i værste fald kan koncentreret brun sæbe medfører åbne sår, hvis det kommer i langvarig kontakt med din hud.

.

Fjern RUST fra havefliser og belægningssten

Rust kan fjernes ret let. Du skal udelukkende anvende en simpel syre fra husholdningen. Anvend den syre du anvender til at afkalke din elkedel eller kaffemaskine med.

NB: Anvend altid handsker når du anvender og arbejder med syre. Syre ætser og kan være farligt at komme i kontakt med. 

Hæld afkalkningsmiddel på de dine havefliser og belægningssten, hvor der forekommer rustpletter og skrub løs på pletterne med en gadekost eller en grov skurebørste. Skyl efter med koldt vand og gentag behandlingen, hvis der stadigt forekommer synlige pletter med rust.

.

Udvalg af havefliser og belægningssten

Får du brug for nye belægningssten eller nye terrasse og havefliser, så har vi samlet et stort udvalg herunder af både slotsbrosten samt forskellige former for havefliser herunder. Tak fordi du gav dig tid til at læse vores guide.

havefliser

Klik her og se det store udvalg af havefliser >>

.

belægningssten

Klik her og se det store udvalg af belægningssten >>

.