Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Test af opvaskemidler (Video) | Rengøringsekspert Michael René tester, hvilken kemi der er i dine opvaskemidler?

Har du nogen sinde tænkt over, hvilken kemi/ingredienser der er i dine opvaskemidler? Måske, men når man kigger varedeklarationen, så er der enten meget sparsomme oplysninger eller det er ren volapyk med et væld af uforstående kemiske navne. Rengøringsekspert Michael René har kigget nærmere på kemien i dine opvaskemidler. Se med herunder, hvor du kan læne dig tilbage, og se vores indslag om 23 forskellige opvaskemidler fra 6 store supermarkeder.

Video – Hvilke ingredienser er der i dine opvaskemidler?

Læn dig tilbage og nyd denne video, hvor vi gennemgår, hvad der er af ingredienser i 23 forskellige opvaskemidler købt i hhv. Aldi, Fakta, Føtex, Irma, Netto & Superbrugsen. Der er to versioner af videoen herunder på hhv. 22 min med en præsentation af hvilke opvaskemidler, der er identiske selvom de er pakket i forskellige emballager. Du kan også se den lidt kortere udgave på 12 min. Læn dig tilbage og se indslaget her:

.

Hvad siger lovgivningen?

Hvilke kemi er der i dine opvaskemidler?

Den korte udgave (12 min)

.

Afsløring: identiske opvaskemidler i forskellig emballage – Se den udvidet udgave…!

Hvad siger lovgivningen?

Hvilke kemi/ingredienser er der i dine opvaskemidler?

Den udvidet udgave (22 min)

.

Samlet fandt vi indledningsvist 34 ingredienser, da vi aflæste alle deklarationerne, men efter ugers arbejde med opkald og kontakt til både danske detailbutikker og producenter i ind- og udland, så nåede vi op på 51 forskellige ingredienser i 23 produkter.

Teknisk var der samlet 194 ingredienser listet efter vores research hos alle producenterne. Dette giver et snit på 8,43 ingrediens i snit i et opvaskemiddel.

Se alle ingredienser og vores længere analyse af alle ingredienser og deres funktion, men først et indblik i parfumestoffer, doseringsanvisninger og lovgivning.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Parfume, farve, miljømærker og faremærkning af opvaskemidler

8 ud af 23 opvaskemidler er farveløse og uden parfume, så det er positivt.

11 ud af 23 opvaskemidler er miljømærket med Svanemærket eller Eu-Blomsten eller Astma og Allergiforbundets allergimærke. Heraf var 3 af disse 11 produkter er dog stadig med farvestoffer, men nogle af de mere ufarlige af slagsen.

22 ud af 23 opvaskemidler er faremærket med enten “Sundhedsfare” eller “Ætsende”. Så vi vil absolut anbefale enten at anvende handsker eller en rigtig god håndcreme efter du har vasket op i hånden med disse opvaskemidler.

.

Husk altid at dosere dit opvaskemiddel korrekt

Doser dit opvaskemiddel korrekt for at udnytte hver en dråbe mest effektivt. De 23 opvaskemidler vi kiggede på, der skulle man dosere enten 2, 3, 4 eller 5 mL pr. 5 liter opvaskevand. Hvis du over- eller underdoserer dit opvaskemiddel, så mindskes rengøringseffekten pr. anvendt volumen opvaskemiddel. Se denne illustrative graf, som illustrerer toppunktet med dn højeste effektivitet af dit opvaskemiddel udtrykt som CMC = Critical Micel Concentration.

Årsagen til at der sker et tab af effektivitet, hvis du eksempelvis overdoserer dit opvaskemiddel eller en anden sæbe/rengøringsmiddel. Det skyldes at tensiderne reagerer med sig selv, hvis de er i overtal og så mindskes effekten pr. mol tensid, da de ringslutter med sig selv.

Klik og se vores video, der sætter lidt flere ord på, hvorfor man bør dosere sit opvaskemiddel korrekt:

.

Lovgivning for mærkning af rengøringsmidler

Vi har sammenfattet regler og lovgivning for mærkning af dine rengøringsmidler herunder også dine opvaskemidler i denne artikel.

Klik her og læs mere om regler for mærkning af dine rengøringsmidler >>

.

Vi fandt disse 51 ingredienser i dine opvaskemidler

Natrium Laureth Sulfate (NLES), Cocamidopropyl Betaine, Natriumklorid, Citronsyre, Ethanol, Formic acid (myresyre), Kaliumsorbat, C10 Pareth-8, Natrium Lauryl sulphate (NLS), Natriumbenzoat, Natriumformat, Methylisothiazolinon (MI), Natriumxylenesulfonate,Tartrazine, Mælkesyre, Benzisothiazolinon (BIT), Cocamide DEA, PEG-4 Rapeseed Amide, Limonene, Deceth-8, Natriumcumenesulfonate, Brilliant Blue, Ponceau 4R, Quinolingult, Propylenglycol, Phenoxyethanol, CitralAleo Vera Barbadensis, Lauramine Oxide, Natriumcarboxymethyl Cocopolypropylamin, Enzymer, Acid yellow 17, Patent blue 5, Poloxamer 124 , Glycerin, Magnesiumsulfat, Natriummethylglycinediacetat, Natriumcitrat, Natriumlevulinate, Coco-glycosid, Solsikkeolie Methylglucamid, Styrene copolymer, Trideceth-8, Deltadamascone, Piperonal, Benzylalkohol, Benzylbenzoat, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal & Tetrasodium Glutamic acid-N,N-Diacetate.

 

.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Hvilke kategorier, og hvilken funktion har disse ingredienser i opvaskemidler? 

Samlet fandt vi 9 forskellige kategorier af ingredienser i dine opvaskemidler: Enzymer, farve, fugtgivende midler, konserveringsmidler, konsistensforbedrende midler, kompleksdannere, parfume, stabilisatorer og sæbe/tensider. Disse præsenteres kort og forklares herunder.

1. Enzymer i dine opvaskemidler

Enzymer kan nedbryde snavs som fx. protein, kulhydrat, stivelse, lipid/fedt, m.fl. Der var dog kun et opvaskemiddel med enzymer, og det var ikke præciseret, hvilke enzymer, der var anvendt.

2. Farvestoffer i dine opvaskemidler

Farvestoffer var tilsat i 15 opvaskemidler ud af 23 og personligt synes jeg, at det er gammeldags med farver i rengøringsmidler. Jeg bryder mig personligt ikke om at løbe en risiko for at udvikle allergi. Der er anvendt et par Azo-farvestoffer i nogle af opvaskemidlerne, og disse er velkendte allergene. Vi anbefaler, at du så vidt muligt undgår de farvede opvaskemidler, og vælger nogle uden farver.

Samlet var der anvendt disse seks farvestoffer, og der var også en kategori med farve, som ikke var specificeret nærmere i flere af opvaskemidlerne:

Tartrazine ~ gult, ci 19140 & E102, Cas nr.:  1934-21-0   (AZO-Farvestof)
Quinolingult ~ gult, ci 47005 & E104
Brilliant Blue ~ blåt, ci 42090 &  E133, Cas nr.: 3844-45-9
Ponceau 4R ~ Cochenillerød A ~ rødt, ci 16255, E124, Cas nr.: 2611-82-7   (AZO-Farvestof)
Acid yellow 17, gult
Patent blue 5, patentblå, C.I. 42.051 tjærefarvestof, E131
Farvestof (ikke specificeret)

.

3. Fugtgivende midler i dine opvaskemidler

Fugtgivende midler er tilsat opvaskemidler for at give dine hænder mere fugt, så de ikke tørre så meget ud, når du vasker op. Meget fornuftigt. Der var anvendt tre specifikke fugtgivende ingredienser i forskellige opvaskemidler, såsom: Glycerin, Natriumxylenesulfonate og Natriumcumenesulfonate.
.

4. Konserveringsmidler i dine opvaskemidler

Konserveringsmidler er tilsat for at sørge for at der ikke vokser bakterier, skimmelsvampe, vira eller andre mikroorganismer i dine sæber. Der er var disse 13 konserveringsmidler anvendt i 23 produkter.

Citronsyre (E330): Syre som findes i et væld af frugter og grøntsager. Det virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Ethanol: Konserverer og hæmmer mikroorganismer, men det virker også som et effektivt emuleringsmiddel.
Formic acid (myresyre) tidligere E236, men det er afskaffet som konservering til fødevarer.
Myresyre er en syre som virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Kaliumsorbat (202): Salt af en syre og virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Natriumbenzoat (E211): Salt af syre som findes i et væld af frugter og grøntsager. Det virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas. Natriumbenzoat keendes også i en fortyndet udgave som natriumbenzoat og er et effektivt svampebekæmpelsesmiddel.
Natriumformat: Salt af en myresyre (se ovenfor) og det virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Mælkesyre (E270): Syre som findes i et væld af mejeriprodukter, pølser og øvrige fødevarer. Det virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Phenoxyethanol: Konserverer og hæmmer mikroorganismer, men det virker også som et effektivt emulgeringsmiddel.
Natriumcitrat (E331): Salt af en syre og virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Natriumlevulinate: Salt af en syre og virker både konserverende, da det sænker pH, men det fjerner også kalk og giver pæne klare glas.
Methylisothiazolinon (MI/MIT): Allergent konserveringsmiddel. Klik og læs mere her >>
Benzisothiazolinon (BIT): Allergent konserveringsmiddel. Klik og læs mere her >>
Natriumklorid (NaCl): Salt som både konserverer, da det sænker vandaktiviteten i sæben, og så medfører det mere ustabilt skum (Burghoff, 2012), så du kan få lagt al skummet ned når du gør din opvaskebalje klar.

,

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

5. Konsistensforbedrende midler (fortykkelsesmiddel) i dine opvaskemidler

Konsistensforbedrende midler (fortykkelsesmiddel), her  der er anvendt ingrediensen Poloxamer 124, der både er et fortykkelsesmiddel og en emulgatorisk sæbe. Dvs. Poloxamer 124 medfører at din opvaskesæbe får en lidt tykkere konsistens.
.

6. Parfumer i dine opvaskemidler

Parfumer er anvendt i 15 af de 23 opvaskemidler. Der er tre af de “Ikke allergene” parfumestoffer anvendt. Der er endda flere opvaskemidler, hvor der kun står kategorien parfume uden, at det fremgår hvilken former for parfume, der anvendes.

Aleo Vera Barbadensis dufter af Aloe Vera saften fra bladene på Aloe Vera planten.
Deltadamascone dufter sødt og af solbær. Enkelte kilder skriver, at deltadamascone dufter af mynte og af frugt,
Piperonal dufter af vanilie, mandel, blomster og kirsebær.
Parfume (ikke specificeret)
Limonene* dufter af lemon og citrus, men er samtidig et allergen.
Citraldufter af stærk lemon, citrus og citrongræs, men er samtidig et allergen.
Benzylalkoholdufter af søde blomster, roser samt kogt kirsebær. Benzylalkohol er samtidig også et allergen.
Benzylbenzoat* dufter af balsamico, olie og urter, men er samtidig et allergen. 
Butylphenyl Methylpropional* har en frisk blomsterduft, men er samtidig et allergen.
Citronellol* dufter af citrus og roser, men er samtidig et allergen.
Hexyl Cinnamal* dufter af kamille-blomster. Hexyl cinnamal er en esentiel olie fra kamille-blomsten, men er samtidig et allergen.

* Allergen

.

7. Stabilisatorer i dine opvaskemidler

Stabilisatorer, der er to stabilisatorer, som er anvendt i opvaskemidler. Det er hhv. Natriumxylenesulfonate og Natriumcumenesulfonate, som begge sørger for at alle ingredienser er vel opløst i opvaskemidlet og ikke bundfælder. Et eksempel fra fødevarer er, at man anvender stabilisatoren “E407 Caregeenan” i kakaomælk til at holde kakaopulveret opløst i mælken, så kakaopulveret ikke bundfælder. E407 anvendes også for, at forhindre at din bearnaisesovs skiller. Så stabilisatorer holder alle ingredienser opløst i opvaskemidlerne.
.

8. Sæber/tensider i dine opvaskemidler

Der er tre kategorier af tensider i dine opvaskemidler: anioniske tensider, amfotære og nonioniske tensider.

Anioniske tensider, der forekommer 2 typer af anioniske tensider i opvaskemidlerne. Natrium Laureth Sulfate (NLES) også benævnt som Natrium-larylether-sulfate er det hyppigst anvendte anioniske tensid. Det forekom i alle 23 opvaskemidler.

Natrium-lauryl-sulfate (NLS) forekom i 5 opvaskemidler.

Funktionen af de anioniske tensider er at de sænker overfladespændingen på vaskevandet, hvilket medfører at sæben bedre kan få fat og opløse snavset. Tensiderne indkapsler “snavs” i miceller og på den måde ringslutter tensiderne fedt, protein og øvrigt snavs. Man kan dog ikke se disse såkaldte miceller med det blotte øje, da de er så mikroskopiske.

Natrium Laureth Sulfate (NLES)
Natrium Lauryl sulphate (NLS)

Amfotære tensider (zwitterioniske), forekommer i tre typer i opvaskemidlerne. Cocamidopropyl Betaine er den primært anvendte og forekom i 21 opvaskemidler samlet. Dernæst var der Lauramine Oxide og Natriumcarboxymethyl Cocopolypropylamin og disse forekom i hver deres opvaskemiddel. Så alle 23 opvaskemidler indeholdte altså amfotære tensider.

De amfotære tensider i opvaskemidlerne er overfladeaktive stoffer, og de sænker overfladespændingen ligesom de anioniske tensider. Det medfører at vandet bedre kan opløse snavs sammen med den supplerende sæbeeffekt som de amfotære tensider ligeledes har. De amfotære tensider er hyppigt anvendt i skyllemiddel til tøj, hvor de er med til at blødgøre tøjet. Men her virker de som sæber og sænker overfladespændingen. Når man kombinerer de anioniske tensider med eksempelvis disse amfotære tensider, så får man et godt og effektivt opvaskemiddel.

Cocamidopropyl Betaine
Lauramine Oxide
Natriumcarboxymethyl Cocopolypropylamin

Nonioniske tensider (sukkertensider), der er anvendt nonioniske tensider i 14 opvaskemidler. Dertil er der , der er et par stykker, der er anvendt hyppigere end de øvrige som eksempelvis C10 Pareth-8, Cocamide DEA, Deceth-8 og PEG-4 Rapeseed Amide.

Funktionen af de nonioniske tensider er at de virker som sæber og sænker overfladespændingen som de øvrige tensider. Så ved at kombinere de anioniske tensider med eksempelvis disse nonioniske tensider, så får man et godt og effektivt opvaskemiddel.

C10 Pareth-8
Cocamide DEA
PEG-4 Rapeseed Amide
Deceth-8
Coco-glycosid
Solsikkeolie Methylglucamid
Styrene copolymer
Trideceth-8
Nonioniske tensider (ikke specificeret)

.

VIDEO: Hvad er tensider?

Klik og se videoen fra vores artikel om tensider >>

.

.

9. Kompleksdannere i dine opvaskemidler

Kompleksdannere, er tilsat dine opvaskemidler for at binde hårhedsioner, der gør dit vand hårdt. På den måde kan de mange sæber og tensider virke mere effektivt. Man kan nu også få et godt opvaskemiddel uden kompleksdannere, da man ofte vælger at kombinere forskellige former for tensider og her kan eksempelvis de anioniske tensider og virke som kompleksdannere og binde alle hårdhedsionerne.

.

Hvad er kompleksdannere? Læs vores artikel med en gennemgang af en lang række kompleksdannere. Klik og få flere oplysninger om kompleksdannere i dine rengøringsmidler >>

.

.

.

Samlet set er der anvendt stoffer som propylenglycol, magnesiumsulfat og natriummethylglycinediacetat anvendt i tre forskellige opvaskemidler. Alle tre opvaskemidler er dog allerede tilsat anioniske tensider, som også har kompleksdannende egenskaber. Men der er ikke så mange typer af tensider anvendt i disse tre opvaskemidler.

Dernæst der en lang række carboxylsyrer og salte af disse syrer som også har kompleksdannende funktion og kan gøre vaskevandet mere blødt og på den måde optimere vaskevenen af dit opvaskemiddel.

Sidst men ikke mindst så er der også, som nævnt, anvendt anioniske tensider og en sæbe med kompleksdannende egenskaber. Teknisk er der tale om hhv.: Natrium Laureth Sulfate (NLES), Natrium Lauryl sulphate (NLS) og sæben Tetrasodium Glutamic acid-N,N-Diacetate.

Propylenglycol
Magnesiumsulfat
Natriummethylglycinediacetat
Citronsyre
Formic acid (myresyre)
Kaliumsorbat
Natriumbenzoat
Natriumformiat
Mælkesyre
Natriumcitrat
Natriumlevulinate
 Natrium Laureth Sulfate (NLES)
 Natrium Lauryl sulphate (NLS)
Tetrasodium Glutamic acid-N,N-Diacetate

 

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Hvilke opvaskemidler er undersøgt?

Vi har analyseret disse 34 opvaskemidler for ingredienser vha. aflæsning af ingredienslister og research på detergentdatablade og sikkerhedsdatablade fra alle producenter.

01. Koncentreret opvaskemiddel Plum & Cherry, COOP Superbrugsen 500 mL
02. Koncentreret opvaskemiddel Mango, COOP Superbrugsen 500 mL
03. Koncentreret opvaskemiddel Pineapple, COOP Superbrugsen 500 mL
04. Koncentreret opvaskemiddel Lemon, COOP Superbrugsen 500 mL
05. Koncentreret opvaskemiddel Shine Lemon Fresh, Netto, Salling group 500 mL
06. Koncentreret opvaskemiddel UNA Citronduft, Aldi, 500 mL
07. Opvaskemiddel Ajax Ekstra frisk, 500 mL COOP Superbrugsen
08. Opvaskemiddel Froggy, Aloe Vera, (grøn), 500 mL, Superbrugsen COOP
09. Opvaskemiddel Fairy Ultra 400 mL(grøn), ALDI
10. Koncentreret opvaskemiddel Shine Classic (grøn), Netto, Salling group 500 mL
11. Opvaskemiddel Ajax Skinnende rent, COOP Superbrugsen
12. Koncentreret opvaskemiddel Fresh Kiwi, COOP Superbrugsen 500 mL
13. COOP Aloe Vera, Superbrugsen 500 mL
14. Vel Ultra Ekstra drøj, Føtex 500 mL
15. Koncentreret opvaskemiddel Neutral Dish Wash, Føtex 500 mL
16. Koncentreret opvaskemiddel Levevis konc. parfumefri opvaskemiddel, Føtex 500 mL
17. Koncentreret opvaskemiddel Minirisk Coop 365, COOP 500 mL
18. Koncentreret opvaskemiddel Shine Aloe Vera Fresh, Netto, Salling group 500 mL
19. Shine Sensitive, parfumefri opvaskemiddel, Netto, Salling group 500 mL
20. Ânglamark opvaskemiddel, Superbrugsen, COOP 500 mL
21. Ideel opvask, Aldi opvaskemiddel 500 mL
22. Irmas Tusindfryd Koncentreret Opvask, parfumefri, 500 mL
23. Irmas Tusindfryd Koncentreret Opvask, parfumefri, 1 L

Kilder

Burghoff. Foam fractionation applications. Journal of Biotechnology 161 (2012) 126–137, Elsevier. Link >>

.

Lignende artikler

Hvad er tensider?

Klik, læs og se videoen fra vores artikel om tensider >>

Hvad er kompleksdannere?

Klik og læs vores artikel og bliv klogere på, hvad kompleksdannere laver i dine rengøringsmidler >>

Hvad er Enzymer?

Klik og læs vores artikel om enzymer i rengøringsmidler >>

FAQ: Hvilken kemi findes der i opvaskemidler?

👉 Hvilke typer og kategorier af ingredienser er der i et opvaskemiddel?

I vores research af opvaskemidler, der fandt vi 9 forskellige kategorier indholdsstoffer og ingredienser. Vi fandt disse kategorier af ingredienser i opvaskemidler: 1. Enzymer, 2. Farve, 3. Fugtgivende midler, 4. Konserveringsmidler, 5. Konsistensforbedrende midler, 6. Kompleksdannere (buildere), 7. Parfume, 8. Stabilisatorer og 9. Sæbe/tensider.

👉 Hvilken kemi findes i opvaskemidler?

Vi fandt følgende kemi i 23 opvaskemidler samlet: Natrium Laureth Sulfate (NLES), Cocamidopropyl Betaine, Natriumklorid, Citronsyre, Ethanol, Formic acid (myresyre), Kaliumsorbat, C10 Pareth-8, Natrium Lauryl sulphate (NLS), Natriumbenzoat, Natriumformat, Methylisothiazolinon (MI), Natriumxylenesulfonate,Tartrazine, Mælkesyre, Benzisothiazolinon (BIT), Cocamide DEA, PEG-4 Rapeseed Amide, Limonene, Deceth-8, Natriumcumenesulfonate, Brilliant Blue, Ponceau 4R, Quinolingult, Propylenglycol, Phenoxyethanol, CitralAleo Vera Barbadensis, Lauramine Oxide, Natriumcarboxymethyl Cocopolypropylamin, Enzymer, Acid yellow 17, Patent blue 5, Poloxamer 124 , Glycerin, Magnesiumsulfat, Natriummethylglycinediacetat, Natriumcitrat, Natriumlevulinate, Coco-glycosid, Solsikkeolie Methylglucamid, Styrene copolymer, Trideceth-8, Deltadamascone, Piperonal, Benzylalkohol, Benzylbenzoat, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal & Tetrasodium Glutamic acid-N,N-Diacetate.

👉 Hvilke typer og kategorier af ingredienser er der i et opvaskemiddel?

I vores research af opvaskemidler, der fandt vi 9 forskellige kategorier indholdsstoffer og ingredienser. Vi fandt disse kategorier af ingredienser i opvaskemidler: 1. Enzymer, 2. Farve, 3. Fugtgivende midler, 4. Konserveringsmidler, 5. Konsistensforbedrende midler, 6. Kompleksdannere (buildere), 7. Parfume, 8. Stabilisatorer og 9. Sæbe/tensider.