Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Legionella

Legionella er nok stadig en af Danmarks mest ukendte eller sjældent italesatte bakterier. Den lever i vand, vandrør, vandanlæg, der ikke har været opvarmet tilstrækkeligt. Det anbefales, at du har en vandtemperatur på minimum 63 grader i din varmtvandsbeholder i henhold til Sundhedsguiden.dk, 2009.

.

Virus_og_bakterier_2

.

Hvad er Legionella?

Legionella er en gramnegativ stavformet bakterie med komplekse ernæringsmæssige krav inkluderende krav om høje jernkoncentrationer (Fe).

.

Hvor lever Legionella?

Legionellabakterien spredes via luften fra en inficeret vandressource (Netpatient.dk, 2014). Legionellabakterier er ofte set i køletårne, airconditionanlæg, udluftningssystemer, vandbeholdere og vandrør o.lign. (Madigan et al., 2000, s. 914, 996-997). Legionella inficerer mennesker via vandbårne partikler af aerosoler fra uhygiejniske vandanlæg. Legionella er også ofte set i andre vandsystemer som varmtvandsbeholdere, jacuzzi, m.fl. Legionellabakterier formerer sig godt ved 35 til 45 grader celcius og epidemiologiske studier peger på at infektioner med Legionellabakterier forekommer, som et resultat af indåndede aerosoler med Legionellabakterier producerede i brusebade og ved badning (Madigan et al., 2000, s. 976-977).

.

Symptomer på Legionella

Kontamination med Legionella pneumophila medfører indledningsvis symptomer som hovedpine, høj feber og muskelsmerter ligesom influenza. I enkelte tilfælde kan der forekomme opkastning og diarré. Derefter kan der forekomme tør hoste, der ofte ledsages af brystsmerter. Dette kan i værste fald udvikle sig til legionærsyge, med symptomer som hovedpine, åndedrætsbesvær samt lungebetændelse. Bakterien inficerer makrofager i lungerne (Madigan et al., 2000, s. 976-977 og SSI, 2014).

Detektion af Legionellabakterier kan påvises ved at måle specifikke antigener i tis samt øvrige undersøgelser efter Legionellabakterier i menneskers spyt (Madigan et al., 2000, s. 976-977). Legionærsygdommen rammer ofte ældre mennesker eller mennesker, der i forvejen har et svækket immunforsvar, men sygdommen smitter ikke fra person til person som eks. vira gør (SSI, 2014).

Michael René introducerer bakterien Legionellabakterier kort på DR3 og redaktionen på DR Ung har gravet en serie tal frem på, hvor mange dødsfald, der har været i en given periode med Legionellabakterier.

Michael René som hygiejneekspert i Tillykke Du er i live, DR3 okt 2014 Michael René som hygiejneekspert i Tillykke Du er i live, DR3 okt 2014 (2).

.
.
.

..

..

Behandling af Legionellainfektion

Legionella pneumophila og leginellose behandles hos patienter, der ikke kan tåle penicillin med erythromycin (Madigan et al., 2000, s. 761).

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Bekæmpelse og forebyggelse af Legionella

Legionellabakterien lever i vand, vandrør, vandanlæg, der ikke har været opvarmet tilstrækkeligt. Legionellabakterien dræbes ved at holde vandtemperaturen på minimum 63 grader i din varmtvandsbeholder (Sundhedsguiden.dk, 2009). Herved dræbes Legionellabakterien, et råd er at holde vandtemperaturen i varmtvandsbeholderen på 63 grader, og sørge for at vandtemperaturen er minimum 50 grader, når det kommer ud af din varme vandhane, så er du godt sikret mod Legionellabakterien.

..

Litteratur

Madigan, Martinko & Parker. Brock – Biology of Microorganism, 9. Ed. 2000, Prentice Hall.

Netpatient.dk, 2014, link: https://www.netpatient.dk/legionella-legionaersyge

SSI, 2014, link: http://www.ssi.dk/service/sygdomsleksikon/l/legionaersygdom.aspx.

Sundhedsguiden.dk, 2009, link: www sundhedsguiden dk (nedlagt hjemmeside, 2019)

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Salmonella

Salmonella er en tarmbakterie hos mennesker og forekommer i forskellige former for kød fra dyr.

Klik og læs vores artikel om salmonella her >>

Campylobacter

Klik her og læs vores artikel om Campylobacter >>

MRSA

I 2005 opdagede man en MRSA-variant, som alle svin eksempelvis bærer rundt på snuden.

Klik her og læs vores artikel om MRSA >>

FAQ: Om bakterien Legionella

👉 Hvad er Legionella for en bakterie?

Legionella er en gramnegativ (gram-) stavformet bakterie med meget komplekse ernæringsmæssige forudsætninger og krav til høje jernkoncentrationer (Fe). Bakterien lever i vand, vandrør, vandanlæg, der ikke har været opvarmet tilstrækkeligt. Den kan i værste fald inficere makrofager i lungerne og give åndedrætsbesvær og lungebetændelse, hvis temperaturen på vandet har været for lav.

👉 Hvilke symptomer får man af Legionella-infektion?

En infektion med bakterien Legionella pneumophila medfører symptomer som hovedpine, høj feber og muskelsmerter ligesom influenza. I enkelte tilfælde kan der forekomme opkastning og diarré. Derefter kan der opleves tør hoste – ofte ledsaget af brystsmerter. Dette kan i værste fald udvikle sig til legionærsyge, med symptomer som hovedpine, åndedrætsbesvær samt lungebetændelse.

👉 Hvor kommer bakterien Legionella fra og hvor findes de henne?

Bakterien Legionella lever i vand, vandrør, vandanlæg, der ikke har været opvarmet tilstrækkeligt. Legionellabakterier er ofte set i køletårne, airconditionanlæg, udluftningssystemer, vandbeholdere og vandrør o.lign. Legionellabakterier formerer sig godt ved 35 til 45 grader celcius. Videnskabelige studier peger på at infektioner forekommer ved indånding af aerosoler med Legionellabakterier fra brusebade og ved badning.