Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Øvrige tilsætningsstoffer

Sæbe og rengøringsmidler indeholder mange tilsætningsstoffer, der er med til at optimere effektivitet og stabilitet. Mange rengøringsmidler indeholder også fugtgivende stoffer, der medvirker til at dine hænder ikke tørre så kraftigt ud, men holdes fugtige. Andre tilsætningsstoffer optimerer rengøringseffekten af din sæbe og dit rengøringsmiddel som eksempelvis tensiderkompleksdannere og enzymer.

.

Binder kalk

Propylenglykol og glyconat binder kalk i dit rengøringsvand og øger din sæbe eller dit rengøringsmiddels rengøringseffekt. Dertil har kompleksdannere (buildere) i rengøringsmidler også  calciumbindende egenskaber og modvirker deslige dannelse af kalk. Klik og læs mere om kompleksdannere (buildere) her >>

.

Blødgørere

Bentonit virker som blødgøringsmiddel i eks. vaskemidler såsom vaskepulvere. Derudover så virker kationiske tensider også som blødgørere. Nasser et al (2016) beskriver også bentonit som blødgører, og de skitserer de svulmende og vandbindende egenskaber i introduktionsafsnittet i artiklen.

Dertil anvendes bentonit i fødevarer som eks. antiklumpningsmiddel med e-nummeret E558 (Food4me, 2017), og det ses anvendt i forskellige former for bryg i bryggeribranchen, hvor bentonit også anvendes som klaringsmiddel af vin og saft. Bentonit har mange funktionelle anvendelser i både fødevarer, rengøringsmidler samt øvrige kategorier af produkter. Sidst men ikke mindst er bentonit set anvendt i kattegrus.

Samlet ser jeg Bentonit anvendt i vaskepulvere som et effektivt antiklumpningsmiddel og som blødgørerer. 

.

Emulgator

Tilsætningsstoffer som glycerin, glycerol, propantriol, også benævnt som E422, emulgerer  fedt- og vandopløseligt snavs, så sæbe bedre kan opløse snavset i den emulgerede opløsning af vand, snavs og sæbe.

.

Enzymer

Enzymer tilsættes sæbe, vaskemidler, pletfjerningsmidler og rengøringsmidler for at øge den rengøringsmæssige effekt og vaskeevne ved lave vasketemperaturer og enzymerne tilsættes bl.a. i mange koldtvandsvaskemidler.

.

Fedtopløsende og befugtende

Tilsætningsstoffer som butylglycol og butyldiglycol opløser bl.a. fedt og upolært snavs. Alkohol sidegrupperne kan også opløse polære molekyler. Dertil virker midlet også befugtende af dit rengøringsmiddel. Glycolerne anvendes eksempelvis i en række universalrengøringsmidler.

.

Bøger.org-logo

Klik og find din næste bog & bestseller her >>

.

Forbedre opløselighed og forlænger holdbarhed

Isopropanol og isopropylalkohol forbedre opløseligheden af snavs og sæbepartikler. Dertil virker de som konserveringsmidler og forlænger holdbarheden af din sæbe eller dit rengøringsmiddel.

.

Forhindre korrosion

Fosfonat forhindre og mindsker risikoen for korrosion af din vasketrumle og andre metaldele. Dertil virker fosfonater også som kompleksdannere (chelating agents) og kan eks. binde calcium- og magnesiumioner o.lign. mineraler i drikkevand ligesom stoffet EDTA, Na-EDTPM m.fl.

Natrium metasilikat ~ Sodium metasilicate ~ Na2SiO3 forhindre også korrossion, og virker derfor som et antikorrossionsmidddel, og sørger for at metallerne Zink (Zn) og Aluminium (Al) i din vaskemaskine ikke ødelægges så hurtigt ved gentagende vaske. Sodium metasilikat virker også som sæbe (Darun Chemical 2016).

.

Kompleksdannere (buildere)

Kompleksdannere (buildere) er stoffer, der tilsættes rengøringsmidler, og de binder bl.a. mineraler i hårdt vand, så  rengøringseffekten af tensider og sæber optimeres. Læs mere om kompleksdannere (buildere) her >>

.

Konserveringsmidler

Rengøringsmidler skal holdes rene uden risiko for kontamination og vækst af mikroorganismer som eks. bakterier og skimmelsvampe. Sæber og rengøringsmidler tilsættes konserveringsmidler, der forlænger holdbarheden og gør det svært for mikroorganismer at tilpasse sig og vokse i din sæbe eller i dit rengøringsmiddel. Eksempler på konserveringsmidler er alkoholer, kvartnære ammoniumforbindelser, benzoat, formaldehyd og parabener.

mindst lige så godt om ikke bedre sammenlignet med de almindelige klude i markedet (fra firmaet Homebrand, Yennora. NSW), der ikke er fiberklude?

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Konsistensforbedrende tilsætningsstoffer ~ Fortykningsmidler

Dertil er der en masse mere kosmetiske tilsætningsstoffer, der optimerer tekstur og konsistens, så sæben eller rengøringsmidlet har den rigtige flydeevne eller mangel på samme.

Et eksempel på et konsistensforbedrende middel er fortykningsmidlet Xanthangummi. Et andet eksempel er Cellulose Gum, som har to egenskaber både som fortykningsmiddel som medfører en tykkere konsistens af sæben og dertil forhindre Cellulose Gum, at sæben sætter sig fast i tøjet igen.

Der er også andre tilsætningsstoffer, der kan ændre på konsistensen, som eks. Bentonit, der absoberer væske og har en “Svulmende egenskab”. Dette er eks. beskrevet i introduktionen i Nasser et al’s (2016) artikel: i Journal of Colloids and Surfaces A: Physicochem. Eng. Aspects 507 (2016) 141–151.

.

Skumdæmper

Silikone, også benævnt som skumolie, virker som skumhæmmer i din sæbe eller dit rengøringsmiddel, så tensider som eksempelvis SDS ikke skummer overdrevet meget.

.

Stabilisatorer

Sodium citrate ~ Natriumcitrat er en stabilisator, der anvendes i eks. vaskepulvere og vaskesæber til tøj. Kemisk har natriumcitrat den effekt, at det holder de kemiske stoffer flydende i vandfasen, så de ikke bundfælder og ligger på eks. vasketromlen.
I fødevarer anvendes stabilisatorer i dressinger, sovser samt i kakaomælk. I kakaomælk sikrer stabilisatoren E407 Carregeenan at kakaopulveret ikke bundfældes. Stabilisatorer hindrer også at bearnaisesovs skiller.

.

Surhedsregulerende midler

Sodium citrate ~ Natriumcitrat er et surhedsregulerende middel, der regulerer pH så den mikrobiologiske kvalitet af vaskepulveret og sæben er mikrobiologisk stabil overfor bakterier. Dertil har det en lille egenskab, hvor det kan opløse kalk som en traditionel syre. Til sammenligning syrnes også fødevarer med surhedsregulerende midler for at sikre den mikrobiologiske kvalitet.

.

Klik og find dine bøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

.

Sæber

Sæber tilsættes rengøringsmidler i mange forskellige udgaver og typer for at rengøre og optimere rengøringseffekten. Læs mere om kemi af tensider og sæber i rengøringsmidler her >>

.

Kilder

Darun Chemical 2016. Na2SiO3 Industrial Cleaning Chemicals Detergent. Link: http://darunchemical.sell.everychina.com/p-99789444-na2sio3-industrial-cleaning-chemicals-detergent.html

Food4me, 2017. Bentonit E558. Link: w w w . f o o d 4 m e . d k

Nasser, M.S.; Onazi, S. A.; Hussein, I.A.; Saad, M.A.; Al-Marri, M.J. & Benamor, A. (2016). Intercalation of ionic liquids into bentonite Swelling and rheological behaviors. Colloids and Surfaces A Physicochemical and Engineering Aspects. Vol 507, 20 Oct. 2016, p 141–151. Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927775716306264.

mindst lige så godt om ikke bedre sammenlignet med de almindelige klude i markedet (fra firmaet Homebrand, Yennora. NSW), der ikke er fiberklude?

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.