Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern mælk, kærnemælk og koldskål – Rengøring af mælk

Fjern mælk, kærnemælk og koldskål relativt enkelt med denne metode. Vi præsenterer også, hvordan du fjerner de mere hardcore fastbrændte pletter, som er svære at fjerne. Kig med herunder, hvor vi starter med mælk, kærnemælk og koldskål på tøj.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Fjern mælk, kærnemælk og koldskål – Rengøring af mælk, kærnemælk og koldskål fra tøj

Mælkepletter fra almindelig mælk, kærnemælk og pletter med koldskål på tøj kan fjernes med en koncentreret opløsning af opvaskemiddel. Du kan dog også bruge dennne metode til at opløse pletter med mælk, kærnemælk og koldskål fra både service, køkkenbord, gulv etc.

Afmål en ½ liter vand og tilsæt et par dråber opvaskemiddel. Vær opmærksom på, at vandet ikke må være varmere end den maksimale vasketemperatur som tøjet kan tåle. Tjek derfor vaskeanvisningen på tøjet inden du starter med at fjerne pletter. For tøjet kan krympe, hvis der anvendes for varmt vand og det ønskes ikke.

Anvend en miljøvenlig klud eller svamp og vask pletterne i opløsningen med opvaskemiddel. 

Vær dog særlig opmærksom på, hvis der er  tale om pletter på tøj, der er særligt følsomt såsom farver som beige lyserød og øvrige følsomme farver.

Er du i tvivl om farven på dit stof kan tåle opvaskemiddel? Så tilsæt opløsningen med opvaskemiddel et sted, hvor det ikke betyder noget til at stoffet affarves, for at sikre at materialet (stoffet) med pletterne kan tåle opløsningen. Jeg bruger eks. altid en stofkant på indersiden af stoffet som et lille testareal. Kom en lille dråbe af opvaskemidlet på en “gemt og ikke synlig” stofkant for at se om stoffet kan tåle opvaskemidlet uden at det affarves. Affarves tøjet ikke, så er det bare i krig med opvaskesmidlet.

Skyl de vaskede pletter efter med koldt vand for at fjerne sæberester.

Er der tale om pletter på tøj og ikke pletter på service, køkkenbord, gulv etc., så vask dernæst tøjet i henhold til de vaskeanvisningerne angivet på selve tøjet. 

Pletter med mælk, kærnemælk og koldskål på service, køkkenbord, gulv etc. kan oftes også opløses med en opløsning af opvaskemiddel. Så start med at afprøv ovenstående metode, og så er pletterne hurtigt væk.

Gentag behandlingen indtil pletterne med mælk, kærnemælk eller koldskål er reduceret eller helt væk.

.

Fjern fastbrændte pletter med mælk, kærnemælk og koldskål fra service, gryder, komfur, køkkenbord eller gulv

Er der tale er tale om fastbrændte mælkepletter fra almindelig mælk, kærnemælk eller pletter med koldskål benyt da en opløsning af brun sæbe.

Klik, køb og læs mere om brun sæbe her >>

* Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du anvender brun sæbe, samt krystalsæbe. Så tag rengøringshandsker på indledningsvist.

Dub pletter med fastbrændt mælk, kærnemælk eller koldskål på service, gryder, komfur, køkkenbord eller gulv i en opløsning med brun sæbe. Ifør dig “rengøringshandsker“, så ikke ødelægger huden på diine fingre og hænder. 

Hæld 1 liter varmt vand op i en spand og tilsæt en ½ til 1 dl brun sæbe. Sæb opløsningen med den brune sæbe ind i de fastbrændte pletter mælk med en miljøvenlig svamp eller klud. Lad pletterne stå i blød i et par timer eller natten over. Lader du pletterne stå i blød natten over, så fugt et gammelt viskestykke/klud og placer det ovenpå på de iblødsatte pletter. På den måde undgås det at pletterne tørrer ind, og så virker sæben mere effektivt.   

Efter iblødsætning, så dubbes den brune sæbe af med koldt vand med en miljøvenlig klud eller svamp.

Gentag behandlingen indtil pletterne med fastbrændt mælk, kærnemælk eller koldskål er væk.

* Vær opmærksom på at træ og træværk skal efterbehandles betinget af træsorten, da den brune sæbe fjerner den beskyttende lak eller olie fra overfladen. 

* Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved anvendelse af brun sæbe samt krystal sæbe. For brun sæbe affedter huden, og det kan ikke anbefales.

.

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

.

Fjern mælk, kærnemælk og koldskål – Rengøring af mælk, kærnemælk og koldskål fra mæbler, gulvtæpper

Fugtige pletter med almindelig mælk, kærnemælk og pletter med koldskål fjernes nemt fra møbler, gulvtæpper og tæpper med en basisk opløsning fx en koncentreret opløsning af opvaskemiddel.

Pas på adrig at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet for meget. Det kan i værste fald medføre, at det angribbes af skimmelsvamp (mug). Det kan vi ikke anbefale, så fugt og vask forsigtigt. Lad altid materialet tørre grundigt mellem hver behandling og pletfjerning.

Klik og se hvordan man fjerner skimmelsvamp (mug) her >>

Fjern mælk, kærnemælk og koldskål fra møbler, gulvtæpper og tæpper ved at dubbbe pletterne i en opløsning med sæbeskum.

Tag en spand og hæld 1 liter lunt vand i spanden.

Tilsæt lidt opvaskemiddel.

Pisk opløsningen med opvaskemiddel op med et piskeris, så det skummer i spanden.

Brug en milljøvenlig klud eller svamp og tilsæt sæbeskum på pletterne med mælk, kærnemælk eller koldskål. Brug lidt tid til at få arbejdet sæbeskumet godt ind i pletterne. Pas på ikke at gennemvædde møblet eller gulvtæppet for meget. 

Lad pletterne med mælk, kærnemælk og/elller koldskål stå i blød i små 10 minutter. 

Dub sæben af med en miljøvenlig klud eller svamp vredet hårdt op i koldt vand. Dub og skyl kluden i rent koldt vand i køkkenvasken. Gentag afdubning af stoffet med den hårdt opvredet klud vendt i koldt rent vand. 

Gentag behandlingen indtil pletterne med mælk, kærnemælk eller koldskål er reduceret eller helt væk.

NB: Bemærk at det kan være nødvendig at vaske et større areal af sofastoffet, gulvtæppet elller tæppet. En rensning og rengøring af pletterne kan nemlig medføre en virkelig tydelig ren zone. Er dette tilfældet? Så gentages afvask af stoffet i en større radius omkring pletterne og måske endda en afvask og rensning af hele stoffet. Men prøv dig stille og roligt frem.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

FAQ – Hvordan fjerner man mælk, fastbrændt mælk og koldskål?

👉 Hvordan fjerner man mælk fra tøj?

Mælk indeholder blandt andet fedt, og det medfører grimme fedtede pletter på tøj. Pletter med mælk kan fjernes med en opløsning af vand tilsat lidt opvaskemiddel. Men afprøv dog altid om tøjet kan tåle opløsningen med opvaskemiddel inden den helt store pletfjerningsmetode startes op ved at teste et lille stykke af tøjet.

👉 Hvordan fjerner man fastbrændt mælk fra gryder?

Fastbrændt mælk er resultatet af en Maillardreaktion, der er løbet løbsk pga. for meget tilført varme. Men fortvivl ikke for de fastbrændte pletter med mælk kan opløses med brun sæbe. Husk dog altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejde med brun sæbe.

👉 Hvordan fjerner man koldskål fra tøj?

Koldskål kan rengøres og fjernes på tøj med opvaskemiddel. Det kan dog kræve en en række gentagende behandlinger af stoffet betinget af, hvilke ingredienser, der er anvendt i din koldskål. Er der mange æggeblommer i opskriften på den koldskål I spiser, så kan det kræve lidt ekstra arbejde.