Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern sved

Fjern sved – Brug vaskemiddel, eddike, rodalon og/eller salmiakspiritus

Svedpletter og svedlugt er forholdsvis nemme at fjerne fra de fleste produkter og materialer, herunder er en let guide til, hvordan du nemt fjerner svedpletter og svedlugt fra tøj. Sved er svært at undgå specielt i sportstøj under fysisk udfoldelse eller en hård dag med arbejde i haven, hvor man let kommer til at svede eller måske blot en varm dag i solen.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

TØJ

Svedpletter på tøj fjernes med vaskemiddel eller eddike. Start med at tjekke hvilke vasketemperaturer tøjet kan tåle. Kan tøjet tåle kogevask så hæld en skefuld vaskemiddel i en spand og tilsæt 2 liter varmt vand. Gnub vaskesæben ind i tøjet og lad det sidde og arbejde 30 minutter. Vask tøjet i vaskemaskine tilsat vaskemiddel ved 90 eller 95 oC. Gentag behandlingen til pletterne er væk.

.

NB: Læs sikkerhedsinstruktion for rodalon nederst på siden.

Svedlugt på tøj kan endvidere reduceres og fjernes med rodalon, der også fjerner lugt fra urin, opkast og sved fra bluser, skjorter osv. Rodalon kan ødelægge visse ikke farveægte farvede tekstiler eks. enkelte farvetryk på T-shirts o.lign., afprøv derfor opløsningen med rodalon på et ubetydeligt sted på tekstilet inden den aktuelle behandling påbegyndes. Hvis tekstilet kan tåle rodalon, læg da tøjet i blød i 30 minutter. Skyl rodalon ud af tekstilet i rigelige mængder af koldt vand og vask efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil svedlugten er væk.

.

Sved

.

.

.
.
.

.

VIDEO: Rengøringsekspert Michael René tester hvidvaskemiddel til at fjerne svedpletter fra skjorte

Denne video viser et forsøg, hvor Michael René tester et hvidvaskemiddel på ryggen af en ternet skjorte med farvede tern, hvor der er gullige svedpletter. Virker dette middel godt nok? Eller bleges skjorten? Må der anvendes andre rengøringsmidler til at fjerne pletterne eller virker hvidvaskepulveret på denne skjorte?

Se videoen herunder og husk, at du altid skal have et forbehold for, hvis du overvejer at anvende blegemidler som “hvidvaskemidler“, de er nemlig kun til hvidt tøj. Hvidvaskemidler er sammensat meget forskelligt rent kemisk, så se hele videoen og husk alle de forbehold, der er nævnt undervejs. Sidst men ikke mindst brug ALDRIG klorin til farvede skjorter eller farvet tøj…..!

Se videoen hvor Michael René tester hvidvaskemiddel lige her:

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Tåler ikke kogevask, hvad så?

NB: Læs sikkerhedsinstruktion for eddikesyre og salmiakspiritus nederst på siden.

Kan tøjet ikke tåle kogevask eller virker ovenstående ikke ordentligt, kan de fleste svedpletter og svedlugt endvidere fjernes eller mindskes med eddikesyre eller husholdningseddike. Gør en balje klar med ½ liter varmt vand og tilsæt ½ l eddike. Gennemvæd svedpletterne med opløsningen af eddikesyre. Lad det stå i blød i 10-15 minutter. Skyl tøjet i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen til pletterne er fjernet eller mindsket.

Alternativt kan svedpletter fjernes eller mindskes med salmiakspiritus. Tilsæt ½ spsk. salmiakspiritus (25 %) til 0,5 liter varmt vand og læg tøjet i blød et par timer. Skyl tøjet i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen til pletterne er væk.

*  Tilsæt som hovedregel altid syre sidst, når syre som eks. eddikesyre fortyndes.

*  Desinfektionsmidlet i rodalon kan irritere huden, derfor anbefales det at bruge handsker, af naturgummi (latex), neopren eller nitrilgummi, ved håndtering af rodalon. Skyl og vask handskerne efter brug i rodalon og lad dem tørre.

*  Bland vand og rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen.

*  Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med eddikesyre, da syre irriterer huden.

*   Salmiak i salmiakspiritus er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug opløsningen et ventileret sted og undgå indånding af dampe og benyt gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af salmiakspiritus.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Sådan fjerner du nemt mørke pletter fra skjorter

Se den store pletguide til at fjerne pletter fra skjorter her >>

.