Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern gløgg – Sådan fjerner du pletter med gløgg

Her får du en guide, der kort viser dig, hvordan du opløser pletter med gløgg på tøj, møbler tæpper og gulvtæpper. Dernæst forklarer vi nederst i denne artikel baggrunden for, hvorfor din rødvin i din gløgg rent kemisk er farvet rød, samt hvorfor farven faktisk ikke er stabil. God pletfjerning og læselyst.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Fjern gløgg fra tøj – Fjern pletter med gløgg fra tøj

Pletter med gløgg indeholdende rødvin kan fjernes eller mindskes fra tøj med glycerin. Start med, at tag dit tøj med pletterne af og tag tøjet med ud i brusekabinen eller dit badekar. Tænd din bruser og indstil bruseren til det koldeste vand du kan. Så er du nemlig sikret, at du ikke ved et uheld hælder 50 grader varmt vand på dit tøj, som måske kun kan tåle maks. 30 grader. Dit tøj kan nemlig i værste fald krympe, hvis det tilsættes for varmt vand.

Godt så lad os komme videre. Fold dit tøj, så selve gløggpletten vender udad. Brus din plet for fuld kraft med koldt vand fra bruseren, og fjern derved så meget af overskudsfarven fra gløggen. Vrid tøjet forsigtigt.

Hæld lidt koncentreret glycerin på dine røde pletter med gløgg og lad det virke i et halvt til et helt døgn. Skyl glycerin af med koldt vand.

De røde pletter fra din gløgg kan med fordel behandles en eller flere gange med glycerin. Gnid pletterne godt ind med glycerin og lad pletterne ligge i blød i 5 til 6 timer i rigelige mængder af glycerin. Gentag iblødsætning et par gange indtil pletterne er reduceret, inden tøjet vaskes i henhold til vaskeanvisningerne på tøjet. Kig på vaskeanvisningerne og vask tøjet enten i vaskemaskinen, vask det i hånden eller på renseriet.

Gentag behandlingen indtil pletterne fjernet eller mindsket mest muligt.

Du kan også anvende øvrige midler som eks. Biotex eller andre kommercielle produkter til at opløse gløggpletter med rødvin, men glycerin virker også efter en række gentagende behandlinger.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Fjern gløgg fra møbler, tæpper og gulvtæpper

Pletter med gløgg indeholdende rødvin kan fjernes eller mindskes på møbler, tæpper og gulvtæpper med kartoffelmel og glycerin. Klik og køb glycerin her >>

Tip: Glycerin er det samme som glycerol. 

Fjern gløgg ved at drysse rigelig mængder med kartoffelmel på det våde område.

Lad pletterne med gløgg tørre grundigt ind og støvsug al kartoffelmelet væk, når det er helt tørt. Lad værre med at gnide for meget på pletterne, det gør det bare værre. Arbejd forsigtigt med pletterne.

Kom glycerin på en miljøvenlig klud eller svamp og fugt pletterne med glycerin.

Lad det ligge i blød natten over og sørg for at glycerinen ikke bliver udtørret. Kom derfor lidt glycerin på pletterne løbende, så pletterne holdes fugtige.

Efter iblødsætning natten over, så vaskes glycerinen ud af stoffet gentagne gange med koldt vand på en klud.

Pas på ikke at fugte eller gennemvæde stoffet for meget, da det kan skade møblet, tæppet eller gulvtæppet. Møblet, tæppet eller gulvtæppet kan i værste fald skimle (mugne), og det kan vi ikke anbefale. Så sørg for at arbejde fornuftigt frem trin for trin, og lad det få god tid til at tørre grundigt.

Gentag behandlingen indtil pletterne med gløgg er fjernet eller mindsket i bedste fald er fjernet mest muligt.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

Farven af anthocyanin i din gløgg og rødvin afhænger af pH

Den primære faktor, som netop giver pletter fra gløgg og rødvin på tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper stammer fra rødvin. Farven i rødvin stammer kemisk fra flere faktorer, men en af de væsentlige er den naturlige antioxidant anthocyanin (Belitz & Grosch, 1999, s. 769-773 og 856).

Farven på anthocyanin er betinget af pH, temperatur, lys og ilt (Wahyuningsih et. al., 2017). Farven i din gløgg fra rødvin er altså betinget af, hvilken pH din gløgg ender med at have, når du har adderet alle ingredienser i din opskrift på gløgg. Det positive ved dette er dog, at der er meget få ingredienser, der er alkaliske og derfor vil din gløgg fastholdes i det røde og violette område. Det betyder også at pletterne på dit tøj også i er røde og violette. Problemet er primært farven fra “Anthocyanin” i rødvinen, som vi kender det fra andre pletter fra juletiden som rødkål, som også indeholder anthocyanin 🙂

pH = 2rød
pH = 3rød
pH = 4rødviolet
pH = 5rødviolet
pH = 6rødviolet
pH = 7violet
pH = 8violet
pH = 9blåviolet
pH = 10blåviolet
pH = 11blå
Farve af anthocyanin betinget af pH (Wahyuningsih et. al. 2017, Tabel 11), link >>

Vi har lavet et hurtigt hjemmeforsøg, der viser hvordan din rødvin og dermed også din gløgg baseret på rødvin, skifter farve betinget af pH herunder. Vi har til venstre helt rent rødvin, som jo er rødt. I midten er rødvin tilsat afløbsrens, som indeholder kalium- og natriumhydroxid og dermed er stærkt basisk, her bliver farven mørkeblå og nærmest “sortblå” i vores lille test. Sidst men ikke mindst, så kan du se at helt til højre, der er eddikesyre tilsat rødvin, og der forbliver farven altså rød.

Figur 1. Rødvin (venstre), rødvin tilsat basisk afløbsrens (midten), rødvin tilsat syrlig eddikesyre (højre).

Fjern pletter med rødkål og rødbede.

Klik og se den store guide her >>

Fjern rødvin

Klik og læs hvordan du fjerner pletter med rødvin >>

Litteratur

Belitz & Grosch (1999). Food Chemistry, 2. ed., Forlaget Springer, 1999, s. 769-773 og 856.

S Wahyuningsih, L Wulandari, M W Wartono , H Munawaroh, A H Ramelan (2017). The Effect of pH and Color Stability of Anthocyanin on Food Colorant. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 193. (2017). Link >>

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

FAQ: Fjern pletter med gløgg

👉 Hvordan fjernes pletter med gløgg?

Fjern pletter med gløgg på samme måde som pletter med rødvin. Skyl overskudsfarven ud af tøjet med vand, iblødsæt med glycerin gentagede gange. Hæld rigelige mængder af glycerin på pletter med gløgg. Skyl efter med vand og vask tøjet efter vaskeanvisningerne.