Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Er du Svanemærket?

Svanemærket og den Europæiske miljøblomst “Blomsten” gør en forskel for både dit miljø, men også alle andre omkring dig. Det er helt naturligt, og det giver god mening at gøre noget godt for miljøet gennem vores valg i hverdagen. Vi kigger nærmere på de to miljømærker som Blomsten og Svanen.

.
svaneogblomsten

.

Introduktion til Svanemærket og Blomsten

Vidste du, at det er hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion samt brug/anvendelse, bortskaffelse og recirkulering, der er med i vurderingen af om et givent produkt kan mærkes og kvalificeres til et Svanemærke og/eller det Europæiske miljømærke “Blomsten (Ecolabel, 2016).

Kemisk stilles der skrappe krav til den kemi, der må anvendes i et Svanemærket produkt eller virksomhed, hvilket er positivt for både din sundhed samt de mennesker, der arbejder i produktionen af de produkter som du køber. Endeligt er det væsentligt for vores miljø både nu og i fremtiden (ibid).

Kravene til en Svanemærkning og en mærkning med den Europæiske miljøblomst evalueres løbende samt justeres og skærpes regelmæssigt i henhold til ny valid dokumentation (ibid). Så dit valg af Svanemærket produkter er ligeledes med til at skubbe udviklingen i den bedste retning for dig, andre og miljøet fremover.

Både produkter og virksomheder kan “Svanemærkes” med Nordisk Ministerråds miljømærke. Der kan også opnås en certificering og godkendelse af en mærkning med EU’s miljømærke “Blomsten”. Målet og miljøkrav er stort set ens for de to mærker. De dækker bare forskellige markeder og styres af forskellige instanser.

.

Både virksomheder og produkter kan mærkes

Virksomheder kan søge om at blive certificeret med Svanemærket, hvis de lever op til en  lang række miljøvenlige krav, som bl.a. kan omfatte implementering af miljøvenlige rengøringsmetoder og rengøringsmidler i virksomheden. Dertil skal der opfyldes en række krav indenfor etik, arbejdsforhold og kommunikation omkring miljø, overenskomstforhold for medarbejdere, transport, rengøringsmidlers kemiske sammensætning, doseringsvolumen og meget mere.

Du kan også ansøge om at få dine produkter Svanemærket. I dagligvarehandlen kan varer som eks. køkkenruller, rengøringsmidler, møbler, bleer, batterier, gulve, skriveredskaber, stearinlys, computere og meget mere kan købes som Svanemærkede produkter. Det kræver dog lidt arbejde at finde varer, som er Svanemærket. Serviceydelser som eks. hoteller og bilvaskehaller kan også Svanemærkes.

.

Miljø - untitled-1425977-mLæs mere om Miljø og Rengøring her >>

.

.

Beskyt danske skove, vandløb og søer

Ved at vælge Svanemærkede produkter og/eller produkter mærket med Blomsten, når du handler varer, rengøringsmidler og inventar bidrager til at beskytte miljøet, og dermed beskytter du de danske skove, vandløb og søer. Miljømærkede rengøringsmidler må kun indeholde kemi, som let kan nedbrydes i naturens vandmiljø. Der findes mere end 12.000 produkter mærket med enten Blomsten eller med Svanen i danske butikker.

Svanemærkede produkter og virksomheder bliver løbende kontrolleret for om de opretholder miljøkravene. Kontrollen foretages af Dansk Standard (DS). Gør dig selv, din familie, venner, kollegaer og din omverden en tjeneste og vælg miljømærkede produkter og serviceydelser.

Læs vores gode hygiejneråd og rengøringsråd samt behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

  Håndbog i praktisk hjælp E-Bog

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

eBOG (pdf)

 

Hvad kan egentlig mærkes konkret med Svanemærket og Blomsten?

Her finder du både gulve, madrasser, bærbare PC og stationære PC’ere, rengøringsmidler, bleer, bage- og madpapir, kosmetik, legetøj, dagligvarebutikker og restauranter kan også Svanemærkes samt mange flere kategorier af produkter. Se hvilke varer, der kan mærkes med enten Blomsten og/eller Svanemærket her i linket.

Derimod kan fødevarer, drikkevarer og medicin ikke mærkes med Svanemærket eller med Blomsten.

 

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

.

Kilder

Ecolabel, 2016. Om Blomsten og Svanen. Link: http://ecolabel.dk/da/blomsten-og-svanen/om-blomsten-og-svanen

.