Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Rengøring af tørretumbler

Rengøring af tørretumbler er afgørende for den hygiejniske standard af dit tøj. Har din vandbeholder i kondenstørretumbleren eksemeplvis også fået udbudne gæster såsom skimmelsvampe (svampe og mug)? Så er hygiejnen på retræte. Min kun 3 år gamle kondenstørretumbler (ikke den på fotoet) fik udbudne gæster, og det er endda på trods af, at den har et indbygget “self cleaning system”? I denne artikel får du gode råd til, hvordan du bedst rengøre og hvordan du vedligeholder din tørretumbler. Samt, hvordan du fjerner skimmel fra din vandbeholder.

Let rengøring af tørretumbler

En let rengøring af din tørretumbler kan klares i disse få trin.

Tøm alle filtre i tørretumbleren

Kig i manualen til den tørretumbler, som I har stående og find afsnittet med en guide til at tømme filteret i jeres tørretumbler. Er manualen blevet væk, så google efter manualen til den specifikke model af tørretumbler, som I har online. Klik her for at google jeres manual >>

1. Sluk maskinen inden, den tømmes for diverse filtre.

2. Mange guides henviser til, at man åbner ind til filteret og bruger sine fingre til at samle de ophobede stofrester og støvpartikler. Smid alt snavset ovenpå filteret ud i jeres affaldsbeholder.

3. Andre former for filtre i tørretumbleren kan tages ud af maskinen, og kan derfor meget belejligt løftes hen og tømmes direkte i jeres beholder til affald.

4. Monter alle filtre korrekt i maskinen inden den tændes og startes igen.

Er snavs fra filteret i tørretumbleren bioaffald eller brandbart affald?

Bemærk, at meget af vores tøj indeholder plast, og derfor kan det diskuteres om denne form for affald fra filteret i tørretumbleren er 100% bioaffald? I mange tilfælde vil denne type snavs fra filteret i tørretumbleren indeholde spor af plast fra tøjet. Derfor kan det oftest IKKE deponeres som bioaffald, men er derfor almindeligt brændbart affald.

Vask tørretumbleren ren udenpå

1. Tag rengøringshandsker på.

2. Lav en spand varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde af universalrengøringsmiddel jf. fortyndingsanvisningerne på produktet, hvilket ofte er at tilsætte 1 spsk (15 mL) til 5 liter vand. Du kan også spare på vand og sæbe og lave en spand med en ½ spsk (7,5 mL) til 2,5 liter vand.

3. Sluk maskinen inden, der rengøres.

4. Vask maskinen af udenpå i sæbeopløsningen. Vasl maskinen ovenpå incl. alle siderne på maskinen. Vær særligt opmærksom på de steder, hvor der er elektronik – De kan ikke tåle sæbevand/vand. Al elektronik såsom knapper og displays er meget følsomme og kan meget logisk ikke tåle vand eller sæbevand. Et godt tip er at vride kluden vanvittigt hårdt op, og dernæst aftørre knapper og eventuelle displays med en nærmest tør klud med lidt sæbevand på.

5. Tør hele maskinen efter med et tørt og rent viskestykke løbende, hver gang der er rengjort én side af maskinen. Fortsæt dernæst til næste side af maskinen. På den måde undgås eventuelle uønskede kalkaflejringer på maskinens ydre.

NYHED: Rengøringsbogen

Det sunde rene hjem

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

Rengøringsbogen

Håndbog i praktisk hjælp

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

Rengøringsbogen

Håndbog i praktisk hjælp (eBog)

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

Hovedrengøring af tørretumbler og vedligehold

Hovedrengøring af tørretumbler er ikke nooget, der udmøntes så ofte, men det er med til at vedligeholde din tørretumbler og kan holde uønskede mikroorganismer såsom skimmelsvampe (mug) væk.

Hovedrengøring af tromlen indeni tørretumbleren

Tromlen indeni en tørretumbler indeholder meget naturligt støv og tøjfibre fra alt det tøj, der er kørt igennem hele tørretumbleren i maskinens levetid – eller siden sidst, den blev rengjort. En hovedrengøring bør derfor omfatte en let aftørring med en klud med sæbevand. Vær opmærksom på ikke at efterlade en maskine med sæberester eller vand i, som kan bidrage til skimmel og andre uønskede mikroorganismer.

Hovedrengøring af tromlen i en tørretumbler kan klares i disse trin:

1. Tag rengøringshandsker på.

2. Lav en spand varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde af universalrengøringsmiddel jf. fortyndingsanvisningerne på produktet, hvilket ofte er at tilsætte 1 spsk (15 mL) til 5 liter vand. Du kan også spare på vand og sæbe og lave en spand med en ½ spsk (7,5 mL) til 2,5 liter vand.

3. Sluk maskinen inden, der rengøres.

4. Vrid kluden hårdt op i sæbevandet og her menes virkelig hårdt. Vrid kluden så hårdt op, at kluden ikke drypper og sjasker med vand.

5. Aftør og vask tromlen indeni. Vrid kluden op løbende efterhånden, som den bliver beskidt og tør.

6. Gentag gerne aftørring og vask et par gange.

7. Efter endt aftørring og vask, så skal tromlen tørre 100%, så lad lågen stå åbent og lad maskinens tromle tørre indeni. Det er også muligt, at starte tørretumbleren uden tøj i for at tørre maskinen hurtigt.

Hovedrengøring af vandbeholderen – Fjern skimmel og snavs

Rengøring af tørretumbler er et større projekt, men er så vigtigt for at vedligeholde din tørretumbler.

I en kondenstørretumbler er der eksempelvis en vandbeholder, og det er ikke alle disse former for vandbeholdere, der kan rengøres fysisk eller mekanisk indeni. Åbningen er simpelthen for lille, så der ikke kan stikkes en opvaskebørste eller en piberenser ind og rengøre. Men hvad gør vi så? Løsningen ligger lige for.

Hovedrengøring af vandbeholderen i en kondenstørretumbler kan klares med disse trin:

1. Sluk maskinen inden, der rengøres.

2. Beholderen tages ud efter endt tumbling af tøjet.

3. Tøm vandbeholderen i et afløb på eks. badeværelset eller i en vask i bryggerset, hvor maskinen måske står.

4. Dernæst tages rengøringshandsker på.

5. Hæld 10 til 20% rodalon ind i vandbeholderen. Dvs. har vandbeholderen et rumfang på 1 liter, så hældes 1 til 2 dl Rodalon i beholderen.

6. Fyld dernæst beholderen 90% op med rent vand (lad lidt luft være i toppen).

7. Omryst beholderen med vand og Rodalon. Hold evt. en hånd med rengøringshandsker på det udløb, der er i beholderen mens der rystes.

8. Fyld så beholderen helt op med rent vand.

9. Lad beholderen stå iblød i et halvt døgns tid, mens der soves, arbejdes eller hygges med familien.

10. Tøm beholderen og skyl efter med vand – husk at omryst flere gange for at fat i alt skimmel (mug) samt rester af Rodalon ud af beholderen. Brug gerne en piberenser til at få skrubbet på steder, der er svært fremkommelige, hvis der kan klemmes en piberenser ned i selve beholderen.

11. Afslut med at skylle efter med vand en ekstra gang. Lad dernæst beholderen tørre.

Add. Undgå skimmelsvamp (mug) fremadrettet: Tag beholderen ud af maskinen efter hver endt tørretumbling, tøm beholderen og lad den tørre 100%, hver eneste gang.

Vi anbefaler disse artikler

Rengøring af vaskemaskine

Lugter din vaskemaskine?

Så har vi skrevet en artikel om rengøring af din vaskemaskine + eliminering af lugtgener.

Klik og læs om rengøring af vaskemaskine >>

Fjern skimmel fra din flisevæg

Har du fået mørke pletter med skimmel (mug) på flisevæggen?

Så har vi skrevet/indspillet en guide til eliminering af skimmel på din flisevæg.

Klik, læs og se vores video >>

NYHED: Rengøringsbogen

Det sunde rene hjem

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

Rengøringsbogen

Håndbog i praktisk hjælp

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

Rengøringsbogen

Håndbog i praktisk hjælp (eBog)

af Michael René

Klik, køb og læs mere her >>

FAQ: Hvordan rengøres tørretumbleren?

👉 Hvordan tømmes filtre i tørretumbleren

Tømning af filtre i tørretumbleren kan klares i disse trin:
1. Find manualen og følg den trin for trin.
2. Sluk maskinen inden, der renses filtre.
3. Mange guides/manualer henviser til, at der åbnes til filteret. Brug fingrene og saml de ophobede stofrester og støvpartikler op.
4. Smid snavset fra filteret ud i jeres affaldsbeholder.
5. Nogle filtre kan tages ud af maskinen, og tømmes direkte i jeres affaldsbeholder.
6. Monter alle filtre korrekt i maskinen inden den tændes igen.

👉 Hvordan rengøres tromlen indeni tørretumbleren?

Rengøring af tromlen i en tørretumbler kan rengøres i disse trin:
1. Tag rengøringshandsker på.
2. Sluk maskinen inden, der rengøres.
3. Lav en spand varmt sæbevand som eks. ½ spsk universalrengøringsmiddel (7,5 mL) til 2,5 liter vand.
4. Vrid kluden hårdt op i sæbevandet og her menes virkelig hårdt.
5. Aftør og vask tromlen indeni.
6. Gentag aftørring og vask tromlen et par gange.
7. Tørring af tromlen gøres ved enten: A. Åben lågen og lad maskinens tromle tørre eller B. Start tørretumbleren uden tøj i og lad tromlen tørre.

👉 Hvordan rengøres tørretumbleren udenpå?

Vask tørretumbleren ren udenpå
1. Sluk maskinen inden, der rengøres.
2. Tag rengøringshandsker på.
3. Lav en spand varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde af universalrengøringsmiddel jf. fortyndingsanvisningerne på produktet, hvilket ofte er at tilsætte 1 spsk (15 mL) til 5 liter vand. Du kan også spare på vand og sæbe og lave en spand med ½ spsk (7,5 mL) til 2,5 liter vand.
4. Vask maskinen af udenpå i sæbeopløsningen ovenpå på maskinen incl. alle siderne. Vær særligt opmærksom på de steder, hvor der er elektronik – De kan ikke tåle sæbevand/vand. Al elektronik såsom knapper og displays er meget følsomme og kan meget logisk ikke tåle vand eller sæbevand. Et godt tip er at vride kluden vanvittigt hårdt op, og dernæst aftørre knapper og eventuelle displays med en nærmest tør klud med lidt sæbevand på.
5. Tør hele maskinen efter med et tørt og rent viskestykke løbende, så snart der er rengjort en side af maskinen. På den måde undgås eventuelle uønskede kalkaflejringer på maskinens ydre.

FAQ: Hvordan fjernes skimmel fra tørretumblerens vandbeholder?

👉 Hvordan fjernes skimmel (mug) fra vandbeholderen i tørrretumbleren?

Hovedrengøring af vandbeholderen og fjernelse af skimmel (mug) i kondenstørretumbleren kan klares i disse trin:
1. Sluk maskinen inden, der rengøres.
2. Vandbeholderen tages ud efter endt tumbling.
3. Tøm vandbeholderen i et afløb.
4. Tag rengøringshandsker på.
5. Hæld 10 til 20% rodalon ind i vandbeholderen.
6. Fyld beholderen 90% op med rent vand – lad lidt luft være i toppen.
7. Omryst beholderen – Hold evt. hånden med rengøringshandsken på udløbet i beholderen, mens der rystes.
8. Fyld beholderen op med vand.
9. Lad beholderen stå iblød et halvt døgns tid.
10. Tøm beholderen og skyl efter med vand – Brug gerne en piberenser til at skrubbe beholderen ren.
11. Afslut ved at skylle efter med vand og lad beholderen tørre.