Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring og rensning af sneakers og fjern lugt fra dine sneakers

Sneakers bliver let beskidte og kan trænge til en rengøring og netop rengøring og rensning af sneakers er et marked med et væld af produkter. Men hvilke produkter er de bedste, og har de de bedste materialer i et kit? Vi tester 6 kit af renseprodukter til sneakers samt 6 lugtfjernere til sneakers.

Sidst men ikke mindst, så får du vores egen lille guide med gode råd til rengøring og rensning af sneakers samt mindskning af lugt fra dine sneakers. Men først så indleder vi med test af rengøringskit til sneakers.

Test af renseprodukter til rengøring og rensning af sneakers

Vi har testet disse 6 produkter til rengøring og rensning af sneakers. Bemærk at sidst i denne artikel, der får du gode råd om rengøring og rensning af sneakers.

Der er testet disse 6 produkter til rengøring og rensning af sneakers:

 1. Premium sneakers cleaning kit ~ SNEAKERSER+.
 2. Rezet sneaker store ~ O2 Clean
 3. Jason Mark – Premium shoe cleaner
 4. Shoe & Sneaker cleaner kit
 5. Clean sneakers – The original sneakers kit
 6. Premium sneakers cleaning kit

1. Premium sneakers cleaning kit ~ SNEAKERSER+

Premium sneakers cleaning kit ~ SNEAKERSER+ er pakket i en praktisk æske med en sæbe og hård børste. Det første vi bemærker er, at der mangler en klud. De anbefaler nemlig, at man anvender en klud til at tørre skoen efter med, når man er færdig med at vaske skoene, men der følger ingen klud med, så den må man selv donere. Så skorensesættet er ikke gennemført.

Sæben er blå i farven, skummer og vasker ganske fint, men produktet lugter kraftigt af parfume. Duften er stærk tulipanlugt med et pift af kokosnød, men blot i en mere skarp kemisk flavour. De skriver dog på emballagen at produktet er pH-neutralt, men når man mødes med sådan en kraftigt parfumeduft, så er der noget modstridende i selve konceptet.

Ingredienser: Er ikke angivet på emballagen.

Konklusion: Kittet er ufuldstændigt, det lugter, men renser og rengøre fint, 3 point.

2. Rezet sneaker store ~ O2 Clean

Du får et kit med en god og tæt børste til at rengøre skoene. Der medfølger tre ting: En børste til at skrubbe og vaske skoene, en svamp med to sider og en flydende sæbe med doseringspumpe.

Du får en god blød børste, der er god at skrubbe med samt en svamp med to sider: en lidt hård side til at skrubbe skoene og til at skumme sæben op, samt en blød side til at vaske og arbejde sæben godt ud af skoene bagefter vask med vand. Sæben er en anelse tynd i konsistensen, så pas på med at dosere korrekt.

Ingrediensliste: < 5% anioniske tensider, parfume (D-limonene og citral), natriumpyrithione og benzisothiazolinon.

Konklusion: Absolut et godt kit, der har de materialer, kvaliteter og funktioner som kræves. Duften er balanceret, frisk og god og sidst men ikke mindst så virker sæben effektivt. Samlet 5 point.

Klik, scroll lidt ned og se det ALLERGENE stof “benzisothiazolinon” >>

Klik, scroll lidt ned og se det ALLERGENE stof “benzisothiazolinon” >>

3. Jason Mark – Premium shoe cleaner

Jason Mark – Premium shoe cleaner er pakket i en plastikpose. Selve posen stinker, når man lyner produktet op, dernæst så mangler der ligeledes en klud i dette kit.

Sæben er parfumeret og dufter blomstret med noter af tyggegummi. Børsten er stor med bløde hår, og man har et godt greb. Sæben er vandig og tynd. Kvalitetsmæssigt vasker sæben fint, den er dog lidt tynd og emballagen hælder mod et lidt mere billigt produkt, mens sæben ser lidt mere lukseriøs ud, når man kigger på indpakningen og designet. Der mangler en klud i dette sæt til at tørre og vaske skoene efter med som anbefalet og det trækker lidt ned.

Ingredienser: Lavet på basis af naturlige sæber fra kokos- og jojobaolie.

Konklusion: Kittet er ufuldstændigt, der mangler en klud. Sæben dufter ok og vasker fint rent, hvis man er til parfume – med undtagelse af emballagen som lugter og virker billig. Samlet 4 point.

4. Shoe & Sneaker cleaner kit

Shoe & sneaker cleaner kit er pakket i en lille æske og ser ganske fint ud, når man åbner det. Kittet indeholder en klud, en børste og en sæbe med doseringspumpe.

Det der skinner i øjnene er den kridhvide klud, der lægger nede i æsken. Den hvide klud har hurtigt talte dage. Med dette farvevalg, der får man hurtigt syn for sagen mht. hvor meget snavs, der egentlig kan gemme sig på relativt “pæne” sko. Så der er en vis pædagogisk gevinst, men jeg er ikke fan af denne hvide klud i et skorensekit som dette, der skal kluden være grå, blå eller sort.

Kluden er dog ganske god til at påføre og skumme sæben godt op, når man polere skoene. Sidder der møg fast, så kan man med fordel anvende børsten.

Sæben er dog en anelse tynd i konsistensen, som alle øvrige sæber i disse former for kit, så man skal passe på med ikke at overdosere. Sele sæben dufter frisk af lemon og citrus. Denne emballage angiver desuden varedeklarationen, det er der ikke mange der gør, så det er meget rart.

Ingredienser: < 5% anioniske tensider, parfume (D-limonene og citral), natriumpyrithione og benzisothiazolinone.

Konklusion: Ok rensekit, virker dog en anelse til den billige side, og det med at der følger en hvid klud med, det er spild af godt stof. Sæben virker fint. Samlet 3 point.

5. Clean sneakers – The original sneakers kit

Testvinder: Clean sneakers – The original sneakers kit er vores absolutte favorit sæbe. Sæben skummer og er nem at dosere ved et let tryk fra doseringspumpen. Sæben dufter godt og syrligt med et pift af tyggegummi flavour, som er Hubba Bubba agtigt – uden at kappe over. Udstyret er pakket i en fin æske med både praktisk stor sort klud, en stor sæbeflaske der skummer sæben med et let tryk, og er let at dosere fra. Der medfølger en god stor sort børste til at skrubbe og rense skoene . Udstyret skriger luksus, luksus og luksus.

Klik, læs mere og køb testvinderen her >>

Klik, læs mere og køb testvinderen her >>

Ingredienser: Anioniske tensider, amfotære tensider, vand, salt, benzisothiazolinon og citronsyre.

Konklusion: TESTVINDER Absolut vores favorit, der lander på 6 point

6. Premium sneakers cleaning kit

Premium sneakers cleaning kit er pakket i en tynd blå plastikpose med mulighed for genluk. Posen indeholder en lille grå klud, en gul hård børste og en lille flaske sæbe, som er tyndt som vand. Produktet ser desværre “billigt” ud.

Sæben lugter skarpt kemisk med et pift af citron. Flasken med sæbe indeholder ikke en pumpe, men har et doseringshul til dosering, når man fortynder sæben efter anbefalingen. Når man arbejder med sæben og vasker sine sneakers, så er det svært at få sæben til at skumme ordentligt, så man kan ikke lade være med at tvivle på effektiviteten af produktet undervejs. Men det virker ok.

Der er et “før” og “efter” foto på emballagen med sneakers, der var beskidte og som funklede efter endt rengøring, men vi oplevede ikke samme revolutionerende effekt. Sæben renser, men ikke til perfektion.

Ingredienser: Er ikke angivet på emballagen.

Konklusion: Et produkt, der lugter og ikke skummer nok. Det vasker, men ikke som anvist på fotoet på emballagen, hvilket vi heller ikke forventede, men vi lander samlet nede på 2 point.

Klik her og læs om anionske og amfotære tensider >>

Samlet konklusion på alle rensekit

Rengøring og rensning af sneakers kan sagtens løses meed de kit man kan købe i markedet. De fleste rensekit indeholder dog en meget tyndtflydende sæbe, som er svære at dosere, når de er så tyndtflydende. Der var kun et produkt, som gav skum, når man trykkede på doseringsknappen og dette var meget belejligt til dosering og håndtering under en rengøring af skoene.

Dernæst så lugter mange af disse rensekit vildt parfumeret og skarpt. Vi synes at disse produkter med rensekit lugter en tand for meget. Det bliver ubehageligt og kvalmende kemisk at arbejde med. Dertil er der produkter som anbefaler at man anvender en klud til at tørre og vaske skoen efter med, men der er ikke vedlagt nogen klud. Der er dog sæt som har hele pakken med alle materialer som børste, sæbe og klud, så man skal kigge sig godt for.

Sæben virker fint i alle produkterne dog med en lille variation, men de vasker overordnet set skoene (sneakers) fint rene. Eventuelle hvide zoner på såler og sko er dog som ventet svære at rengøre fuldstændigt.

Testen med rengøring og rensning af sneakers er lavet i samarbejde med Politiken; lektor og ingeniør Michael René og journalist Helle Sindal samt meddommer Ronas F. Korkmaz, som er indehaver af 30 par sneakers og sneakersentusiast.

De samlede point i Politikens test er ikke 100% de samme som i vores test ovenfor, da Politikens test er baseret på et gennemsnit af Michael René fra Pletvæk.dks point og en meddommers point. Ovenstående point er udelukkende baseret på vores egne bedømmelse og vurdering af rensemidler til rengøring og rensning af sneakers her på Pletvæk.dk og lektor og ingeniør Michael René. Klik for at hoppe til artiklen fra Politiken, d. 17. okt. 2020 (KUN FOR ABONNENTER) >>

Test af lugtfjernere til sneakers – Sådan fjerner du lugt fra dine sneakers

Vi har testet disse 6 lugtfjernere til sneakers.

Der er testet disse 6 produkter til at fjerne lugt fra sneakers:

 1. Zebla lugtfjerner (spray)
 2. Odour eliminator fra Kaps (spray)
 3. Matas sko deospray (spray)
 4. Rezet sneaker store ~ O3 Refresh (spray)
 5. Smell well – Freshener inserts for shoes and gear (poser)
 6. Freshening balls for sneakers fra Kaps (kugler)

1. Zebla lugtfjerner til sneakers

Denne lugtfjerner kommer i en lille sprayflaske, som gør det let at spraye ind i skoene. Den har en mild duft af mynte og så kommer den med en ingrediensliste, hvilket er dejligt for så kan man se, hvad man køber og anvender. Det ligner dog et produkt i den billigere liga.

Ingredienslisten: Vand, mikroorganismer, anioniske tensider, parfume og mint.

Konklusion: Samlet er det et funktionelt, ærligt og udemærket produkt med en duft af mynte, og som maskerer eventuelle off flavours fint i skoene. Vi giver 4 point samlet. Klik og se produktet her >>

2. Odour eliminator fra Kaps

Denne lugtfjerner kommer også i en lille sprayflaske, som gør det let at spraye ind i skoene. Den stinker dog frygteligt surt, skarpt og bittert og har en kraftig parfume af “kunstig” grapefrugt, som dufter kemisk. Den skarpe duft/lugt maskerer dog eventuel dårlig lugt i sneakers, men ikke en duft jeg vil foretrække.

Ingen ingrediensliste, men der står angivet at produktet indeholder “p-menta-1,8-diene”, og dette stof er det samme som allergenet “limonene” og tilsættes som parfume – med duft af appelsin og citron til denne lugtfjerner.

Konklusion: Ildelugtende produkt som er alt for kraftigt flavouriseret med allergener. Vi giver 2 point.

3. Matas sko deospray

Matas sko deospray leveres i en sprayflaske, som man kender det fra en parfume. Den er let at spraye ind i skoene. Den dufter af sprit og er ekstremt parfumeret af lemon, sæbe, kunstigt blomstret, og dufter kort fortalt ikke særlig godt.

Bemærk, at der er tale om et kraftigt desinfektionsmiddel, som dræber bakterier og skimmelsvampe. Pas på, hvis I anvender dette produkt. Det må ikke indåndes og skal anvendes i frisk luft med mulighed for masser af udluftning.

Ingrediensliste: Denatureret alkohol, propane, butane, isobutane, benzalkoniumklorid og parfume.

Konklusion: Ildelugtende produkt, som dog har en kemi med hhv.: 1. alkohol som eliminerer bakterier sammen med 2. benzalkoniumklorid, som er kendt fra rodalon som svampedræber. Så vi har at gøre med et desinfektionsmiddel, men vi bryder os ikke om duften. Vi lander på 3 point.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

4. Rezet sneaker store ~ O3 Refresh

Testvinder: Rezet sneaker store O3 Refresh er en deospray, der leveres i en sprayflaske i blød plast, som gør det let at spraye ind i skoene. Den dufter svagt bittert og syrligt med flavours af vandmelon og blomstre. Rent flavourmæssigt er den dominerende, men der ikke så kraftigt et par af de ovenstående produkter. Så det er positivt. Det virker som et dyrere produkt og det virker efter hensigten.

Ingen ingrediensliste.

Konklusion: Det virker som lovet, men flavouren er stadig en anelse til den tunge side, men ikke så slemt som et par af de foregående produkter, så vi lander dog på 4 point samlet.

5. Smell well – Freshener inserts for shoes and gear

Smell well lugtfjerner leveres i to små plastikposer med kugler i indeholdende de mange dufte. Produktet har en kraftig duft af lemon, citron og grapefrugt, men lidt til den kraftige og ekstremt flavouriserede side.

Testen virker dog fint. Skoene, der lugtede lidt af “gammel sko”, duftede mere friske. Men hvis man lige stikker hovedet ned og dufter til disse poser, så hænger parfumen længe, så det kan ikke anbefales at gøre.

Producenten lover at produktet holder i 6 mdr., hvilket måske er lidt til den tynde side med 1 sæson.

Ingen ingrediensliste.

Konklusion: Produktet er innovativt i udformningen af disse poser med duftkugler til hver sko, men flavouren er til den kradse side og er ikke vores favorit. Duften alt for kompleks i duft-designet. Vi giver produktet 3 point.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

6. Freshening balls for sneakers fra Kaps

Freshening balls for sneakers fra Kaps er designet som to runde plastikkugler, hvor man kan åbne for flavouren i tre niveauer, når man lægger dem ned i sine sneakers natten over, hvilket er ganske smart.

Duften er kemisk og skarp med noter af sylig citron til den skarpe og bitre side i som citronskal.

Vi prøvede to gange uden den helt vilde effekt. Første gang var lidt vores egen skyld, der havde vi ikke læst ordentlig på guiden og havde blot taget kuglerne ud af emballagen og lagt dem i skoene. Anden gang havde vi efter at have duftet til kuglerne åbnet drejeskiven til intensiteten af duft til niveau 2 ud af tre, da duften var ret skarp.

Testen viste desværre, at der ikke var nogen vild effekt med anvendelse af disse kugler. Så det ville kræve et tredje forsøg, hvor vi skruer helt op og åbner sluserne i kuglerne til det maksimale niveau på tre sluser åbne ud af ud af tre.

Konklusion: Idéen er god med disse kugler, det er og var det absolutte nemmeste produkter at anvende og håndtere. De er så nemme at lægge ned i skoene, så lidt skuffende, at vi ikke kunne registrere den helt store effekt i vores sneakers. Man bør dog passe på hvis man har kæledyr og eller børn, som kunne finde på at lege med disse, det kan ikke anbefales.

Vi lander nede på 1 point dog med forbehold for, at der måske er nogle borgere, der kunne opleve et mere positivt udfald end os, men vi oplevde ingen effekt af disse bolde.

Samlet konklusion på alle lugtfjernere til sneakers

Umiddelbart er jeg ikke overrasket over det parfumerede udbud, for det er jo parfume til sneakers, men igen, hvorfor skal de lugte så kemiske og vildt flavouriserede? Der er dog et par produkter, der overrasker og klarer sig godt, men jeg vil anbefale, at man altid passer på, hvilken kemi man anvender. Så vælg altid et produkt, der er tydeligt deklareret, hvis man nu har behov for at skulle friske sine sko op med sådanne produkter som lugtfjernere til sine sneakers. Husk på, at de er ofte fyldt med allergener og stærke desinficerende stoffer, så vær varsom.

Kig med herunder, hvor vi giver gode råd til rengøring og til at friske dine sko op på anden vis.

Klik for at hoppe til artiklen fra Politiken, d. 20. feb. 2021 (KUN FOR ABONNENTER) >>

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

Guide til rengøring og rensning af sneakers samt fjern lugt fra dine sneakers

Vi anbefaler denne simple guide til at rengøring og rensning af sneakers, og dernæst giver vi et bud på, hvordan du bør starte med at friske dine sko op inden du køber lugtfriskere og deodoranter til dine sneakers.

Guide: Rengøring af sko som sneakers

Bemærk at ruskind, læder og specifikke materialer kan have nogle begrænsninger i forhold til vask og rengøring. Så der henvises til guides specifikt til sådanne sko. Nedenstående guide er til sneakers, som er mere hårdføre materialemæssigt.

Trin 1. Køb et miljøvenligt opvaskemiddel uden farve og parfume og gerne et svanemærket opvaskemiddel.

Trin 2. Lav en opløsning med 2 mL opvaskemiddel til 1 liter lunkent til lunt vand. Bemærk, at vandet ikke må være for varmt for vi kender ikke temperaturtolerancen på sko, da de ikke er deklareret til at kunne vaskes, så vær varsom med temperaturen og skru ned for varmen. Vi skulle jo nødigt affarve skoene eller ødelægger/krympe stoffet.

Vær opmærksom på at flertallet af opvaskemidler anbefaler, at man skal anvende rengøringshandsker, når man bruger opvaskemidlet. Så anvend rengøringshandsker, hvis det er anbefalet på dit opvaskemiddel.

Trin 3. Find en miljøvenlig børste eller en natursvamp samt en miljøvenlig klud. Tag hånden, måske med rengøringshandsker på, hvis det var nødvendigt og anbefalet, ned i skoen og hold skoen, men du dypper børsten eller natursvampen i sæbeopløsningen. Vask alle sider af skoen godt og grundigt igennem med svampen dybet i sæbevandet. Gentag vask af skoen et par gange indtil du kan se synlige resultater.

Trin 4. Efter endt vask, så skal skoen skylles godt igennem med koldt vand. Vrid den miljøvenlige klud op i rent koldt vand og skrub og skyl alle sæberester ud af stoffet på skoen.

Trin 5. Lad skoene tørre meget grundigt og bemærk, at det kan godt tage et par dage før skoene er helt tørre. Har skoene svært ved at tørre, så placer dem i nærheden af et sted, hvor der er lidt lunt, men BEMÆRK, at der ikke må være for varmt, for stoffet kan tage skade. Læg ALDRIG dine sneakers ovenpå en radiator, det kan ikke anbefales. Så prøv dig lidt forsigtigt frem med at få tørret skoene stille og roligt over en til to dage.

Kig med længere nede for at få tips til, hvordan du kan fjerne lugt fra dine sneakers.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Guide: Fjern lugt fra sko som sneakers

Når ens sko lugter så kan det være mikroorganismer, der vokser nede i skoen som skimmel og bakterier. Vi anbefaler et par indledende test med at fjerne lugt inden du tyer til vild kemi.

Trin 1. Start med at rengøre dine sneakers som guiden ovenfor.

Trin 2. Når dine sko er tørre, så kan lugtfjerning begynde. Se om du kan tage dine såler ud? Kan man godt tage sålerne ud, så kan sålerne renses som den guide angivet til at rengøre sneakers ovenfor.

Lav en lille spand med lidt opvaskemiddel og lunkent vand. Tag sålerne ud af skoen og vask dem blidt med en miljøvenlig klud et par gange på begge sider og lad dem tørre over en til to dage. Pas igen på ikke at give sålerne for meget varme, så de ødelægges, det kan ikke anbefales.

Trin 3. Efter vask af såler, så støvsuger du forsigtigt det indre af dine sneakers forsigtig på lav styrke på støvsugeren. På den måde får du nemt fjernet nullermænd og strømpeuld o.lign. fra dine sneakers.

Trin 4. Stil dernæst dine sneakers til et sted udenfor eller i en kælder, hvor de kan stå i fred for dyr og i tørvejr uden regn. Skoene skal stå og lufte godt igennem, mens de nyvaskede såler tørrer.

Trin 5. Når de nyvaskede såler er tørret, så evaluerer du om sålerne er acceptable til at komme retur i dine sko. De skal være helt tørre og dufte nogenlunde friske. Ellers kan du overveje, at vaske sålerne en ekstra gang. Du kan også overveje at investere i et par friske nye såler til dine sko.

Trin 6. Som supplement til ovenstående trin kan du også overveje om du skal vaske dine snørrebånd og lade dem tørre i ovenstående proces.

God skovask og husk, at hvis du ikke er tilfreds med ovenstående resultat, så kan du overveje et par af de testede rensekit og/eller lugtfjernere med de forbehold vi har angivet kemisk og praktisk i vores testguide.

Tak fordi du læst med her på Pletvæk.dk – Vi elsker rengøring

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

FAQ: Rengøring og fjernelse af lugt fra sko og sneakers

👉 Hvordan rengøres sko som sneakers?

Rengøring af sko som sneakers kan klares med 2 mL opvaskemiddel til 1 liter koldt vand. Brug en miljøvenlig natursvamp og klud. Vask alle sider af skoen med svampen og sæbevandet. Gentag vask af skoen et par gange indtil, der er synlige resultater. Efter endt vask, skal skoen skylles godt igennem med koldt vand. Lad skoene tørre grundigt.

👉 Hvordan fjernes lugt fra sko som sneakers?

Fjern dårlig lugt fra sko som sneakers i få trin. 1. Vask skoene, men tjek om du kan tage sålerne ud og vask også sålerne i en opløsning med opvaskemiddel og lunkent vand, hvis det er muligt. 2. Lad dem tørre over en til to dage. 3. Efter vask, så støvsug forsigtigt det indre af skoene på lav styrke. 4. Lad skoene tørre helt.