Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Bekæmpelse af møl, frømøl, melmøl, klædemøl m.fl

Bekæmpelse af møl kræver meget arbejde og en intensiv insats. Det kan dog godt lykkes at komme de mange uønskede skadedyr som møl til livs. Så har du problemer med flyvende møl af den ene eller anden art? Eller har du observeret larver fra møl i køkkenet eller andre steder i boligen. Så kig med i denne store guide til bekæmpelse af møl i husstanden. Vi har selv afprøvet metoden og havde selv succes med at få afviklet de mange møl effektivt og holdbart. Vi fra Pletvæk.dk blev koblet på en bolig, der var ramt af møl som konsulenter, og vi løste opgaven til perfektion. Du får her vores bedste guide til bekæmpelse af møl.

Hvad er møl? 

Man opdager ofte først møl, når de klækker ud fra larve til flyvende møl, der suser rundt om ørene på os, når man kommer ned i køkkenet og tænder lyset om aftenen eller tidligt om morgenen. De møl man finder i køkkenet er oftest den såkaldte tofarvede frømøl (Plodia interpunctella), men man kan også være uheldig at have én af de øvrige møl som kakaomøl (Ephestia elutella), melmøl (Ephestia kuehniella) eller én af de mange øvrige typer af møl. Fælles for dem alle er at de er relativt små, og de udvikler sig fra larve til flyvende møl og er mellem 1 til 2 cm lange.

De møl som vi bekæmpede i et køkken i vores konsulentprojekt, de var mørkebrune/sorte og var cirka 2. cm. lange. Møllarverne var hvide til gullige i farven og havde en længde på  mellem 1. til 2. cm. Men betinget af, hvilken form for møl, der plager jeres husstand, så kan størrelsen variere naturligt på både møllarver og flyvende møl.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Hvordan formerer flyvende møl sig?

Teknisk sidder møl ret stille om dagen, mens der er lyst udenfor og indenfor. De er dog ikke pr. definition et natdyr for de kan sagtens flyve omkring i tusmørke. De kan også flyve omkring, hvis det bliver lyst for at lede efter en mage at parre sig med. De kan også flyve rundt, mens det er lyst for at finde et sted at lægge deres æg. Parringen mellem to møl finder allerede sted kort tid efter, at møllet er udklækket fra larven. Få timer senere begynder hunnen allerede at lægge sine æg.

Betinget af, hvilken type af møl, der er tale om så svinger resultatet af en parring mellem et hanmøl og et hunmøl mellem et resultat på 100 æg og helt op til 600 æg. Så det gælder om at sætte aktivt ind, og få bekæmpet hvert eneste møl effektivt. For møl vokser eksplosivt og bliver hurtigt til rigtig mange møl.

Hvor lever flyvende møl og møllarver henne?

Æggene fra møl kan lægges mange forskellige steder betinget af hvilken form for møl, man har fået i sin husstand. Vi fandt møl i både mel, klid, gryn og nødder som hasselnødder og valnødder. Vi fandt også møl i frugt som mandler, i flourmelis, te og mange former for krydderier som kanel, peber, basilikum, oregano m.fl.. Vi fandt møl i brød, og et hav af forskelllige former for tørvarer, hvor vandindholdet er lavt. Når det er sagt, så er der også andre former for møl og larver, som lever i stof. Nogle af disse møl hedder klædemøl, og her er kilden alle former for tøj og stof.

Husk på at et hunmøl lægger mellem 100 æg og op til 600 æg i gennemsnit betinget af, hvilken form for møl, man kæmper imod i sin husstand. Det tager kun et sted mellem 4 og op til 14 dage før larverne er fuldt udklækket. Dernæst kravler larverne af sted for at begynde at spise og de møl, som vi kæmpede imod, de brugte energi på at spinde et lille klæbrigt spind. Møllarvens mad og de efterfølgende ekskrementer, som prodceres naturligt, de klistres fast i spindet. Alt dette medfører en fæl lugt. Møllarverne er dog lyssky, og de holder sig heldigvis mest nede i mørket. De møl vi kæmpede imod, dem fandt vi også kravlende enkelte steder på loftet. Så der mange muligheder for lokationer til møl.

Når møllarver er udvokset, så kravler de op på overfladen af det materiale, de har levet i. Nogle kravler ud på væg, gulv eller loft tæt på den sprække eller revne, hvor de har levet, og er udklækket fra. Møllarverne forpupper sig i det spind de har forpuppet sig i før de udklækkes til et flyvende møl.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

VIDEO: Hvordan bekæmper man frømøl og melmøl enkelt?

Klik herunder og se vores videoguide til, hvordan man bekæmper melmøl og tofarvet frømel enkelt – og ja vi har selv prøvet denne guide, og den virker:

.

Bekæmpelse af møl og bekæmpelse af møllarver – Guide: Hvordan fjerner man møl?

Det er svært, at vinde kampen imod de genstridige møl og møllarver. Det kræver virkelig en intensiv indsats og en enorm vedholdende energi. Det kan dog lykkes at komme til bunds og vinde kampen mod både møllarver og flyvende møl. En af de væsentligste dele i denne proces er at finde lokationen, hvorfra de mange møl de udklækkes fra. Ser man mange møl, og har man haft dem længe? Så er der højst sandsynligt mange forskellige lokationer, hvorfra de mange nye møl kan oprinde fra. Herunder er en guide til de trin du bør gennemføre i en længere periode for at vinde kampen mod de mange møl og møllarver, som måtte plage jeres husstand derhjemme.

Her er en grundig guide til, hvordan du kan bekæmpe de mange irriterende møl og møllarver.

 

Trin 1 Bekæmpelse af møl – den indledende kamp

1. Til at starte med vil vi anbefale, at du anskaffer dig en god UV-lampe. Måske du allerede har en UV-lampe til at bekæmpe eddikefluer, fluer eller myg. Har du allerede en god UV-lampe, så kan du sagtens anvende den i kampen imod de flyvende møl kombineret med de øvrige råd i denne artikel. Har du møl i køkkenet, så sæt UV-lampen op der, hvor du har problemer med de flyvende møl. De flyvende møl tiltrækkes af UV-lyset og flyver ind i lampen, hvor de dør.

Klik og køb UV-insektdræberen her >>

.

Bemærk, at du ikke må stirre direkte ind i lyset med øjnene. I vores projekt som konsulenter i kampen mod de flyvende møl, der lod vi UV-lampen køre om natten, mens husstanden sov. På den måde kan lampen arbejde effektivt om natten og fange masser af flyvende møl. Derudover, så fristes den pågældende familie ikke til at stirre ind i UV-lyset. UV-lys er et overset og et vildt effektivt bekæmpelsesmiddel imod flyvende mølKlik og køb UV-insektdræberen her >>

UV-lys er skadeligt for øjnene, så kig ikke ind i lyset, slut lampen til og tænd den. Kig dernæst væk fra og orienter dig væk fra lyset. Fortæl alle  husstanden, at de ikke må stirre ind i lyset, da det kan være skadeligt. Lad lampen arbejde om natten. På den måde fanges et væld af flyvende møl, som ikke ville være blevet fanget normalt.

Bøger.org - logo

Klik her og find din bestseller her >>

,

Trin 2 Bekæmpelse af møl – Smid ud eller frys ned

2. Det andet trin i kampen mod de trælse møl og møllarver er en vanvittig grundig gennemgang af alle dine madvarer, hvis der er problemer med møl i køkkenet. Er der problemer med klædemøl i tøj og klæder, så skal der laves en grundig gennemgang af alt jeres tøj.

Køkken: Gennnemgå alle dine madvarer med særlig fokus på alle dine tørvarer, herunder brød, rugbrød, gryn, kiks, morgenmadsprodukter. Kig også efter møl og møllarver i fødevarer som: te, krydderier, mel, rugmel, mandler og nødder såsom hasselnødder og valnødder. Kig også efter møl og møllarver i fødevarer som: müsli, hørfrø, sesam, tørret frugt samt varer som sukker, salt o.lign.

Vil du være helt sikker på at få alle møl og alle æg med i denne proces, så anbefaler vi, at du inspicerer alle varer grundigt. Ser du spind eller møllarver eller flyvende møl, så smid hele produktet ud. Forsegl madaffaldet i bioposer, og aflever det til bioaffald på en genbrugsstation. Bemærk, hvilke varer du finder møl i og vær særlig opmærksom på bekæmpelse omkring disse former for madvarer, hvor du finder møl nu og i tiden fremover. Det tager ofte fra små fjorten dage til måneder at komme helt i bund med bekæmpelsen af møl i en husstand.

Klædeskabe: Gennemgå alt dit tøj stykke for stykke for møl. Finder du spor af møl eller huller fra møl i tøjet, som har gnavet i dit tøj? Så ryst tøjet grundigt i en stor sæk. På den måde får du samlet eventuelle møllarver, ekskrementer og andet fra møllene. Dernæst kan du pakke tøjet i en pose eller en stor bøtte, som kan forsegles. Nu kan du fryse tøjet ned i fryseren. Møllarverne kan ikke tåle en nedfrysning, så det er altid et godt tip til at komme klædemøl til livs, hvis der netop er tale om møl i tøj. Det er dog ikke altid nok blot at fryse tøjet, for møllene kan være allokeret mange øvrige steder i boligen.

Det tøj som du vurderer ikke er til at redde, da det er ødelagt med tilfældige huller bør smides ud. Gennemse alt dit tøj og forsegl det i forskellige tætte beholdere. Du kan også forsegle tøjet i andre typer af opbevaring, mens kampen står på. Er der sektioner i jeres garderobe, der ikke er ramt? Så flyt eventuelt dette tøj til et andet lokale eller til et andet sted. Brug dernæst den tomme lokation til opbevaring af det tøj, der har været frosset ned. Og som har været vasket efter vaskeanvisningerne på tøjet efter nedfrysningen.

Eller kort fortalt arbejd systematisk og arbejd alt dig tøj og dine fødevarer grundigt igennem.

Bøger.org - logo

Klik her og find din bestseller her >>

,

Trin 3 Bekæmpelse af møl – Vask op og gør grundigt rent

3. Det tredje trin i bekæmpelse af møl er at få gjort grundigt rent.

Køkken: Er det møl i køkkenet, som der kæmpes imod, så skal alt vaskes op. Alle bøtter, beholdere, kurve og meget andet skal vaskes grundigt rene. Dernæst skal alle madvarer skal gennemses, hvis de ikke allerede er set grundigt igennem i det forrige trin 2. Vask alle beholdere, kurve og plastikbøtter rene med varmt vand og en miljøvenlig opvaskesæbe. Afslut med at lade dem tørre grundigt.

Klædeskabe: Er der tale om møl i klædeskabet, så skal klædeskabet og garderobeskabet gøres grundigt rent. Alt tøj skal ud af skabet og alt skal gennemses grundigt og det er en god idé at forsegle tøj og stof igennem den lange bekæmpelsesproces, så tøj uden møl holdes adskilt fra tøj med eventuelle møl og larver. Når hylderne er tømt i klædeskabet, så skal hele skabet gøres grundigt rent. Lav en god spand med lunt vand og tilsæt lidt miljøvenligt opvaskemiddel. Brug en miljøvenlig rengøringsklud og påbegynd afvaskning af alle hylder og skabslåger samt skabsdører og lad skabet tørre grundigt.

Bøger.org - logo

Klik her og find din bestseller her >>

,

Trin 4 Bekæmpelse af møl – Støvsug

4. Det fjerde trin til bekæmpelse af møl er hurtig. Det kræver blot en grundig støvsugning.

Køkken: Tøm alle hylder for madvarer, beholdere og hvad der ellers måtte stå på hylderne i køkkenet. Støvsug alt støv, mel, gryn, krydderier, te o.lign. op alle steder rundt omkring i køkkenet. Støvsug også alle vægge og flyt køkkenbord og skabe ud, så du kan komme til at støvsuge alle revner, sprækker og vægge overalt i køkkenet. Støvsug også bag fryseren, køleeskabet, gulvet, ovnen, panelerne o.lign.. I dette trin skal der ikke spares på tiden, det er så vigtigt, at du kommer rundt med støvsugeren alle steder. Husk på at de mange små møl, som I har i køkkenet kan have parret sig mange forskellige steder i køkkenet. De kan også parre sig steder, man ikke kan se. Bemærk at to møl kan få mellem 100 og op til 600 møllarver, som atter kan udvikles til nye irriterende møl. Så her skal ikke springes over.

Alt skal støvsuges, og når du er færdig med den store støvsugning, så husk at skift støvsugerposen ud med en helt ny frisk pose. Den gamle pose med eventuelle møl, møllarver og æg pakkes ind i en plastikpose. Luk og forsegl den gamle støvsugerpose helt og smid den ud i affaldsbeholderen udenfor huset eller på genbrugspladsen.

Mangler du støvsugerposer? Klik, køb og find nye støvsugerposer her >>

Klædeskabe: Alt skal støvsuges i hele skabet, så tøm hele skabet. Er det allerede tømt efter trin 3 ovenfor, så støvsug skabet, når det er tørt. Flyt garderobeskabet og støvsug og skabet bagpå, udenpå, langs paneler, revner og under skabet. Kig også resten af alt stof i husstanden grundigt igennem. Disse former for møl kan også etablere sig i sofaer, senge, møbelpolstring, julekassen med nisser. Klædemøl kan også gemme sig i vasketøjkurven, kurven med vanter og halstørklæder til vinteren, jakker, frakker mm. Finder du mere nyt tøj med møl eller møllarver, så smid det en tur i en beholder/pose og en tur i fryseren.

Vær ekstremt grundig med støvsugeren og afslut støvsugningen med at skifte støvsugerposen ud med en helt ny frisk støvsugerpose. Den gamle pose med eventuelle møl, møllarver og æg pakkes ind i en plastikpose. Luk støvsugerposen og forsegl den helt og smid den ud i affaldsbeholderen udenfor huset eller på genbrugspladsen.

Bemærk, at hvis du observerer nye flyvende møl, mens du render rundt og støvsuger, så noter disse lokationer og have fokus på en særlig effektiv indsats i netop de områder, hvor du har set de flyvende møl og larver. Arbejd systematisk og effektivt.

Bøger.org - logo

Klik her og find din bestseller her >>

.

Trin 5 Bekæmpelse af møl – Vask ned

5. Det femte trin i bekæmpelse af møl er en grundig nedvaskning af overflader i de rum, hvor der er problemer med møl. Der bør også vaskes ned på de lokationer, hvor du mistænker, at der kan komme eller allerede er møl. Vask eksempelvis alle hylder ned med varmt vand og sæbe, hvis du ikke allerede har gjort det i de forrige trin.

Dernæst kan jeg fortælle, at vi vaskede en murstensvæg ned i en mild opløsning af sæbevand, da vi var i krig mod møl i et køkken. Under støvsugningen af murstensvæggen, der så vi flyvende møl flyve fra murstensvæggens revner og ud i rummet. Derfor vaskede vi murstensvæggen forsigtigt ned uden at sjaske for meget. Vi skulle jo nødig smadre væggens fugemasse. Det gik godt, og vi fik fjernet et enkelt eller to små spind med møllarver, da vi gik i krig med køkkenvæggen.

Så husk at vask alt ned, i det område, hvor der er problemer med møl, men arbejd nænsomt og forsigtigt.

Trin 6 Bekæmpelse af møl – Bekæmp med en UV-insektdræber

6. Det sjette trin i bekæmpelse af møl er dog en gentagelse af trin 1. Men hvis du stadig ikke har indkøbt en UV-Lampe (UV-insektdræber). Så kan jeg fortælle, at denne lampe er effektiv i kampen mod de flyvende insekter som møl. Du kan også anvende UV-lampen mod andre typer af fluer senere på sæsonen. Så helt spild er et køb af en sådan god insektlampe bestemt ikke.

Klik og køb UV-insektdræberen her >>

.

Trin 7 Bekæmpelse af møl – Spray insektgift og/eller bekæmp med Feromonfælder

7. Trin syv til bekæmpelse af møl er af en lidt mere kritisk karakter i kampen. Dette trin med gift eller feromonfælder bør kun anvendes, hvis jeres hjem er hårdt medtaget. I kan også anvende dette trin, hvis problemet med møl har varet længe uden held med at få reduceret møllene.

Køkkken: Pak alt jeres mad ned i glas som kan lukkes og forsegles. Specielt tørvarer er særligt vigtige at få pakket grundigt ned og forseglet. Har du en støvmaske så tag sådan en på. Åben dernæst vinduerne før du starter med at sprøjte med gift mod de flyvende insekter som møl. Sørg for at familien ikke er indendørs sammen med dig, men er allokeret et andet sted og gerne udenfor boligen. Husk at altid at læs vejledningen, der er angivet på emballagen fra producenten til korrekt anvendelse af den enkelte gift mod flyvende insekter som møl.

Køkken/Klædeskabe: Nu bør alle områder, hvor du har set og har fundet møl og larver sprayes. Sprøjt revner, paneler, sprækker i vægge, bag køkkenskabe, tømte garderobeskabe, borde o.lign. med insektgift. Husk at alt skal sprayes og der skal bruges relativt store mængder gift i revner og sprækker, hvor det er svært, at få sprøjtet hulrummene ordentligt igennem. Når du er færdig med at give rummet eller lokationen en ordentlig omgang med gift. Så tag familien med ud at spise. I kan også køre op til nogle venner/veninder eller til noget familie og hygge jer, mens giften tørrer og damper af.

Du kan købe en spray mod flyvende insekter her, som denne. Klik og køb spray mod flyvende insekter her >>

Denne gift er ifølge producenten målrettet alle flyvende insekter såsom fluer, møl m.fl.

Feromonfælder mod møl

Som alternativ til ovenstående giftspray så findes, der noget der kaldes for en feromonfælde. Denne kan fås flere udgaver mod enten møl i tøj eller møl i mel o.lign. Det er en fælde, som man kan folde ud som afgiver feromonstoffer, der tiltrækker dyrene. Disse dyr klæber  fast, som vi kender det fra et klassisk fluepapir.

Jeg har dog ikke personligt prøvet denne type af feromonfælde i vores case. Mennesker fra min egen omgangskreds fortæller mig, at feromonfælden også virker rigtig fint.

Klik og køb en feromonfælde mod klædemøl (tøjmøl) til dit garderobeskab her >>

.

Klik og køb en feromonfælde mod melmøl (fødevarer) til dit garderobeskab her >>

.

NB: Arbejder du med bekæmpelse af møl i en fødevarevirksomhed? Så skal du være opmærksom på, hvilke midler der må anvendes til bekæmpelse af møl i køkkenet samt steder, hvor der arbejdes med fødevarer. Du skal derfor altid henvende dig til enten fødevarestyrelsen for nærmere information eller en skadedyrsbekæmper med speciale i bekæmpelse af møl i fødevarevirksomheder.

.

Trin 8 Bekæmpelse af møl – Efterbehandling

8. Det er ottende trin i bekæmpelse af møl efter det første hårde træk er udført. Efter I er kommet hjem igen efter en hyggelig middag hos venner eller familie, så er det tid til at efterse effekten af giften. Kig alle hylder, revner og sprækker igennem og fjern de larver og møl, der måtte have prøvet at stikke af, men som er afgået ved døden. Dertil bør eventuelle feromonfælder kigges igennem, og er der møl eller larver der bevæger sig, så bør de elimineres. Fælder som er fyldte med møl bør skiftes ud med nye fælder. På den måde er du klar til kampen mod næste hold af nye flyvende møl.

Efter denne første hårde indsats, så fortvivl ikke , men hold energien og troen på, at I nok skal vinde over de mange skadedyr i ugerne efter. Giv det tid og hold øje på daglig basis, lad UV-lamperne køre om natten, pak jeres mad ned i patentglas. Hold øje med jeres tøj, vask tøjet og frys eventuelt mere af tøjet ned på skift.

Når I ser larver, så fang dem med et stykke køkkenrulle og dræb dem før I smider dem i skraldespanden. Vær opmærksom at efterbehandlingen kan være et langt sejt træk betinget af, hvor effektivt møllene har formeret sig i jeres bolig. Sprøjt atter med gift de steder, hvor I fanger de resterende overlevende flygtende larver. Klik og køb spray mod flyvende insekter her >>

Tøm jeres UV-lampe, hvis I har sat sådan én op og hold øje med om I fanger flere møl om aftenen, natten og ved morgengry.

Klik og køb UV-insektdræberen her >>

Køb og udskift feromonfælder efter behov, men fasthold presset imod skadedyrene. Husk at støtte hinanden derhjemme i jagten og kampen imod et renere og mere hygiejnisk hjem.

Klik og køb en feromonfælde mod klædemøl (tøjmøl) til dit garderobeskab her >>

.

Klik og køb en feromonfælde mod melmøl (fødevarer) til dit garderobeskab her >>

.

Trin 9 Bekæmpelse af møl – Krisehåndtering

Vi har selv, som nævnt, arbejdet som konsulenter imod møl ved anvendelse af ovenstående lange seje træk. Det var enormt effektivt. Men hvis det ikke virker tilstrækkeligt, så giv aldrig op. Et godt råd er, at føre en simpel form for logbog over, hvor I ser møl og larver henne. Angiv gerne hvilke datoer I observerer møl og larver samt hvorhenne og i hvilket antal. Denne lille logbog kan være en god måde at opdage, at hyppigheden af de observerede møl og larver daler i ugerne efter den første hårde indsats. Logbogen kan give lidt glæde i kampen mod de mange møl, når I opdager at tal og frekvenser på møl og larver reduceres med tiden.

Inviter også gerne familiemedlemmer eller et par venner og veninder hjem til at hjælpe jer med kampen en weekend. Det aller vigtigste er, at hele husstanden er yderst opmærksomme på alle gemmesteder, og at alle deltager så godt som de nu kan. Men lad være med at blive sure på hinanden, for der vil altid være lidt variation i, hvor intensivt man som menneske kæmper i en sag som denne. Husk at støtte hinanden i kampen. Husk på, at selv en lille hjælp kan være altafgørende for sejren mod de uønskede skadedyr som møl nu er.

Kontakt eventuelt en skadedyrbekæmper, hvis I ikke kan rette op på skaden selv. Men giv det en række forsøg og gerne i en række dage og uger. Husk på det er et langt sejt træk, der skal til. Men det kan lade sig gøre at vinde kampen mod møl. Vi arbejdede mod møllene i lidt over en måneds tid. Det virkede, men vi brugte virkelig mange timer fordelt over alle ugerne samlet.

Er du stadig i tvivl om du har møl eller møllarver?

Hvis du på dette stadie efter at have læst artiklen stadig er i tvivl om, du netop har møl eller om dine larver stammer fra møl. Så kan vi anbefale at søge lidt mere rundt på nettet. Et godt råd er at søge efter billeder på netop møllarver og møl i google. Klik og se et eksempel på en søgning efter billeder af møl og møllarver >>

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.