Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern te – Fjern tepletter

Indhold

Te – Brug bagepulver eller salt og opvaskemiddel

Når vi drikker te, så aflejres der hurtigt brunt og orangefarvet tepletter i kopper, håndvask, tekande mm. Pletterne kan kræve lidt knofedt, men der er en lettere metode, se vores råd om, hvordan du nemt fjerner tepletter.

Tepletter

 

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Hvad består de brune tepletter af?

Det uopløselige orangebrune bundfald i te dannes af mange typer kemiske reaktioner. De primære reaktioner er mellem polyphenoler (thearubiginer og theaflaviner) og koffein, interaktioner mellem forskellige polyphenoliske forbindelser samt flavanoler, der også er polyphenoler, der samlet esterificeres med garvesyre. Bundfaldet dannes naturligt i brygget te efter et par timer ved nedkøling til temperaturer under 40 oC.

Nogle af jer sidder måske og tænker. Er det virkelig sandt at der forekommer koffein i eksempelvis grøn te?

Jeg linker til to videnskabelige artikler, der begge påviser koffein i grøn te. Den ene artikel (El-Shahawi et al, 2012) udvikler en metode til at måle en række antioxidanter og koffein i netop grøn te. Dertil linker jeg til en anden forskningsartikel (Hicks et al, 1996), der måler koffein i teblade fra hhv. sort, oolong grøn te og urte te. De fandt dog ikke koffein i urtete, men hos de tre øvrige undersøgte te typer.

Koffein hedder “caffeine” på engelsk og her viser undersøgelsen (El-Shahawi et al, 2012), som kun er én blandt mange, at der detekteres (måles) koffein i netop grøn te. Der er dog ikke særlig meget koffein sammenlignet med kaffe, men der forekommer altså koffein i te. Den anden undersøgelse finder koffein i sort te, grøn te og oolong te. Link til begge videnskabelige artikler er nederst i denne artikel om pletfjerning af te under overskriften “litteratur”.

.

Hvad består bagepulver af?

Bagepulver består af natron som kemisk hedder natriumhydrogenkarbonat (E500), stivelse og dinatriumdifosfat (E450). Natron afgiver sit H+ og dinatriumdifosfat modtager H+ atomet og så frigives der CO2.

Na2H2P2O7 + NaHCO3 → Na3HP2O7 + CO2 + H2O

Når bagepulver anvendes på tepletter, så  opløses det brunfarvede kompleks og her vil garvesyre som er en del af pletten, højst sandsynligt indgå i reaktionen som svag syre sammen med natriumhydrogencarbonat og herved startes opløsning af dele af det brunfarvede kompleks. Dette er dog ikke bekræftet i denne artikel og må derfor betegnes som en hypotetisk, men sandsynlig årsag.

.

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Fjern tepletter fra kop, termokande og håndvask

Brune tepletter i kopper, termokander og i køkkenvasken er nemme at fjerne og pletterne kan også fjernes og opløses ved at hælde groft salt i koppen og skrubbe med en opvaskebørste og varmt vand, men herunder viser vi, hvordan du fjerner pletterne så det syder og bobler med bagepulver og opvaskemiddel.

Fyld din tekop med brune tepletter med varmt vand og tilsæt et par teskefulde bagepulver. Nu syder og bobler bagepulveret i det varme vand. Skrub og vask koppen, din termokande eller din håndvask ren med din opvaskebørste. Skyl efter med koldt vand og vask eventuelle rester af bagepulver ud af koppen, termokande og køkkenvask med almindeligt opvaskemiddel. Bum så skinner din kop, din termokande eller din håndvask. Se videoen herunder med fjernelse og opløsning af tepletter.

VIDEO – Sådan fjerner du pletter med te

Herunder kan du se og få alle de gode fif til at fjerne pletter med te. Du får også et indblik i kemien i bagepulver og hvad de brunfarvede pletter egentlig består af. Husk også at abonnere på vores rengøringskanal på youtube og få alle de gode tips fremover.

 

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Denne video er produceret med rengøringsekspert Michael René i samarbejde med Politiken. Denne video er dog meget mere begrænset sammenlignet med ovenstående video.

 

Michael René laver video for Politikens Tv om fjernelse af te

Klik og læs også om fjernelse af kaffepletter >>

..

Tøj

Tepletter på tøj kan fjernes ved at tage tøjet af skyl tøjet op i lunkent vand. Bemærk du ikke må bruge varmere vand end den temperatur dit tøj maksimalt kan tåle. Tilsæt et par teskefulde bagepulver og masser bagepulveret ind i det våde tøj med te. Når bagepulveret er holdt op at bruse, så skyl al bagepulveret af tøjet og brus al bagepulveret ud af tøjet og vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet med vaskepulver.

.

Læs vores gode hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

 

Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René

En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.

Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>

.

.

Håndbog i praktisk hjælp E-BogE-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René

Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.

Klik, køb og læs mere >>

.

.

.

MØBLER OG GULVTÆPPER

Tepletter på møbler og gulvtæpper kan minimeres og fjernes med bagepulver og opvaskemiddel. Fugt en blød svamp i lunkent vand og fugt møblet eller gulvtæppet ovenpå den brune plet med te uden at gennemvæde møblet eller tæppet for meget. Kom en teskefuld bagepulver på den fugtede bløde svamp og gnub på møbler eller tæppet med tepletterne. Det kan være nødvendigt at fugte svampen med lidt ekstra lunkent vand men ikke for meget for møblet eller gulvtæppet må ikke gennemvædes for meget.

Når tepletterne er fjernet med lunkent vand og bagepulver, så skal møblet eller tæppet tørre et par timer. Dernæst fugtes den bløde svamp med opvaskemiddel og lunkent vand. Vask  stivelsen fra bagepulveret ud af møblet eller tæppet forsigtigt med den bløde svamp uden at gennemvæde møblet eller tæppet for meget.

Lad atter møblet eller tæppet tørre et par timer og fugt din bløde svamp med koldt vand og vask sæben ud af møblet eller tæppet uden at gennemvæde møblet eller gulvtæppet for meget og lad det tørre i et halvt til et helt døgns tid. Opdager I at der stadig er spor af tepletter, så gentag behandlingen indtil tepletterne er forsvundet.

.

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Litteratur

El-Shahawi, M.S.; Hamza, A.; Bahaffi, S.O.; Al-Sibaai, A.A. & Abduljabbar, T.N. (2012). Analysis of some selected catechins and caffeine in green tea by high performance liquid chromatography, Journal of Food Chemistry 134 (4), 15 October 2012, p. 2268-2275.

PS: Man skal have et login fra sin arbejdsplads for at kunne læse den fulde artikel. I kan formentlig også bestille artiklen via jeres lokale bibliotek, men her er linket til artiklen, der undersøger indholdet af en række antioxidanter samt koffein i netop grøn te. I tidsskriftet “Journal of Food Chemistry” er der gennem historien flere eksempler på undersøgelser, der måler og detekterer koffein i te.

Link: https://www-sciencedirect-com.ez-jmk.statsbiblioteket.dk:12048/science/article/pii/S0308814612004992

 

Hicks, M. B.: Hsieh, Y-H. P. & Bell, L. N. (1996). Tea preparation and its influence on methylxanthine concentration. Journal of Food Research International Vol 29(3-4), apr-may 1996, p. 325-330.

PS: Man skal have et login fra sin arbejdsplads for at kunne læse den fulde artikel. I kan formentlig også bestille artiklen via jeres lokale bibliotek, men her er linket til artiklen, der undersøger indholdet af en række antioxidanter samt koffein i netop grøn te.

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0963996996000385?via%3Dihub

Fjern pletter med kaffe

Uheldet kan nemt ske, hvor man spilder kaffe på tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper, men vi har testet en løsning.

Klik og læs vores guide og video om, hvordan du bedst fjerner kaffe >>

Fjern pletter med kakao

Fjern pletter med te fra tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper med vores guide om at fjerne te.

Klik og læs, hvordan du fjerner kakao >>

FAQ: Hvordan fjerner man pletter med te? Og hvad består tepletter af?

👉 Hvordan fjerner man pletter med te?

Fjern pletter med te fra tøj ved at tilsætte et par teskefulde bagepulver. Massér bagepulveret ind i det våde tøj med tepletter. Når bagepulveret er holdt op at bruse, så skyl al bagepulveret ud af tøjet med koldt vand. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet med vaskemiddel.

👉 Hvad består tepletter af kemisk?

Tepletter består kemisk af flere produkter som følge af kemiske reaktioner mellem polyphenoler (thearubiginer og theaflaviner) og koffein, interaktioner mellem forskellige polyphenoliske forbindelser samt flavanoler, der esterificeres med garvesyre. Bundfaldet dannes naturligt i brygget te.