Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern sennep – Rengøring af pletter med sennep

Indhold

Fjern sennep kan blive nødvendigt, når uheldet er ude og din sennep hopper ned på tøjet, møblet gulvtæppet eller tæppet.

Pletter med sennep i en simpel opskrift består af hhv. vand, sennepsfrø, eddike og salt. Andre mere komplekse opskrifter er ofte sammensat af en række af disse ingredienser: vand, sennepsfrø, hvidvin, eddike, citronsyre, brændevinseddike, sennepsfrøskaller, øl. sukker, rørsukker, løg, kaliumdisulfit, gurkemeje, allehånde, lakrids, karamel, diverse krydderier mm.

Så helt kort er der flere muligheder for farver og plettyper efter man har spildt sennep på tøj, møbler, gulvtæpper og tæpper. Men fortvivl ikke, du får her en guide, der kan hjælpe dig med at fjerne de mørke og fedtede pletter.

Vi præsenterer indledningsvist, hvordan pletter med sennep fjernes fra tøj. Dernæst følger møbler, gulvtæpper og tæpper samt indtørrede pletter fra møbler, gulvtæppper og tæpper. Sidst der linker vi længere nede i artiklen til, hvordan du fjerner pletter med tomat samt karry og gurkemeje (gule farver) som supplement. Lad os komme i gang.

Pletvæk.dk – Vi elsker rengøring.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Fjern sennep fra tøj

I dette afsnit, der fjerner vi pletter med sennep fra farvet tøj.

Start med at læse vaskeanvisningerne på dit tøj. Find ud af, hvilken temperatur, der står at dit tøj maksimalt kan tåle. Bemærk, at du ikke må bruge varmere vand end det, der er angivet på tøjets vaskeanvisning. I værste fald kan tøjet krympe, hvis vandet er for varmt.

Start med at tage tøjet med ud i brusekabinen og/eller badekaret. Brus pletterne med sennep på tøjet godt igennem med helt koldt vand på hhv. forsiden af stoffet og bagsiden af stoffet med pletterne.

Bemærk at bukser, kjoler og bluser i en beige farve og lignende følsomme farver kan affarves, når man anvender visse former for opvaskemiddel på tøjet.

Inden du fjerner pletterne med sennep med koncentreret opvaskemiddel. Så tilsæt lidt opvaskemiddel på et sted på tøjet, der ikke er synligt, som eksempelvis bagsiden af en stofkant nederst på stoffet tæt på skoene (bukser/kjole) eller tæt på hofterne (bluse/skjorte). Dette er for at teste om farverne kan tåle det koncentrerede opvaskemiddel. Kan stoffet tåle opvaskemidlet uden at affarves, så kan pletfjerningen gå i gang.

Efter at have brust pletterne med sennep godt igennem med koldt vand. Så sættes pletterne med sennep i blød i lidt koncentreret opvaskemiddel. Hæld et par dråber opvaskemiddel ovenpå de fugtede pletter med sennep og fordel opvaskemidlet med en blød miljøvenlig svamp eller miljøvenlig klud.

Lad tøjet i blød i opvaskemidlet i 10 minutter.

Efter iblødsætning, så skylles sæben ud af tøjet med koldt vand ude i brusekabinen eller i badekaret.

Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Gentag behandlingen indtil pletterne med sennep er reduceret eller helt væk.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Fjern sennep fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Pletter med sennep kan fjernes relativt nemt fra møbler, gulvtæpper og tæpper.

Hæld cirka 5-6 dråber opvaskemiddel op i en spand og tilsæt 1 liter varmt vand. Pisk dernæst sæben op med et piskeris, så det skummer meget.

Tag en blød miljøvenlig svamp eller miljøvenlig klud og fordel skummet fra sæbeopløsningen på pletterne med sennep. Skrub dernæst skummet godt ind i pletterne.

Lad sæben stå og virke i knapt 10 minutter.

Efter iblødsætning, så dubbes sæbeskummet med opvaskemiddel af med små mængder koldt vand vredet hårdt op i en blød miljøvenlig svamp eller klud.

Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæpppet for meget. Våde møbler, gulvtæpper og tæpper kan i værste fald give anledning til udvikling af skimmelsvamp (mug), og det kan ikke anbefales. Sørg derfor for at lade møbler, gulvtæpper og/eller tæpper tørre meget grundigt.

Efter møblet, gulvtæppet eller tæppet er tørret, så dub atter sæben væk med lidt koldt vand på en hårdt opvredet miljøvenlig blød svamp eller klud.

Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Abonner på vores Youtubekanal om rengøring, kemi, hygiejne og fødevarevidenskab:

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Fjern indtørret sennep fra møbler, gulvtæpper og tæpper – Rengøring af indtørret sennep

Hvis pletterne med sennep på møbler, gulvtæpper og tæpper er indtørret. Benyt da en opløsning af brun sæbe (krystalsæbe).  Klik og find brun krystalsæbe her >>

* Anvend altid rengøringshandsker, når der arbejdes med brun sæbe (krystalsæbe), da brun sæbe er basisk og affedter hænder og fingre, og det ønskes ikke.

Dub møblet, gulvtæppet eller tæppet i koldt vand tilsat brun sæbe (krystalsæbe). Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet for meget. Klik og find brun krystalsæbe her >>

Brun Sæbe

Dub den brune sæbe (krystalsæbe) af med koldt vand gentagende gange, men igen uden at fugte møblet, gulvtæppet eller tæppet for meget. Sørg for at vride den miljøvenlige klud/svamp hårdt op mellem hver kontakt med stoffet. Fugt og vand kan nemlig medføre uønsket dannelse af skimmelsvamp (mug), og det kan ikke anbefales.

Det er på den baggrund vigtigt, at møblet, gulvtæppet og tæppet tørrer grundigt undervejs mens der arbejdes med metoden. Men lad også det hele tørre grundigt efter endt pletfjerning.

Gentag behandlingen indtil pletterne med sennep er væk.

* Anvend altid rengøringshandsker, når der arbejdes med brun sæbe (krystalsæbe), da brun sæbe er basisk og affedter hænder og fingre, og det ønskes ikke.

Mange øvrige guides om at fjerne og opløse pletter med sennep anbefaler anvendelse af salmiakspiritus, men brun sæbe i den koncentrerede udgave, benævnt krystalsæbe, opløser sennep i de fleste tilfælde. Specielt ved gentagende behandlinger. Så vi vil gerne tale for at mindske anvendelse af opløsningsmidler såsom salmiakspiritus. Vi anbefaler derfor brun sæbe i den koncentrerede udgave som krystalsæbe i stedet for, og så lidt mere knofedt og arbejde.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

Fjern røde farver som tomat, chili o.lign. røde pletter:

Klik og læs mere om at fjerne røde pletter som tomat, chili o.lign. >>

Fjern pletter med karry og gurkemeje

Se vores guide til at fjerne gule karrypletter her >>

FAQ – Fjern sennep

👉 Hvordan fjerner man sennep fra tøj?

Fjern sennep fra tøj med opvaskemiddel. Bemærk at det bør tjekkes om tøjet kan tåle opvaskemidlet indledningsvist, da tøjet kan affarves. Er der tale om besværlige pletter med sennep med særlige tilsætningsstoffer, så kan de også opløses med forskellige former for rengøringsmidler. Det kræver en række ekstra behandlinger af pletterne, som præsenteres i artiklen.

👉 Hvad er sennep lavet af? Hvilke ingredienser er der i sennep?

Sennep er sammensat i et væld af opskrifter. Her er listen med mange med de primære ingredienser fra en række stikprøver på varedeklarationer. En grov sennep er sammensat af: vand, sennepsfrø, eddike og salt. Fin sennep består ofte af: vand, sennepsfrø, hvidvin, eddike, citronsyre, brændevinseddike, sennepsfrøskaller, øl. sukker, rørsukker, løg, kaliumdisulfit, gurkemeje, allehånde, lakrids, karamel, diverse krydderier m.fl.

👉 Hvordan fjerner man sennep fra møbler, gulvtæpper og tæpper?

Fjern sennep fra møbler, gulvtæpper og tæpper med sæbeskum. Er der tale om indtørrede pletter, så anbefaler vi dog en anden metode. Bemærk at møbler, gulvtæppet eller tæpper ikke må gennemvæddes under rengøring og når sæbeskummet fjernes bagefter. Det kan nemlig skade stoffet samt møblet. Det kan i værste fald medføre skimmelsvamp (mug) og derfor bør det undgås.