Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

FAQ – Spørgsmål og svar: Rengøringssitet Pletvæk.dk

I dette indlæg, der præsentere vi udvalgte spørgsmål og svar fra vores facebookside og vigtigst af alt. Spørgsmål fra jer læsere. Alle spørgsmål er anonymiseret, så spørg gerne på vores Facebookgruppe.

Se de første indledende fire spørgsmål og svar her i denne video. Du kan også bare scrolle ned og læse svarene direkte, det er helt op til dig.

1. Opvaskemiddel og vaskemiddel UDEN SLS (NLS) – Hudsygdom perioral dermatitis

Spørgsmål nr. 1. Citat: “Jeg leder med lys og lygte efter både (1) opvaskemiddel og (2) vaskemiddel, UDEN SLS (Red: også benævnt NLS), da det er en ingrediens, som mistænkes for at provokerer hudsygdommen perioral dermatitis, som jeg lider af“.

Svar: Fuldstændig korrekt iagttagelse, for det er nemlig meget svært at finde sæber som opvaskesæber og vaskemidler uden SLS (også benævnt NLS på dansk). Det er også svært at finde shampoo, håndsæber og øvrige sæber uden SLS (NLS).

Umiddebart fandt vi dette mærke “Platnet Pure”, som vi erfarede ikke indeholdte SLS (NLS). Planet Pure producerer både vaskemidler og opvaskemidler samt øvrige sæber og produkter. Vi skal dog lige sige, at vi ikke har sendt produkter til kemisk analyse, men har blot trawlet (gennemlæst) alle deres produkters varedeklarationer (44 produkter).

Klik og læs vores analyse af kemien i produkterne fra Planet Pure >>

Det skal dog siges, at det i dag er en årrække siden vi kiggede alle disse deklarationer igennem. Praktisk så var der ikke deklareret SLS (NLS) på nogle af Planets Pures produkter. De bruger sæber og nonioniske tensider i stedet for anioniske tensider som eksempelvis SLS (NLS).

Link til forskningsartikel, der kobler SLS med irritation på huden >>

Klik og læs mere om typer af tensider lige her >>

Jer som døjer med denne hudsygdom har nok flere bud på gode sæber uden SLS (NLS). Så til jer vil vi gerne opfordre jer til at dele jeres viden og erfaringer med gode sæber i kommentarer på vores Facebook-grp. eller under en tilfældig video på Youtube – tak.

Der er links til vores Facebook gruppe og Youtubekanal i menuen “Kontakt os”.

2. Kan man rengøre gamle KOBBERforme indeni?

Spørgsmål 2. Citat: “Kan man rengøre gamle kobberforme indeni? Har nogle, som er helt mørke og ru?

Svar: Er der tale rent kobber og ikke et blandingsmetal, så kan man sagtens rengøre dem med en mild syre. Se denne guide til at rengøre kobber >>

Bemærk dog, at du skal gentage rengøringen af koberet mange gange, men rent, det skal det nok blive.

Add.: Er der fastbrændt fedt, mad eller andet i formen? Så vil jeg anbefale at du starter med lidt rengøring i brun sæbe (krystalsæbe). Klik og læs om rengøring af forme og ovnfaste fade med fastbrændt snavs >>

Dernæst kan du efterfølgende følge vores guide med rengøring af kobber 🙂

3. Hvorledes man fjerner gammelt indtørret pudsecreme på KOBBER?

Spørgsmål 3. Citat: “Hvorledes man fjerner gammelt indtørret pudsecreme på kobber?”

Før vask: Pletter med indtørret pudsemiddel

Svar: Jeg vil anbefale en fortyndet opløsning af citronsyre eller eddikesyre. Gerne den opløsning du har derhjemme, og som anvendes til at opløse kalk. Du må bare IKKE anvende minuskalk, kalkvæk o.lign produkter som indeholder en stærk fosforsyre…!

Anvend kun svage syrer såsom: fortyndet eddikesyre og fortyndet citronsyre.

Lav en fortyndet opløsning eks. 2 dl citronsyreopløsing + 2 dl koldt vand. Eller 2 dl eddikesyre + 2 dl koldt vand.

Brug rengøringshandsker og dub en ren klud i den svagt syrlige væske og gnub på de to “brassopletter”. Den tynde syre renser også kobber.

Bemærk dog, at du skal gentage rengøringen af koberet med pudsecreme mange gange, men rent, det skal det nok blive.

Se også denne guide til at rengøre kobber >>

Efter vask: Resultat efter fjernlese af det indtørrede pudsemiddel

4. Hvordan fjerner man skimmelsvamp

Spørgsmål 4. “Jeg har brug for lidt hjælp….. Vi byggede nyt hus i 2007 og konstaterer nu, at der i de to værelser, der vender mod nord (og bliver sover i begge rum), begynder at komme noget sort mug/svamp i hjørnerne ved døren udtil. I det ene rum er der badeværelse ved siden af og der bliver fliser i bruseniche hurtigt mørke/sorte ig badeforhænget muggent/sort også. Vi er gode til at lufte ud. Hvad kan vi gøre? Tænker om du har et bud eller kan fortælle mig, hvem jeg kan kontakte af firmaer, der har speciale i det. Har haft en tømrer ude, men uden held“.

Vi har tidligere lavet en video, der også besvarer dette spørgsmål, så se løsningen på behandling af angreb med skimmelsvamp lige her:

Klik her og læs den udførlige guide og artikel om at fjerne skimmelsvamp >>

5. Hvordan renser man en KARATEDRAGT, der er blevet gul på kraven samt på ryggen?

Spørgsmål 5. “Jeg har en karatedragt, som er lavet af 100% bomuldsstof. Jeg sveder meget og derfor er den blevet gul på krave, men også på ryggen. Hvordan fjerner jeg pletterne fra denne dragt?

Svar: I ovenstående case skal det siges, at der allerede var anvendt både Vanish, eddike, natron i store mængder, men intet havde opløst pletterne. Så teknisk er vi lidt udfordret. Et af de råd som vi gav var at anvende krystalsæbe, jf. denne artikel, som virkede fint på gule pletter på en tynd skjorte >>

Men det virkede ikke tilstrækkeligt på den stoftætte karatedragt, så her er hvad vi anbefalede:

Enzymholdige rensemidler kan være en løsning såsom Biotex med enzymer fra danske Novozymes. Bemærk at sådanne vaskemidler ikke kan tåle alt for høje temperaturer, se efter temperaturanbefalingerne på emballagerne for at sikre, at du ikke inaktiverer de aktive enzymer, som nedbryder snavs.

6. Er husmoderen død?

Spørgsmål 6. “Er husmoderen død?”

Svar: Om husmoderen er død i vore dage er et virkelig godt spørgsmål og derfor har vi lavet en undersøgelse om netop dette spørgsmål. Vi har, i den anledning, skrevet en artikel med svar og statistiske beregninger på netop dette spørgsmål. Svaret er klart. Klik og læs svaret på om husmoderen mon er død i denne artikel >>

Følg vores kanal på Youtube

Klik her og følg vores kanal på Youtube med pletfjerningsråd, rengøringsfif, råd om kemi i rengøringsmidler, test af både rengøringsmidler og fødevarer. Klik og følg vores Youtubekanal her >>

Følg vores blog på Facebook

Vi skriver flere af de mange gode spørgsmål ind her med svar, så følg gerne med på vores blog på Facebook, link: https://www.facebook.com/Pletv%C3%A6kdk-8120471962

FAQ: Opvaskemiddel og vaskemiddel uden SLS & Hvad er perioral dermatitis?

👉 Hvor finder jeg opvaskemiddel og vaskemiddel UDEN SLS til min hudsygdom perioral dermatitis?

SPRG: Jeg leder efter både opvaskemiddel og vaskemiddel UDEN SLS, da det er en ingrediens, som mistænkes for at provokerer hudsygdommen perioral dermatitis, som jeg lider af? SVAR: Der findes ikke mange sæber uden SLS, men der er heldigvis et par stykker i markedet. SLS er et anionisk tensid, så en hurtig metode er at kigge efter sæber som ikke indeholder anioniske tensider overhovedet. Vi anbefaler produkter med nonioniske tensider i sådanne tilfælde.

👉 Hvad er hudsygdommen perioral dermatitis?

Hudsygdommen perioral dermatitis er en hudsygdom med skællende udslæt. Det er primært yngre kvinder, der rammes med denne diagnose. Husk altid at få en hudlæge til at diagnisticere denne sygdom indledningsvist. Sygdommen beskrives med symptomer som 1. Lokal irritation, 2. Sjælden kløe og 3. Tilstanden er langvarig. Undgå kontakt med produkter, der fremmer udslættet og opsøg læge med det samme.