Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring: Derfor må du aldrig komme opvaskesæbe direkte på din opvaskebørste

Indhold

Hvor skal opvaskesæbe doseres? Skal opvaskesæbe hældes ned i opvaskebaljen? Eller er det bedre, at sæben hældes direkte på din opvaskebørste, når der skal vaskes op? Hvad er bedst for miljøet, og hvad gør bedst rent? Dette er nogle af de spørgsmål, der hurtigt kan få diskussionen til at starte derhjemme, og det er der ingen grund til. Svaret ligger nemlig lige indenfor rækkevidde.

Er det bedst at hælde opvaskesæbe på opvaskebørsten? Eller skal det i opvaskebaljen?

Ovenstående spørgsmål var et af de spørgsmål vi modtog fra én af vores mange læsere, og et er vi meget glade for – tak. Vi har fået rengøringsekspert Michael René til at besvare disse spørgssmål. Kig med herunder.

Hvor skal opvaskesæbe doseres?

Hvor skal opvaskesæbe doseres? Er det bedst på opvaskebørsten eller i opvaskebaljen? Indledningsvist er det vigtigt, at understrege at begge metoder gør fint rent, men der er forskel på, hvor effektivt metoderne er i forhold til effektiviteten af den forbrugte sæbe. Der er altså stor forskel på nytteværdien af sæben ved de to metoder.

Hvorfor er der forskel på, hvorhenne opvaskesæben skal doseres? Når opvaskesæben doseres direkte på opvaskebørsten, så er sæbekoncentrationen over det tekniske maksimum for nyttevirkningen (over CMC). Når koncentrationen er mere koncentreret end anbefalet i fortyndingsanvisningen, så er tilsætningen over CMC, og så reagerer opvaskesæben med sig selv og rigslutter og danner miceller. På den baggrund er den bedste metode at tilsætte lige akkurat den anviste koncentration af opvaskesæbe til vandet i opvaskebaljen og hverken mere eller mindre. Når fortyndings- og doseringsanvisningerne følges nøje, så opnås den absolutte største effektivitet af hver dråbe anvendt opvaskesæbe.

Derfor er det bedst at dosere opvaskesæben i din opvaskebalje: Det er bedst, at dosere opvaskesæben i en opvaskebalje efter fortyndingsanvisningerne for at opnå den mest optimale effekt. På den måde sparer du også miljøet for unødig micelproduktion og ringslutning af sæbemolekyler, som skylles ud med opvaskevandet uden at være forbrugt fuldt ud. Når der hældes opvaskesæbe direkte på opvaskebørsten og gøres rent, så hældes der altså enormt meget sæbe direkte ud i afløbet da der dannes miceller, og det kan ikke anbefales miljømæssigt.

VIDEO: Klik her og se denne korte videopræsentation, der forklarer: Hvorfor du ikke må overdosere din sæbe.

Hvorfor må opvaskesæbe ikke overdoseres når der skal gøres rent?

Når der hældes opvaskesæbe direkte på din opvaskebørste og gøres rent, så hældes der enormt meget sæbe direkte ud i afløbet, og det kan ikke anbefales miljømæssigt. Dette skyldes at sæben helt naturligt danner miceller med sig selv – altså at molekylerne ringslutter. Derfor anbefales det at opvaskesæben fortyndes i en opvaskebaje i henhold til fortyndingsanvisningerne på emballagen.

Hvilken kemi er der nede i dit opvaskemiddel?

Der er et væld af ingredienser i dit opvaskemiddel, hvis deklarationen nærlæses. Det er nærmest “volapyk” det, der er angivet på ingredienslisterne. Se nedenstående tabel som eksempel på ingredienslister på opvaskemidler. Bemærk at der i eksemplet nedenfor er angivet et enkelt farvet og to farveløse opvaskemidler.

Froggy, Aloe Vera, (grøn)Neutral koncentreret opvaskemiddel Minirisk Coop 365
Natrium Laureth Sulfate (NLES)Natrium Laureth Sulfate (NLES)Natrium Laureth Sulfate (NLES)
Natrium Lauryl sulphate (NLS)CitronsyreCocamidopropyl Betaine
Cocamidopropyl BetaineKaliumsorbat10 Pareth-8
PEG-4 Rapeseed AmideNatriummethylglycinediacetatFormic acid
Coco-glycosidNatriumcitratNatriumxylenesulfonate
Solsikkeolie Methylglucamid Natriumformat
Propylenglycol Ethanol
Mælkesyre Natriumklorid
Natriumklorid Citronsyre
Natriumbenzoat  
Aleo Vera Barbadensis  
Parfume (ikke specificeret)  
Farvestof til fødevarer  
Tabel 1. Ingredienser i tre udvalgte opvaskemidler indkøbt i danske supermarkeder.

Ønsker du at få et indblik i, hvad der egentlig er nede i dine opvaskemidler, så har vi produceret denne forbrugerudgave om, hvad der egentlig gemmer sig af kemi i dine opvaskemidler og vigtigst, hvilken funktion en lang række af disse ingredienser har. Klik og se med herunder:

Hvis du også gerne vil vide, hvad de mange ingredienser i dine opvaskemidler konkret er for nogle typer af stoffer?

Så læs denne artikel igennem, hvor vi præsenterer hvilken funktion de over 50 forskellige kemiske ingredienser i opvaskemidler har i dit opvaskemiddel. Klik og læs denne artikel >>

Læs også

Hvad er tensider og hvor findes de henne?

Klik her, se videoen og læs vores artikel om lige netop tensider i rengøringsmidler >>

Rengøring: Fjern skimmel (mug) fra fliser

Klik her, se videoen og læs den store guide om, hvordan du fjerner skimmel fra dine fliser >>

FAQ: Hvor skal din opvaskesæbe doseres? Er det bedst på opvaskebørsten eller i opvaskebaljen?

👉 Hvorfor skal opvaskesæbe doseres i henhold til fortyndingsanvisningerne?

For at hjælpe miljøet og udnytte din opvaskesæbe bedst muligt, så skal den altid fortyndes efter fortyndingsanvisningerne, hvilket typisk er mellem 2 til 5 mL opvaskesæbe pr 5 liter vand. På den måde undgås det at sæben danner unødige miceller og ringslutter med sig selv og skylles ud med opvaskevandet uden at være forbrugt fuldt ud.

👉 Hvor skal opvaskesæbe doseres? Er det bedst på opvaskebørsten eller i opvaskebaljen?

Når der hældes opvaskesæbe direkte på opvaskebørsten og gøres rent, så hældes der enormt meget sæbe direkte ud i afløbet, og det kan ikke anbefales miljømæssigt. Dette skyldes at sæben danner miceller med sig selv. Derfor anbefales det at opvaskesæben fortyndes i en opvaskebaje i henhold til fortyndingsanvisningerne på emballagen.