Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af støvsuger, robotstøvsuger, gulvmoppe, fladmoppe, karklude & viskestykker

Rengøring af støvsuger og robotstøvsuger – Hvor ofte gør du egentlig din støvsuger eller din robotstøvsuger rent? Støvsugeren og robotstøvsugerens fornemmeste opgave er, at fjerne støv og snavs overalt på gulvet, under møbler og skabe, hvor man måske ikke umiddelbart kan nå snavset nemt. Men støvsugeren og robotstøvsugeren bliver også beskidt og trænger derfor til en grundig rengøring og vedligehold for ikke skubbe støv rundt på roterbørster, sugehoveder og på hjulene. I denne artikel præsenterer vi rengøring og vedligehold af din støvsuger, robotstøvsuger samt rengøringsrekvisitter som gulvmopper, karklude og viskestykker.

Rengøring af støvsuger – Sådan rengører du din støvsuger

Har du nogensinde rengjort din støvsuger? Har du renset din støvsuger mellem hjulene? Eller har du vasket rummet, hvor støvsugerposen sidder og lugter og støver? Din støvsuger bliver nemlig også ret let beskidt, men du kan let friske den op – læs med her:

 1. Tag støvsugerposen ud af støvsugeren. Se eventuelt på vejledningen til din støvsuger, hvordan du tager støvsugerposen ud. Er støvsugerposen fyldt op, så skift støvsugerposen, men inden du sætter den nye pose i støvsugeren er det en god idé at rengøre din støvsuger. Er der tale om en støvsugerpose, der kan anvendes flere gange så tøm posen efter anvisningerne på din støvsuger. Gå videre til punkt 2 for at rengøre din støvsuger.
  .
 2. De fleste støvsugere har også et filter, der filtrerer støv fra luften, der suges igennem din støvsuger. På vores egen støvsuger derhjemme, der sidder dette filter i samme rum som støvsugerposen. Nogle mærker af støvsugere har filtre, der nemt kan vaskes efter anvisningerne i manualen, mens andre støvsugere har filtre, der skal skiftes. Evaluer om du skal skifte eller vaske dit filter i din støvsuger – eller om det kan vente. Du kan eventuelt også bare støvsuge filteret, men indstil støvsugeren til svag styrke, hvis du vælger at rense fileret og støvsuge det.
  Støvsugerposer – Klik, køb og find nye støvsugerposer her >>
  .
 3. Lav en sæbeopløsning ved at fylde en ren rengøringsspand med 1 liter varmt vand. Tilsæt et par dråber opvaskemiddel. Vrid en ren klud hårdt op i sæbeopløsningen og aftør din støvsuger indeni og udenpå med den hårdt opvredet klud. Men det er meget vigtigt, at du vrider kluden virkelig hådt op da vand og sæbevand i værste fald kan ødelægge vitale dele i støvsugeren, hvis vandet lander de forkerte steder.
  Åben forsigtigt de forskellige rum og aftør alle de indvendige sider med den hårdt opvredet klud. Pas på med ikke at spilde eller dryppe med sæbevand ned i motorrummet, og der hvor strømmen er tilkoblet. Vær særlig opmærksom på at vride din klud hårdt op og aftør alt sæbevand, der eventuelt drypper ned i de forskellige rum og på overflader undervejs.
  Afslut med at skylle din klud godt igennem med rent vand og fjern alle sæberester fra kluden. Lav en stor spand iskoldt vand og vrid din klud hårdt op. Aftør de dele af støvsugeren, som du lige har aftørret med sæbevand. Dette trin er for at sikre, at du får fjernet alle sæberester og rester af snavs.
  .
 4. I dette trin skal rør og slanger renses. Skil forsigtigt dine støvsugerrør og slanger ad. Find en støvkost eller en piberenser, der er tilpas tyk, og som let kan massere støvet ud af rør og slanger. Pas på med ikke at komme til at tabe piberenseren og støvkosten ned i slanger og rør. For det kan være næsten umuligt at få dem ud igen, hvis de først sætter sig fast. Sætter de sig fast, så kan det være nødvendigt at købe helt nye rør og slanger, og det kan være meget dyrt. Så arbejd meget forsigtigt og pas på.
  Bemærk, at du ikke nødvendigvis kan nå hele vejen igennem de lange slanger og rør, så du bør “KUN” rense så langt ned, du kan komme med din piberenser eller din støvkost. Arbejd meget forsigtigt.
  .
  Når du er færdig med at anvende din piberenser eller din støvkost til at rense din støvsugers slanger og rør, så skal de også gøres rent og tørres grundigt inden du anvender dem igen. Lav en stor spand med sæbevand med et par liter varmt vand og et par dråber opvaskemiddel ude i din brusekabine. Skyl piberenser eller støvkost op i sæbeopløsningen et par gange. Dernæst skylles piberenseren og støvkosten grundigt op med masser af koldt vand. Vrid dernæst din piberenser eller din støvkost grundigt og hårdt op. Bemærk at det er her du kan spare tid, hvis du vrider så meget væske ud af både piberenser og støvkost som muiigt. Afslutningsvis, så hænges piberenseren og støvkosten op til tørre.
  Husk på, at hvis din piberenser eller din støvkost er fugtige, så kan de i værste fald mugne, og det kan ikke anbefales. Så lad dem tørre helt inden du anvender dem igen.
  Støvsugere – Klik, køb og se det store udvalg af de nye støvsugere her >>
  .
 5. Det sidste emne, der også bør have en særlig rengøringstur på din støvsuger er mundstykket på selve støvsugeren. Og her tænkes på det mundstykke, der vender mod gulvet, som ofte er fyldt med støv, nullermænd og hår. Dette mundstykke kan du bare støvsuge med din støvsuger, så det er ret let renset. Tag mundstykket af sin støvsuger og støvsug alle de små børster og koste, der er monteret på mundstykket mod gulvet ved svag styrke. Følg vejledningen i manualen til at afmontere dit mundstykke på støvsugeren. Skru eventuelt op for styrken, for at fjerne flere støvpartikler, som sidder fast. Brug eventuelt dine fingre til at løsne hårbolde og andet, der sidder fast rundt omkring på mundstykket på din støvsuger og sug disse hårbolde op eller smid dem direkte i din skraldespand.
  .
 6. Saml støvsugeren efter den er rengjort, renset og tørret grundigt. Bemærk, at du må ikke samle støvsugeren og alle delene før de er tørret fuldstændig, da fugt og vandrester kan give anledning til mug og skimmel og det ønskes ikke. Husk at montere din støvsugerpose i støvsugeren inden du starter næste støvsugning. Når du er færdig så monteres mundstykket, og nu er din støvsuger klar til kampen mod støvet igen.

Støvsugere – Klik, køb og se det store udvalg af de nye støvsugere her >>
.

Støvsugere – Klik, køb og se det store udvalg af de nye støvsugere her >>

.

Rengøring af robotstøvsuger – Sådan rengører du din robotstøvsuger

Din robotstøvsuger knokler med at holde dit hjem rent, men robotstøvsugeren trænger også til en rengøring og vedligehold for at kunne yde optimal service i dit hjem. Så derfor får du denne lille guide til rengøring, rensning og vedligehold af din robotstøvsuger.

 1. Find din gamle støvsuger frem og vend din robotstøvsuger forsigtigt på hovedet. Påsæt et mundstykke med bløde hår på din gamle støvsuger og start med at støvsuge alle de små koste og børster, der sidder på din robotstøvsuger. Støvsug med lav sugestyrke. På den måde fjerner du nemt støv og hår fra alle børste og koste på din robotstøvsuger. Men pas på – Hold fast med den ene hånd på kote og børster, så de ikke suges med op i din støvsuger.
  Bemærk også at enkelte robotstøvsugere har børste og koste, der kan tages af. Så læs vejledningen i manualen på din robotstøvsuger, så du ikke lige pludseligt får støvsuget disse børster og koste op i støvsugerposen på din gamle støvsuger. Kommer du til at suge børste og koste fra din robotstøvsuger op i din støvsugerpose, så kan du være heldig at finde disse koste nede i støvsugerposen, og så kan du blot sætte dem på din robotstøvsuger igen. I værste fald kan disse koste sætte sig fast i dine støvsugerrør og slanger, så arbjd forsigtig når du støvsuger din robot og hold fast i børster og koste, mens du suger ved lav styrke. Robotstøvsugere – Klik, køb og se udvalget af robotstøvsugere her >>
  .
 2. Næste trin er at efterse og eventuelt skifte eller tømme støvsugerposen på din robotstøvsuger. Tjek din manual for at få skilt din støvsuger korrekt ad, der er nemlig stor forskel på, hvordan dette gøres korrekt. Skift eller tøm støvsugerposen, hvis den er fyldt godt op. Nogle støvsugerposer er engangsposer, mens andre kan tømmes og genbruges. Så kig i manualen.
  .
 3. Du bør rengøre rummet, hvor støvsugerposen sidder, inden du monterer din støvsugerpose igen. Jeg vil dog være lidt varsom med at vaske din robotstøvsuger, så i dette trin vil jeg anbefale, at du blot støvsuger din robotstøvsuger indeni med din gamle støvsuger. Påsæt et mundstykke med bløde børster og hår på din gamle støvsuger. Støvsug dernæst din robotstøvsuger indeni ved lav sugestyrke. Sug alt støv og hår op fra rummet, hvor din støvsugerpose normalt sidder. Derefter påmonterer du din støvsugerpose i din robotstøvsuger igen. Bemærk om posen skal skiftes eller om det er en støvsugerpose, der blot kan tømmes og genbruges.
  .
 4. Sidder der også et lille filter, der filtrerer støv fra? Så bør du evaluere om filteret skal skiftes. Kig i manualen til støvsugeren om filteret blot kan vaskes. Du kan eventuelt også bare støvsuge filteret lidt rent, men indstil din anden støvsuger til svag styrke, hvis du vælger at rense fileret ved at støvsuge det med din anden støvsuger. I værste fald så kan koste og børster suges med op i din anden støvsuger og det ønskes ikke, da de kan sidde fast i slanger og støvsugerrør. Så sug varsomt og hold fast i koste og børster med den ene hånd og naviger støvsugeren med den anden hånd ved lav sugestyrke.
  .
 5. Det sidste trin er at rense hjulene for hår, og hvad der ellers er rullet op omkring de rullende hjul på robotstøvsugeren. Nogle robotstøvsugere har en anvisning i manualen, hvor man kan afmontere hjulene og rense dem for hår, mens andre robotter specificere en metode, hvor du forsigtigt hiver hårene ud af hjulene med en pincet. Bemærk at denne sidste metode er lidt tidskrævende, så sæt en god lydbog eller godt musik på, mens du fjerner alle hår fra hjulene.
  Robotstøvsugere – Klik, køb og se udvalget af robotstøvsugere lige her >>

.

Robotstøvsugere – Klik, køb og se udvalget af robotstøvsugere lige her >>

.

Rengøring af rengøringsredskaber gulvmopper, fladmopper, gulvklude og karklude

Alle dine rengøringsredskaber skal også holdes rene for at kunne yde optimal rengøring. Men hvor ofte får man lige gjort det? Her er en guide, der giver dig gode råd, som du kan anvende til at holde dine gulvmopper, fladmopper, gulvklude og karklude samt viskestykker helt optimale og klar til næste rengøringstjans.

Rengøring og rensning af gulvmopper og fladmopper (fladpressesystem)

Uanset om du har en gulvmoppe eller et fladpressesystem til at vaske gulv derhjemme, så bør begge typer vaskes jævnligt. Gulvmoppen og fladmoppen bør også få en grundigt vask en gang imellem. Husk på at netop gulvmoppen og fladmoppen samler både bakterier og efterladenskaber, der måtte drysse af dine sko, når du kommer hjem. Det betyder at der kan være alt lige fra jordbakterier til fækale bakterier, som absolut er uønskede i husstanden. Efter en god gang gulvvask, så er det en god idé, at vaske fækale bakterier og jordbakterier m.f. ud af gulvspanden og din gulvmoppe og/eller fladmoppe i varmt sæbevand og med lidt universalrengøringsmiddel.

 1. Fyld en stor ren rengøringsspand med varmt vand tilsat lidt universalrengøringsmiddel.
  .
 2. Dyp enten gulvmoppen eller fladmoppen ned i det varme sæbevand et par gange og pres gulvmoppen og /eller fladmoppen godt i presseren på din gulvmoppe- eller fladmoppespand. Dette gøres et par gange.
  .
 3. Dernæst skylles gulvmoppen og/eller fladmoppen over med iskoldt vand. Rengøringsspanden med sæbevand tømmes og skylles derefter med iskoldt vand.
  .
 4. Når gulvmoppen eller fladmoppen er skyllet godt igennem med rent vand, så presser du så meget vand ud af moppen ved at trykke på moppen med dine hænder.
  .
 5. Sidst men ikke mindst så er det meget vigtigt at gulvmoppen og/eller fladmoppen får mulighed for at stå og tørre et lunt sted så moppen bliver helt tør. En fugtig moppe kan i værste fald stå og mugne og det ønskes ikke, så derfor er det meget vigtigt at moppen for mulighed for at tørre 100%.
  .
  Gulvmopper og fladmopper – Klik, køb og se udvalget her >>

.


Gulvmopper og fladmopper – Klik, køb og se udvalget her >>

.

Rengøring, rensning og vask af gulvklude, karklude og viskestykker

Viskestykker og karklude kan købes i et væld af flotte designs, materialer og farvenuancer. Kigger man på vaskeanvisningerne, så kan nogle viskestykker vaskes ved op til 60 grader, mens andre kan vaskes ved temperaturer på helt op til 90 grader. Der er også eksempler på karklude og gulvklude, som kan vaskes på op til 60 grader, mens andre kan vaskes helt op til 95 grader.

Det store spørgsmål er “kan viskestykker, gulvklude og karklude egentlig blive rene ved blot 60 grader?

Svaret på dette spørgsmål skal findes i de sæber, der anvendes? For sæber er meget forskelligt sammensat. Dernæst er den tid som produkterne vaskes i også altafgørende for rengøringseffekten. Teknisk set så gælder det jo om, at dræbe de bakterier, der måtte være flyttet ind på din karklud, din gulvklud eller på dit viskestykket. Dertil så afhænger svaret af hvor mange bakterier og ikke mindst hvilke bakterier, der er flyttet ind i din karklud, din gulvklud og på dit viskestykker.
Klik, køb og se udvalget af klude, viskestykker, gulvklude og karklude >>

Så svaret på om man kan vaske rent ved blot 60 grader er ”ja”, det kan man godt. Men hvor effektivt kludene og viskestykkerne kan blive vasket rent i en vask ved 60 grader, det afhænger af, hvilken vaskesæbe, der anvendes? Og hvor længe og ved hvilken vasketemperatur, der anvendes i vaskemaskinen? Samt hvor mange bakterier, der sidder på stofferne.

Oplever du at dine karklude stadig lugter efter de er vasket. Så bør vasketiden justeres lidt op i tid, og her kan du tilvælge en forvask, når du vasker dine karklude, gulvklude eller viskestykker. En supplerende løsning er at sætte karkludene iblød i en god sæbeopløsning et par timer inden du vasker dem i vaskemaskinen. Det plejer også, at afhjælpe på eventuelle lugtgener på karklude, gulvklude og viskestykker.

Vask dine karklude ved den maksimale vasketemperatur, der står angivet på kludens vaskeanvisning, men husk også at kigge på, hvad den maksimale vasketemperatur er på dit vaskemiddel. Nogle vaskemidler kan nemlig kun tåle 60 grader. Så husk at kigge begge steder og vælg den laveste fællesnævner.
Sidst men ikke mindst følg ovenstående råd om iblødsætning og overvej en eventuel forvask, så holder dine karklude og viskestykker længe.

.

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

.

Gulvklude kan vaskes efter de samme anvisninger, der er beskrevet for karkludene. Det betyder, at de bør vaskes i vaskemaskinen med et vaskemiddel ved enten 60 grader og/eller helt op til 95 grader. Bemærk, at det bør undersøges, hvilken temperatur gulvkludene kan tåle inden de smides til vask, og det bør undersøges ved hvilken temperatur vaskemidlet kan anvendes ved maksimalt. Vaskemidler med enzymer kan ofte kun tåle vask ved 60 grader. Hvis der vaskes ved for høj temperatur, så kan de aktive vaskeenzymer ødelægges. Klik og læs mere om vaskeenzymer i vores artikel om enzymer her >>

Dernæst bør det bemærkes, hvilken temperatur gulvkludene kan vaskes ved. Det ville være ærgerligt, hvis gulvkludene krymper, når de vaskes ved for en høj temperatur. Men følg anvisningerne på både gulvkludene og på dit vaskemiddel – og vask altid gulvkludene efter du har vasket dit gulv, så er gulvkludene nemlig klar til næste rengøringstjans.

.

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

.

Rengøring, rensning og vask af støvkosten og rengøringskosten

Støvkosten bør også rengøres. Har du en støvkost til at tørre støv af med derhjemme, så kan du også vaske denne. Du bør dog altid starte med at tjekke , hvilken maksimal vasketemperatur, der er angivet på støvkosten inden du starter meed at rengøre støvkosten. Det værste der kan ske er at støvkostens hår de krymper og det ønskes ikke.
Klik og køb støvkoste og rengøringskoste her >>

 1. Lav en spand varmt vand, der matcher den temperatur støvkosten kan tåle angivet på vaskeanvisningen. Bemærk at vandhanevand snildt kan være 50 grader varmt. Fyld en stor spand med varmt vand og tilsæt lidt universalrengøringsmiddel.
  .
 2. Dyp støvkosten og rengøringskosten ned i det lune sæbevand og vask og skrub med hænderne på støv- og rengøringskosten.
  Er støvkosten og/eller rengøringskosten meget beskidt så skift vandet til en ny omgang sæbevand og giv støvkosten og/eller rengøringskosten en ny tur.
  .
 3. Dernæst skylles støvkosten og/eller rengøringskosten igennem med rigelige mængder af koldt vand,  så al sæben er skyllet grundigt ud af støvkosten og/eller rengøringskosten. Skyl indtil det ikke skummer mere.
  .
 4. Lad støvkosten og/eller rengøringskosten tørre virkelig grundigt. Når støvkosten og/eller rengøringskosten ligger til tørre, så skal du tage fat i støvkosten og/eller rengøringskosten hver dag. Kør en hånd igennem hårene for at sikre, at hårene ikke klistrer sammen, men at de er adskilt og stritter i alle retninger. På den måde kan hårene tørre grundigt. Det værste der kan ske, det er at hårene ikke tørre ordentligt, og så kan de i værste fald mugne og det ønskes ikke.

Klik og køb støvkoste og rengøringskoste her >>

.