Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Test af Skuresvampe – Plantefibre mod Plastik

Rengøringsekspert Michael René har testet en ny skuresvamp produceret af plantefibre op imod de klassiske og måske mere velkendte skuresvampe af plastik. Vi har testet ordinær rengøring i hjemmet, såsom rengøring af gryder, stegepander, kogeplader, dørslag, håndvaske og køkkenvaske. Dertil har vi krydret denne artikel med den ultimative test, hvor den nye skuresvamp udfordres. Hvordan mon den nye skuresvamp basseret på plantefibre kan klarer disse opgaver mod den klassiske “plastik” skuresvamp produceres af hhv. polyester og nylon.

Test-af-skuresvampe-Det-ovnfaste-fad-og-designet

Test af skuresvampe – Forsøgsdesign

Der er testet to svampe af hhv. 1. Plastik (polyester og nylon) og 2. Plantefibre (100%).

Der udføres to test: A. Den ene test der testes fibresvampene mod plastiksvampene i dagligdagsrengøring af bl.a. rengøring af køkkenvaske, håndvaske, stegepander, gryder og kogeplader og i den anden test,

B. Der testes de to svampe i en test om at rengøre et ovnfast fad med fastbrændte madrester. Der skrubbes 5 minutter med fibresvampen på højre side af det ovnfaste fad og der skrubbes 5 minutter med plastiksvampen på venstre side af det ovnfaste fad. Der skrubbes med en koncentreret opløsning med krystalsæbe i vores test af skuresvampe. Krystalsæbe  er et af de bedste rengøringsmidler til at fjerne og opløse fastbrændte madrester.

Lad testene begynde.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Test af skuresvampe – Rengøring af vasken i køkkenet og/eller badeværelset

Vi har haft fornøjelsen af at teste plantefibresvampen i en uges tid og den klarer nemt rengøring af mange dagligdagselementer, såsom rengøring af køkkenvasken eller vasken på badeværelset og her klarer plantefibreskuresvampen opgaven til UG, på dette felt giver vi plantefibresvampen 5 ud af 5 point, da svampen løser opgaven perfekt.

Plastiksvampen giver vi 4 ud af 5 point, da plastiksvampen lægger dårligt i hånden sammenlignet med den gode plantefibresvamp. Læs mere om, hvordan du rengøre køkkenvasken og/eller vasken på badeværelset her >>

.

Test af skuresvampe – Rengøring af stegepander, gryder, kogeplader og dørslag

Dernæst testes hvordan plantefibresvampen klarer opgaven med at rengøre stegepander, gryder, kogeplader og dørslag. Denne opgave klarer plantefibrebørsten virkelig flot. Det er en fornøjelse at arbejde med plantefibresvampen, den lægger så godt i hånden og har en formidabel størrelse. Vi giver den 5 ud af 5 stjerner.

Plastiksvampen klarer også  opgaven, men selve svampen lægger bare ikke så godt i hånden, så vi kan kun give plastiksvampen 4 ud af 5 stjerner.

.

Test af skuresvampe – Fjern fastbrændt mad fra ovnfast fad

Den ultimative test er at fjerne fastbrændt mad fra et ovnfast fad. Der skrubbes først 5 minutter med plantefibresvamppen på området med fastbrændt mad på højre side af det ovnfaste fad. Dernæst skrubbes 5 minutter med plastiksvampen på området med fastbrændt mad på venstre side af det ovnfaste fad.

Resultatet er ganske pænt, hvis vi kigger på fibresvampene. Vi giver fibresvampene 4 ud af 5 stjerner. Test af skuresvampe viste at fibresvampen har fjernet og slebet store dele af pletterne væk, der skulle dog anvendes meget mere knofedt og det anbefales at afsætte lidt mere tid til opgaverne, ved anvendelse af fibresvampe, da overfladen af fibresvampen er mere ujævn og ikke helt så tæt og systematisk opbygget, som plastiksvampen.

Fordelen ved fibresvampen er at selve svampen bliver større, når den absorbere vand, mens der arbejdes med svampen og det giver et godt greb. Selve slibeegenskaberne er som nævnt reduceret hos plantefibresvampen sammenlignet med plastiksvampen, men det var også forventet.

Test-af-skuresvampe-Resultat-af-ovnfaste-fad-og-plastiksvamp-og-fibresvamp

Resultatet af platiksvampene er at det gik legende let og vi giver plastiksvampene 5 ud af 5 stjerner. Plastiksvampene har den tætte nylonkonstruktion, som let ridser pletterne af. Vi nåede endda at rengøre et par ekstra sider af fadet i de 5 minutter, vi havde til at rengøre overfladen til venstre. Så plastiksvampen er klart den mest effektive, men til gengæld er plastik ikke godt for miljøet.

Miljømæssigt er fibresvampen at foretrække.

.

Test af skuresvampe – Resultat

Tabel 1. Rengøring med hhv. plantefibresvamp og plastiksvamp.

Rengøring

Plantefibresvampen

Plastiksvampen

Kogeplader, stegepander, gryder og dørslag

5

4

Køkkenvasken eller vasken på badeværelset

5

4

Fastbrændt mad fra et ovnfast fad

4

5

.

Test af skuresvampe – Samlet konklusion

Konklusionen, på test af skuresvampe, er at fibersvampen overrasker positivt specielt til ordinær rengøring i hverdagen, hvor man let ville ty til anvendelse af en plastiksvamp, såsom rengøring af vasken i køkkenet og/eller badeværelset. Plantefibresvampen kan være et unikt miljøvenligt alternativt på den baggrund giver vi 2×5 point ud af 5 point for rengøring af de mange ordinære opgaver i hjemmet. Vi erfarer at de stive plantefibre er virkelig gode til at fjerne og skrubbe snavset væk i dagligdagen.

Plastiksvampen klarer også opgaverne, men den lægger ikke godt i hånden, og det trækker ned. Samlet får den 2×4 point ud af 5 point.

.
KøkkenvaskNYT: Se et stort udvalg her >>

.

I ovenstående test med det ovnfaste fad, der skal bruges lidt mere knofedt og lidt mere tid på at få ridset alle de fastbrændte pletter af, men planefibresvampen klarer opgaven ganske fint. Vi giver plantefibresvampen 4 ud af 5 point.

Plastiksvampen er overlegen til at ridse fastbrændte madrester af det ovnfaste fad, vi giver plastiksvampen 5 ud af 5 point, men til gengæld er plastiksvampen miljømæssigt ringere og som nævnt ovenfor, så lægger den ikke så godt i hånden som plantefibresvampen gør. Tænk derfor på miljøet og brug 5 minutter ekstra – Du kan gøre en stor forskel med plantefibre.