Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Hovedrengøring – Den alt for oversete rengøringsguide til steder, der trænger i dit hjem

Hovedrengøring og rengøring er vigtigt, hvad enten det er jul eller om du er tæt på andre højtider eller store arrangementer på året. Så skal hjemmet gøres klar til hygge, god mad og meget andet. Men inden da, så skal der gøres rent, så hjemmet stråler og skinner, så glæden og hyggen kan finde vej ind i stuerne. Du får herunder en guide til den altid oversete del af forberedelserne, som ud over alle vores øvrige rengøringsguides i menuen “rengøring” giver det sidste finish på dine rum inden dit store arrangement, påske eller inden jul. Lad os komme i gang.

Hovedrengøring, rengøring og motivation kræver planlægning

Har du nogle sinde planlagt rengøring eller en hovedrengøring af hele dit hjem i din elektroniske kalender? Det der hurtigt kan ske er, at pludseligt, så er din weekend eller dine fridage gået uden, at du nåede de mange planlagte rengøringsopgaver, som trænger. Hvis du ikke allerede gør det, så smid det i jeres elektroniske eller jeres fysiske papirkalender og inviter din partner, og inviter eventuelt også dine børn med til et par timers rengøring. Når først aftalen ligger i kalenderen, så kan jeg anbefale, at I aftaler at fejre det hele, når rengøringsopgaverne er afsluttet. I kan eksempelvis tage ud og spise, når I er færdige. I kan også arrangere et rigtig lækkert aftensmåltid derhjemme med noget lækkert at drikke til. Så er der nemlig noget dejligt at se frem til og det skaber grobund for et par hyggelige timers arbejde med det rengøringsmæssige derhjemme.

Lad os komme i gang og få kigget på en række af de mange oversete rengøringstekniske emner, der er befængt med bakterier, skimmelsvampe, støv o.lign.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

Guide: Rengøringsguiden til de alt for oversete rengøringsemner

Herunder præsenteres en overskuelig guide til at hjælpe dig igennem de mange rengøringsopgaver derhjemme. På den måde kan I alle få detaljerne i hjemmet klar de store frokoster, arrangementer, fødselsdage, julesammenkomsterne og ikke mindst til juleaften. Der fokuseres i denne guide på et par af de ting, som de færreste guider indenfor råd om rengøring kigger nærmere på. Så lad os starte langs vinduet inde i stuen.

1. Hovedrengøring af radiatorer – Sådan gør du dine radiatorer rent

Hovedrengøring af din radiator er ikke nødvendigvis det klassiske råd i en julerengøring og netop derfor er din radiator med i denne guide. For det tager kun små 5 til 6 minutter pr radiator, at få den gjort rent, og det kan alle nemt overskue.

Rengøring af forsiden på radiatoren (5 til 6 minutter)

A. Start med at slukke for dine radiatorer en lille times tid før I starter rengøringen.

B. Hent og tilslut din støvsuger tæt på din radiator. Påsæt det lange mundstykke,der kan støvsuge bag radiatoren. Har du ikke en støvsuger kan du bruge en lang støv kost og børste al støvet ud omme bag radiatoren og dernæst vaske og tørre alt støvet op med en let fugtet ren klud.

C. Har du en støvsuger med et langt mundstykke, så placer det lange mundstykke på støvsugeren støvsug bag ved din radiator langs væggen og under radiatoren. Støvsug al støvet grundigt væk.

D. Lav dernæst en stor spand varmt vand og hæld en hættefuld universalrengøringsmiddel ned i spanden. Dyp en ren klud og vrid kluden hårdt op. Vask og aftør hele ydersiden på din radiator med denne opløsning med universalrengøringsmiddel. Bemærk at du nok kan finde en plet eller to på radiatoren og netop derfor er dette en god lejlighed til både at støvsuget al støvet væk, og det er en god lejlighed til at få rengjort din radiator grundigt.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Rengøring af bagsiden af radiatoren (6 til 8 minutter)

Har du nogensiden rengjort bagsiden af din radiator? Hvis ikke, så kan jeg afsløre at der er mange måder at gøre det på, og det bedste metode afhænger af, hvordan din radiator ser ud og hvor meget plads der er til at komme om bag ved radiatoren med klude, viskestykker, håndklæder og udstyr.

Bemærk at du altid bør starte med at støvsuge bagsiden af radiatoren indledningsvist. Du kan også bruge en lang støvkost og så feje støvet væk fra bagsiden af din radiator. Dernæst bør du støvsuge al støvet væk i en radius omkring din radiator.

Lav dernæst en stor spand med varmt vand og hæld en hættefuld universalrengøringsmiddel ned i spanden og bland sæbe og det varme vand forsigtigt rundt, så sæben er fordelt godt.

Find et stort stykke stof, der kan nå fra toppen af din radiator og ned til bunden af din radiator. Du kan bruge et viskestykke eller et tyndt håndklæde. Dyp stoffet ned i sæbevandet med universalrengøringsmiddel og vrid stoffet hårdt op, så viskestykket eller håndklædet ikke drypper. Så lister du forsigtigt viskestykket eller det tynde håndklæde med sæbevandet om bag radiatoren fra toppen af og griber fat med hænderne i den anden ende af stoffet. Nu kan du vaske radiatorens bagsiden ved at trække viskestykket eller håndklædet med sæbevand frem og tilbage bag radiatoren.

Dernæst så bør du nok gentage afvaskning af bagsiden af radiatoren et par gange med sæbevandet og vride viskestykket eller håndklædet op et par gange. Husk at afslutte denne afvaskning med få tørret eventuel overskydende afdryppet sæbevand op fra gulvet, på kanterne af radiatoren og karme inden du afslutter hovedrengøring af din radiator.

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

2. Hovedrengøring af dørhåndtag, greb og håndtag på alle skabslåger

Emne nummer to indenfor hovedrengøring, der heller ikke er så ordinær i de gængse rengøringsguides er rengøring af alle dørhåndtagene og håndtagene til alle skabslåger i hjemmet. Dine håndtag derhjemme er sikkert meget forskellige, når man kigger alt igennem på køkkenskabe, dørhåndtag, klædeskabe, køleskabe, greb på ovnene m.fl. Nogle af dem er enkle og aerodynamiske, mens andre håndtag og greb i hjemmet er langt mere kringlede og kunstneriske. Fælles for alle håndtag er, at de er gode til at absorbere bakterier og vira. Dørhåndtag, håndtag på skabslåger og skuffer i hjemme samt kan medfører en risiko for at flytte uønskede mikroorganismer fra et familiemedlem til et andet, og det er ikke ønskeligt at hele familien smittes uønsket, når det nu skal være så hyggeligt.

Så med dette i mente, så er håndtag, greb og dørhåndtag i hjemmet enormt vigtige at få rengjort inden de helt store arrangementer startes såvel i juletiden som alle andre tider på året, hvor håndtagene måtte trænge til en kærlig vask  med sæbe.

A. Find to store rene spande frem. Fyld den ene spand med varmt vand og tilsæt en skefuld pH-neutralt opvaskemiddel. Den anden spand fyldes med iskoldt vand.

Det er vigtigt at understrege at pH-neutralt opvaskemiddel kan anvendes på alle materialer som messing, træ, kobber, jern, plastik, o.lign. Dog skal det siges, at hvis dine håndtag er lakeret træ eller oliebehandlet træ, så bør du efterbehandle dit træ efter du har vasket dine håndtag af et par gange og når lakeringen eller olieringen falmer på dine håndtag. Sæben fjerner nemlig denne overflade trinvist, men det kender du sikkert også fra et eventuelt træbord i stuen, som hurtigt kan blive lidt mat i farven og sådanne træborde bør også efterbehandles periodisk med træolie eller lak, betinget hvilken overfladebehandling træet har, og hvad producenten anbefaler dig at gøre. Klik og se et udvalg af plejemidler her >>

B. Vask alle dørhåndtagene, håndtag på køleskab, greb på hhv. ovn, fryser, køleskab, vaskemaskine, tørretumbler m.fl. samt håndtagene på alle skabslåger med en ren klud vredet op i spanden med opvaskemiddel.

C. Efter vask af alle håndtag, så afslut rengøring af disse håndtag med at tørre alle håndtag og greb af med  en ren klud fugtet i spanden med iskoldt vand.

D. Afslut jeres rengøring af alle håndtagene med at tørre dem grundigt af med et rent viskestykke.

Viola nu skinner alle greb og håndtag.,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

3. Hovedrengøring af ben og fødder på alle møbler

Det næste emne er ej heller en naturlig del af de klassiske rengøringsguides indenfor hovedrengøring. Rengøring af ben og fødderne på alle dine møbler i hjemmet kan også trænge til en rengøring. På den baggrund er disse ben og fødder med i denne guide derhjemme.

A. Start med at hæld varmt vand i en stor ren spand tilsæt en lille teskefuld pH-neutralt opvaskemiddel.

B. Fugt en ren klud i sæbevandet og vrid kluden hårdt op.

C. Vask alle ben og fødder på dine møbler af i denne milde sæbeopløsning. Dyp og skyl kluden hele tiden, så bliver resultatet bedst.

Bemærk at hvis du har møbler, der er oliebehandlet eller lakeret, så bør du nok efter gentagne afvaskninger med sæbevand skulle overfladebehandle dine møbler for at holde dine ben og fødder modstandsdygtige imod irring og oxidation af selve fødderne. Klik og se et udvalg af plejemidler som olie og lak til overfladebehandling af forskellige materialer her >>

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bøger her >>.

.

4. Andre store emner, der bør rengøres og gøres hovedrent

Har familien mod på flere emner, som I mener der bør hovedrengøres, så kig i vores menu på denne hjemmeside og find din rengøringsguide under “Rengøring” eller “Fjern pletter” og læs mere. Ellers så afslut det store arbejde med en god middag og nyd, at I alle i fællesskab har lukket en stor opgave, som er nem at overse.

Se eksempelvis vores guide til rengøring af fliser og klinker her >>

Guide til fjernelse af tis og urin >>

m.fl.

Dette er første skridt frem mod et flot hjem, der dufter frisk til juleaften eller en anden dag eller periode i løbet af året, hvor hjemmet trænger til en ekstra rengøring.