Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern skimmelsvamp og mug fra badeforhæng, flisevæg, badeværelse og kælder – Rodalon og skimmel

Fjern skimmelsvamp og mug er svært, men du kan opløse skimmelsvamp (mug) med en lang række rengøringsmidler, der er dog en række forbehold, som er væsentlige at få med, når du arbejder med disse skimmelbekæmpende midler.

I denne artikel præsenteres en lang række emner, som eksempelvis:

A. Hvordan fjernes skimmmelsvamp og mug fra badeværelset herunder fra fliser, klinker.
B. Hvordan fjernes skimmelsvamp og mug fra badeforhænget.
C. Hvordan fjernes skimmel og mug fra fliser og klinker.
D. Fjern skimmelsvamp og mug fra fliser, klinker, kælder og fjernelse af kalk (VIDEO). Klik og hop til videoafsnittet >>
E. Skimmelbekæmpelsesmidler.
F. Store skimmelangreb.
G. Hvad er skimmelsvamp og hvor farligt er skimmelsvamp?  
H. Hvad er  der af kemi i skimmelbekæmpelsesmidler (VIDEO).

 

Fjern Skimmelsvamp og mug – Brug Rodalon | Fjern skimmel (mug)

Angreb af skimmelsvamp og mug er meget almindeligt på dit badeværelse, både på fliser, klinker og på dit badeforhæng. Du får gode råd til at opløse, rengøre og fjerne skimmelsvamp (mug) i denne artikel. Du får også en forklaring på, hvad skimmelsvamp er, og hvilken skimmelsvamp det er der gemmer sig på badeværelset. 

Hvis dit badeforhæng er blevet mørkfarvet eller sort eller er din badeværelsesvæg, silikonefuge eller øvrige produkter på badeværelset er blevet sortfarvet af skimmelsvamp (mug), så skal det bekæmpes øjeblikkeligt, da det kan sprede sig dybere ind i fuger mellem fliser, sprækker, revner, træsorter mm. på hele badeværelset. Du kan ofte også dufte at badeværelset får den der lidt sommerhusagtige duft, en indelukket skimmelagtig duft. Du kender sikkert også duften eller stanken af skimmelsvammp (mug) fra dit dit brød derhjemme, når det er ramt af skimmelsvamp. Når man åbner posen til et brød eller en række boller, som er ramt af skimmelsvamp (mug), så fremkommer der en vild stank af skimmelsvamp (mug).

Se den store guide til at fjerne skimmelsvamp fra badeforhæng og fra fliser samt klinker derhjemme.

 

mold

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Behandling af små angreb af skimmelsvamp på badeforhæng og på badeværelset – Fjern skimmel (mug)

Skimmelsvampeangreb i badeværelset er meget almindelige og vi har nok allesammen stiftet bekendtskab med det på et tidspunkt i vores liv. Men pletterne er oftest meget enkle at fjerne betinget af angrebets omfang. Vi giver en god guide til, hvordan du kan eliminere og mindske angreb med skimmelsvamp på dit badeværelse herunder. Som udgangspunkt skal du bruge Rodalon, man kan også fjerne skimmelsvamp med klorin, men vi anbefaler dog Rodalon.

.

Badeforhæng med skimmelsvamp – Rodalon og skimmel (mug) – Fjern skimmel (mug)

Bland 1 til 2 dl. Rodalon med hhv. 9 eller 8 dl. lunt vand. Husk at bruge latexhandsker ved anvendelse og fortynding af Rodalon. Sæt dit badeforhæng i blød i en spand med varmt vand og Rodalon i 30 til 60 minutter eller hvis det er særlig slemt, så lad det stå i blød natten over.

Skyl badeforhæng efter iblødsætning gentagne gange med rent koldt vand. Behandlingen gentages indtil sortfarvningen med skimmelsvampe er væk. Badeforhænget vaskes efterfølgende alene i vaskemaskinen ved minimum 60 grader med vaskepulver.

Er dit badeforhæng blevet gulfarvet, så skyldes det ofte kalk fra badevandet. Derfor kan du supplere behandlingen med fjernelse af skimmel med tilsætning af afkalkningsmiddel som eddike, citronsyre eller øvrige kommercielle afkalkningsmidler. Husk at brug latex- eller vinylhandsker, når du anvender syre og afkalkningsmidler. Husk at skylle al Rodalon af badeforhænget før du anvender syre.

Følg fortyndingsvejledningen på emballagen. Oftest anbefales en fortynding i forholdet 1 til 10 eller 2 til 10. Er der meget kalk på dit badeforhæng så tilsæt 16 dl. lunt vand og tilsæt dernæst 4 dl. afkalkningsmiddel og sæt badeforhænget i blød i opløsningen. Gnub forhænget godt ind i opløsningen med afkalkningsmiddel og lad det stå i blød natten over.

* Brug altid latexhandsker, når du arbejder med Rodalon. Bland vand og Rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden. 

 

citronsyre gummihandsker_huma_s_l_m

Citronsyre

Gummihandsker

Rodalon
Indendørs

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

.

VIDEO – SKIMMELSVAMP PÅ BADEFORHÆNG – Rodalon og skimmel (mug) – Fjern skimmel (mug)

Herunder kan du se vores video med de gode trick til at fjerne skimmelsvamp fra dit badeforhæng. Se nyeste video om, hvordan du fjerner skimmel på din badeværelsesvæg, flisevæg og fra klinker.

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Rengøringsekspert Michael René var eks. i Go’ Morgen Danmark for at fortælle om, hvordan du kommer skimmelsvampe til livs, og han har også gæstet Politikens Tv og Bolius.

Michael-René-som-rengøringsekspert-i-Go-Morgen-danmark-om-rengøring-af-bruseniche-2-3_-mar_-2015Michael René laver video for Politikens Tv om vask af badeforhæng med skimmelsvamp

.

.

Video: Rengøring af badeforhæng

Klik, se og læs, hvordan du rengører badeforhænget >>

.

.

.

.

Flisevæg, fuger eller kælder MED overflade-SKIMMELSVAMP – Fjern skimmel (mug)

Bland 2 dl. Rodalon med 8 dl. lunt vand. Brug latexhandsker når du arbejder med Rodalon. Start med at brus din flisevæg i brusekabinen over med koldt vand så alle fuger er fugtet med vand. Skrub din flisevæg og fuger ind i din opløsning med Rodalon og lad det stå i blød med Rodalon i en lille halv time og skyl og skrub flisevæggen ren med koldt vand. Gentag behandlingen og afvaskningen af den skimmelramte flisevæg med Rodalonopløsningen indtil din flisevæg er blevet pæn ren igen.

Er din flisevæg blevet gul-tonet af kalk, så bør du supplere behandlingen med fjernelse af skimmel med tilsætning af afkalkningsmiddel som eddike, citronsyre eller øvrige kommercielle afkalkningsmidler. Husk at brug latex- eller vinylhandsker, når du anvender syre og afkalkningsmidler. Husk at skylle al Rodalon af væggen før du anvender syre.

Følg fortyndingsvejledningen på emballagen. Der anbefales ofte en fortynding af afkalkningsmiddel og vand i forholdet 1:10 eller 2:10. Er der meget kalk på din badeværelses-flisevæg, så lav en afkalkningsopløsning med 16 dl. lunt vand, og tilsæt syre sidst, og tilsæt dernæst 4 dl. afkalkningsmiddel. Brus flisevææggen over så alle fuger og fliser er fugtet med vand. Vask flisevæggen med opløsningen med afkalkningsmiddel indtil kalken er fjernet. Gentag behandlingen indtil kalken er fjernet fra flisevæggen.

 

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Kælder

Behandling af små skimmelsvampeangreb i kælderen kan behandles efter samme principper fra ovenstående. Det er dog vigtigt at vægge eller øvrige områder, når at tørre godt op og ikke bliver gennemblødte. Så vær varsom med, hvor meget vand, der bruges. fugt væggen mm. med rodalonopløsningen og lad Rodalon arbejde effektivt og lad væggen eller øvrige område tørre godt op.

* Brug altid latexhandsker, når du arbejder med Rodalon. Bland vand og Rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden. 

.

Klik og køb Rodalon her >>……..Klik og køb gummihandsker her >>

Klik, køb og læs mere om skimmelbekæmpelsesmiddel >>

Skimmelbekæmpelsesmidler: Sprayflaske vs. almindelig flaske

Når man indkøber skimmelbekæmpelsesmidler, så kan de fås både som store flasker, hvor man kan hælde og dosere det ønskede volumen af skimmelbekæmpelsesmiddel som eks. Rodalon m.fl.. Man kan også indkøbe skimmelbekæmpelsesmidler på sprayflaske. Der er dog bare nogle forbehold man skal tage vare på, hvis man anvender en sprayflaske med et skimmelbekæmpelsesmiddel. Teknisk bør man altid bruge sin spray direkte på en miljøvenlig klud eller svamp. dvs. sæt spray-hovedet helt tæt på kluden og tryk den dosis ud, som skal anvendes. Det kan ikke anbefales at anvende en spray direkte på badeværelsesvæggen, herunder fliserne og klinkerne. Det skyldes, at en sprayflaske altid producerer aerolsoler af rengøringsmiddel og disse aerolsoler har den egenskab, at de ikke nødvendigvis er synlige for det menneskelige øje, så man kommer let til at indånde partikler, mens man anvender produktet. På den baggrund bør man altid arbejde med en høj grad af forsigtighed med sådanne midler. Det er ikke gunstigt at indånde skimmelbekæmpelsesmidler. Man skal naturligvis også arbejde forsigtigt, når man anvender flydende Rodalon fra flaske. Her er et par gode fif til arbejdet med skimmelbekæmpelsesmidler:

1. Sørg altid for udluftning.

2. Have altid beskyttende rengøringshandsker på fingre, hænder og underarme.

3. Åben gerne et vindue og/eller tænd for udsugningen i det lokale, hvor der arbejdes med disse midler.

4. Når der anvendes en flaske eller en dunk med flydende skimmelbekæmpelsesmiddel, så anbefales det at man doserer nøjsomt og korrekt, samt følger vejledningen på produktet nøje.

5. Anvendes en sprayflaske med skimmelbekæmpelsesmiddel, så anbefales det at man sprayer midlet tæt og direkte på en miljøvenlig klud eller svamp. På den måde mindskes muligheden for at indånde midlet bedst.

6. Lad midlet arbejde og følg vores guide til bekæmpelse af skimmelsvamp og se vores videomateriale.

 

Klik og køb Rodalon her >>……..Klik og køb gummihandsker her >>

Behandling af store angreb af skimmelsvamp på badeforhæng, badeværelset og kælder | Fjern skimmel (mug)

Kontakt firmaer der håndtere svampeskader og hvis det er en moderat skade prøv at spørg din lokale VVS’er som er vant til at håndtere disse skimmelsvampe og har åndedrætsværn og beskyttelsestøj.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

 

.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvampe er eukaryoter, hvilket vil sige at de har samme opbygning af deres celler som vi mennesker. De har bl.a. en cellekerne med DNA og RNA indkapslet modsat bakterieceller, der er prokaryoter og ikke har en cellekerne.

Skimmelsvampe danner oftest et myceliumnetværk af tråde, når skimmelsvampene vokser og udvikler sig. Vi kender det nok allesammen fra de grønne tråde af skimmelsvamp, der dannes når brød mugner eller når leverpostej bliver for gammelt og angribes af skimmelsvamp. Mængden af skimmelsvamp er kun toppen af isbjerget, skimmelsvampen kan sagtens vokse steder på brødet, hvor man ikke du se svampen, og derfor er det ikke nok blot at skære det mugne område med skimmelvækst væk for der kan sagtens være skimmelvækst, sporer og eventuelle toksiner i resten af fødevaren.

.

Skimmelsvamp – Hvor farligt er skimmel (mug)?

Indledningsvis spiser vi jo masser af ufarlige skimmelsvampe ved indtag af eks. blå-  og hvidskimmeloste med skimmelsvampe som Penicillium Roqueforti og Camemberti, som jo er ganske ufarlige, men som udgangspunkt skal vi være varsomme med at indtage og indånde svampe, som ikke er naturlige og som har angrebet vores mad eller svampe, der bidrager til svampeproblemer øvrige steder i vores bolig med fugtskader.

Skimmelsvampe eller rettere visse skimmelsvampes produktion af mykotoksiner (giftstoffer) kan ved indtag ved indånding eller indtag af muggent mad, i værste medfører det jeg vil betegne som en langsom farlighed, men ikke uvæsentlig for der er et par slemme symptomer imellem.

Som supplement skriver Fødevarestyrelsen (2015) “For at reducere skadelige effekter fra mykotoksiner er det således ikke indtaget den enkelte dag, der er af så stor betydning, men mere det samlede indtag over længere tid“.

Skimmelsvampe og skimmelsvampesporer bør altid bekæmpes og undgås medmindre der er tale om planlagt skimmelvækst, som er styret som vi kender det fra visse fødevarer, som eks. de lækre skimmeloste med ufarlige og delikate svampe som “penicillium roqueforti” og/eller “penicillium candidum”.

mindst lige så godt om ikke bedre sammenlignet med de almindelige klude i markedet (fra firmaet Homebrand, Yennora. NSW), der ikke er fiberklude?

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Skimmelsvampe i fødevarer

Udfordringen med skimmelsvampe i fødevarer er risicien for, at der vokser en svampetype, som kan producerer mycotoxiner, som er uønsket i fødevarer. Eksempelvis kan mykotoxinet aflatoxin fra Aspergillus flavus virke carcinogent. Aspergillussvampe kan eks. vokse i para- og jordnødder og tørret frugt i DK, men disse nødder og frugt screenes systematisk med UV-lys for at identificere inficeret nødder og frugt. Anvendelsen af tørret frugt kan derfor anses for ufarligt, som udgangspunkt rent sundhedsmæssigt, trods sporadisk indhold af aflatoksiner.

Toxinproducerende svampe fra muggent korn som visse penicilium- og aspergillusarter kan danne toxiner i korn med for højt vandindhold. Medfører Ocratoxin er et giftstof, der medfører nyreskader hos svin.

I æbler ses produktion af toxinet patulin, der produceres både af slægterne Aspergillus og Penicilium, men FVST oplyser i en rapport, at der ikke er grund til betænkeligheder ved indtagelse (Trolle et. al. 1998, s. 78).

.

Symptomer på indånding af skimmelsvampe i vandskadet boliger?

Ved ophold i vandskadede og fugtramte boliger kan der optræde irritation af luftvejene, hovedpine og uoplagthed, forværring af astma, hovedpine, mm.

.

Skimmelsvampe i badeforhæng og skimmelsvampe på badeværelset

Skimmelsvampene Strachybotrys og Phoma vokser på bl.a. badeforhæng, på fuger mellem fliser og på fliser.

Phoma spp.

Figur. 1. Phoma spp. vækstet på maltagar.

Stachybotrys Chartarum er en sort badeværelsessvamp, hvor der ikke  er ikke set sygdomstilfælde. Modsat producerer Stachobotrys Atra mykotoxiner, der kan medfører vejrtrækningsproblemer, hovedpine, hoste, hukommelsestab, væske og kløe i øjnene, astma, bronchitis og i værste fald blødninger fra luftrøret, hvilket kan have dødelig udgang.

Det er ofte folk med nedsat immunsystem (ældre og syge), som rammes hårdest af symptomer på skimmelsvampetoxiner. Det er umuligt at gennemskue, om det er en skadelig skimmelsvamp, der vokser på badeværelset, eller om det er en ufarlig skimmelsvamp. Derfor må vi behandle alle skimmelsvampe som ”fjender” og eliminere al vækst af skimmelsvamp.

.

Læs vores gode hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René

En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.

Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>

.

.

Håndbog i praktisk hjælp E-BogE-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René

Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.

Klik, køb og læs mere >>

.

.

Video – Rengøringsekspert Michael René præsenterer, hvad der er af kemi i hhv. Rodalon indendørs og i Rodalon udendørs

Vil du gerne vide, hvad der er af kemi i rodalon til indendørs brug, samt få opklaret, hvad der er af kemi i rodalon til undendørs brug? Hvor stor forskel er der egentlig på rodalon til hhv. indendørs og udendørs brug? Klik herunder og se videoen og klik her for at hoppe til artiklen med facts  >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

Kilder

Fødevarestyrelsen (2015). Symptomer på mykotoksiner forgiftning. [Citeret d. 9. nov. 2015]. Link: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mykotoksiner.aspx

Trolle, E., Fagt, S. og Ovesen, L.. Frugt og grøntsager – anbefalinger for indtagelse. Redaktion. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Veterinær- og Fødevaredirektoratet, sep. 1998. Link: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Publikationer/Alle%20publikationer/1998453.pdf

Klik, køb og læs mere om skimmelbekæmpelsesmiddel fra Brenntag-nordic >>

FAQ: Hvordan fjerner man skimmelsvamp (mug)? Hvordan rengøres skimmelsvamp (mug)?

👉 Hvordan fjerner man skimmelsvamp (mug)?

Skimmelsvamp (mug) kan fjernes og rengøres ret enkelt. Du skal bruge et rengøringsmiddel med kationiske tensider som eksempelvis Rodalon. Rodalon indeholder det skimmelbekæmpende middel benzalkoniumklorid. Der er dog en række forholdsregler, når der arbejdes med skimmelbekæmpende midler, som er vigtige at opretholde.

👉 Hvordan rengøres skimmelsvamp (mug)?

Du kan eliminere skimmelsvamp (mug) med Rodalon samt øvrige rengøringsmidler, som indeholder de målrettede indholdsstoffer som en benzenring i den ene ende, og et positivt ladet kationisk tensid påhæftet kloratom/kloratomer i den anden ende.

👉 Hvordan renses overflader rene for skimmelsvamp?

Skimmelsvamp kan renses med molekyler som benzalkoniumklorid, som eksempelvis findes i Rodalon. Du kan også anvende klorin som indeholder natriumhypoklorit. Begge de aktive molekyler er kategoriseret som kationiske molekyler og begge opløser og renser skimmmelsvamp (mug) væk fra overflader. Der er dog et par forbehold, som bør overholdes.