Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Kompleksdannere (buildere, chelating agents & sequestering agents)

Kompleksdannere er tilsat en lang række rengøringsmidler og sæber, hvor de fungerer som funktionelle tilsætningsstoffer. Kompleksdannere benævnes også i litteraturen som “Buildere”, samt chalting agents og sequestering agents.

Kompleksdannere binder divalente salte som findes naturligt i vores drikke- og rengøringsvand, såsom calcium, magnesium, jern: Ca2+, Mg2+, Fe2+ o.a. Når der  er tilsat kompleksdannerer i et rengøringsmiddel, så medfører det i nogle typer af sæber en mere effektiv sæbe, der kan rengøre bedre. Kompleksdannere forhindre også dannelse af tungtopløselige kalksæber i sæber produceret af fedtsyrer og derved minimeres rengøringseffekten af sæben.

Divalente salte fra vores drikke- og rengøringsvand binder til de specifikke sæbemolekyler, der er produceret af fedtsyrer og ødelægger deres funktion som en sæbe, da anioner som eks. oxygen og sulfid binder til det divalente salt. Dertil binder salte også til anioniske tensider og medfører ligeledes et uønsket divalent salt. Kompleksdannere hindrer denne reaktion, da de selv binder de divalente salte og derved kan sæbe og anioniske tensider virke endnu mere effektivt. Derfor er kompleksdannere et væsentligt og funktionelt tilsætningsstof i rengøringsmidler.

Enkelte kompleksdannere har flere funktioner ud over at binde divalente ioner, som eks. fosfonater, der også hindrer korrosion af eksempelvis vasketrumlen i vaskemaskinen mm.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Her er en række eksempler på kompleksdannere (buildere, chelater, sequestering agents)

Et af de mest anvendte kompleksdannere er EDTA, der ofte er tilsat opvaskemidler, universalrengøringsmidler, shampoo mm., men der er mange typer af effektive kompleksdannere.

a) Carboxylater & Citrater: 2-hydroxypropan-1,2,3-tricarboxylatCitrat, 2-hydroxypropan-1,2,3-tricarboxylat

.
b) EDTA (etylen-diamin-tetra-eddikesyre) Kompleksdannere - EDTA

.

c) NTA ~ nitrilotrieddikesyre, N(CH2COOH)3 Kompleksdanenre - NTA

.
d) Polyphosphater  1.Kompleksdannere - Polyphosphater42.Kompleksdannere - Polyphosphater3 3.Kompleksdannere - Polyphosphater24.Kompleksdannere - Polyphosphater

.
e) Pyrophosphater, eks. Tetranatrium pyrophosphat Pyrophosphater, eks. Tetranatrium pyrophosphat

.

f) Pentanatriumtriphosphat (STP) Pentanatriumtriphosphat (STP)

.

g) Tetranatrium iminodusuccinate

.

h) Fosfonater

.

I) Zeolitter

J) Samt mange flere………

.

Afsluttende bemærkninger

Der skal minimum være to gode komponenter til en god effektiv sæbe og i enkelte tilfælde tre komponenter. Nedenstående er udelukkende en beskrivelse af den gode sæbe, der kan opløse snavs effektivt. Ud over dette, så skal sæber også kunne sørge mange andre funktioner, som hindre at der lægges belægninger på vasketromlen, fastholde farver i farvet tøj, have den rette konsistens mm.

1. Der kan med fordel være en række af stoffer, der fungerer som buildere og kompleksdannere, som kan binde divalente salte, der er naturligt i vores drikke- og rengøringsvand. Dette kan dog også løses ved en tilsætning af flere typer af tensider.

2. Dertil skal der være en eller flere grupperinger af tensider, som eksempelvis anioniske- og nonioniske tensider. Disse emulgerer bl.a. snavs og sæbe rigtig godt, så der etableres en effektiv reaktion og kontakt mellem disse og dermed øges vaskeevnen af den tilsatte sæbe.

3. Sidst men ikke mindst skal der være en god sæbe, som ofte produceres af restprodukter fra industrien. I den gode sæbe kan, der også blot tilsættes flere typer af tensider, som kan øge vaskeevnen og binde hårdhedsioner fra drikkevandet. Så den gode sæbe kan produceres på flere måder..

.
Alt andet er ligegyldigt

Alle andre komponenter som parfumer, farver mm. er ikke væsentligt for selve rengøringseffekten. Vi kender alle sammen godt den dejlige sæbeduft, der fylder vores hjem, så der dufter dejlig rent, når vi har været i gang i mange timer. Den parfume, der er tilsat din sæbe er ofte ingeniørmæssigt designet, så der dufter af friske blomster, men det er slet ikke nødvendigt.

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bøger her >>

.