Campylobacter

Campylobacter betyder bøjet stav og navnet hentyder til slægtens spiralformede eller kommaformede udseende. Bakterien er bevægelig og slægten Campylobacter består af 11 arter, hvor de patogene arter som C. jejuni og C. coli er blandt de hyppigste årsager til maveinfektioner (Kirkegaard & Hansen, 2005, s. 67).

I bunden af denne artikel kan du se udviklingen i tallene for tilfælde med Campylobacter.

.

Vækstbetingelser for campylobacter

Campylobacterbakterier er gram-, termofile og mikroaerofile, hvilket betyder, at de vokser ved temperaturer mellem 30 og op til 50 grader celsius (Kirkegaard & Hansen, 2005, s. 69). Campylobacterbakterier kan også overleve i køleskab, men vokser dog ikke i kølede fødevarer (Nersting, 2006). Dertil formerer de sig bedst ved 6 % ilt og vokser generelt bedst under iltfattige forhold samt ved 42 oC, pH større end 6, vandaktivitet større end 0,98 og mellem 0 og op til 2 % salt (Kirkegaard & Hansen, 2005, s. 69 & Nersting, 2006).

.

bacteria-camp

.

Hvilke fødevarer vokser campylobacter i?

Campylobacter er en fødevarebakterie, som kan leve i fødevarer som kød fra fjerkræ, svinekød, upasteuriseret mælk og/eller forurenet drikkevand. Campylobacterbakterier er vidt udbredt i naturen og er almindeligt forekommende i tarmen hos mange dyr og kan derfor forekommer campylobacterbakterier naturligt i mange fødevarer (FVST, 2016).

Campylobacterbakterier overføres til mennesker via kontaminerede fødevare såsom kylling eller fra raske smittebærere som hunde via fødevarer og vand. Infektionsdosis er meget lavt for campylobacter. Campylobacterbakterier overføres til mennesker via fødevarer kontaminerede med bakterien. Infektionsdosis for campylobacterbakterier er meget lav og blot 500 campylobacterbakterier er i henhold til Nersting (2006) tilstrækkelig til at give infektion.

 

.

DEN STORE TEST AF HÅNDHYGIEJNE

Klik og se vores video, hvor vi tester, hvor effektivt det er at vaske fingre på en lang række forskellige måder. Dertil tester vi hygiejnen fra personer med korte og lange negle.  

Klik og hop til artiklen med vores video med den store hygiejnetest >>

.

Symptomer efter en infektion med Campylobacter

Hvis der opnås en infektion med Campylobacterbakterier giver det typisk almen utilpashed, diaré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Ofte bliver man rask efter få dage uden lægehjælp. Afføring efter infektion af Campylobacterbakterier er ofte blodtilblandet (SSI, 2017d). Er du i tvivl om det er en faretruende infektion du har fået, så kontakt altid din egen læge.

 

Statistik på Campylobacter – hvor mange bliver smittet med Campylobacterbakterier?

Campylobacterbakterier er, i henhold til Statens Seruminstituts skriverier, den fødevarebåren bakterieinfektion, som gør flest mennesker syge i Danmark (SSI, 2017c). I henhold til statistikken over registrerede infektionstilfælde tilfælde med Campylobacterbakterier, så er tallet faldet, hvis vi sammenligner med 2001. I 2019 blev der registreret 5389 tilfælde af infektioner med Campylobacterbakterier, men i 2020 faldt tallet til 3732 tilfælde (SSI, 2021a).

Så samlet set er det vores vurdering, at den høje hygiejne i Corona-året (år 2020) har haft en vildt god og positiv effekt på antallet af infektionstilfælde, som er reduceret for hhv. Campylobacter og Salmonella i 2020.


Figur 1. Registrerede infektionstilfælde af Campylobacter- og Salmonellabakterier (SSI, 2021a og 2021b).

.

Læs vores gode hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René

En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.

Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>

.

.

Håndbog i praktisk hjælp E-BogE-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René

Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.

Klik, køb og læs mere >>

.

.

Litteratur

FVST. Campylobacter – Hvor findes Campylobacterbakterier? og i hvilke fødevarer? 2016, 2017, 2018, 2019. etc., link:
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Campylobacter.aspx

Kirkegaard, E. og Hansen, P. V. Mikroaerofile stave – Campylobacter. 5. ed. Borgen, 2005, s. 67.

Nersting, L. Campylobacter fra stald til bord. Orientering, DMA Orientering, maj 2006, årgang 52, nr. 5.

SSI, 2021a. Campylobacterbakterier, 2007 til 2020. [Citeret d. 16. jan. 2021]. Link: SSI.dk Overvågning i tal, grafer og kort.

SSI, 2021b. Salmonella, 2007 til 2020. [Citeret d. 16. jan. 2021]. Link: SSI.dk Overvågning i tal, grafer og kort.

SSI, 2017c. Campylobacterbakterier.

SSI, 2017d. Sygdomsleksikon – Campylobacterbakterier.
Link: http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/C/Campylobacter%20infektion.aspx

Salmonella

Salmonella er en tarmbakterie hos mennesker og forekommer i forskellige former for kød fra dyr.

Klik og læs vores artikel om salmonella her >>

MRSA

I 2005 opdagede man en MRSA-variant, som alle svin eksempelvis bærer rundt på snuden.

Klik her og læs vores artikel om MRSA >>

Bacillus og Bacillus cereus

Én af de øvrige jordbakterier fra jord og grønt i køkkenet er Bacillus og Bacillus cereus.

Klik og læs vores artikel om Bacillus og Bacillus cereus her >>

FAQ: Om bakterien Campylobacter

👉 Hvad er Campylobacter for en bakterie?

Campylobacterbakterier er gram negative (gram-), termofile og mikroaerofile bakterier. De vokser ved temperaturer fra 30 til 50 oC. Campylobacterbakterier kan overleve i et køleskab. De formerer sig bedst ved 6 % ilt og godt under iltfattige forhold, pH større end 6, vandaktivitet større end 0,98 og mellem 0 til 2 % salt.

👉 Hvilke symptomer får man af Campylobacterinfektion?

En infektion med Campylobacterbakterier kan medfører diaré, ondt i maven, almen utilpashed, kvalme, opkastninger og/eller feber. Ofte bliver man rask efter få dage uden lægehjælp. Afføring efter infektion af Campylobacterbakterier er ofte blodtilblandet. Er du i tvivl om det er en faretruende infektion du har fået, kontakt altid din læge.

👉 Hvor kommer bakterien Campylobacter fra og hvor findes de henne?

Campylobacter er en fødevarebakterie, som kan leve i fødevarer som kød fra fjerkræ, svinekød, upasteuriseret mælk og/eller forurenet drikkevand. Campylobacterbakterier er også vidt udbredt i naturen og er almindeligt forekommende i tarmen hos mange dyr, og kan derfor forekommer campylobacterbakterier naturligt i mange fødevarer.