Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Fjern stearin og fjern fedtpletter fra stearin fra dit tøj, gulvtæpper og andet stof

Fjern stearin fra tøj, gulvtæpper og andre stoftyper nemt. Vi kender det allesammen, stearinpletter følger ofte vores hyggelige arrangementer, men dagen efter er det svært at få hele pletten med stearin af tøjet. For pletter med stearin sidder virkelig godt fast. Men du kan sagtens fjerne dine stearinpletter. Kig med herunder og se hvordan stearin fjernes nemt.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.
.

Fjern stearin – Brug strygejern, hårtørrer, opvaskemiddel eller lugtfri petroleum

Fjern stearin nemt. Start indledningsvis med at skrabe eller knæk så meget stearin af dit tøj eller af dit guldtæppe eller  hvor du nu måtte have spildt stearin. Men husk at gøre dette forsigtigt og pas på med ikke at tvære stearin for meget ind eller ud på tøjet, på gulvtæppet eller møbelbetrækket samt andre typer af materialer.

Fjern stearin ved at placere et gammelt viskestykke eller et andet gammelt stykke stof fra dit skab eller skuffe ovenpå stearinpletterne. Opvarm dit strygejern til en middel og en moderat temperatur, pas på det ikke bliver for varmt. Fjern stearin ved at stryge ovenpå det gamle viskestykke på stearinpletterne ovenpå dit tøj, gulvtæppe eller møbelbetræk, så smelter stearinen og klæber fast til viskestykket. “Bemærk at nogle stoftyper kan krympe, hvis  du stryger stoffet, så pas altid på med ikke, at give stoffet for meget varme“.

Men når det er sagt, så har vi virkelig gode erfaringer med dette råd til at fjerne stearin. Vi har fået mange positive henvendelser fra den danske befolkning, som har anvendt dette råd, som bl.a. også er angivet i vores rengøringsbog “Håndbog i praktisk hjælp”, hvor der også er mange flere råd om rengøring og pletfjerning sammenlignet med denne hjemmeside. Så den kan vi anbefale, som en god opslagsbog til reolen derhjemme. Klik her og læs beskrivelsen af rengøringsbogen her på bøger.org >>

Fjern stearin uden et viskestykke. Har du ikke et viskestykke, så kan du alternativt anvende køkkenrulle sammen med dit strygejern. Pas på med ikke at overophede dit køkkenrulle, for så går der brand i køkkenrullen. Vi anbefaler klart at du bruger et “gammelt viskestykke”. Men vælger du at afprøve køkkenrulle til at fjerne stearin, så placer køkkenrullen ovenpå dine pletter med stearin på tøjet, guldtæppet eller sofastoffet o.lign. og stryg ved moderat og middel varme ovenpå de afrevne stykker med køkkenrulle på stoffet. På den måde smelter stearinen, og det klæber fast til køkkkenrullen. Det skal dog understreges at strygning ovenpå et gammelt viskestykke klart er den metode, der virker mest effektivt. Så det anbefaler vi som den bedste metode.

Fjern stearin, kan også implementeres på en anden måde. Blæs eventuelt på dine pletter med stearin med en hårtørrer. På den måde smelter stearinen, “men pas igen på for dit stof kan i værste fald godt “krympe”, hvis der tilføres for høj varme“. Husk også at hold afstand til stoffet med hårtørren, da flere stoftyper brunfarves, når de opvarmes for meget. Bemærk at denne brune farve og brændte nuancer efter for høj opvarmning ikke kan fjernes igen. Fjern stearin med din hårtørre på følgende måde: Hæng dit tøj op på et tørrestativ hen over en række gamle aviser, blæs i en god afstand på stearinen indtil al stearinen er smeltet fra tøjet og ned på de gamle aviser. Har du ikke så store pletter at du kan se at pletterne danner dråber og drypper ned så tag et stykke køkkenrulle og tør de bløde stearinpletter af dit tøj løbende. Lad stearin tørre på aviserne og smid dem ud, når du er færdig.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Det gamle husråd

Der er også et helt praktisk og meget simpelt husråd til at fjerne stearin. Smid dit tøj med stearinpletter i din fryser. Når pletterne med stearin er frosset, så kan du forsigtigt knække stearinen af dit tøj. Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at knække og ødelægge dine tøjfibre i dit tøj. Derfor anbefaler vi, at du ikke lader stoffet i fryseren for længe, og du skal være meget varsom med, hvilke typer af tøj, som du afprøver denne teknik på. Ellers start med ovenstående råd med et let opvarmet strygejern.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Fjern de resterende fedtpletter fra stearin

Når du har knoklet for at opløse og fjerne stearin. Så er næste trin at fjerne de tilbageværende fedtpletter fra stearin. Vask dit tøj ved temperaturer over 60 grader i en vaskemaskine, men hvis tøjet ikke tåler 60 grader eller derover, så fugt pletterne med varmt vand og opvaskemiddel. Lad tøjet stå i blød i 4-6 timer. Vask derefter stoffet i din vaskemaskine med det vaskepulver, som du normalt anvender til at vaske dit tøj. Vask dit tøj ved 30 grader eller “håndvask”, men vær opmærksom på, hvor høje temperaturer dit tøj kan tåle.  Måske skal dit tøj vaskes i hånden, hvis dette er tilfældet så vask dit stof forsigtig, som du plejer, i hånden under iskoldt vand.

Den tilbageværende fedtplet fra stearin, kan fjernes fra møbelbetrækket eller gulvtæppet på flere måder. Vi anbefaler, at du starter med at anvende noget så simpelt som et Svanemærket opvaskemiddel eller andre af de miljømærkede opvaskemidler, som du måtte have derhjemme. Brug en bomuldsklud vredet op i miljømærket opvaskemiddel og vask ovenpå de resterende fedtpletter med stearin. Bemærk at du skal lade stoffet tørre og gentage afvask med miljømærket opvaskemiddel en del gange, før du begynder at kunne se en reduktion af de resterende fedtpletter af stearin.

Hvis ovenstående slet ikke virker, så kan du som sidste mulighed anvende “lugtfri petroleum” eller “lampeolie”. Vær opmærksom på at skumgummi bag på eks. dit gulvtæppe kan blive opløst af denne rensevæske. Så anvend ikke denne rensevæske på materialer med plastik eller gummibelægninger. Husk altid at anvende Gummihandsker, som beskytter dine hænder, når du anvender petroleum og luft altid ud og arbejd et sted med masser af frisk luft. Læs altid sikkerhedsinstruktionen på både petroleum, også hvis du anvender sprit fra denne artikel. Sikkerhedsinstruktion på hhv. Lugtfri petroleum og Sprit kan ses lidt længere nede markeret med rød tekst. Så start med at læs denne tekst indledningsvist.

Men er der ikke tale om stof med gummibelægninger, så fugt en klud med lugtfri petreoleum eller lampeolie og gnub på de sidste fedtpletter efter fjernelse af stearin. Gentag eventuelt denne behandling et par gange indtil de resterende fedtpletter fra stearin er væk.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Fjern farverester af stearin

Eventuelle farverester fra smeltet stearin kan fjernes med en klud fugtet i lidt Husholdningssprit. Brug rensevæsken og sprit med omhu indtil pletterne er væk. Husk at læs altid sikkerhedsinstruktionen herunder markeret med rød tekst inden du anvender sprit.

Husk Luft altid ud. Anvend altid handsker og pas på at sprit udgør en potentiel brandfare.

Sikkerhedsinstruktion på lugtfri petroleum

 • Petroleum er brandfarlig, læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse.
 • Petroleum er farlig ved hudkontakt, læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. Brug handsker af nitrilgummi, når der arbejdes med petroleum. Minimer kontakten med petroleum og brug så lidt petroleum som muligt.
 • Petroleum er farlig ved indånding. Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse og anvend petroleum under udluftning.
 • Hvis der anvendes meget petroleum, skal det brugte petroleumopsamles i en lukket flaske, som opbevares mørkt og køligt samt utilgængeligt for børn. Aflever opløsningen, når der indsamles kemisk affald i lokalområdet.
 • Lad det anvendte køkkenrulle eller svamp o. lign. med petroleum ligge og dampe af et ventileret sted utilgængeligt for børn og pak det i en lukket pose og medbring det på genbrugsstationen. Læs i øvrigt vejledningen på emballagen og spørg i butikken.:
  .
  Gummihandsker_grønne, nitril
  .
  .
  .
  Klik og køb gummihandsker her i forskellige størrelser  >>
  .

Sikkerhedsinstruktion på sprit

 • :Anvend spritopløsningen et ventileret sted og undgå indånding af dampe.
 • Opbevar spritopløsningen i en tæt lukket beholder og utilgængeligt for børn.
 • Vær opmærksom på at sprit er meget brandfarligt.
 • Affaldshåndtering se emballagen eller spørg hos din forhandler