Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Hvad betyder vaskesymbolerne og vaskeanvisningerne?

Hvad betyder vaskesymbolerne? Det er enormt frustrerende, når man skal vaske tøj og bliver mødt med bunkevis af uforstående vaskesymboler også benævnt som renholdelsesmærker. Kig med i denne hurtige guide og få indsigt i, hvad de mange symboler betyder.

Intro til vaskesymboler (vaskeanvisninger)

Der findes et væld af mærker på vores tøj, der giver brugbar information om hvad tøjet kan tåle. Formelt er det styret i Danmark gennem kvalitetsstandarden DS/EN ISO 3758:2012, som indeholder alle eksisterende plejesymboler og plejeinstruktioner til tekstiler. Teknisk står firmaet GINETEX (The International Association For Textile Care Labelling) for harmonisering af dette mærkningssystem (Ginetex, 2021).

Samlet giver alle disse vaskesymboler og plejesymboler forbrugere information om mulige plejebehandlinger for tekstilprodukter. Processerne er angivet med symboler, hvorpå tøjet og stoffet (tekstilet) kan undgå enhver uoprettelig skade, hvis plejemærkningssymbolerne (vaskeanvisningerne) følges. Der er 5 kategorier af symboler til renholdelsesmærkning (vaskeanvisning): 1. Vask, 2. Blegning, 3. Tørring, 4. Strygning og 5. Professionel rensning.

Vask

Vaskesymboler for vask af tøj er præsenteret i en lang række udformninger i en balje med vand som anvist ovenfor. Kort fortalt gælder disse regler for “1. Vask”:

Kryds over hedder officielt “St. Andrew’s kryds”, når det er angivet over mærket/symbolet, så tåler tøjet ikke vask.

Temperaturen i baljen er den maksimale temperatur som tøjet kan tåle at blive vasket ved.

En streg under baljen er udtryk for at der er tale om en skånsom vask, dvs. der skal ikke centrifugeres for hårdt.

To streger under baljen er udtryk for at tøjet kræver en meget skånsom vask, dvs. der må maskinen ikke fyldes for meget og der må ikke vælges den vilde vasketur i maskinen ved den angivne maksimale tålte temperatur.

En hånd i baljen betyder at tøjet skal vaskes i hånden ved lav temperatur.

Læs vores gode hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René

En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.

Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>

Håndbog i praktisk hjælp E-Bog

E-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René

Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.

Klik, køb og læs mere >>

Blegning

Vaskesymboler for for blegning af tøj er angivet med en trekant og betinget af farve og udformning, så tåler tøjet lidt forskellige former for blegning. Her er et kortfattet overblik for “2. Blegning”:

Kryds over trekanten St. Andrew’s kryds), angiver, at tøjet ikke tåler blegning.

To diagonale streger fra den ene side og ned mod bunden af trekanten er udtryk for at tøjet kun tåler oxygenbaseret blegning.

Bogstaverne CL indeni trekanten er udtryk for at tøjet tåler klorblegning.

Myter og tøjvask – Hvilken temperatur skal du vaske ved?

Klik og læs vores artikel om myter om tøjvask >>

Du får også et indblik i, hvilke mikroorganismer som forskellige former for vasketemperaturer eliminerer. Sagt på en anden måde, hvad får du ud af at vaske ved. hhv. 30, 60 eller 80 grader celsius?

Virker det effektivt nok?

Tørring

Vaskesymboler for tørring af tøj er angivet med en firkant med et hav af udformninger, som streger, cirkler, buer og prikker. Her er et kortfattet overblik for “3. Tørring”:

Kryds over firkanten med en cirkel indeni (St. Andrew’s kryds), angiver, at tøjet ikke tåler tørring i tørretumbler.

Firkant med cirkel uden prikker betyder at tøjet og stoffet kan tørres i en tørretumbler.

Firkant med cirkel med 1 prik betyder at tøjet og stoffet kan tørres i en tørretumbler ved lav temperatur maks. 60 grader celsius.

Firkant med cirkel med 2 prikker betyder at tøjet og stoffet kan tørres i en tørretumbler ved medium temperatur maks. 80 grader celsius.

Firkant med cirkel med 3 prikker betyder at tøjet og stoffet kan tørres i en tørretumbler ved høj temperatur.

En bøjle betyder meget oplagt, at tøjet må og kan hængetørres på bøjle.

Tre streger lodret (uden nogle skrå streger i firkanten), betyder at tøjet må dryptørres.

1 vandret streg (uden nogle skrå streger i firkanten) betyder at tøjet kan tåle at liggetørre og må derfor ikke hængetørres.

Bue øverst i midten (uden nogle skrå streger i firkanten) er udtryk for at tøjet må hængetørres.

To streger diagonalt i venstre øverste hjørne af firkanten er udtryk for, at alt skal foregå i skyggen. Disse to diagonale streger kan tilføjes alle ovenstående symboler og udformninger for tørring, hvilket betyder at alle former for tørring skal foregå i skygge.

Myter og tøjvask – Hvilken temperatur skal du vaske ved?

Klik og læs vores artikel om myter om tøjvask >>

Du får også et indblik i, hvilke mikroorganismer som forskellige former for vasketemperaturer eliminerer. Sagt på en anden måde, hvad får du ud af at vaske ved. hhv. 30, 60 eller 80 grader celsius?

Virker det effektivt nok?

Strygning

Vaskesymboler for “strygning” af tøj er angivet med et strygejern, hvilket er symbolet for både strygning, men også dampning. Betinget af udformning og hvor mange prikker der er angivet i selve strygejernet, så kan tøjet tåle lidt forskellige temperaturer ved en given strygning eller dampning af tøjet. Her er et kortfattet overblik for “4. Strygning”:

Kryds over strygejernet (St. Andrew’s kryds), angiver, at tøjet ikke tåler strygning/dampning.

Strygejern med 1 prik er udtryk for at tøjet og stoffet må stryges/dampes ved maksimalt 110 grader celsius.

Strygejern med 2 prikker er udtryk for at tøjet og stoffet må stryges/dampes ved maksimalt 150 grader celsius.

Strygejern med 3 prikker er udtryk for at tøjet og stoffet må stryges/dampes ved maksimalt 200 grader celsius.

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

Klik, køb og se udvalget af klude, gulvklude og karklude >>

Professionel rensning

Vaskesymboler og vaskeanvisningerne for professionel rensning af tøj er angivet med en cirkel og betinget af farve og udformning, så tåler tøjet lidt forskellige former for rensning i et renseri. Cirklerne kan indeholde bogstaverne A, F eller P samt 1 streg under eller to streger under og/eller et kryds over cirklen og bogstavet. Her er et kortfattet overblik for “5. Professionel rensning”:

Kryds over cirklen for professionel rensning (St. Andrew’s kryds), angiver, at tøjet ikke tåler professionel rensning. Er der tale om et W med en cirkel med et kryds over, så tåler tøjet ikke professionel vådrensning (W = Wet).

Cirkel med et A betyder at tøjet tåler “Alle” former for professionel rensning.

Cirkel med et F (uden en streg under) er udtryk for at tøjet tåler “normal professionel tørrensning i kulbrinter (hydrocarbons)”, hvilket renseriet håndterer.

Cirkel med et F med en streg under er udtryk for at tøjet tåler “skånsom professionel tørrensning i kulbrinter (hydrocarbons)”, hvilket renseriet håndterer.

Cirkel med et P (uden en streg under) er udtryk for at tøjet tåler normal professionel tørrensning i “tetrachloroethene også kaldet perchloroethene (perchlorethylen) samt alle rensemidler tilladt og nævnt under mærket ”F” såsom kulbrinter (hydrocarbons)”. Alt dette håndtere renseriet.

Cirkel med et P med en streg under er udtryk for at tøjet tåler en skånsom professionel tørrensning i tetrachloroethene også kaldet perchloroethene (perchlorethylen). Dertil må alle de rensemidler, som er nævnt under mærket ”F”, anvendes såsom er kulbrinter (hydrocarbons). Begræns fugtighed, mekanisk påvirkning og temperatur på tøj og stof med dette mærke. Alt dette håndtere renseriet.

Cirkel med et W (uden en streg under) er udtryk for at tøjet tåler “normal professionel vådrensning uden begrænsninger”, hvilket renseriet håndterer.

Cirkel med et W med en streg under er udtryk for at tøjet tåler “en mild professionel vådrensning og er velegnet til følsomme tekstiler. Den mekaniske påvirkning af tøj og stof under en rensning skal begrænses”, hvilket renseriet håndterer.

Cirkel med et W med to streger under er udtryk for at tøjet tåler “en meget mild professionel vådrensning og er velegnet til meget følsomme tekstiler. Den mekaniske påvirkning af tøj og stof under en rensning skal begrænses”, hvilket renseriet håndterer.

Rengøring af fliser

Er dine fliser tilkalket, gule, matte eller blot snavset?

Klik her, læs vores artikel og se vores videoer med gode råd til at få styr på dine fliser og klinker >>

Rengøring af havefliser og belægningssten

Vi har skrevet den helt store guide om rengøring af havefliser og belægningssten.

Klik og læs vores artikel >>

Fjern pletter med blod og menstruationsblod

Har du eller en anden i husstanden spildt blog eller menstruationsblod på tøj, møbler, tæpper eller gulvtæpper?

Klik og se vores artikel om rengøring af blod >>

Litteratur

DS/EN ISO 3758:2012. Textiler – Symboler til renholdelsesmærkning, 3. ed. Dansk Standard.

Ginetex (2021a). Care symbols – Existing care symbols under ISO 3758:2012.

FAQ: Hvad betyder vaskesymboler og vaskeanvisninger

👉 Hvad betyder vaskesymboler og vaskeanvisninger for vask?

Vaskesymbolerne og vaskeanvisningerne for vask betyder: En balje med temperaturer: 30, 40, 50, 60, 70 og 95 grader celsius er udtryk for den maksimale vasketemperatur som tøjet kan tåle. Balje med kryds over angiver at tøjet ikke tåler vask. Nul, en eller to streger under baljen angiver en øget mildhed af vasken. Hånden betyder at tøjet kun tåler håndvask.