Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Salmonella-udbrud i FiberHUSK produkter med loppefrøskaller

Efter et salmonella-udbrud er der tilbagekaldt naturlægemidler og kosttilskud fra firmaet Orkla Care A/S efter at 3 mennesker er døde af infektionstilfælde fra produkter med loppefrøskaller benævnt som FiberKOST.

Loppefrøskaller er fiberholdige frø, der dyrkes bl.a. i Indien og i Pakistan (Biodanepharma, 2021), og det er et naturlægemiddel mod bl.a. diarré, irritabel tyktarm, forstoppelse og forhøjet kolesterol.

Salmonella-udbruddet er meget uventet, da vi i 2020 havde det laveste antal infektionstilfælde i 20 år for Salmonella og en række øvrige bakterier. I 2020 var der eks. kun 619 infektionstilfælde med Salmonella, klik og se data her >>. Dette er jo et udtryk for at køkkenhygiejnen hjemme hos forbrugerne er optimeret ganske effektivt i denne Covid-19 tid. Så det er positivt.

Det er vigtigt, at understrege at Salmonella er en tarmbakterie. Salmonella lever bl.a. hos landbrugsdyr og infektionstilfælde stammer historisk fra kød, æg og pålægsvarer. Men når det er sagt, så er der også fundet tilfælde i frugt og grønt, chokolade og müsli (SSI, 2021a). På den baggrund er forekomst af en tarmbakterie i disse loppefrøskaller ret hypotetisk og svært sandsynligt. På den baggrund gætter vi på, at der må være tale om en kontamination, om det er fra og i selve produktionslandet eller herhjemme, det er svært at sige noget om.

Man kunne tænke, at Fødevarestyrelsen kommer nærmere en opklaring af den eksakte smittevej til disse konkrete produkter med FiberHUSK lidt nærmere i disse dage og timer.

Det er positivt, at virksomheden formåede at opdage, at der forekom Salmonella i et parti varer og derfor kunne udsende en pressemeddelelse og tilbagekalde alle varer promte (Orkla, 2021).

Lektor i fødevarevidenskab Michael René var forbi Tv2 News og kommenterede på historien d. 16. apr. 2021.

Inkubationstid og udfald af dette Salmonellaudbrud

Inkubationstiden med Salmonella Typhimurium, som er den der er identificeret, er mellem 6 til 72 timer og symptomerne er almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Man kan også opleve: ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Drik rigeligt med vand og ved alvorlig diarrésygdom bør man søge læge (SSI, 2021b).

Desværre er der ved udgivelsen af denne artikel (16. apr. 2021) og dette salmonellaudbrud hele 3 mennesker, der er døde af denne infektion. Samlet er der 33 i alderen 2 til 92 år som er påvist syge med samme type af Salmonella Typhimurium (sekvenstype 36). Flere er alvorligt ramt. 19 personer har indtil videre været indlagt, og 3 personer, hvor man har påvist den pågældende salmonella, er døde (SSI, 2021b).

Salmonella

Salmonella er en tarmbakterie hos mennesker og forekommer i forskellige former for kød fra dyr.

Klik og læs vores artikel om salmonella her >>

Kilder

Biodanepharma (2021). Alt om loppefrøskaller. [Citeret d. 16. apr. 2021]. Link: https://biodanepharma.com/alt-om-loppefroeskaller/

Orkla. (2021). Orkla planlægger at tilbagekalde alle HUSK produkter i samarbejde med myndighederne. [Citeret d. 16. apr. 2021]. Link: https://www.mynewsdesk.com/dk/orklasverige/pressreleases/orkla-planlaegger-at-tilbagekalde-alle-husk-produkter-i-samarbejde-med-myndighederne-3091108

SSI (2021a). Salmonellainfektion. [Citeret d. 16. apr. 2021]. Link: https://www.ssi.dk/sygdomme-beredskab-og-forskning/sygdomsleksikon/s/salmonellainfektion

SSI (2021b). Udbrud af Salmonella Typhimurium i Danmark. [Citeret d. 16. apr. 2021]. Link: www.ssi.dk

Rengøringsguides

Læs en lang række af vores rengøringsguides til at optimere hygiejnen hjemme hos jer selv. Klik og se et udvalg af vores hundredevis af guides herunder. Bemærk, at mange af disse guides også tilbyde korte videopræsentationer. Så læn jer endelig tilbage og nyd de mange gode råd.

Rengøring af afløb på badeværelset

I denne guide får du tips til rengøring og rensning af dine afløb på badeværelset.

Klik og læs mere >>

Rengøring af toilet

I denne videoguide og tekstguide får du gode råd til rengøring og afkalkning af dit toilet.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af badeforhæng

I denne videoguide og tekst får du gode råd til

at rengøre og rense dit badeforhæng.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af badekar

I denne guide får du gode råd til rengøring af dit badekar.

Klik og læs mere >>

Rengøring af brusehoved og bruser

I denne guide får du hjælp til, hvordan du rengøre

og renser dit brusehoved og bruser.

Klik og læs mere >>

Fjern skimmel (mug) fra fliser og klinker

Læs og se hvordan du fjerner skimmel og mug

fra dine fliser og klinker på badeværelset.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af fliser og klinker

Se, hvordan du rengøre, fjerner kalk,

pudser fliser og klinker pænt op.

Klik, læs mere og se video >>

.

FAQ: Salmonella-udbrud i FiberKOST produkter april 2021

👉 Hvad er det for et Salmonella-udbrud i FiberKOST produkter april 2021?

Den patogene bakterie Salmonella Typhimurium (sekvenstype 36) er fundet i produkter som naturlægemidler og kosttilskud á typen FiberKOST fra Orkla Care A/S, som promte har tilbagekaldt i april 2021. Der er registreret 3 døde og der er 33 personer, der siden nov. 2020 er registreret med den samme type af salmonella.