Enzymer i rengøringsmidler, vaskemidler og pletfjerningsmidler

Enzymer tilsættes ofte sæbe, vaskemidler, pletfjerningsmidler og rengøringsmidler for at øge den rengøringsmæssige effekt og de anvendes bl.a. i mange koldtvandsvaskemidler for at øge vaskeevnen ved lave temperaturer.

Der anvendes en lang række af enzymer i vaskemidler kategoriseret indenfor forskellige grupper af enzymer, herunder er listet grupper med enzymer, som anvendes i en række vaskemidler.

Amylase

Nedbryder stivelsesholdige pletter, som babymad, kartoffel, mel, brød, pasta, sovs, mm. Stivelse kan desuden selv binde visse former for snavs, men det medfører et mindre godt vaskeresultat, da stivelsen misfarves ved disse reaktioner og derfor er det interessant og væsentligt at få opløst og fjernet stivelsen fra vasketøjet med amylase.

Cellulase

Nedbryder de små løse fibre i tøjet og får tøjet til at se nyt ud i længere tid og klarer derved farverne, så tøjet ser mindre slidt ud og derved kan holde længere.

Lipase

Nedbryder fedtholdige pletter eks. smør, madolie, sauce, kosmetik herunder læbestift og andre former for kosmetik og produkter indeholdende lipider.

Mannanase

Nedbryder pletter fra eks. fødevareprodukter som iscreme, tomatsauce eller salatdressing samt kosmetiske produkter, der indeholder guargummi.

Pectin Lyase

Pectin nedbrydende enzymer som Pectin lyase klipper ødelagte bomuldsfibre af og forhindre binding af snavs og hindre gråtoning af tøjet og lysner tøjet. Pectin lyase bruges ofte sammen med Cellulase.

Protease

Nedbryder proteinholdige pletter som kødsaft, gluten, blod, mejeriprodukter, æg, græs mm. Subtilisin er en gruppe af forskellige serinproteaser, der ofte anvendes i vaskemidler. Subtilisintyper som alcalase (fra Bacillus Licheniformis), Esperase og Maxtase (fra Bacillus) anvendes eksempelvis i biologiske vaskemidler.

Subtilisin er den anden største familie af serinproteaser og findes i archaebakterier, eubakterier, eukaryote organismer og vira. (Donlon, 2007, side 197/). Databasen her giver et overblik over Subtilisin EC 3.4.21.62 (Branda, 2014). Her er også en samlet Merops-database over peptidaser og inhibitors (Merops, 2014)..

.

Klik og find dine studiebøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

.

Søg flere enzymer her “Enzyme nomenclature database” og her “Søgning

Enzymer inddeles i forskellige klasser, klik på illustrationen og læs mere:

.

.

Hvad er et enzym?

Et protein, der katalyserer kemiske processer uden selv at forbruges.

Accelerer reaktionshastigheden for en given specifik reaktion.

Katalyserer specifikke processor.

Enzymer mindsker aktiveringsenergien (Ea) for en given specifik reaktion.

Enzymer opdeles i hhv. endoenzymer og ezoenzymer. Endoenzymer arbejder internt på de molekyler de opbygger eller nedbryder, mens exoenzymer arbejder i enderne på de molekyler de arbejder specifikt på. Er der tale om proteaser, så arbejder de på N-terminalen og/eller C-terminalen af proteinet og/eller aminosyren.

.

Klik og find dine studiebøger og bestsellere på Saxo.com >>

.

Forudsætninger for at enzymer kan arbejde effektivt

Enzymer initieres ofte af substrater.

De virker optimalt betinget af faktorer som substrattype, cofaktorer, pH, temperatur, aw, ilt, atmosfære, mm.

.

Fakta

Ca. ¼ af menneskets gener (arvemasse) koder for enzymer.

.

Litteratur

Branda. The Comprehensive Enzyme Information System, EC 3.4.21.62 – Subtilisin (citeret 8. maj 2014), Link >>

Donlon, J. Subtilisin kap. 12. i: Industrial Enzymes – Structures, Function and Applications (Ed. Polaina, J. & MacCabe, A. P. ), Springer 2007.

Merops – the Peptidase database. Index of peptidases (citeret 8. maj 2014), Link >>

.

Klik og find dine studiebøger og bestsellere på Saxo.com >>

.