Rengøring af kaffemaskine og afkalkning af elkedel

Det er weekend og lyset står ind af dit vindue, og du ligger og vender dig lidt i sengen, mens lyden af kaffemaskinens brummen starter, men larmen tager til, kaffemaskinen hvæser, og nu lyder det som om at kaffemaskinen er løbet op i dit soveværelse. Der dufter af dejlig friskbrygget kaffe, men nu er det nok rengøring af kaffemaskine eller afkalkning af din elkedel til din instant kaffe er en opgave, der skal løses i dag.

Kaffe - coffee-machine-102687-m

Køb en ny kaffemaskine her >>.

Når din kaffemaskine er kalket til øges trækketiden af din kaffe, hvilket medfører en langt mere bitter kaffe, når kaffen løber igennem filteret på din kaffe. Kogetiden kan også forlænges enten meget eller en anelse, når elkedlen tilkalkes.

Bemærk at hviss du køber unge og ofte lidt billigere kaffebønner, så ekstraheres der langt flere syrer fra kaffebønnerne og kaffen ender med at smage meget mere sur, når din kaffemaskine trænger til en afkalkning og trækketiden forlænges. Dertil kan man blive en anelse utålmodig, hvis elkedlen er tilkalket og trænger til en afkalkning. Men alt dette er der råd for. Lad os komme i gang.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af kaffemaskine og rengøring af elkedel

Kalk i din kaffemaskine og/eller din elkedel ses som hvide aflejringer i bunden af apparatet og forøger kogetiden betydeligt. Kalk fjernes ved at fylde kaffemaskinen og/eller elkedlen med koldt vand og tilsætte den anviste mængde afkalkningsmiddel på afkalkningsmidlet på eksempelvis en svag syre som citronsyre eller eddikesyre. Du kan også vælge andre kalkvæk opløsningsmidler. Følg fortyndingsvejledningen på emballagen og hæld altid syre i vandet til sidst.

citronsyre.

.

.
.

For de fleste afkalkningsmidler anbefales det at der anvendes 1 dl. afkalkningsmiddel til 1 liter vand. Tænd apparatet, lad vandet løbe igennem kaffemaskinen eller kog elkedlen op, så vandet koger og tøm apparatet for vandet med afkalkningsmiddel. Hvis apparatet stadig har spor af kalk, gentag metoden. Tilsæt herefter rent koldt vand, kog vandet i apparatet, hæld vandet ud og gentag dette to gange. Nu er apparatet afkalket og klar til brug.
*  Tilsæt som hovedregel altid syre sidst. 

.

  Klik og læs hvordan du fjerner kaffepletter her >>

.

VIDEO – Afkalkning af elkedel, elkoger, hvor meget kogetid tror du, at du kan spare?

Rengøringsekspert Michael René giver dig gode tips til, hvordan du nemt får afkalket din elkedel og din elkoger. Det er samme princip, du kan bruge, når du afkalker din kaffemaskine. Hvor meget kogetid tror du man kan spare på at afkalke en elkedel og elkoger? Rengøringsekspert og lektor Michael René tester, hvor meget kogetid du kan spare på at afkalke. Dernæst får du også gode råd til, hvad du netop IKKE skal gøre, når du afkalker elementer såsom amatur, overflader og belægninger på stålelementer, elkogere, bundpropper i håndvasken på badeværelset m.fl.

Kig med og få alle de gode fif, og se hvor meget tid du egentlig kan spare, når vi sætter elkedlen op i den helt store test….! Klik og se videoen her:

.

Misfarvninger der ikke er kalk

Hvis apparatet har gule misfarvninger på indersiden kan dette opløses med en svag base som fx natron. Hæld 1 l vand i maskinen og tilsæt en teskefuld natron og en teskefuld eddikesyre. Tænd apparatet, lad opløsningen koge og tøm apparatet for opløsningen. Hvis apparatet stadig har gule misfarvninger på indersiden, gentag da proceduren med natron og eddikesyre. Tilsæt herefter rent koldt vand, kog vandet i apparatet, hæld opløsningen ud og gentag dette to gange. Nu er apparatet klar til brug.
*  Tilsæt som hovedregel altid syre sidst. 

.

Kaffemaskinen og el-kogeren er beskidt udvendig

Når apparaterne er afkalket og renset indvendig trænger ydersiden ofte også til en frisk omgang med vand og sæbe. Lav en mild opløsning af opvaskesæbe og varmt vand og vask og aftør maskinerne med en fugtig klud vredet op i vand og opvaskemiddel, gnub på alle urenheder og tør maskinerne efter med rent vand. Gentag behandlingen indtil pletterne på ydersiden er væk.

Kaffe - procelain-cup-and-coffe-3-1242486-m

Klik, se udvalget og køb en ny kaffemaskine her >>

Klik, se udvalget og køb en ny elkoger her >>

.