Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af kaffemaskine og afkalkning af elkedel

Indhold

Det er weekend og lyset står ind af dit vindue, og du ligger og vender dig lidt i sengen, mens lyden af kaffemaskinens brummen starter. Larmen tager til, kaffemaskinen hvæser og hvæser som et vilddyr, der er sluppet ud i det fri. Der dufter af dejlig friskbrygget kaffe, men nu er det tid til en rengøring af kaffemaskinen eller en afkalkning af din elkedel til din instant kaffe. Kig med herunder, hvor vi præsentere en guide og førstehjælp til begge maskiner.

Kaffe - coffee-machine-102687-m

Klik og køb en ny kaffemaskine her >>.

.

Kaffen bliver mere bitter

Når din kaffemaskine er kalket til øges trækketiden af din kaffe, hvilket medfører en langt mere bitter kaffe, når kaffen løber igennem filteret på din kaffe. Kogetiden kan også forlænges enten meget eller en anelse, når elkedlen tilkalkes.

Bemærk at hvis du køber unge og ofte lidt billigere kaffebønner, så ekstraheres der langt flere syrer fra kaffebønnerne, når kaffemaskinen er tilkalket og trækketiden forøges. Det medfører at din kaffe smager meget mere syrligt, når kaffemaskinen trænger til en afkalkning. Dertil kan man blive en anelse utålmodig, hvis kaffemaskinen eller elkedlen er tilkalket og trænger til en afkalkning. Men alt dette er der råd for. Lad os komme i gang.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af kaffemaskine og rengøring af elkedel

Kalk i din kaffemaskine og/eller din elkedel ses som hvide aflejringer i bunden af apparatet, og dette kan forøge kogetiden lidt eller markant – betinget af hvor meget kalk, der sidder i apparatet. Kalk fjernes ved at fylde kaffemaskinen og/eller elkedlen med koldt vand og tilsætte den anviste mængde afkalkningsmiddel på afkalkningsmidlets emballage som eksempelvis en svag syre såsom citronsyre eller eddikesyre. Du kan også vælge andre typer af afkalkningsmidler. Følg fortyndingsvejledningen på emballagen og hæld altid syre i vandet til sidst. Altid syre sidst.

Klik og bestil citronsyre her >>

 

Klik og bestil eddikesyre her >>.

.

.
For de fleste afkalkningsmidler anbefales det, at der anvendes 1 dl. afkalkningsmiddel til 1 liter vand. Brug altid rengøringshandsker, når du anvender afkalkningsmidler og pas på ikke at få stænk af syre i øjnene.

Hæld opløsningen med syre ned i enten kaffemaskinen eller i elkedlen. Tænd apparatet, lad vandet med den syrlige opløsning løbe igennem kaffemaskinen eller kog elkedlen op, så vandet koger. Pas på med ikke at fylde for meget vand i elkogeren, så det syrlige vand koger over. 

Tøm dernæst apparatet for vandet med det syrlige afkalkningsmiddel. Hvis apparatet stadig har spor af kalk, gentag metoden. Skyl apparatet igennem med rent koldt vand. Tilsæt herefter rent koldt vand, kog vandet i apparatet, hæld vandet ud og gentag dette en eller to gange. Nu er apparatet afkalket og klar til brug.

*  Tilsæt som hovedregel altid syre sidst. 

.

Fjern pletter med kaffe

Rengøring af kaffepletter kan gøres på flere måder, men hvilken metode er egentlig den bedste?

Klik, se vores VIDEO og læs vores guide om at fjerne pletter med kaffe >>

.

Fjern pletter med kakao

Rengøring af pletter med kakao kan blive nødvendigt, når uheldet sker.

Klik og læs om, hvordan man fjerner pletter med kakao >>

.

VIDEO – Afkalkning af elkedel, elkoger, hvor meget kogetid tror du, at du kan spare?

Rengøringsekspert Michael René giver dig gode tips til, hvordan du nemt får afkalket din elkedel og din elkoger. Det er samme princip, du kan bruge, når du afkalker din kaffemaskine.

Hvor meget kogetid tror du man kan spare på at afkalke en elkedel og elkoger? Rengøringsekspert og lektor Michael René tester, hvor meget kogetid du kan spare på at afkalke.

Dernæst får du også gode råd til, hvad du netop IKKE skal gøre, når du afkalker elementer såsom armatur, overflader og belægninger på stålelementer, elkogere, bundpropper i håndvasken på badeværelset m.fl.

Kig med og få alle de gode fif, og se hvor meget tid du egentlig kan spare, når vi sætter elkedlen op i den helt store test….! Klik og se videoen her:

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Misfarvninger der ikke er kalk

Rengøring af kaffemaskine og/eller elkedel indeni. Hvis apparatet har gule misfarvninger på indersiden kan dette opløses med en svag base som fx natron. Hæld 1 l vand i maskinen og tilsæt en teskefuld natron og en teskefuld eddikesyre. Tænd apparatet, lad opløsningen koge og tøm apparatet for opløsningen. Hvis apparatet stadig har gule misfarvninger på indersiden, gentag da proceduren med natron og eddikesyre. Tilsæt herefter rent koldt vand, kog vandet i apparatet, hæld opløsningen ud og gentag dette en eller to gange. Nu er apparatet klar til brug.

*  Tilsæt som hovedregel altid syre sidst. 

.

Fjern pletter med te

Fjern pletter med te fra tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper med vores guide om at fjerne te.

Klik, se vores VIDEO og læs, hvordan du fjerner te >>

.

.

Kaffemaskinen og el-kogeren er beskidt udvendig

Rengøring af kaffemaskine og/eller en elkedel udenpå. Når apparaterne er afkalket og renset indvendig trænger ydersiden ofte også til en frisk omgang med vand og sæbe. Lav en mild opløsning af opvaskesæbe og varmt vand og vask og aftør maskinerne med en fugtig klud vredet op i vand og opvaskemiddel, gnub på alle urenheder og tør maskinerne efter med rent vand. Gentag behandlingen indtil pletterne på ydersiden er væk.

Kaffe - procelain-cup-and-coffe-3-1242486-m

Klik, se udvalget og køb en ny kaffemaskine her >>

Klik, se udvalget og køb en ny elkoger her >>

FAQ: Hvordan rengøres og afkalkes en kaffemaskine og en elkedel bedst?

👉 Hvordan afkalkes en kaffemaskine?

Rengøring og afkalkning af kaffemaskine: 1. Fortynd en mild syre 9 dl. vand plus 1 dl citronsyre. Tilsæt syre sidst og brug rengøringshandsker. 2. Hæld det igennem kaffemaskinen. Gentag evt. dette et par gange til al kalken er væk. 3. Skyl og kør koldt rent vand gennem maskinen flere gange.

👉 Hvordan rengøres og afkalkes en elkedel?

Rengøring og afkalkning af elkedel: 1. Tilsæt vand og en mild syre. Brug rengøringshandsker. 2. Kog vandet op, men kom ikke for meget væske i, så det koger over. 3. Gentag dette et par gange til kalken er væk. 4. Fjern gule pletter med vand, natron og lidt eddikesyre. Skrub og rengøre elkedlen med en opvaskebørste. 5. Skyl efter med koldt vand.