Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Gør rent og spar penge – Sådan sparer du penge på strømmen derhjemme

Regninger er ikke sjove, og netop din regning på strøm kan hurtigt være høj, når du kigger på fakturaen. Men der er gode råd at hente til at spare på strømmen. Herunder får du 4 gode råd til at spare penge på unødig strøm derhjemme, så hvorfor ikke starte allerede i dag?

A. Det her høre vi altid, men gør du det egentlig?

Vi hører det hele tiden, men det er måske lidt besværligt, og derfor får vi ikke rigtig gjort det. Men der er mange watt at hente, hvis du slukker alle dine apparater som Tv, spillekonsoller, og alt elektronik udstyr der generelt bare står i en standbyfunktion derhjemme. En standbyfunktion den funktion, hvor dit elektroniske udstyr ikke er er tændt, men stadig er tilsluttet strøm og er klar. Der er ofte en lille rød eller grøn diode, der lyser og du kan nemt bare gribe din telefon eller din fjernbetjening og eksempelvis tænde for dit tv.

Metoden til at spare strøm er enkel. Når du går i seng om aftenen, så gør det til en vane at slukke på kontakten på stikkontakten på væggen. Det meste udstyr indstiller automatisk både ur og dato, så det behøver du sjældent at bekymre dig om, når du tænder igen. Det er da nemme penge at spare.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

.

B. Tid er penge – Spar strøm

Din elkedel er et af de apparater i dit køkken, hvor du har store muligheder for at spare en masse penge på strøm. Din elkedel har nemlig et højt strømforbrug, og du får hurtigt brugt rigtig mange kilowatt-timer om året.

Teknisk er det meget enkelt. Du kan selv teste dette trick derhjemme, når bare du bruger samme mængder vand ved samme temperatur:

1. Afmål 1 liter vand i et litermål, mål temperaturen og hæld det op i din elkedel. Start elkedlen og tag tid på, hvor lang tid din elkedel, der er fyldt med kalk er om at koge denne liter vand. Skriv tiden ned.

2. Lav en opløsning med 8 dl. vand tilsæt 2 dl. eddikesyre. Hæld denne opløsning op i elkedlen, og lad det stå i blød et par timer eller natten over. Husk altid at sætte en seddel på din elkeddel, der foræller at der er afkalkningsmiddel og syre i. For det kan hurtigt gå galt, hvis du eller andre i husstanden glemmer at der er afkalkningsmiddel i vandet og kommer til at lave the eller kaffe. Derhjemme hos os, der sætter vi altid en seddel på elkedlen om at der er afkalkningsmiddel i.

3. Efter en række timer eller om morgen efter iblødsætning natten over, så skyller du elkedlen godt igennem med iskoldt vand. Skyl kedlen igennem et par gange. Bemærk, at hvis elkedlen stadig har hvide spor af kalk, og er tilkalket, så bør du gentage iblødsætning i afkalkningsmiddel og gentage afkalkning og skylning et par gange, indtil al kalken er fjernet. Når kalken er fjernet, så koger du 1 liter vand i den afkalkede elkedel og tag tid på, hvor mange sekunder du har sparet. Tid er penge og det er da nemt sparet.

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

.

C. Ryd op, smid ud og spar strøm

Tænk, hvis du også kunne spare strøm, ved blot at rydde lidt op? Det lyder som et drømmescenarie, men der er muligheder. Prøv at kigge med her.

Spar strøm på dit køleskab, der kører døgnets 24 timer hver eneste dag hele året, for at holde dine madvarer nedkølet og mikrobiologisk samt kvalitetsmæssige optimale. Du får her tre råd til at spare lidt strøm på dit køleskab.

1. Spar strøm i dit køleskab og smid eventuelle gamle og oversete madvarer ud. Har du madvarer, der blot ligger og fordærver stille og roligt inde i køleskabet. Så kan du sparer energi på at smide den fordærvede mad ud i stedet for at bruge strøm på at holde dem unødigt nedkølet.

2. Et andet råd som er meget lige til, der har jeg set mange eksempler på at vanens magt nogle gange medfører et unødigt strømforbrug. Når du har handlet madvarer ind, så vær opmærksom på, at der er rigtig mange madvarer på hylderne i supermarkedet, som er opbevaret ved stuetemperatur. Mange af disse madvarer skal først i køleskabet, når du åbner forseglingen og bryder emballagen. Dette er angivet på emballagen, såsom “efter åbning bedes det opbevares ved maks. 5 grader”.

Du kan derfor spare rigtig meget energi ved ikke at stille disse varer i køleskabet, når du kommer hjem og når forseglingen ikke er brudt. Eksempler på varer, hvor du kan spare energi er rødkål, rødbeder og syltede agurker i glas, syltetøj, mayonnaise, remoulade, makrel i tomat o.lign. varer, som oftest er designet til at stå opmagasineret ved stuetemperatur i supermarkedet, og de fleste varer som disse skal først i køleskabet efter forseglingen er brudt. Bemærk at der også nogle varer i ovenstående kategorier, som er opmagasineret i køleskabet i supermarkedet, som eks. visse remoulade og mayonnaiser, og de skal stadig sættes i køleskabet, når du kommer hjem. Men alle de andre varer, der er opbevaret ved stuetemperatur i supermarkedet, dem kan du sparer både plads og energi på i køleskabet.

3. Råd nummer tre til at spare energi i dit køleskab, er at holde dit køleskab rent. Du bruger nemlig også energi og strøm på at køle rester, efterladenskaber, grøntsagssaft, kondensvand på vægge og hylder i køleskabet, is i kondensrenden/drypbakken bagerst i køleskabet, krummer, madrester på bagvæggen, i skuffer og på hylderne. Så ved at fjerne alle disse madrester, is og overskydende afdryppet vand i køleskabet, så er der strøm at spare.

Lav en stor spand varmt vand tilsæt lidt opvaskemiddel. Dyp en ren klud og aftør og vask alle dine hylder inde i køleskabet. Du kan også holde dine hylder rene i køleskabet løbende igennem måneden og aftørre en hylde eller to fra tid til anden, når du alligevel vasker køkkenbordet af efter aftensmaden.

4. Afdrypningsrenden til opsamling af kølevand og kondensvand bagerst i køleskabet, skal også renses. Start med at rense udløbshullet i renden til kondensvand bagerst på bagvæggen i køleskabet med en tandstik eller noget andet, der er langt nok og er lidt spidst. Pas på ikke at ridse plastikken og materialet i dette overløbshul i kondensrenden, så skrab varsomt. Denne rende stoppes nemt og så løber kondensvandet nemt over og ned i bunden af køleskabet, og al dette vand koster ekstra og unødigt energi at nedkøle.

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bøger her >>.

.

D. Fjern isen fra din fryser og spar strøm

Sidste trin i denne “Spar strøm” guide, hvor du også kan spare penge, det er nede i din fryser. Afrimning af din fryser sparer dig for mange penge, og så får du samtidig mere plads i fryseren.

I dagene og ugerne frem mod, at du påtænker at afrime din fryser, så er det en god idé at tilberede og spise de mange madvarer og retter i din fryser. Så er fryseren nemlig meget lettere at tømme, og du undgår at skulle smide mad ud, som er tøet, mens du knokler med at afrime fryseren. I dagene op til din planlagte afrimning af din fryser, så er det også en god idé at tømme store dele af dit køleskab, så har du nemlig plads til at opbevare dine frostvarer på køl, mens du afrimer fryseren.

Når du skal i gang med at afrime din fryser. Så tag en stor ”ren” pose og put alle dine frosne madretter pakket i beholdere og poser fra fryseren ned i posen. Posen med alle frostvarer placeres inde i køleskabet, mens du afrimer. Sluk for strømmen på fryseren og lad isen smelte en række timer. Placer et par store håndklæder ved døren til fryseren, så den væske, der løber ud af din fryser kan suges op nemt, når det smelter. Hold øje med din fryser og puf forsigtigt med knoerne på isen fra tid til anden og fjern de mange isklumper, som knækker af når isen smelter.

Find en stor spand og brug en ren fejebakke til at skovle alle de knækkede isstykker på de forskellige hylder op i spanden. Vær meget påpasselig med ikke at komme til at ødelægge ledninger, hvor termostaten sidder og/eller pas på med ikke at ødelægge andre former for ledninger inde i fryseren.

Husk: Pas på ikke at blive fristet til at slå løs på isen i fryseren med en hammer eller andet, for det kan smadre vigtige fryseelementer. I værste fald, så skal fryseren til reparation eller du skal købe en ny hos din forhandler, og så er besparelsen ændret til en stor udgift i stedet, så pas på og arbejd nøjsomt og giv isen tid til at smelte.

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bøger her >>.

.

Når isen er smeltet, og alt er skovlet væk, så laver du en stor spand varmt vand tilsat lidt opvaskemiddel. Tag en ren klud og vrid den op i det varme sæbevand og vask din fryser indeni samt udenpå. Når fryseren er vasket helt rent, så laver du en stor spand med iskoldt vand uden sæbe og vrider kluden op i det rene vand, og så tørrer du al sæben ud af fryseren. Lad fryseren stå i 20 minutter og tørre efter denne behandling med åben dør.

Luk fryserdøren og tænd fryser igen. Når fryseren nærmer sig frysepunktet, så flyt alle dine frostvarer fra køleskabet ned i fryseren.

HYGIEJNE

Har du fødevarer, som er tøet helt op, så overvej at tilberede fødevarene til aftensmad. Det er vigtigt, at understrege at holdbarheden altid ændres, når frostvarerne ikke opbevares ved de på emballagen anbefalede temperaturer. Så vær lidt kritisk, når du sorterer og lægger dine frostvarer tilbage i fryseren fra køleskabet. Tilbered hellere lidt for meget mad denne dag, og tag noget af det med i madkassen på arbejdet dagen efter.

Husk også på at tilberedt mad, der er frosset og er tøet op aldrig må fryses igen, men skal tilberedes hygiejnisk forsvarligt. Er der tale om en kødsovs, der var tilberedt, frosset ned og som tør op i køleskabet, mens du afrimer, så må den ikke fryses igen, men skal varmes op en sidste gang til minimum 75 grader celcius for at dræbe eventuelle farlige bakterier.

Nu har du styr på fryseren, så nu spilder du ikke penge på at holde alle de store isklumper frosset nede i fryseren. Dertil har du fået meget mere plads til ny spændende mad. Det er da ikke så tosset – Bon appetit.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

,

.