Fjern pletter fra skjortekraven | fjern gule pletter i nakken på din skjorte

En klassisk gul- eller brunfarvning i skjortekanten i nakken er en klassisk plet, som kan angribes og behandles på flere måder. Der findes et væld af forskellige husholdningsråd og der er en række både traditionelle samt kommercielle metoder til at behandle din skjorte så du får en pæn ren nakke i skjorten. Vi giver her et par gode tips til, hvordan du kan behandle de misfarvede pletter i nakken af din skjorte.

For og efter foto

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Små pletter – Behandling af den lille mørkfarvning i nakken af skjorten

Dette råd har jeg oprindelig fået overleveret fra mormor for mange år siden, så det er ikke blot os herinde på sitet, der har gode erfaringer med dette råd, men det er et råd, der er delt gennem flere generationer i vores familie. Måske kender du også det lille lette trick til at få din mørkfarvning i nakken af din skjortekrave pæn ren igen uden misfarvninger.

Denne behandling af din skjortekrave er velegnet til en skjorte med en lille svag mørkfarvning i nakken af skjorten, har du en mere intens mørkfarvning, så se vores guide til mere intense pletter i nakken af din skjorte nedenunder denne indledende guide.

Til at forbehandle en svag mørkfarvning i nakken af din skjorte, så kan du eksempelvis anvende dit opvaskemiddel fra køkkenet af. Vi anbefaler et farveløst opvaskemiddel mærket med et af miljømærkerne enten Svanen eller Blomsten til både denne forbehandling, men også i din daglige husholdning.

.

VIDEO: Rengøringsekspert Michael René tester hvidvaskemiddel til at fjerne svedpletter fra skjorte

Denne video viser et forsøg, hvor Michael René tester et hvidvaskemiddel på ryggen af en ternet skjorte med farvede tern, hvor der er gullige svedpletter. Virker dette middel godt nok? Eller bleges skjorten? Må der anvendes andre rengøringsmidler til at fjerne pletterne eller virker hvidvaskepulveret på denne skjorte?

Se videoen herunder og husk, at du altid skal have et forbehold for, hvis du overvejer at anvende blegemidler som “hvidvaskemidler“, de er nemlig kun til hvidt tøj. Hvidvaskemidler er sammensat meget forskelligt rent kemisk, så se hele videoen og husk alle de forbehold, der er nævnt undervejs. Sidst men ikke mindst brug ALDRIG klorin til farvede skjorter eller farvet tøj…..!

Se videoen hvor Michael René tester hvidvaskemiddel lige her:

.

Små pletter – Metode til at fjerne mørkfarvning af skjortekraven

Fugt skjortekraven med lunkent vand omkring de 20 til 30 grader, hæld en stribe opvaskemiddel på den gulfarvede eller svagt brunlige skjortekant og masser sæbe rigtig godt ind i skjortekanten. Bemærk at der skal bruges lidt arbejde og der skal gnubbes grundigt for at få sæben opløst i vandet i skjorten og for at få bearbejdet og iblødsæt pletterne. Vær nænsom med at gnubbe, hvis det er en meget følsom stoftype.

Lad skjortekraven stå iblød natten over og skyld sæben forsigtigt ud næste morgen. Gentag eventuelt iblødsætningen til om eftermiddagen, når du kommer hjem og iblødsæt eventuelt pletterne i kraven af skjorten en ekstra gang næste nat. Fortsæt indtil du kan se at den gulfarvede kant i nakken af skjorten er mindsket markant og skyl sæben ud af skjorten med koldt vand og vask skjorten efter vaskeanvisningerne på den pågældende skjorte, hvilket typisk er finvask ved 30 grader og/eller maksimalt vask ved 40 grader. Husk på at vi anbefaler koldtvandsvaskemidler og vask ved 30 grader.

.

Læs vores gode hygiejneråd og rengøringsråd samt behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

  Håndbog i praktisk hjælp E-Bog

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

eBOG (pdf)

.

Store pletter – Behandling af mørkfarvning af nakken på din skjorte, del 1

Denne iblødsætning er til behandling af mere intense gul- og brunfarvninger i nakken af din skjorte. Her vil jeg anbefale en eller to ting betinget af, hvor effektivt pletfjerningen forløber.

Som det første skal du fugte skjortekraven med lunkent vand omkring de 20 til 30 grader. Bemærk at inden du anvender krystalsæbe er det vigtigt at fremhæve at vi anbefaler du anvender gummihandsker af latex inden du arbejder med stærk basisk brun sæbe som krystalsæbe, da krystalsæbe affedter huden effektivt.

Brun saebe

Tag en nylonsvamp og brug den bløde side af nylonsvampen og tag et stykke krystalsæbe op på den bløde side af nylonsvampen og sæb nakken i skjortekraven godt ind i den brune krystalsæbe. Bemærk at sæben er meget fedtet og derfor skal der arbejdes lidt med iblødsætningen.

Brun saebe ibloedsaetning

Lad skjorten stå iblød natten over og gentag iblødsætningen med en grundig gennemskylning eller gennembrusning med koldt vand hver eneste gang. Når den gule eller brunnlige plet i nakken af skjorten er begyndt at fortage sig, så er skjorten klar til en vask efter vaskanvisningerne på skjorten, hvilket typisk er vask ved finvask ved maksimalt 40 grader celsius med tilhørende vaskemiddel. bemærk at vi anbefaler at vi sparer på temperaturren og vasker ved maksimalt 30 grader celsius, når der er tale om traditionelt hverdagstøj, der blot er almindeligt snavset.

Brun Sæbe_ gummihandsker_huma_s_l_m

Krystalsæbe
Brun sæbe

Gummihandsker

Eddike

.

Store pletter – Behandling af mørkfarvning af nakken på din skjorte, del 2

Hvis du stadig synes der er en anelse gulfarvning af pletterne i nakken af skjorten, så kan du enten gentage behandlingen ovenfor eller du kan forsøge dig med at iblødsætte skjorten i en mild opløsning af eddike. Bemærk at her er det en god idé at anvende gummihandsker for at beskytte dine fingre mod eddikesyre.

Sæt skjortekrave grundigt iblød i en mild eddikesyreopløsning og gnub eddikesyren godt ind i skjortekraven i nakken. Lad skjorten ligge iblød natten over og skyl eddiken ud og gentag iblødsætningen et par gange og afslut med at vaske skjorten efter vaskeanvisningerne på tøjet.

.

Sidste mulighed for at fjerne svedpletter fra dine skjorter

Du kan også fugte din skjortekrave i lunt vand og hælde et par teskefulde bagepulver på og vaske forsigtigt med en ren og blød opvaskebørste. Så opløses pletterne også ganske effektivt under dannelse af lidt kuldioxid, som er upolært, som hjælper processen lidt på vej i forhold til at fjerne pletter. Pas på ikke at skrubbe for meget, der kan du nemlig komme til at ridse stoffet, så arbejd forsigtigt.

I samme kategori kan du også fugte din skjorte i lunt vand og hælde et par teskefulde natron på pletterne og skrubbe med løs hånd på pletterne med en ren og blød opvaskebørste. Så forsvinder pletterne også. Sved er syrligt, og vandet er lunt, så reagerer natron og opløser de farvede svedpletter under dannelse af en lille smule kuldioxid, som kemisk er upolært og som hjælper processen på vej. Pas på ikke at skrubbe for meget på tøjet, så kan du nemlig i værste fald komme til at ridse stoffet, så arbejd forsigtigt.

Klik, bestil og få leveret natron og bagepulver her >>

.