Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern pletter fra skjortekraven | fjern gule pletter i nakken på din skjorte

En gul- eller brunfarvning i skjortekanten i nakken af skjorten er en klassisk plet. Denne plet kan rengøres, fjernes og behandles på flere måder. Der findes et væld af forskellige husholdningsråd og der er en række både traditionelle samt kommercielle metoder til at behandle din skjorte, så du får en pæn ren nakke i skjorten. Vi giver her et par gode tips til, hvordan du kan behandle de misfarvede pletter i nakken af din skjorte.

For og efter foto

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

 

Små pletter – Behandling af den lille mørkfarvning i nakken af skjorten

Dette råd har jeg oprindelig fået overleveret fra mormor for mange år siden. Så det er ikke blot os herinde på sitet, der har gode erfaringer med dette råd, men det er et råd, der er delt gennem flere generationer i vores familie. Måske kender du også det lille lette trick til at få din mørkfarvning i nakken af din skjortekrave pæn ren igen uden misfarvninger.

Denne indledende behandling af din skjortekrave er velegnet til en skjorte med en lille svag mørkfarvning i nakken af skjorten. Har du en mere intens mørkfarvning, så se vores guide til mere intense pletter i nakken af din skjorte nedenunder denne indledende guide.

Til at forbehandle en svag mørkfarvning i nakken af din skjorte, så kan du eksempelvis anvende dit opvaskemiddel fra køkkenet af. Vi anbefaler et farveløst opvaskemiddel mærket med et af miljømærkerne enten Svanen eller Blomsten til både denne forbehandling, men også i din daglige husholdning.

.

VIDEO: Rengøringsekspert Michael René tester hvidvaskemiddel til at fjerne svedpletter fra skjorte

Denne video viser et forsøg, hvor Michael René tester et hvidvaskemiddel på ryggen af en ternet skjorte med farvede tern, hvor der er gullige svedpletter. Virker dette middel godt nok? Eller bleges og misfarves skjorten? Må der anvendes andre rengøringsmidler til at fjerne pletterne? Eller virker hvidvaskepulveret på denne skjorte efter hensigten?

Se videoen herunder og husk, at du altid skal have et forbehold for, hvis du overvejer at anvende blegemidler som “hvidvaskemidler“. De er nemlig kun til hvidt tøj. Hvidvaskemidler er sammensat meget forskelligt rent kemisk, så se hele videoen og husk alle de forbehold, der er nævnt undervejs. Sidst men ikke mindst brug ALDRIG klorin til farvede skjorter eller farvet tøj…..!

Se videoen hvor Michael René tester hvidvaskemiddel lige her:

.

Små pletter – Metode til at fjerne mørkfarvning af skjortekraven

Fugt skjortekraven med lunkent vand omkring de 20 til 30 grader. Hæld en stribe opvaskemiddel på den gulfarvede eller svagt brunlige skjortekant og masser sæben rigtig godt ind i skjortekanten. Bemærk, at der skal bruges lidt arbejde og der skal gnubbes grundigt for at få sæben opløst i vandet i skjorten. Brug god tid og få bearbejdet og iblødsat pletterne grundigt. Vær nænsom med at gnubbe, hvis det er en meget følsom stoftype.

Lad skjortekraven stå iblød natten over. Skyl sæben forsigtigt ud næste morgen. Gentag eventuelt iblødsætningen til om eftermiddagen, når du kommer hjem og iblødsæt eventuelt pletterne i kraven af skjorten en ekstra gang næste nat. Fortsæt indtil du kan se, at den gulfarvede kant i nakken af skjorten er mindsket markant. Skyl sæben ud af skjorten med koldt vand og vask skjorten efter vaskeanvisningerne på den pågældende skjorte. Vaskeanvisningerne på en skjorte viser typisk en finvask ved 30 grader og/eller maksimalt vask ved 40 grader. Husk på, at vi anbefaler koldtvandsvaskemidler, og at du vasker ved 30 grader

.

.

Læs vores gode hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René

En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.

Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>

.

.

Håndbog i praktisk hjælp E-BogE-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René

Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.

Klik, køb og læs mere >>

.

.

.

Store pletter – Behandling af mørkfarvning af nakken på din skjorte, del 1

Denne iblødsætning er til behandling af mere intense gul- og brunfarvninger i nakken af din skjorte. Her vil jeg anbefale en eller to ting betinget af, hvor effektivt pletfjerningen forløber.

Som det første skal du fugte skjortekraven med lunkent vand omkring de 20 til 30 grader. Bemærk, at inden du anvender krystalsæbe er det vigtigt at fremhæve, at vi anbefaler du anvender rengøringshandsker af latex inden du arbejder med stærk basisk brun sæbe som krystalsæbe, da krystalsæbe affedter huden effektivt. En affedtning af huden kan ikke anbefales, så pas på og brug rengøringshandsker. 

Brun saebe

Tag en nylonsvamp og brug den bløde side af nylonsvampen og tag et stykke krystalsæbe op på den bløde side af nylonsvampen. Sæb nakken i skjortekraven godt ind i den brune krystalsæbe. Bemærk, at sæben er meget fedtet, og derfor skal der arbejdes lidt med iblødsætningen.

Brun saebe ibloedsaetning

Lad skjorten stå iblød natten over og gentag iblødsætningen med en grundig gennemskylning eller gennembrusning med koldt vand efter hver eneste iblødsætning. Når den gule eller brunnlige plet i nakken af skjorten er begyndt at fortage sig, så er skjorten klar til en vask efter vaskanvisningerne på skjorten. En vaskeanvisning på en skjorte er typisk en finvask ved maksimalt 40 grader celsius med tilhørende vaskemiddel. Bemærk, at vi anbefaler, at der spares på vasketemperaturen. Dertil anbefaler vi, at du vasker ved maksimalt 30 grader celsius, når der er tale om traditionelt hverdagstøj, der blot er almindeligt snavset.

Brun Sæbe_ gummihandsker_huma_s_l_m

Krystalsæbe
Brun sæbe

Klik og køb her >>

Rengøringshandsker

Klik og køb her >>

Eddike

Klik og køb her >>

.

Store pletter – Behandling af mørkfarvning af nakken på din skjorte, del 2

Hvis du stadig synes, der er en anelse gulfarvning af pletterne i nakken af skjorten? Så kan du enten gentage behandlingen ovenfor, eller du kan forsøge dig med at iblødsætte skjorten i en mild opløsning af eddike. Bemærk, at her er det en god idé at anvende rengøringshandsker for at beskytte dine fingre mod eddikesyren.

Sæt skjortekrave grundigt iblød i en mild eddikesyreopløsning og gnub eddikesyren godt ind i skjortekraven i nakken. Lad skjorten ligge iblød natten over, og skyl eddiken ud og gentag iblødsætningen et par gange. Afslut med at vaske skjorten efter vaskeanvisningerne på tøjet.

.

Myter om tøjvask

Læs vores artikel med de 6 myter om vask af tøj.

Klik og se om du vasker dit vasketøj korrekt >>

.

.

Sidste mulighed for at fjerne svedpletter fra dine skjorter

Du kan også fugte din skjortekrave i lunt vand og hælde et par teskefulde bagepulver på og vaske forsigtigt med en ren og blød opvaskebørste. Så opløses pletterne også ganske effektivt under dannelse af lidt kuldioxid, som er upolært (lipofilt), som hjælper processen lidt på vej i forhold til at fjerne pletter. Pas på ikke at skrubbe for meget, der kan du nemlig komme til at ridse stoffet, så arbejd forsigtigt.

I samme kategori kan du også fugte din skjorte i lunt vand og hælde et par teskefulde natron på pletterne og skrubbe med løs hånd på pletterne med en ren og blød opvaskebørste. Så forsvinder pletterne også. Sved er syrligt, og vandet er lunt, så reagerer natron og opløser de farvede svedpletter under dannelse af en lille smule kuldioxid, som kemisk er upolært (lipofilt) og som hjælper processen på vej. Pas på ikke at skrubbe for meget på tøjet, så kan du nemlig i værste fald komme til at ridse stoffet, så arbejd forsigtigt.

Klik, bestil og få leveret natron og bagepulver lige til døren her >>

.

FAQ: Hvordan får man de gule og brune pletter væk fra skjorten?

👉 Hvordan fjernes og rengøres de gule og brune pletter i nakken på din skjorte?

Rengøring af gule/brune pletter i nakken på din skjorte kan klares i få trin. Husk rengøringshandsker: 1. Sæt pletterne iblød i enten opvaskemiddel eller brun sæbe. 2. Skyl tøjet med koldt vand. 3. Gentag iblødsætning med sæbe. 4. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne. 5. Er der stadig pletter så vask med eddikesyre og skyl tøjet bagefter.

👉 Hvordan rengøres skjorter bedst til hverdag?

Skjorter kan holdes rene uden det helt store cirkus med at sende alle skjorter til rens hele tiden. Har du en skjorte, der har fået lidt svedmærker i nakken? Så fold skjorten ud i en ren håndvask, hæld lidt vand på stoffet i nakken samt lidt opvaskemiddel. Brug en ren opvaskebørste og vask forsigtigt stoffet igennem et par gange på de gule svedmærker og skyl efter med rent koldt vand. Smid skjorten til vask og vask den efter vaskeanvisningerne.

👉 Rengøring af skjorter behøver ikke være så svært

Hold dine skjorter rene: 1. Sorter tøjet i farver med hvidt for sig og farvet stof for sig. 2. Skjorter af særlige stoftyper som silke eller lignende skal altid rengøres i henhold til rense- og vaskeanvisninger. 3. Vask skjorterne sammen med andet tøj fra overkroppen med samme grad af smuds/snavs som skjorterne. 4. Vask skjorter ved en mild vasketemperatur og anvend gerne forvask, hvis tøjet er ekstra snavset.