Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af fliser og klinker i brusekabine, badeværelse og resten af hjemmet

Indhold

Rengøring af fliser og klinker i brusekabinen, over badekarret samt fliser og klinker på resten af badeværelset kan nemt være tiltrængt. Fliser og klinker bliver nemt kalket til og bliver gule i farven pga. den naturlige høje luftfugtighed på badeværelset, hvor der bades. Fliserne og klinkerne i køkkenet kan også nemt blive tilkalket, selvom luftfugtigheden er lavere end på badeværelset. Så de kalker også nemt til i køkkenet og blive ligeledes gule.

Vi giver her et par gode tips til rengøring af fliser og klinker uanset om de sidder på køkkenvægen, i badeværelset, i brusekabinen, over badekarret eller øvrige steder i hjemmet. Kig med herunder og få en flot flisevæg eller klinkevæg igen.

.

Klinker

 

Klik og se et udvalg af fliser her >>

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

..

Rengøring af fliser og klinker i brusekabinen og over badekarret på badeværelset

Start med at bruse flisevæggen over med koldt vand, så alle fugerne mellem fliserne bliver våde. Det er vigtigt, at alle fuger bliver helt våde inden du starter. Sørg også for at vandet kan sive ud af den tilhørende rist, hvis du vælger at fugte fliserne med din bruser eller med meget vand.

Når alle fliser og klinker er fugtet godt med vand, så tag gummihandsker på (gerne vinyl- og/eller latexhandsker). Lektor og rengøringsekspert Michael René var i Go’ Morgen Danmark og præsentere de mange muligheder og fælder, når der rengøres på badeværelset. Videoen er ikke tilgængelig mere hos Tv2, så kig med lidt længere nede i artiklen, der har vi selv produceret en stribe videoer med alle de gode råd til rengøring af fliser og klinker på badeværelset. 

Michael-René-som-rengøringsekspert-i-Go-Morgen-danmark-om-rengøring-af-bruseniche-2-3_-mar_-2015

Der findes mange effektive rengøringsmidler, der er ganske velegnet til at rengøre din flisevæg. Du kan enten vaske flisevæggen ned med hhv. sæbe og afkalkningsmiddel eller du kan vælge en “sur sæbe“. Altså en sæbe designet til vask og afkalkning af destinationer i hjemmet, der let kalker til som dine fliser. Disse såkaldte “syrlige” sæbe indeholder typisk en blanding af anioniske tensider (sæbe) samt citronsyre eller øvrige syrer og sæben har naturligvis en syrlig pH-værdi. Er du i tvivl om du har den omtalte syrlige sæbe, så kan du sagtens vaske væggen ned i to trin først med universalrengøringsmiddel og derefter afkalke væggen med citronsyre eller eddike som anvist i metoden beskrevet herunder i afsnittet “Indledende rengøring af fliser og klinker på badeværelset“. Michael René præsenterede også de gode råd i Go’ Morgen Danmark for Pletvæk.dk. Klippet er dog ikke tilgængeligt mere. 

.

Her er en kort oversigt, hvad vi præsenterer i denne artikel:

Hvilken type flise har du? >>> 

Indledende rengøring af fliser og klinker uanset type >>

Afkalkning af fliser >>

Puds matte fliser op >>

Rengøring af glaserede fliser >>

Rengøring af ikke glaserede fliser >>

Rengøring af natursten >>

.

.

VIDEO – afkalk dine fliser og klinker nemt

Rengøringsekspert og lektor Michael René viser dig, hvordan du nemt kan afkalke dit badeværelse, se de gode råd sidst i klippet. Har du egentlig bemærket, hvor syrlig din kaffe eller din espresso er? Og kan man afkalke med kaffe eller espresso? Se med når vi også tester om du kan afkalke med kaffe/espresso og knofedt i et badeværelse herunder. Sidst i indslaget får du de gode råd om, hvordan du skal rengøre dine fliser og klinker. Har du natursten eller marmorfliser, så hop til afsnittet med natursten her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Fjern skimmelsvamp fra fliser på badeværelset og fliser i køkkenet

Har du mørke atypiske pletter i køkkenet eller på badeværelset, så kan det sagtens være skimmelsvamp og mug. Du kan selv fjerne skimmelsvamp, men det er vigtigt at få det gjort ordentligt. Se vores kæmpe guide her om, hvordan du bedste fjerner mug og skimmelsvamp. Klik her og læs mere >>

Klik og læs vores store guide om at fjerne skimmelsvamp og mug >>

.

Hvilke fliser har du på badeværelset?

Har du naturfliser eller fliser lavet af marmor på badeværelset, så må der ikke bruges syre, da den naturlige kalk (calciumcarbonat) fra disse sten opløses og så bliver flisen rug. De primære anvendte fliser på badeværelset er glaserede funklende fliser, og sådanne fliser og klinker kan sagtens klare en afkalkning, når blot fugerne er fugtet grundigt. Start altid med, at bruse fugerne grundigt igennem, inden du tager hager rengøringshandsker på og anvender en sæbe samt et afkalkningsmiddel.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har natursten, så tag et foto og spørg din lokale flisebutik eller rådfør dig om hvilken type flise/sten, du har på badeværelset hos medarbejderne i dit lokale byggemarked. De er altid meget flinke til at hjælpe.

.

Indledende rengøring af fliser og klinker på badeværelset

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel og afkalkningsmiddel efter denne vejledning.

Rengøring af fliser og klinker

Trin 1. Start med at bruse din flise og klinkevæg godt igennem, hvis du har et afløb, så vandet kan løbe ud. Alternativt, hvis der er tale om en flisevæg uden afløb under, så tag en spand med koldt vand og fugt alle fuger og fliser med en miljøvenlig rengøringssvamp duppet i rent koldt vand.

Trin 2. Når alle fuger er fugtet, så rengøres fliser og klinker ved, at vaske din flisevæg godt af med universalrengøringsmiddel eller et almindeligt opvaskemiddel. Fyld en halv spand med lunkent vand. Hæld en halv hættefuld universalrengøringsmiddel i spanden og vask væggen. Bruger du opvaskemiddel skal du bruge mellem 2 til 5 mL (1 til 2 spiseskeer) til en halv spand med 5 liter vand.

Vask flisevæggen godt ned med sæbeopløsningen med en miljøvenlig rengøringssvamp eller klud. Dette fjerner proteinrester og fedt på fliser og klinker. Der skal dog skrubbes godt for at få fedt og snavs af.

Trin 3. Aftør sæben fra flisevæggen med en hårdt opvredet miljøvenlig klud eller miljøvenlig rengøringssvamp dyppet og vredet op i rent vand. Gentag eventuel afvaskning og skylning, hvis der fortsat er pletter med snavs på fliserne og klinkerne.

 

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Afkalkning af fliser på badeværelset

Rengøring af fliser og klinker (fortsat)

Bemærk at natursten, marmor, beton o.lign. stentyper ikke kan tåle kalk. Har du sådanne fliser eller klinker, så klik her og hop til afsnittet med rengøring af natursten >>

Trin 4 Eddikesyre. Nu er vi nået til det trin, hvor der skal fjernes kalk fra fliserne og klinkerne. Lav en opløsning med et afkalkningsmiddel. Bruger du eddikesyre, eks. en 32 % opløsning, så afmål knap 1 liter lunkent vand af og tilsæt 1 til 2 dl. eddikesyre. Husk altid at anvende rengøringshandsker for at beskytte dine fingre, hænder og underarme. 

Sørg for at alle fugerne mellem fliserne er fugtet og mættet med vand. Er fugerne tørre, så gør dem våde med koldt vand inden du starter på dette trin 4.

Anvend dernæst en miljøvenlig rengøringssvamp eller klud og fugt den i den syrlige opløsning og vask flisevæggen. Skyl efter eller aftør fliser og fuger med koldt vand for at fjerne alle rester af syre. Skyl eller aftør al syren ud af fugemassen og fliserne med koldt vand. Gentag evt. afkalkning af fliserne, hvis der er tilbageværende kalk på fliserne. 

.

Trin 4 Andre afkalkningsmidler. Du kan sagtens anvende andre afkalkningsmidler end ovenstående eddikesyre. Du kan også bruge “Citronsyre” til afkalkning af dine fliser eller klinker. Afmål 1 liter lunkent vand og afmål og tilsæt 1 til 2 dl. citronsyre. Husk altid at anvende gode rengøringshandsker, når du anvender syre.

citronsyreBruger du andre afkalkningsmidler som “Kalk væk” eller “Minus kalk”, der oftest indeholder både fosforsyre og citronsyre, så laves en lignende opløsning. Afmål 1 liter lunkent vand, afmål og tilsæt 1 til 2 dl. “Kalk væk” eller “Minus kalk”. Husk og anvend altid rengøringshandsker.

Brug en svamp eller en god stor klud og skrub godt på væggen og gnub og vask væggen over med din opløsning med afkalkningsmiddel. Nu skulle du gerne kunne se, at kalken langsomt forsvinder. Når væggen er afkalket, så skyl efter med koldt vand for at fjerne eventuelle kalkrester på fliserne. Gentag behandlingen indtil alle kalkrester er forsvundet og dine fliser og klinker er pænt afkalket igen.

* Brug altid rengøringshandsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden. 

.

Matte fliser – puds dem op nemt

Hvis dine fliser på væggen er meget matte, så kan dine fliser poleres let op med bivoks. Kom bivoks på en blød svamp og poler fliserne grundigt så de skinner. Bemærk, at der skal poleres grundigt for at polere overfladen pæn. Den bivoks vi henviser til kan sagtens bruges på fliser også selvom firmaet bag kun fremhæver anvendelse på træ. Effekten er den samme på fliser, som på træ. Bivoks giver nemlig en solid vandafvisende overflade og polerer fliser godt op, så fliserne bliver flotte. Klik, køb og læs mere om bivoks her >>

Bemærk at bivoks skal påføres af og til for at pleje og vedligeholde de hvide fliser, så de er flotte og blanke.

.

Rengøring af fliser i køkkenet og andre steder i hjemmet

Rengøring af fliser og klinker er nemt. Metoden er rengøringsmæssigt stort set den samme som rengøring af fliser på badeværelset, som ved rengøring af fliser eller klinker andre steder i dit hjem såsom: entré og øvrige destinationer i dit hjem. Vær opmærksom på ikke at pjaske for meget med vand og sæbe og bemærk, at der er to anbefalede metoder til hhv. “glaserede” og “ikke glaserede fliser og klinker”.

.

Glaserede fliser

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel efter denne vejledning.

Lav en balje med koldt vand og fugt mellemrummet mellem fliserne med en blød svamp. Vask derefter fliserne af, med universalrengøringsmiddel, hvis fliserne er glaserede. Fortynd ca. 2. spsk. universalrengøringsmiddel i 5 liter lunt vand eller fortynd efter deklarationen på emballagen. Vask de glaserede fliser godt af med den bløde svamp og gnub godt på fliserne indtil fliserne er vasket rene og vrid svampen op i koldt vand og tør sæberester godt af fliserne med den fugtede svamp.

Efterfølgende afkalkes de våde fliser og klinker som beskrevet ovenfor i afsnittet “rengøring af fliser i brusekabinen og over badekarret – Trin 4“.

* Brug altid rengøringshandsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden.

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på eks. fliselægning her >>.

.

.

Ikke glaserede fliser

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel efter denne vejledning.

Rengøring af fliser og klinker, der ikke er glaserede og meget beskidte, kan rengøres effektivt med en brun sæbeopløsning. Brun sæbe i opløsning, som vist her til højre, kan købes i forskellige opløsninger og pH varierer typisk fra pH = 11 og ned til omkring en pH = 9 stykker i brune sæbeopløsninger. Disse opløsninger skal fortyndes forskelligt. Anvend altid rengøringshandsker af eksempelvis latex inden du starter arbejdet med hænder og fingre i den brune sæbe.

Fortynd den brune sæbeopløsning i henhold til deklarationen på emballagen og vask og skrub flisevæggen og klinkerne godt af indtil snavset er fjernet. Gentag rengøring af fliser og klinker og vask af flisevæggen et par gange indtil væggen er pæn igen. Skyl flise- og klinkevæggen med de “Ikke glaserede fliser og klinker” godt af med en blød svamp med koldt vand indtil, der ikke er mere sæbe på væggen. Gentag behandlingen indtil væggen er blevet ren.  

* Brun sæbe kan anvendes til rengøring af fliser og klinker, men sæben er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og kan medføre åbne sår. Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af brun sæbe.

.

Rengøring af natursten

Natursten som eksempelvis marmor og granit o.lign. natursten kan ikke tåle afkalkningsmiddel for så afkalker du naturstenens naturlige indhold af kalk, og så bliver stenens overflade ru og ujævn. Dvs. du ødelægger stenens overflade. Der er dog andre muligheder for at få fornyet og opfrisket udseendet på dine natursten. Se vores guide til rengøring af natursten herunder.

Rengøring af natursten – Trin 1 Rengøring

Første trin i rengøring af naturten, der vaskes stenene grundigt af i enten opvaskesæbe eller en brun sæbe, bemærk, at hvis du anvender opvaskesæbe, så må den IKKE indeholde syre. Så kig varedeklarationen grundigt igennem og find et opvaskemiddel, der IKKE indeholder syre. Der er nemlig tilsat syre i enkelte produkter på det danske marked som eks. citronsyre ~ citric acid eller mælkesyre ~ lactic acid m.fl. Syre er godt til opvask, men ikke til vask af natursten. 

Kemi i opvaskemidler

VIDEO: Er du nysgerrig efter at vide, hvad der er af ingredienser / kemi i dine opvaskemidler, klik og se vores video i denne artikel >>

.

.

Når du har fundet et velegnet opvaskemiddel uden syre, eller hvis du vælger at anvende brun sæbe, så laver du en stor spand varmt vand og tilsætter sæben. Find en god børste, skrub og vask dine natursten godt ned og skyl al sæbe af med iskoldt vand. bemærk, at du nok skal vaske og skylle flere gange, før du kommer i bund med snavset. Ser dine natursten allerede pæne ud, så gå videre til trin 2.

Ser dine natursten IKKE pæne ud, så gentag ovenstående trin 1 igen, men virker dette ikke efter gentagende forsøg, så hop til trin 3.

Rengøring af natursten – Trin 2 Bivoks

Er dine natursten pæne efter en kraftig vask, så kan du med fordel blot polere dine natursten op med en god bivoks. Denne bivoks er virkelig god, og den giver en naturlig flot glans til dine lidt matte sten. Denne bivoks kan også anvendes på almindelige fliser efter rengøring af fliser og klinker.

Klik, køb og læs mere om denne bivoks her >>

.

Rengøring af natursten – Trin 3 Slib stenene

Hvis dine fliser indeholder for meget kalk, så kan du efter en grundig rengøring slibe natursten med fint sandpapir. Dernæst polerer du stenene op med en god bivoks, og endelig kan du overveje trin 4 længere nede. 

Er der for meget kalk på dine fliser, kan du istandsætte dine natursten og vælge at slibe stenene godt ned med helt fint sandpapir. Start evt. med en lidt grovere korn 80 eller korn 100 og afslut med fint sandpapir korn 600 eller korn 1200. Se et udvalg af sandpapir korn 60 til 320 her >>

Sandpapir_korn_0_4afdaf58c8b97-2

Klik og se mere sandpapir korn 40 til 220 her >>

Ved at slibe dine natursten fjerner du naturligt en masse kalk på overfladen af stenene. Du skal huske, at anvende en støvmaske for det er IKKE sundt at indånde alt det støv, der dannes. Du bør også huske, at lukke døre til alle andre rum, og måske også dække af med malertape og forsegle andre døre til øvrige rum.

Det er meget forskelligt, hvor meget du er nød til at slibe og behandle dine natursten for at komme i bund. Det er ikke noget, vi anbefaler at du gør hvert år, for så reduceres tykkelsen på dine natursten og lige pludseligt, så har du slebet dine sten helt væk, og så skal du skifte alle dine natursten og renovere badeværelset.

Efter endt slibning af stenene, så skal stenene poleres op med bivoks, så hop til trin 4 efter denne forsigtige slibning. 

Et andet råd vi fik her på Pletvæk for nylig var, at det også er muligt at slibe dine tilkalkede natursten med en oliefri ståluld svamp. Samme princip som ovenfor med sandpapir.

Efter endt slibning af stenene, så skal stenene poleres op med bivoks, så hop til trin 4 efter denne forsigtige slibning. 

.

Rengøring af natursten – Trin 4 Polering

Når dine natursten er vasket godt rene og evt. også slebet, så anbefaler vi, at du giver dem en ordentlig omgang med bivoks. Lad bivoksen trænge ind i flisen et par dage, og dernæst kan du overfladebehandle dine tørre natursten med Nanocover for at få en forsegling af alle dine natursten mod kalk.

Bemærk, at det er særligt vigtigt, at du anvender beskyttelsesbriller og støvmaske med et godt filter, for du skal helst ikke indånde dette Nanocover.

Anvender du Nanocover, så anvend produktet efter instrukserne fra producenten – typisk angivet på emballagen eller i en indlægsseddel sammen med produktet.

NB: Du må under ingen omstændigheder indånde eller påføre Nanocover på din krop…..!

.

Rengøring af natursten – Trin 5 Det kritiske trin

Dette sidste råd er det absolut sidste og ekstremt kritiske trin. Forudsætningen for at anvende dette råd er, at anvendelse af dette råd er helt på eget ansvar, da enkelte sten kan tage varig skade ved anvendelse af syre!!!!!!

Så helt kort anbefales dette trin kun, hvis jeres natursten er helt fyldt med hvid kalk – altså proppet med hvid kalk, som ønskes fjernet. Anvend kunne dette trin, hvis alle andre trin ovenfor ikke har givet den mindste ændring og forbedring i eliminering af kalk. Men igen anvendelse af dette trin er helt på eget ansvar, hvis I vælger at afprøve dette. 

Kom så med det råd!!!! og ja det er på vores eget ansvar os der læser denne blog, men kom nu med det….

All right, start med at iføre dine hænder og fingre rengøringshandsker. Lave en spand med 9 dl koldt vand tilsæt enten 1 dl mild syre såsom eddikesyre (husholdningseddike) eller 1 dl mild citronsyre – alternativt kan du tilsætte 2 dl mild syre, hvis du nærmest har en kalkmine fra møn hjemme på badeværelset.

NB: Eddikesyre er en mildere syre sammenlignet med citronsyre rent syrestyrkemæssigt fordi pka/pks-værdien for eddikesyre er 4,76, mens den er hhv. 3,13; 4,76 og 6,40 for citronsyre (Biosite, 2021). Den syre med den laveste pka/pks-værdi er den stærkeste syre.

Dertil er det vigtigt, at understrege at koncentrationen af syre i det produkt også er en faktor, der er afgørende for effektiviteten af den syre, du har købt. Vi anbefaler anvendelse af en mild eddikesyre (husholdningseddike) og en mild citronsyre rent koncentrationsmæssigt. 

Fugt alle fuger og sten med koldt vand, vask dernæst overfladen med kalk af i den milde fortyndede syre. Hold skarpt øje med, at dele af kalken opløses under dette trin. Lad det evt. stå et minut eller to mens du skrubber og arbejder på stenene med kalkfjerningsmidlet. 

Næste trin er virkelig vigtigt, for nu skal syren fjernes og her skal der arbejdes grundigt. Skyl al syren ud af  stenene med koldt vand og skyl efter mange gange, så du er helt sikker på at al syren er skyllet af stenene. Al syren skal fjernes fra stenene.

Dernæst skal stenene aftørres grundigt så der ikke er tilbageværende vand på stenene. Al vandet skal fjernes grundigt fra stenene. Her kan du svabre vandet af og tørre efter.

Er stenene matte, så poler dem op med en gang bivoks, hop til tilbage til trin 4.   

.

Introduktion til Nanocover

Bemærk at uanset, hvad du ser i denne video, som er produceret med anvendelse af statister/modeller. Så anbefaler vi, at du altid anvender gummihandsker, når du arbejder med Nanocover. Du skal så vidt muligt arbejde med det udenfor, og har du et åndedrætsværn, så anvend dette. For du må under ingen omstændigheder få nanocover på din hud, og du må ikke indånde det.

Så er vi klar til at komme i gang med at sikre materialer mod regn og snavs. Bemærk at Nanocover skal påføres periodisk, dvs. det sidder ikke på materialet for livstid, men det skal påføres periodisk igen og igen. Læs mere på emballagen og hos producenten.

.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

Fjern skimmelsvamp fra fliser på badeværelset og fliser i køkkenet

Har du mørke atypiske pletter på badeværelset eller i køkkenet, så kan det sagtens være skimmelsvamp og mug. Du kan selv fjerne skimmelsvamp, men det er vigtigt at få det gjort ordentligt. Se vores kæmpe guide her om, hvordan du bedste fjerner mug og skimmelsvamp. Klik her og læs mere >>

Fjern skimmel fra fliser:

Klik og læs vores store guide om at fjerne skimmelsvamp og mug >>

Se også en kort intro i videoen herunder:

.

.

Kemi i opvaskemidler

VIDEO: Er du nysgerrig efter at vide, hvad der er af ingredienser og kemi i dine opvaskemidler, klik og se vores video i denne artikel >>

Litteraturliste

Biosite (2021). Citronsyre. Link: http://www.biosite.dk/leksikon/citronsyre.htm

FAQ: Rengøring af fliser og klinker

👉 Hvordan rengøres fliser og klinker?

Rengøring af fliser og klinker kan klares i få trin. 1. Fugt alle fuger grundigt med koldt vand. 2. Lav en sæbeopløsning med en fortynding af universalrengøringsmiddel eller opvaskemiddel. 3. Vask og rengøre flisevæggen godt ned med sæbeopløsningen med en miljøvenlig rengøringssvamp eller klud. 4. Skyl og aftør væggen med koldt vand.

👉 Rengøring af natursten

Rengøring af natursten kan klares i få trin. 1. Gør naturstene våde i rent koldt vand. 2. Vask og rengøre naturstenene i brun sæbe gentagende gange. 3. Skyl efter med koldt vand. 4. Gentag behandlingen. 5. Poler stenene op med bivoks.