Rengøring af fliser og klinker i brusekabine, badeværelse og resten af hjemmet

Rengøring af fliser og klinker i brusekabinen, fliser og klinker over badekarret samt fliser og klinker på resten af badeværelset kan nemt være tiltrængt, da fliser og klinker nemt bliver kalket til og bliver gule i farven pga. den naturlige høje luftfugtighed på badeværeset, hvor der bades. Fliserne og klinkerne i køkkenet kan også nemt blive tilkalket, selvom luftfugtigheden er lavere end på badeværelset og fliser og klinker i køkkenet kalker nemt til og blive ligeledes gule.

Vi giver her et par gode tips til at få gjort dine fliser og klinker rene uanset om de sidder på køkkenvægen, i badeværelset, i brusekabinen, over badekarret eller øvrige steder i hjemmet. Du får et par tips til at få din flisevæg eller klinkevæg rigtig pæn igen.

.

Klinker

Se et udvalg af fliser her >>

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

..

Rengøring af fliser og klinker i brusekabinen og over badekarret på badeværelset

Start med at brus flisevæggen over med koldt vand, så alle fugerne mellem fliserne bliver våde. Det er vigtigt at alle fuger bliver helt våde inden du starter. Sørg også for at vandet kan sive ud af den tilhørende rist, hvis du vælger at fugte fliserne med din bruser eller med meget vand.

Når alle fliser og klinker er fugtet godt med vand, så tag gummihandsker på (gerne vinyl- og/eller latexhandsker).Michael-René-som-rengøringsekspert-i-Go-Morgen-danmark-om-rengøring-af-bruseniche-2-3_-mar_-2015

Der findes mange effektive rengøringsmidler, der er ganske velegenet til at rengøre din flisevæg, du kan enten vaske flisevæggen ned med hhv. sæbe og afkalkningsmiddel eller du kan vælge en “sur sæbe“. Altså en sæbe designet til vask og afkalkning af destinationer i hjemmet, der let kalker til som dine fliser. Disse såkaldte “syrlige” sæbe indeholder typisk en blanding af anioniske tensider (sæbe) samt citronsyre eller øvrige syrer og sæben har naturligvis en syrlig pH-værdi. Er du i tvivl om du har den omtalte syrlige sæbe, så kan du sagtens vaske væggen ned i to trin først med universalrengøringsmiddel og derefter afkalke væggen med citronsyre eller eddike som anvist i metoden beskrevet herunder i afsnittet “Indledende rengøring af fliser og klinker på badeværelset“. Michael René præsenterede også de gode råd i Go’ Morgen Danmark for Pletvæk.dk.

.

Hvilke fliser har du på badeværelset?

Har du naturfliser eller fliser lavet af marmor på badeværelset, så må der ikke bruges syre, da den naturlige kalk (calciumcarbonat) fra disse sten opløses og så bliver flisen rug. De fleste fliser anvendt på badeværelset er glaserede funklende fliser, der sagtens kan klare en afkalkning, når blot fugerne er fugtet grundigt. Er du i tvivl om, hvorvidt du har natursten, så tag et foto og spørg din lokale flisebutik eller rådfør dig om hvilken type flise/sten, du har på badeværelset hos medarbejderne i dit lokale byggemarked.

.

Indledende rengøring af fliser og klinker på badeværelset

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel og afkalkningsmiddel efter denne vejledning.

Rengøring af fliser og klinker startes op med at vaske din flisevæg godt af med universalrengøringsmiddel eller almindeligt opvaskemiddel. Dette fjerner proteinrester og fedt på fliserne. Der skal skrubbes godt for at få fedtet af. Skyl efterfølgende fliserne rene med koldt vand.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

klinker på badeværelset

Lav dernæst en opløsning med et afkalkningsmiddel. Bruger du eddikesyre, eks. en 32 % opløsning, så afmål knap 1 liter lunkent vand af og tilsæt 1 til 2 dl. eddikesyre. Husk altid at anvende handsker.


.

Bruger du afkalkningsmidler som “Citronsyre“. Afmål 1 liter lunkent vand og afmål og tilsæt 1 til 2 dl. citronsyre. Husk altid at anvende gode handsker, når du anvender syre..

citronsyreBruger du andre afkalkningsmidler som “Kalk væk” eller “Minus kalk”, der oftest indeholder både fosforsyre og citronsyre, så laves en lignenede opløsning. Afmål 1 liter lunkent vand og afmål og tilsæt 1 til 2 dl. “Kalk væk” eller “Minus kalk”. Husk og anvend altid handsker.

Brug en svamp eller en god stor klud og skrub godt på væggen og gnub og vask væggen over med din opløsning med afkalkningsmiddel. Nu skulle du gerne kunne se at kalken langsomt forsvinder. Når væggen er afkalket, så skyl efter med koldt vand for at fjerne eventuelle kalkrester på fliserne. Gentag behandlingen indtil alle kalkrester er forsvundet og dine fliser og klinker er pænt afkalket igen.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden. 

.

Matte fliser – puds dem op nemt

Hvis dine fliser på væggen er meget matte, så kan dine fliser poleres let op med bivoks. Kom bivoks på en blød svamp og poler fliserne grundigt så de skinner. Bemærk at der skal poleres grundigt for at polere overfladen godt op. Den bivoks vi henviser til kan sagtens bruges på fliser også selvom firmaet bag kun fremhæver anvendelse på træ. Effekten er den samme på fliser, som på træ. Bivoks giver nemlig en solid vandafvisende overflade og polerer fliser godt op, så fliserne bliver flotte. Klik, køb og læs mere om bivoks her >>

Bemærk at bivoks skal påføres af og til for at pleje og vedligeholde de hvide fliser, så de er flotte og blanke.

.

VIDEO – afkalk dine fliser og klinker nemt

Rengøringsekspert og lektor Michael René viser dig, hvordan du nemt kan afkalke dit badeværelse, se de gode råd sidst i klipppet. Har du egentlig bemærket, hvor syrlig din kaffe eller din espresso er? Og kan man afkalke med kaffe eller espresso? Se med når vi tester om du kan afkalke med kaffe/espresso og knofedt i et badeværelse herunder. Sidst i indslaget får du de gode råd om, hvordan du skal rengøre dine fliser og klinker. Har du natursten, så hop til afsnittet med natursten her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

Fjern skimmelsvamp fra fliser på badeværelset og fliser i køkkenet

Har du mørke atypiske pletter i køkkenet eller på badeværelset, så kan det sagtens være skimmelsvamp og mug. Du kan selv fjerne skimmelsvamp, men det er vigtigt at få det gjort ordentligt. Se vores kæmpe guide her om, hvordan du bedste fjerner mug og skimmmelsvamp. Klik her og læs mere >>

Klik og læs vores store guide om at fjerne skimmelsvamp og mug >>

.

Rengøring af fliser i køkkenet og andre steder i hjemmet

Rengøring af fliser og klinker er nemt. Metoden er rengøringsmæssigt stort set den samme som rengøring af fliser på badeværelset, som ved rengøring af fliser eller klinker andre steder i dit hjem som din entré og øvrige destinationer i dit hjem. Vær opmærksom på ikke at pjaske for meget med vand og sæbe og bemærk at der er to anbefalede metoder til hhv. “glaserede” og “ikke glaserede fliser og klinker”.

.

Glaserede fliser

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel efter denne vejledning.

Lav en balje med koldt vand og fugt mellemrummet mellem fliserne med en blød svamp. Vask derefter fliserne af, med universalrengøringsmiddel, hvis fliserne er glaserede. Fortynd ca. 2. spsk. universalrengøringsmiddel i 5 liter lunt vand eller fortynd efter deklarationen på emballagen. Vask de glaserede fliser godt af med den bløde svamp og gnub godt på fliserne indtil fliserne er vasket rene og vrid svampen op i koldt vand og tør sæberester godt af fliserne med den fugtede svamp.

Efterfølgende afkalkes de våde fliser og klinker som beskrevet ovenfor i afsnittet “rengøring af fliser i brusekabinen og over badekarret”.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

Afkalkningsmiddel: følg disse sikkerhedsinstruktioner

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug altid gummihandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, da syre irriterer huden.

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på eks. fliselægning her >>.

.

.

Ikke glaserede fliser

NB: Læs sikkerhedsinstruktion til anvendelse af universalrengøringsmiddel efter denne vejledning.

Rengøring af fliser og klinker, der ikke er glaserede og meget beskidte, kan rengøres effektivt med en brun sæbeopløsning. Brun sæbe kan købes i forskellige opløsninger og pH varierer typisk fra pH = 11 og ned til omkring en pH = 9 stykker i brune sæbeopløsninger, og derfor skal disse opløsninger fortyndes forskelligt. Anvend handsker af eksempelvis latex inden du starter arbejdet med hænder og fingre i den brune sæbe.

Fortynd den brune sæbeopløsning i henhold til deklarationen på emballagen og vask og skrub flisevæggen og klinkerne godt af indtil snavset er fjernet. Gentag rengøring af fliser og klinker og vask af flisevæggen et par gange indtil væggen er pæn igen. Skyl flise- og klinkevæggen med de “Ikke glaserede fliser og klinker” godt af med en blød svamp med koldt vand indtil, der ikke er mere sæbe på væggen.

* Brun sæbe kan anvendes til rengøring af fliser og klinker, men sæben er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og kan medføre åbne sår. Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved håndtering af brun sæbe.

.

nanocover_2nanocover_1

.

Rengøring af natursten

Natursten kan ikke tåle afkalkningsmiddel for så afkalker du naturstenens naturlige indhold af kalk, og så bliver stenens overflade ru og ujævn. Der er dog andre muligheder for at få fornyet og opfrisket udseendet på dine natursten.

Rengøring af natursten – Trin 1

Første trin vaskes natursten grundigt af i enten opvaskesæbe eller en brun sæbe, bemærk, at hvis du anvender opvaskesæbe, så må den IKKE indeholde syre. Så kig varedeklarationen grundigt igennem og find et opvaskemiddel, der IKKE indeholder syre. Der er nemlig tilsat syre i enkelte produkter på det danske marked som eks. citronsyre ~ citric acid eller mælkesyre ~ lactic acid m.fl. Syre er godt til opvask, men ikke til vask af natursten.

Når du har fundet et velegnet opvaskemiddel uden syre, eller hvis du vælger at anvende brun sæbe, så laver du en stor spand varmt vand og tilsætter sæben. Find en god børste, skrub og vask dine natursten godt ned og skyl al sæbe af med iskoldt vand. bemærk, at du nok skal vaske og skylle flere gange, før du kommer i bund med snavset. Ser dine natursten allerede pæne ud, så gå videre til trin 2 ellers hop til trin 3.

Rengøring af natursten – Trin 2

Er dine natursten pæne efter en kraftig vask, så kan du med fordel blot polere dine natursten op med en god bivoks. Denne bivoks er virkelig god, og den giver en naturlig flot glans til dine lidt matte sten. Denne bivoks kan også anvendes på almindelige fliser efter rengøring af fliser og klinker.

Klik, køb og læs mere om denne bivoks her >>

.

Rengøring af natursten – Trin 3

Hvis dine fliser indeholder for meget kalk, så kan du efter en grundig rengøring slibe natursten med fint sandpapir. Dernæst polerer du stenene op med en god bivoks, og endelig kan du overveje trin 4 længere nede.

Er der for meget kalk på dine fliser, kan du istandsætte dine natursten og vælge at slibe stenene godt ned med helt fint sandpapir. Start evt. med en lidt grovere korn 80 eller korn 100 og afslut med fint sandpapir korn 600 eller korn 1200. Se et udvalg af sandpapir korn 60 til 320 her >>

Sandpapir_korn_0_4afdaf58c8b97-2

Klik og se mere sandpapir korn 40 til 220 her >>

Ved at slibe dine natursten fjerner du naturligt en masse kalk på overfladen af stenene. Du skal huske, at anvende en støvmaske for det er IKKE sundt at indånde alt det støv, der dannes. Du bør også huske at lukke døre til alle andre rum, og måske også dække af med malertape og forsegle andre døre til øvrige rum.

Det er meget forskelligt, hvor meget du er nød til at slibe og behandle dine natursten for at komme i bund. Det er ikke noget, vi anbefaler at du gør hvert år, for så reduceres tykkelsen på dine natursten og lige pludseligt, så har du slebet dine sten helt væk, og så skal du skifte alle dine natursten og renovere badeværelset.

.

nanocover_2nanocover_1

.

Rengøring af natursten – Trin 4

Når dine natursten er vasket godt rene og evt. også slebet, så anbefaler vi, at du giver dem en ordentlig omgang med bivoks. Lad bivoksen trænge ind i flisen et par dage, og dernæst kan du overfladebehandle dine tørre natursten med Nanocover for at få en forsegling af alle dine natursten mod kalk.

Bemærk at det er særligt vigtigt, at du anvender beskyttelsesbriller og støvmaske med et godt filter, for du skal helst ikke indånde dette Nanocover.

Anvender du Nanocover, så anvend produktet efter instrukserne fra producenten – typisk angivet på emballagen eller i en indlægsseddel sammen med produktet.

NB: Du må under ingen omstændigheder indånde eller påføre Nanocover på din krop…..!

.

Introduktion til Nanocover

Bemærk at uanset, hvad du ser i denne video, som er produceret med anvendelse af statister/modeller. Så anbefaler vi, at du altid anvender gummihandsker, når du arbejder med Nanocover. Du skal så vidt muligt arbejde med det udenfor, og har du et åndedrætsværn, så anvend dette. For du må under ingen omstændigheder få nanocover på din hud, og du må ikke indånde det. Så er vi klar til at komme i gang med at sikre materialer mod regn og snavs. Bemærk at Nanocover skal påføres periodisk, dvs. det sidder ikke på materialet for livstid, men det skal påføres periodisk igen og igen. Læs mere på emballagen og hos producenten.

.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

.