Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern øl – Fjerne pletter med øl

Fjern øl er et  issue, der kan komme på tale, hvis man er uheldig at spilde god øl på sit tøj, sit møbel, tæppe o.lign. Heldigvis har vi skrevet denne guide, som kan hjælpe dig godt på vej mod en løsning til at fjerne pletter med øl.

Fjern øl fra tøj – Sådan fjerner du øl fra hvidt tøj

Fugtige pletter med øl fjernes forholdsvist nemt fra farvet tøj med visse undtagelser (se nedenfor). Ølpletter på farvet tøj går ofte af i vask, men kan med fordel sættes i blød i opvaskemiddel. Lav en spand med lunt vand – husk ikke at gøre vandet varmere end dit tøj kan tåle. Bemærk at vaskeanvisningen på tøjet er den maksimale temperatur, som dit tøj kan tåle. Hæld lidt opvaskemiddel i spanden med det vandet.

Trin 1. Sæt pletterne med øl på farvet tøj i blød.

Sæt pletterne på farvet i blød i det ovenstående koncentrerede opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Dernæst skyller du al opvaskesæben grundigt ud af tøjet. Husk atter at tøjet ikke må skylles i varmere vand end den maksimale temperatur, som tøjet kan tåle. Se den maksimale vasketemperatur på vaskeanvisningen på tøjet. Tøjet kan i værste fald krympe, hvis vandet er for varmt og det ønskes ikke.

Trin 2. Skyl al opvaskesæben af i koldt vand.

Trin 3. Vask dernæst det tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Trin 4. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Indtørrede pletter på farvet tøj med øl og specielt mørkere øltyper som porter, stout o.lign. mørke øltyper kan være meget meget svære pletter at fjerne helt. Ølpletterne fjernes eller mindskes på kulørt tøj med en forbehandling i glycerin. Dernæst efterbehandles tøjet med citronsyre.

Trin 1. Start med at forbehandle det farvede tøj med lidt glycerin. Tilsæt rigelige mængder af glycerin på pletterne af øl og gnid det godt ind i stoffet.

Trin 2. Lad tøjet stå i blød og lad glycerinen virke i et halvt til et helt døgn. Pletterne må ikke tørre ud, så hold løbende tøjet fugtigt med glycerin.

Trin 3. Skyl ølpletterne rene for glycerin. Pletterne behandles derefter med citronsyre. Gør en balje klar med lunt vand og tilsæt den anbefalede mængde citronsyre eks. i forholdet 9 dele varmt vand plus 1 del citronsyre. Bemærk at du ikke må anvende varmere vand end tøjet maksimalt kan tåle, jf. vaskeanvisningerne på tøjet. Blandingsforholdet mellem vand og citronsyre står på den bøtte med citronsyre, du har købt. Vask pletterne med øl i citronsyre.

Trin 4. Vask derefter pletterne med øl af med vand og sæbe og skyl efter med koldt vand.

Trin 5. Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Trin 6. Gentag behandlingen indtil pletterne med øl er fjernet eller mindsket.

  • Tilsæt som hovedregel altid syre sidst
  • Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med citronsyre eller oxalsyre, da citronsyre og oxalsyre irriterer huden.

.

Fjern øl fra hvidt tøj – Sådan fjerner du øl fra hvidt tøj

Fjern pletter med øl på hvidt tøj med hhv. glycerin, citronsyre og til sidst oxalsyre. Bemærk at specielt mørkere øltyper som porter, stout o.lign. mørke øltyper kan være meget meget svære pletter at fjerne helt.

Kom tøjet op i en ren spand eller bakke. Gnid glycerin ind i pletterne og lad det ligge i blød et par timer. Skyl tøjet op og sæt det i blød igen i glycerin en serie timer. Skyl igen glycerinen ud med køligt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

Skyl spanden ren for glycerin og lav en fortynding med vand og citronsyre. Husk at tilsæt Syre til Sidst. Fortyn citronsyre eks. i forholdet 9 dele varmt vand plus 1 del citronsyre. Vask pletterne med citronsyre, vask derefter med vand og sæbe og skyl efter med koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

De sidste pletter kan oftes reduceres kraftig eller bleges ved brug af en 10 % Oxalsyre opløsning. Hæld 1 liter varmt vand i en spand og tilsæt 1 dl oxalsyre. Vær opmærksom på at oxalsyre bleger og kan danne hvide rander på stof. Det kan derfor være nødvendigt at efterbehandle pletter med øl som porter, stout, mørkere øltyper, samt almindelige øltyper og blege hele stoffet i oxalsyre, så det bliver ensartet hvidt. Dertil anbefales det at tilsætte opløsningen med oxalsyre et sted, hvor det ikke betyder noget til at starte med, for at sikre at materialet med pletterne kan tåle opløsningen af oxalsyre. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket. Gentag behandlingen mange gange.

  • Tilsæt som hovedregel altid syre sidst
  • Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med citronsyre eller oxalsyre, da citronsyre og oxalsyre irriterer huden.
  • Undgå at indånde dampene. Ved længerevarende håndtering af oxalsyre henvises til anbefalingerne fra producenten.

.

Fjern øl fra møbler, gulvtæpper og tæpper – Sådan fjerner du øl fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Fugtige pletter med øl fjernes nemt fra møbler, gulvtæpper og tæpper. Der er dog enkelte undtagelser med de mørkere øltyper og indtørrede pletter med øl, som kan drille lidt mere. Se guiden længere nede i denne artikel.

Trin 1. Tilsæt ca. ¼ til ½ dl.  opvaskemiddel i en plastikspand og tilsæt 1 liter varmt vand og pisk sæben med et piskeris, så det skummer meget. Tag en blød svamp og fordel og skrub al skummet fra sæbeopløsningen på pletterne på møblet, gulvtæppet og/eller tæppet. Lad det stå og virke i minimum 10 minutter og dub sæben forsigtigt af med små mængder koldt vand på en blød svamp eller klud. Pas på ikke at gennemvædde møblet eller gulvtæppet.

Trin 2. Lad det tørre og dub atter sæben af med lidt koldt vand på en blød svamp eller klud.

Trin 3. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

.

Indtørrede pletter med øl på farvede møbler, gulvtæpper og tæppper og specielt pletter med øl fra mørkere øltyper som porter, stout m.fl. kan være meget meget svære pletter at fjerne helt. Men giv det en række forsøg.

Pletter med øl kan fjernes eller mindskes også med en citronsyreopløsningEr pletterne tørret ind citronsyreeller er der tale o en mere genstridig farvet plet med øl, så start med at forbehandle det spildte øl de med glycerin.

Trin 1. Kom glycerin på en klud eller en blød svamp og dub møblet, gulvtæppet eller tæppet med lidt glycerin og skrub på ølpletterne. Lad det stå i blød en række timer. Hold øje med pletterne og fugt løbende med glycerin, da pletterne ikke må tørre ud.

Trin 2. Lad pletterne med øl stå og arbejde med glycerinen tilsat i en række timer.

Trin 3. Pas på ikke at fugte eller gennemvæde for meget, da det kan skade møblet, gulvtæppet eller Tæppet. Dub glycerin ud med gentagne små mængder lunkent vand på en klud.

Trin 4. Gør en balje klar med varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde citronsyre eks. i forholdet 9 dele varmt vand plus 1 del citronsyre. Bemærk at fortyndingsvejledningen til den citronsyre du har købt står på emballagen eller på producentens hjemmeside. Pas på ikke at fugte eller gennemvæde stoffet for meget, da det kan skade møblet, gulvtæppet eller det der ligger nedenunder tæppet. Dub grundigt på ølpletterne med citronsyre.

Trin 5. Lad pletterne med øl tørre lidt og dub igen med citronsyre og lad det tørre i et par timer.

Trin 6. Dub derefter pletterne med øl med vand og sæbe og lad det tørre i et par timer og dub efter med koldt vand.

Trin 7. Gentag behandlingen indtil pletterne med øl er fjernet eller mindsket.

  • Tilsæt som hovedregel altid syre sidst
  • Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med citronsyre eller oxalsyre, da citronsyre og oxalsyre irriterer huden.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.