Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af badeværelset – Gør dit badeværelse rent

Når du hygger og færdes derhjemme, så trænger badeværelset til en ordentlig omgang rengøring. Jo mere du færdes derhjemme, jo oftere kan der opstå et behov for en hygiejnisk justering og rengøring af badeværelsesinventar og badeværelseselementer. Du får her en fin rengøringsguide sammen med et par gode fif til rengøring af badeværelset.

 

Michael René laver video for Politikens Tv om vask af badeforhæng med skimmelsvamp

Risicien for at overføre bakterier til forskellige destinationer efter et toiletbesøg og retur på dine egne rene fingre eller hos dine besøgendes rene fingre, vil altid hypotetisk være til stede. Derfor giver det god mening at indbygge en serie gode vaner eller reformere de eksisterende rengøringsvaner derhjemme på badeværelset og optimere alle processer og motivation. Skal vi komme i gang?

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Rengøringsrækkefølge – rengøring af badeværelse

Indledningsvis giver det god mening at rengøre badeværelset i en logisk rækkefølge og eks. starte med at rengøre håndvask, bad, spejl og skabe. Dernæst kan du rengøre toilet og så kan du slutte af med at rengøre gulvet. Husk altid at skifte dit sæbevand ofte, og specielt skifte sæbevandet undervejs eller efter behov, mens du gør rent. Hygiejnen skal være i orden.

Rengøring af håndvask på badeværelset

Læn dig tilbage og se denne videoguide om rengøring af vask på badeværelset samt afkalkning og polering af armatur:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Lav en god opløsning af varmt vand med universalrengøringsmiddel. Bemærk at der er lidt forskel på de forskellige former for universalrengøringsmiddel. Nogle universalrengøringsmidler indeholder også syre, og det medfører at enkelte universalrengøringsmidler ikke kun kan rengøre dit armatur, men de kan også afkalke dit armatur. Så hvorfor ikke vælge sådan et universalrengøringsmiddel, der kan klare begge opgaver på en gang – forudsat din håndvask og dit armatur tåler afkalkningsmidler. Afslut afvask af håndvasken på badeværelset med at skylle håndvask og armatur godt efter med koldt vand og rens afløbet.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

Vask på badeværelse

Klik og se et udvalg af håndvaske her >>

.

Rengøring af afløb på badeværelset

Når du skal rengøre afløbet på badeværelset, kan det være en god idé at starte med at sætte en spand ind under rørene under håndvasken og løsne skruerne på vandlåsen. Dernæst skrues vandlåsen forsigtigt af. Fjern alle hårrester fra vandlåsen og vask og skyl vandlåsen godt igennem med varmt vand og sæbe i din køkkenvask.

Wupti, så har du sparet at bruge stærkt afløbsrens, men kan nøjes med at rengøre afløbet med et godt universalrengøringsmiddel eller et godt opvaskemiddel. Bemærk at hvis der forekommer den klassiske sorte badeværelsessvamp eller forekommer en muggen lugt fra vandlåsen eller vandrøret, så er det en god idé at vaske efter med Rodalon for at lysere cellevæggene på de uønskede mikroorganismer som eks. visse skimmelsvampe. Når dette er klaret og vandlåsen samt vasken er samlet, så skyl vasken og vandrørene godt igennem med koldt vand.

PS: Du kan også anvende en stærkt basisk afløbsrens og sætte afløbet grundigt i blød i et par timer eller natten over. Husk at skyl håndvasken grundigt igennem for den stærke base efter iblødsætningen.

* Brug altid handsker, når du arbejder med stærke basiske opløsninger som afløbsrens.

.

huma

Se et udvalg af svanemærkede rengøringsmidler her >>

.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

 

.

Rengøring og afkalkning af armatur på badeværelset

Når armaturet på badeværelset trænger til en afkalkning, så er der en række forbehold, der skal tages hånd om. Armatur kan ikke tåle en al for stærk syre. Derfor har vi indspillet en videoguide, der tager dig igennem forbehold og giver dig metoden til at fjerne kalk fra dit armatur på dit badeværelse. Kig med herunder:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Her præsenteres en tekstmæssig guide til, hvordan du først afkalker og senere rengørerer dit armatur på badeværelset. 

Afkalkning af armatur på badeværelset

Trin 0. Forbehold: Har du natursten? Så bør du altid spørge din udbyder med gode råd til, hvordan du fjerner kalk og hvilken sæbe de vil anbefale. Natursten indeholder nemlig kalk naturligt i stenen og i værste fald kan man ødelægge sine natursten, hvis de håndteres og rengøres forkert. Der findes også firmaer, der tager rundt og sliber overfladekalk af stenen, så de bliver flotte igen. Med det forbehold gives en guide til at rengøre og afkalke fliser og klinker, der kan tåle en mild syre.

Trin 1. Start med at bruse eller fugte alle mellemrummene grundigt mellem fliser og klinker. Det er vigtigt da fugemasse indeholder kalk, som opløses i den syre, vi bruger til at afkalke med og det ønskes ikke. derfor bør fugemassen mættes med vand inden vi starter med at afkalke. 

Trin 2. Tag rengøringshandsker på og afmål 4 dl koldt vand og tilsæt 1 dl klar lagereddike. Tag en børste og start med at skrubbe og fordele syren rundt på armaturet med kalk, som godt kan tåle denne milde syre. Vær igen opmærksom på at tage forbehold for hvis du har natursten på gulvet. Denne guide er beregnet til almindelige syrestærke fliser og klinker.

Trin 3. Er der meget kalk, så tag en ren klud og sæt armaturet kortvarigt i blød i den milde syrlige opløsning i 5, 10 til 20 minutter.

Trin 4.  Skrub med den bløde børste på alle de iblødsatte områder med syre og kalk og skyl eller aftør armaturet med rigelige mængder med koldt vand.

Trin 5. Aftør armaturet og puds det pænt op, så det skinner, når afkalkningen er afsluttet.

Trin 6. Gentag gerne trin 1 til 5, hvis der fortsat er kalk på armaturet. 

Rengøring af armatur på badeværelset

Her vises i korte træk, hvordan armaturet rengøres efter endt afkalkning.

Trin 1. Tag rengøringshandsker på fingre og hænder.

Trin 2. Lav en mild opløsning med 1 liter lunkent vand og tilsæt en skefuld universalrengøringsmiddel med svagt basisk og pH-nautralt pH. Bemærk, at der findes enkelte syrlige universalrengøringsmidler i markedet og disse skal ikke anvendes her. 

Trin 3. Vask armaturet rent i opløsningen med universalrengøringsmiddel med en blød svamp eller klud.  Husk at anvende en “Blød” svamp, børste eller klud til rengøringen. Armaturet skulle jo nødigt ridses. 

Trin 4. Skyl armaturet grundigt efter med koldt vand og poler det op med et tørt rent viskestykke.

* Brug altid handsker, når du arbejder med kalkfjerningsmidler som syre, herunder citronsyre, eddikesyre og herunder husholdningseddike.

.

Rengøring og afkalkning af badeværelsesfliser og klinker på badeværelset

Kalk er næsten umuligt, at undgå på dit badeværelset og specielt på dine badeværelsesfliser og klinker i brusekabinen og på væggen over badekaret. Hvis dine badeværelsesfliser er blevet hvide af kalk (CaCO3) eller gule af store mængder af okker som en udfældning af jernforbindelser og kalk fra vandet. Alt dette kan fjernes med en fortynding af en svag syre som eksempelvis eddikesyre, citronsyre samt øvrige afkalkningsmidler til din flisevæg. Der er dog en række forbehold, som der skal tages hånd om for ikke at ødelægge fliser og klinker. Kig med i videoen herunder og abonner på vores Youtubekanal:

 

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Her præsenteres en tekstmæssig guide til, hvordan du først afkalker og senere rengørerer dine fliser og klinker på badeværelset. 

Afkalkning af badeværelsesfliser og klinker

Se videoen ovenfor i denne artikel (scroll opad).

Bemærk, at der ikke på bruges rengøringsmidler med syre, hvis du har natursten på dit badeværelse. Det er dog ikke så almindeligt, at der forekommer natursten på badeværelser. Men tjek altid hvilken type af fliser og klinker diu har på det badeværelse, du står overfor at rengøre. De fleste baderum vil typisk indeholde traditionelle fliser, som er vaskbare og som godt kan tåle en let afkalkning med en fortyndet svag syre.

Bemærk, at du indledningsvis altid skal starte med at bruse flisevæggen grundigt over med koldt vand og dernæst afvaske flisevæggen med en fortynding med en mild syre som eks. eddikesyre eller citronsyre.

Fugemassen mellem fliserne kan ikke tåle syre, så derfor skal fugemassen mættes med store mængder af koldt vand, så du ikke får afkalket din fugemasse uønsket. Kommer der først huller i din fugemasse er det grobund for vækst af skimmel- og svampeangreb i de mange revner og huller i fugemassen mellem fliserne. Klik og se vores artikel og video med gode råd til at fjerne skimmelsvamp lige her >>

Terin 1. Fugt fugemassen mellem alle fliser og klinker med koldt vand.

Trin 2. Inden du starter med afkalkning, så tag rengøringshandsker på. 

Trin 3. Fortynd syren i forholdet 4 dl. koldt vand og tilsæt 1 dl syre som eks. en mild eddikesyre eller citronsyre.

Trin 4. Vask al kalk på alle fliser og klinker af med en blød børste, men pas på og husk at tjekke at dine fliser og klinker kan tåle syre, se videoen for gode tips til rengøring og afkalkning af eventuelle natursten som ikke kan tåle syre.

Trin 5. Er kalken svær at fjerne så sæt dele af fliserne med meget kalk i blød ved at hælde den fortyndede syre på en klud og lad det stå i blød 10 til 15 minutter. Gentag iblødsætning og afskylning.

Trin 6. Efter afkalkning skylles fliser og klinker over med kjoldt vand.

Trin 7. Aftør og svabre fliser og klinker tørre for væske, så der ikke dannes nye kalkrender.

.

Rengøring af badeværelsesfliser og klinker

Vask dernæst flisevæggen og klinkerne ned med en mild opløsning af universalrengøringsmiddel, eks. ½ spiseskefuld til 2½ liter vand. Skyl dernæst fliser og klinker efter med koldt vand og sørg for at svabre væggen ned med en god vinduesskraber og aftør væggen med et tørt viskestykke afslutningsvist.

* Brug altid handsker, når du arbejder med kalkfjerningsmidler såsom syre, herunder citronsyre og eddikesyre.

.

KlinkerSe et udvalg af fliser her >>

 

Afkalkning af badeværelsesfliser og klinker

Se videoen ovenfor i denne artikel (scroll opad).

Trin 1a: Fremstil syrlig opløsning af eddikesyre:

Hæld 4,5 dl koldt vand i en spand og tilsæt ½ dl husholdningseddike (syre sidst). Følg fortyndingsvejledningen på produktet med citronsyrepulver. Husk at anvende rengøringshandsker og vær opmærksom på, hvilke type materiale brusehovedet er fremstillet af og specielt om det kan tåle en mild syre. 

Eddikesyre fås i mange udgaver.

Her er en udgave af klar husholdningseddike,

som kan fortyndes med koldt vand.

Klik, køb og læs mere om eddikesyre >>

.

Trin 1b: Fremstil syrlig opløsning af eddikesyre:

I stedet for eddikesyre, så kan der også anvendes en mild citronsyreopløsning i stedet for, hvis I nu ikke har eddikesyre derhjemme. Hæld koldt vand i en spand tilsæt 1 til 2 dl citronsyreopløsning (syre sidst). Citronsyre kan også købes som pulver. Følg fortyndingsvejledningen på produktet med citronsyrepulver. Husk at anvende rengøringshandsker og vær opmærksom på, hvilke type materiale brusehovedet er fremstillet af og specielt om det kan tåle en mild syre. 

citronsyre

Citronsyre fås i mange udgaver.

Her er en udgave af citronsyrepulver,

som kan fortyndes med koldt vand.

Klik, køb og læs mere om citronsyre >>

Trin 2. Læg bruseren iblød i spanden eller baljen med enten eddikesyre- eller citronsyreopløsningen, og lad det stå iblød i 20 til 30 minutter, hvis der er ikke er så meget kalk. Er der deriomd meget kalk, så lad det stå iblød natten over en 5 til 6 timer.

Sættes brusehovedet iblød i brusekabinen, så husk at efter endt iblødsætning, så skylles eventuelle fliser eller klinker i brusekabinen godt over med rigelige mængder af koldt vand. På den måde kan alle fugerne mættes med vand. Fugerne kan nemlig ikke tåle syre, da det opløser dele af fugemassen og mere præcist syren kan opløse kalken (CaCO3) i fugemassen, og det kan ikke anbefales. Derfor bør fugemassen mættes grundigt med vand inden spanden tømmes.

Trin 3. Nu kan du hælde spanden eller baljen med eddikesyre- eller citronsyreopløsningen ud og skylle gulvet efter med vand for at fjerne syrerester fra fliser og klinker. Dernæst skylles brusehovedet over med rigelige mængder af koldt vand. Hæld gerne lidt koldt vand i spanden og dyb bruseren i det rene vand gentagende gange.

Trin 4. Tøm spanden og lav en ny opløsning med et par liter vand og tilsæt en række dråber universalrengøringsmiddel. Vask bruserhovedet med opløsningen i universalrengøringsmiddel med en miljøvenlig opvaskebørste eller en miljøvenlig svamp. Skyl efter med koldt vand

Trin 5. Poler  bruserhovedets metaldele op med et rent viskestykke.

Trin 6. Gentag ovenstående procedure med kalkfjerning, hvis der er meget kalk på brusehovedet. Husk altid at skylle efter med koldt vand vand og poler brusehovedet op efter endt afkalkning og skylning.

Rengøring af badekar på badeværelset

Mange badekar og eller brucheniche er fremstillet af enten glasfiber, porcelæn, akryl eller stål og alle disse kan rengøres med universalrengøringsmiddel. Vær opmærksom på at stål, støbejernsbadekar samt stålniche og/eller støbejernsniche ikke tåler afvaskning med syre. Bemærk yderligere at enkelte universalrengøringsmidler faktisk indeholder syre. Så læs grundigt på dit rengøringsmiddel og vær opmærksom på ikke at anvende syreholdigt rengøringsmiddel til afvask af eks. stål- og støbejernsbadekar samt stål- og støbejernsnicher.

Lav en mild opløsning og fortynding af universalrengøringsmiddel og vask badekaret og brusenichen på badeværelset inklusiv armatur. Skyl det hele efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag evt. behandlingen af hhv. afkalkning og/eller afvask af badekar, hvis der stadig er snavs eller kalkpletter.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Rengøring af badeforhæng på badeværelset

Rengøring af badeforhænget kan klares i 2 trin. Se videoen med trin 1 skitseret i detaljer herunder:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Trin 1. Pil badeforhænget ned og fyld en balje med koldt vand. Tag rengøringshandsker på. Tilsæt 1 liter 32% eddikesyre til ca. 15-20 liter vand.  Har du et mindre forhæng end vores, så kan du nøjes med lidt mindre vand, eks. 10 liter vand + 0,5 liter 32% eddike. Lad badeforhænget stå iblød i den syrlige opløsning i et halvt til et helt døgn, også gerne natten over. Skyl badeforhænget op i rent koldt vand for, at få skyllet al syren ud af forhænget. Hæng badeforhænget op til tørre eller gentag iblødsætningen til al kalken er fjernet. 

Trin 2. Se på vaskeanvisningen på badeforhænget og tjek ved, hvilken vasketemperatur forhænget må vaskes. Vask derefter badeforhænget i henhold til anvisningerne på badeforhænget. Mange forhæng kan klare 60 grader i vaskemaskinen og vaskes med vaskesæbe til vaskemaskinen. Bemærk, at der kan være undtagelser, så undersøg den anbefalede vasketemperatur indledningsvist – inden du får ødelagt noget. 

Trin 3. Er der skimmel på badeforhænget så klik her og læs, hvordan du fjerner skimmelsvamp fra dit badeforhæng >>

.

.

Rengøring af bruser og brusehovedet

Din bruser rammes ofte af kalk eller ir. Det betyder at bruseren farves hvid eller kobberet i metallet irrer til en grøn farve. Dette kan klares nemt med en mild syre såsom en mild eddikesyre eller citronsyre.

Bemærk, at  du ikke må anvende en stærk syre som fosforsyre, der findes i produkter som Kalkvæk og Minuskalk. Disse midler kan i værste fald ødelægge metallet, og det kan ikke tilrådes. Vi anbefaler, at du anvender en mild syre som en mild eddikesyre eller citronsyre til rengøring af din bruser.

Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejder med syrlige opløsninger.

 

Der er dog en række forbehold, som der skal tages hånd om for ikke at ødelægge fliser og klinker samt brusehovedet. Kig med i videoen herunder og abonner på vores Youtubekanal:

 

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Her præsenteres en tekstmæssig guide til, hvordan du afkalker din brusehovedet samt rengører det efterfølgende – bemærk forbehold for typen af materiale og anvend rengøringshandsker, når der arbejdes med syre. 

Rengøring af spejl på badeværelset

Rengøring af badeværelset får et ekstra løft, hvis du får ordnet spejlet så det funkler. Der er flere løsninger til at rense og vaske spejlet på badeværelset. Du kan eksempelvis bruge “Vinduespudserens hemmelige opskrift”, men der er flere muligheder, se længere nede i artiklen. Se vores videopræsentation af rengøring og afkalkning af spejl her: 

 

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

 

Vinduespudserens hemmelige opskrift

Lav eks. en god opløsning med ½ spsk. (7,5 mL) universalrengøringsmiddel i 2,5 liter koldt vand. Hæld gerne en lille hættefuld salmiakspiritus i denne blanding. Vask og gnub glasset rent med en klud eller brug en god vinduesskraber. Puds eventuelle striber rent med et rent og tørt viskestykke. Det er vigtigt at din vinduesskraber har en pæn lige gummikant, så vinduesglasset får et flot udseende. Dette minimere også eventuelle aftørringer af sæbestriber med viskestykket. Se muligheder for at afkalke spejlet lidt længere nede i artiklen.  

* Brug altid handsker, når der arbejdes med vinduesrens, salmiakspiritus og universalrengøringsmiddel. Sørg også for at lufte godt ud specielt, hvis du anvender salmiak spiritus og/eller vinduesrens med sprit.

 

.


…….

…….

.

Universalrengøringsmiddel og knofedt

Lav en opløsning med ½ spsk. (7,5 mL) universalrengøringsmiddel i 2,5 liter koldt vand. Men tjek dog altid, hvad der står på emballagen. Vask spejlet med en fibersvamp eller en klud. Puds dernæst eventuelle striber rent med et rent og tørt viskestykke. Det er vigtigt at din vinduesskraber har en pæn lige gummikant, så vinduesglasset får et flot udseende. Dette minimere også eventuelle aftørringer af sæbestriber med viskestykket.

* Brug altid handsker, når der arbejdes med vinduesrens, salmiakspiritus og universalrengøringsmiddel. Sørg også for at lufte godt ud specielt, hvis du anvender salmiak spiritus og/eller vinduesrens med sprit.

 

Vinduesrens

En tredje mulighed jeg gerne vil præsentere er vask af dine badeværelsesspejle med vinduesrens, men sørg for altid at spray vinduesrens direkte tæt på en klud og gnid vinduesrens ind i spejlet. Vask og aftør hele spejlet med et viskestykke, så det bliver nypudset, flot og funklende.

* Brug altid handsker, når der arbejdes med vinduesrens, salmiakspiritus og universalrengøringsmiddel. Sørg også for at lufte godt ud specielt, hvis du anvender salmiak spiritus og/eller vinduesrens med sprit.

Afkalkning af spejl på badeværelset

Efter en vask og rengøring af spejlet som anvist ovenfor, så kan spejlet af og til have brug for en fjernelse af kalkstriber. Tag rengøringshandsker på og lav en fortynding med 450 mL koldt vand og tilsæt 50 mL eddikesyre. Kom lidt af den fortyndede syre på en ren karklud og poler på kalken på spejlet. Bemærk at der skal arbejdes lidt og gnubbes. Efterfølgende skylles kluden i koldt vand og spejles tørres af med en hårdt opvredet klud. Afslutningsvis tørres spejlet af med et viskestykke og poleres pænt op. 

.

Rengøring af toilet på badeværelset

Læn dig tilbage, klik og se vores videoguide om, hvordan du rengøre, afkalker og pudser dit toilet flot op:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Afvaskning af toilettet er enkelt og lige til. Sæt toiletkummen iblød i toiletrens, og lad det stå lidt tid. Vask og skyl kummen godt efter. Efter en hurtig afvask, hvor alle rester i toiletkummen og evt. kalk vaskes godt ned og skylles ud, så sættes toilettet i blød i endnu en omgang toiletrens for at komme helt i bund med alt kalk og snavs. Brug ventetiden på at rengøre andre elementer på badeværelset rent samt rengør gerne andre rum, mens du venter.

Når toilettet har stået i blød i længere tid, så skrubbes toilettet godt efter i opløsningen med toiletrens. Afslutningsvis vaskes toiletbræt, toiletsæde og flisevæggen over toilettet med en mild opløsning med universalrengøringsmiddel. Bemærk at flisevæggen ikke vaskes med et universalopløsningsmiddel med syre, men anvend et middel, der ikke har en syrlig pH-værdi. Vask godt ned og skyl efter med kold vand og tør det hele godt af.

* Brug altid handsker, når du vasker af med wc-rens og universalrengøringsmiddel.

.

Læs flere råd om rengøring af destinationer  og materialer i hjemmet, pletfjerning, efterbehandling af træværk, hygiejne og meget mere i vores rengøringsbog: “Håndbog i praktisk hjælp”.

.
.
Læs flere uddybende og gode råd i vores rengøringsbog:

Håndbog i praktisk hjælp >>

.
.

.

FAQ: Hvordan rengøre man badeværelse, bruser og toilet?

👉 Rengøring af bruser der er irret eller tilkalket

Hæld koldt vand i en spand tilsæt 1 til 2 dl citronsyreopløsning. Husk at anvende rengøringshandsker. Læg den irrede eller kalkede bruser iblød i spanden med citronsyreopløsningen. Lad det stå iblød i 5 til 6 timer. Skyl bruseren, gulvet og fliser igennem med koldt vand. Poler bruserhovedet op med et rent viskestykke.

👉 Rengøring af badeværelse

Rengøring af badeværelse er så vigtigt for at opnå en høj hygiejne derhjemme. Rengøring af toilet, håndvask, brusekabine eller badekar, samt fliser og badeværelsesgulv, samt spejle kræver korrekte metoder. For man kan nemt komme til at ødelægge visse former for materialer. Husk også at dosere din sæbe korrekt for optimal effekt.

👉 Rengøring af toilet

Rengøring af toilet kræver flere trin med rengøring. Vask toiletkummen med toiletbørsten dyppet i wc-rens. Tag noget toiletpapair hæld wc-rens på, og sæt det fast, hvor kalken sidder og lad det stå iblød et par timer. Kom tilbage vask toiletbræt og sædde i universalrengøringsmiddel. Afslut med at vaske toiletkummen ren.