Rengøring af badeværelset – Gør dit badeværelse rent

Når du hygger og færdes derhjemme, så trænger badeværelset til en ordentlig omgang rengøring. Jo mere du færdes derhjemme, jo oftere kan der opstå et behov for en hygiejnisk justering og rengøring af badeværelsesinventar og badeværelseselementer. Du får her en fin rengøringsguide sammen med et par gode fif til rengøring af badeværelset.

Michael René laver video for Politikens Tv om vask af badeforhæng med skimmelsvamp

Risicien for at overføre bakterier til forskellige destinationer efter et toiletbesøg og retur på dine egne rene fingre eller hos dine besøgendes rene fingre, vil altid hypotetisk være til stede. Derfor giver det god mening at indbygge en serie gode vaner eller reformere de eksisterende rengøringsvaner derhjemme på badeværelset og optimere alle processer og motivation. Skal vi komme i gang?

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Rengøringsrækkefølge – rengøring af badeværelse

Indledningsvis giver det god mening at rengøre badeværelset i en logisk rækkefølge og eks. starte med at rengøre håndvask, bad, spejl og skabe. Dernæst kan du rengøre toilet og så kan du slutte af med at rengøre gulvet. Husk altid at skifte dit sæbevand ofte, og specielt skifte sæbevandet undervejs eller efter behov, mens du gør rent. Hygiejnen skal være i orden.

Rengøring af håndvask på badeværelset

Lav en god opløsning af varmt vand med universalrengøringsmiddel. Bemærk at der er lidt forskel på de forskellige former for universalrengøringsmiddel. Nogle universalrengøringsidler indeholder også syre, og det medfører at enkelte universalrengøringsmidler ikke kun kan rengøre dit armatur, men de kan også afkalke dit armatur. Så hvorfor ikke vælge sådan et universalrengøringsmiddel, der kan klare begge opgaver på en gang – forudsat din håndvask og dit armatur tåler afkalkningsmidler. Afslut afvask af håndvasken på badeværelset med at skylle håndvask og armatur godt efter med koldt vand og rens afløbet.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

Vask på badeværelse

Klik og se et udvalg af håndvaske her >>

.

Rengøring af afløb på badeværelset

Når du skal rengøre afløbet på badeværelset, kan det være en god idé at starte med at sættte en spand ind under rørene under håndvasken og løsne skruerne på vandlåsen. Dernæst skrues vandlåsen forsigtigt af. Fjern alle hårrester fra vandlåsen og vask og skyl vandlåsen godt igennem med varmt vand og sæbe i din køkkenvask.

Wupti, så har du sparet at bruge stærkt afløbsrens, men kan nøjes med at rengøre afløbet med et godt universalrengøringsmiddel eller et godt opvaskemiddel. Bemærk at hvis der forekommer den klassiske sorte badeværelsessvamp eller forekommer en muggen lugt fra vandlåsen eller vandrøret, så er det en god idé at vaske efter med rodalon for at lysere cellevæggene på de uønskede mikroorganismer som eks. visse skimmelsvampe. Når dette er klaret og vandlåsen samt vasken er samlet, så skyl vasken og vandrørene godt igennem med koldt vand.

PS: Du kan også anvende en stærkt basisk afløbsrens og sætte afløbet grundigt i blød i et par timer eller natten over. Husk at skyl håndvasken grundigt igennem for den stærke base efter iblødsætningen.

* Brug altid handsker, når du arbejder med stærke basiske opløsninger som afløbsrens.

.

huma

Se et udvalg af svanemærkede rengøringsmidler her >>

.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Rengøring af spejl på badeværelset

Rengøring af badeværelset får et ekstra løft, hvis du får ordnet spejlet så det funkler. Der er flere løsninger til at rense og vaske spejlet på badeværelset. Lav eks. en god opløsning af universalrengøringsmiddel og koldt vand og hæld gerne en lille hættefuld salmiakspiritus i denne blanding og vask og skrab glasset rent med en god vinduesskraber. Puds eventuelle striber rent med et rent og tørt viskestykke. Det er vigtigt at din vinduesskraber har en pæn lige gummikant, så vinduesglasset får et flot udseende. Dette minimere også eventuelle aftørringer af sæbestriber med viskestykket.

.

vinduesskrabervinduesvasker


…….

…….

.

Alternativt kan du også vaske dine badeværelsesspejle med vinduesrens, men sørg for at spray vinduesrens på en klud og gnid vinduesrens ind i spejlet. Vask og aftør hele spejlet, så det bliver nypudset, flot og funklende.

* Brug altid handsker, når der arbejdes med vinduesrens, salmiakspiritus og universalrengøringsmiddel. Sørg også for at lufte godt ud specielt, hvis du anvender salmiak spiritus og/eller vinduesrens med sprit.

.

Rengøring af badeværelsesfliser på badeværelset

Kalk er næsten umuligt, at undgå på dit badeværelset og specielt på dine badeværelsesfliser i brusekabinen og på væggen over badekaret. Hvis dine badeværelsesfliser er blevet hvide af kalk, så kan du fjerne det med en fortynding af en svag syre som eksempelvis eddikesyre, citronsyre samt øvrige afkalkningsmidler til din flisevæg.

Bemærk at der ikke på bruges rengøringsmidler med syre, hvis du har natursten på dit badeværelse. Det er dog ikke så almindeligt at der forekommer natursten på badeværelser. Det vil typisk forekomme traditionelle fliser, som er vaskbare og som godt kan tåle en let afkalkning med en fortyndet svag syre.

Bemærk at du indledningsvis altid skal starte med at bruse flisevæggen over med koldt vand og dernæst afvaske flisevæggen med en mild syre som eddikesyre eller citronsyre. Fugemassen mellem fliserne kan nemlig ikke tåle syre, og så får du afkalket din fugemasse uønsket, og på sigt kan du få svampeangreb i de mange revner og huller i fugemassen mellem fliserne. Klik og se vores artikel med gode råd til at fjerne skimmelsvamp her >>

Når fliserne er afkalket, så vask flisevæggen ned med en mild opløsning af universalrengøringsmiddel, og skyl væggen efter med koldt vand og sørg for at svabre væggen ned med en god vinduesskraber og aftør væggen med et tørt viskestykke.

* Brug altid handsker, når du arbejder med kalkfjernsmidler som syre, herunder citronsyre og eddikesyre.

.

KlinkerSe et udvalg af fliser her >>

.

Rengøring af bruser og bruserhovedet

Din bruser rammes ofte af kalk eller ir. Det betyder at bruseren farves hvid eller kobberet i metallet irrer til en grøn farve. Dette kan klares nemt med en mild syre såsom citronsyre.

Bemærk, at  du ikke må anvende en stærk syre som fosforsyre, der findes i produkter som Kalkvæk og Minuskalk. Disse midler kan i værste fald ødelægge metallet, og det kan ikke tilrådes. Vi anbefaler, at du anvender en mild syre som citronsyre til rengøring af din bruser.

Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du arbejder med syrlige opløsninger.

Hæld koldt vand i en spand tilsæt 1 til 2 dl citronsyreopløsning (syre sidst). Citronsyre kan også købes som pulver. Følg fortyndingsvejledningen på produktet med citronsyrepulver. Husk at anvende rengøringshandsker.

citronsyre

Citronsyre fås i mange udgaver.

Her er en udgave af citronsyrepulver,

som kan fortyndes med koldt vand.

Klik, køb og læs mere om citronsyre >>

Læg bruseren iblød i spanden med citronsyreopløsningen, og lad det stå iblød i 5 til 6 timer.

Efter endt iblødsætning, så skylles eventuelle fliser eller klinker i brusekabinen godt over med rigelige mængder af koldt vand. På den måde kan alle fugerne mættes med vand. Fugerne kan nemlig ikke tåle syre, da det opløser dele af fugemassen og mere præcist syren kan opløse kalken (CaCO3) i fugemassen, og det kan ikke anbefales. Derfor bør fugemassen mættes grundigt med vand inden spanden tømmes.

Nu kan du hælde spanden med citronsyreopløsningen ud og skylle gulvet efter med vand for at fjerne syrerester fra fliser og klinker. Dernæst skylles bruserhovedet over med rigelige mængder af koldt vand. Hæld gerne lidt koldt vand i spanden og dyb bruseren i det rene vand gentagende gange.

Tøm spanden og lav en ny opløsning med et par liter vand og tilsæt en række dråber universalrengøringsmiddel. Vask bruserhovedet med opløsningen i universalrengøringsmiddel med en miljøvenlig opvaskebørste eller en miljøvenlig svamp. Skyl efter med koldt vand

Poler  bruserhovedets metaldele op med et rent viskestykke.

Rengøring af badekar på badeværelset

Mange badekar og eller brucheniche er fremstillet af enten glasfiber, porcelæn, akryl eller stål og alle disse kan rengøres med universalrengøringsmiddel. Vær opmærksom på at stål, støbejernsbadekar samt stålniche og/eller støbejernsniche ikke tåler afvaskning med syre. Bemærk yderligere at enkelte universalrengøringsmidler faktisk indeholder syre. Så læs grundigt på dit rengøringsmiddel og vær opmærksom på ikke at anvende syreholdigt rengøringsmiddel til afvask af eks. stål- og støbejernsbadekar samt stål- og støbejernsnicher.

Lav en mild opløsning og fortynding af universalrengøringsmiddel og vask badekaret og brusenichen på badeværelset inklusiv armatur. Skyl det hele efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag evt. behandlingen af hhv.afkalkning og/eller afvask af badekar, hvis der stadig er snavs elller kalkpletter.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Rengøring af toilet på badeværelset

Afvaskning af toilettet er enkelt og lige til. Sæt toiletkummen iblød i toiletrens, og lad det stå lidt tid. Vask og skyl kummen godt efter. Efter en hurtig afvask, hvor alle rester i toiletkummen og evt. kalk vaskes godt ned og skylles ud, så sættes toilettet i blød i endnu en omgang toiletrens for at komme helt i bund med alt kalk og snavs. Brug ventetiden på at rengøre andre elementer på badeværelset rent samt rengør gerne andre rum, mens du venter.

Når toilettet har stået i blød i længere tid, så skrubbbes toilettet godt efter i opløsningen med toiletrens. Afslutningvis vaskes toiletbræt, toiletsæde og flisevæggen over toilettet med en mild opløsning med universalrengøringsmiddel. Bemærk at flisevæggen ikke vaskes med et universalopløsningsmiddel med syre, men anvend et middel, der ikke har en syrlig pH-værdi. Vask godt ned og skyl efter med kold vand og tør det hele godt af.

* Brug altid handsker, når du vasker af med wc-rens og universalrengøringsmiddel.

.

Læs flere råd om rengøring af destinationer  og materialer i hjemmet, pletfjerning, efterbehandling af træværk, hygiejne og meget mere i vores rengøringsbog: “Håndbog i praktisk hjælp”.

.
.
Læs flere uddybende og gode råd i vores rengøringsbog:

Håndbog i praktisk hjælp >>

.
.

.

👉 Rengøring af bruser der er irret eller tilkalket

Hæld koldt vand i en spand tilsæt 1 til 2 dl citronsyreopløsning. Husk at anvende rengøringshandsker. Læg den irrede eller kalkede bruser iblød i spanden med citronsyreopløsningen. Lad det stå iblød i 5 til 6 timer. Skyl bruseren, gulvet og fliser igennem med koldt vand. Poler bruserhovedet op med et rent viskestykke.

👉 Rengøring af badeværelse

Rengøring af badeværelse er så vigtigt for at opnå en høj hygiejne derhjemme. Rengøring af toilet, håndvask, brusekabine eller badekar, samt fliser og badeværelsesgulv, samt spejle kræver korrekte metoder. For man kan nemt komme til at ødelægge visse former for materialer. Husk også at dosere din sæbe korrekt for optimal effekt.

👉 Rengøring af toilet

Rengøring af toilet kræver flere trin med rengøring. Vask toiletkummen med toiletbørsten dyppet i wc-rens. Tag noget toiletpapair hæld wc-rens på, og sæt det fast, hvor kalken sidder og lad det stå iblød et par timer. Kom tilbage vask toiletbræt og sædde i universalrengøringsmiddel. Afslut med at vaske toiletkummen ren.