Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern æg – Rengøring af æg og fjern pletter med æg

Indhold

Fjern æg og pletter med æg fra tøj. Bemærk at hvis der er tale om hvidt tøj, så skal tøjet formentlig bleges for at få pletterne helt væk. Du får her to metoder til at fjerne æg fra hhv. farvet tøj og hvidt tøj. Dernæst følger to metoder til at fjerne æg fra møbler, gulvtæpper og tæpper.

Pletvæk.dk – Vi elsker rengøring.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Fjern æg fra tøj (kulørt/farvet tøj)

Pletter med æg kan fjernes relativt nemt fra tøj.

Start med at tage tøjet med pletterne med æg med ud i brusekabinen eller badekarret. Brus alt overskydende fra pletterne med æg af med koldt vand. Brus både tøjet igennem på forsiden af stoffet, men brus også tøjet og pletterne igennem med koldt vand fra bagsiden af stoffet. Denne metoder fjerner ofte en stor del af arbejdet med selve pletterne. Husk at brus al æg ud af badekarrret eller ud af brusekabinen, hvis der nu skulle gemme sig lidt rester i rundt omkring på fliser, klinker, karvæg eller gulv.

Fjern æg ved at hælde koncentreret opvaskemiddel ovenpå pletterne. Fordel opvaskemidlet med en blød miljøvenlig klud eller svamp.

Lad tøjet ligge i blød med sæben i 5-6 timer.

Skyl sæben ud af tøjet med iskoldt vand. Skyl tøjet gentagende gange med iskoldt vand.

Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne på tøjet.

Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret eller væk.

Klik, køb og se udvalget af svanemærkede klude, gulvklude og karklude >>

Fjern æg fra tøj (hvidt tøj) – De 4 trin

Fjern pletter med æg fra hvidt tøj med tre midler såsom: glycerin, citronsyre og til sidst oxalsyre. Se guiden her i 4 trin.

Trin 1. Glycerin (glycerol)

Start med at tage det hvide tøj med pletterne med æg med ud i brusekabinen eller badekarret. Brus alt overskydende fra pletterne med æg af med koldt vand. Brus både tøjet igennem på forsiden af stoffet, men brus også tøjet og pletterne igennem med koldt vand fra bagsiden af stoffet. Denne metoder fjerner ofte en stor del af arbejdet med selve pletterne. Husk at brus al æg ud af badekarrret eller ud af brusekabinen, hvis der nu skulle gemme sig lidt rester i rundt omkring på fliser, klinker, karvæg eller gulv.

Kom tøjet op i en ren spand. Gnid glycerin (glycerol) ind i pletterne med æg (herunder også æggeblomme og æggehvide).

Lad tøjet stå i blød med glycerin i et par timer.

Skyl tøjet rent med koldt vand og sæt atter tøjet med ægpletterne i blød i glycerin en række timer.

Skyl atter glycerin ud med koldt vand. 

Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

Forsæt nu til næste trin 2.

* Husk altid at anvende rengøringshandsker når du anvender en opløsning som syre.

* Tilsæt alltid syre til sidst (Syre Sidst).

Trin 2. Citronsyre

Skyl nu spanden ren for glycerin (trin 1) og lav en fortynding med 1,8 liter vand og tilsæt 2 dl flydende citronsyre. Husk at tilsætte Syre til Sidst og anvend altid rengøringshandsker, når du arbejder med syre.

Citronsyre anbefales ofte fortyndet i forholdet 9 dele varmt vand plus 1 del citronsyre, men du kan også godt anvende en lidt mere koncentreret opløsning, som eks. 8 dele vand plus 2 dele citronsyre.

Fjern pletter med æg med opløsningen med citronsyre. Hæld den syrlige opløsning direkte ovenpå pletterne med æg på det hvide tøj. Brug en miljøvenlig klud eller svamp til at fordele den syrlige opløsning og dub på tøjet.

Lad tøjet stå i blød i en række timer.

Efter iblødsætning skylles tøjet med pletterne med æg af i iskoldt vand både fra ydersiden og fra bagsiden af stoffet. Vask derefter stoffet med lidt vand og vaskemiddel og skyl efter med koldt vand.

Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne angivet på selve tøjet.

Gentag behandlingen indtil pletterne med æg er fjernet eller mindsket.

Fortsæt nu til næste trin 3.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst

* Husk altid at anvende rengøringshandsker, når du anvender en opløsning som syre.

Trin 3. Oxalsyre – Forholdregler ved brug af oxalsyre

Er der stadig genstrige pletter med æg på det hvide tøj? Så kan de ofte klares med en blegning af stoffet og bemærk at dette trin er kun målrettet hvidt tøj.

Du kan anvende en 10 % Oxalsyre opløsning til at blege stoffet.

Vær opmæksom på alle disse forholdregler for anvendelse af syre og særligt, når du anvender oxalsyre. Så læs venligst disse råd indledningsvist.

Læs dem og fortsæt dernæst til næste trin 4.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst

* Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med oxalsyre, da oxalsyre irriterer huden.

* Undgå at indånde dampene. Ved længerevarende håndtering af oxalsyre henvises til anbefalingerne fra producenten. Se disse anbefalinger på enten emballagen og/eller på producentens hjemmeside eller indlægsseddel til produktet.

* Det anbefales at tilsætte opløsningen med oxalsyre et sted, hvor det ikke betyder noget til at starte med, for at sikre at materialet (stoffet) med pletterne kan tåle opløsningen af oxalsyre.

* Og hvor er dette sted som ikke kan ses på tøjet?
Jeg anvender altid indersiden af stoffet, der vender mod huden, som testareal – Og naturligvis efter at tøjet er taget af og klar til pletfjerning. Dvs. det er der på stoffet, hvor man ikke kan se en evt. lille misfarvning af stoffet. Altså en stofkant enten nederst på bukserne mod huden eller en stofkant inderst mod huden omkring taljen, hvis der er tale om en trøje. Men igen det er helt op til dig at vurdere, hvor det sted, der IKKE betyder noget er henne på det stof du arbejder med. Så vælg et test-sted, som ikke kan ses, hvis stoffet skulle blive skadet eller misfarvet ved anvendelse af rengøringsmidlet og/eller blegemidlet.

Trin 4. Oxalsyre – Bleg stoffet (kun hvidt tøj)

Fortynd oxalsyren i henhold til anvisningen på deklarationen på det produkt du har købt. Er der tale om en flydende opløsning, der netop er fortyndet til en 10% opløsning, så kan produktet anvendes direkte fra emballagen.

Er der tale om pulver så følg anvisningerne på emballagen i forhold til fortynding af produktet. Der anbefales af og til 9 dl vand plus 1 dl pulver med oxalsyre.

Placer tøjet med de resterende pletter med æg i en spand. Hæld den syrlige opløsning over æg-plettterne og fordel syren i tøjet. Husk at anvende handsker på hænder og fingre. Lad tøjet stå i blød i et par timer.

Skyl tøjet igennem med koldt vand efter iblødsætning.

Gentag eventuelt behandlingen flere gange indtil pletterne er fjernet eller mindsket og til stoffet er bleget.

Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne angivet på selve tøjet. Bemærk, at du bør vaske tøjet alene første gang, du vasker det efter pletfjerningen, da der stadig kan være rester af blegemiddel (oxalsyre) på tøjet.

Klik, køb og se udvalget af svanemærkede klude, gulvklude og karklude >>

Fjern æg fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Pletter med æg kan fjernes fra møbler, gulvtæpper og tæpper. Du får to teknikker til hhv. den lette rengøring og en mere effektiv til de mere krævende pletter med æg.

Metode 1. Rengøring æg fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Kom ca. ¼ til ½ dl.  opvaskemiddel i en spand og tilsæt 1 liter varmt vand og pisk sæben med et piskeris, så det skummer meget. Tag en blød miljøvenlig klud eller svamp og fordel og skrub al skummet fra sæbeopløsningen ind i pletterne med æg (kogt æg samt æggehvide og/eller æggeblomme).

Lad sæben stå og arbejde i cirka 10 til 15 minutter.

Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet, og husk at du altid skal arbejde nænsomt med vand, sæbe og sæbeskum på møbler, gulvtæppper og tæpper. De kan nemlig rammes af skimmelsvamp (mug), hvis de ikke tørrer ordentligt. Tilsæt aldrig for meget vand og lad dem tørre grundigt.

Dub sæben af med små mængder koldt vand på en blød miljøvenlig svamp eller klud.

Lad det tørre og dub atter sæben af med lidt koldt vand på en blød miljøvenlig svamp eller klud.

Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

mold

Fjern skimmel og mug fra fliser, klinker, badeforhæng og kælder.

Klik og se den store guide >>

Metode 2. Rengøring æg fra møbler, gulvtæpper og tæpper

Er pletterne med æg svære at fjerne og er der tale om enten indtørrede pletter med æg eller fastbrændte pletter med æg på møbler, gulvtæpper og tæpper, så kan æg opløses med brun sæbe (krystalsæbe).

Tag rengøringshandsker på fingre og hænder.

Gør en spand klar med 1 liter lunt vand og tilsæt en spiseske brun sæbe (krystalsæbe). Rør forsigtigt rundt i vandet med krystalsæben med en ske. Husk at have rengøringshandsker på for at beskytte dine fingre og hænder. Krystalsæbe affedter nemlig huden, og det kan ikke anbefales.

Klik, køb og læs mere om krystalsæbe her >>

Dub møblet, gulvtæppet eller tæppet med en miljøvenlig svamp eller klud vredet op i den lune, men ikke for varme opløsning med krystalsæbe opløst i vand.

Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet og tæppet for meget.

Lad pletterne med æg stå i blød i 10 til 15 minutter.

Dub sæben af med en hårdt opvredet miljøvenlig klud eller svamp – vredet op i koldt vand. Pas igen på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet og tæppet for meget. Men fjern sæben grundigt. Lad gerne møblet, gulvtæppet og tæppet tørre ind mellem aftørring af sæben.

Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

* Brug altid handsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, ved anvendelse af brun sæbe (krystalsæbe).

👉 Hvordan fjerner man æg fra farvet tøj?

Fjern æg fra farvet tøj med opvaskemiddel. Er der tale om genstridige pletter med æg, så kan de fjernes med krystalsæbe.

👉 Hvordan fjerner man æg fra møbler, gulvtæpper og tæpper?

Fjern æg med opvaskemiddel. Er der tale om genstridige pletter med æg kan de fjernes med krystalsæbe. Pas på ikke at gennemvædde møblet, gulvtæppet eller tæppet for meget.

👉 Hvordan fjerner man æg fra hvidt tøj?

Fjern æg fra hvidt tøj ved anvendelse af rengøringsmidler som glycerin, citronsyre og oxalsyre. Bemærk at oxalsyre bleger stoffet og her er det særlig vigtigt at tage sine forholdsregler.