Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Rengøring af køkkenvask og vask på badeværelset

Rengøring af køkkenvaske og vaske på badeværelset kan klares effektivt med de rette metoder. Det er oplagt, at vi skal renholde vores køkken bedst muligt for at minimere eventuelle kontaminationer med patogene bakterier og øvrige mikroorganismer, så vi bliver syge af det. Det er sund fornuft, men der kan være pletter eller rengøring, der driller. Vi giver en hurtig guide til, hvordan du nemt rengøre din køkkenvask og din håndvask på badeværelset herunder.

 

Vask_

 

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af din køkkenvask

Rengøring af køkkenvask er essentielt i dagligdagen, der kommer nemlig rigtig meget skidt ned i køkkenvasken, alt lige fra madrester fra tallerkener, fade, gryder o.lign. samt jord fra grøntsager, støv fra støvkluden til rester fra snitning, vask og rensning af grøntsager og frugter, brødkrummer, te, kaffe, saftevand, bærsaft og meget andet.

En hurtig rengøring klares med en miljøvenlig vaskesvamp og opvaskesæbe eller universalrengøringsmiddel. Vælg gerne en grov vaskesvamp og gerne en miljøvenlig fibersvamp til at rengøre køkkenvasken. Skyl svampen i varmt vand og tilsæt opvaskesæbe eller universalrengøringsmiddel, skrub hele vasken samt kanterne i vasken grundigt i varmt vand og sæbe. Bemærk at der skal bruges lidt kræfter for at komme helt i bund med snavset. Skyl efter med varmt vand og sæbe. Gentag gerne metoden og rengøringen af køkkenvasken, hvis der stadig er pletter.

Video: Rengøring, fjern kalk og fjern te fra din køkkenvask – videoguide

Herunder kan du se vores guide til, hvordan man rengøre, fjerner kalk og tepletter fra din køkkenvask.

.

Fjernelse af kaffe- og tepletter i din køkkenvask

Da der også kan sidde mærker efter te og kaffe i din køkkenvask, kan disse pletter klares nemt ved først at skrubbe vasken godt igennem med din opvaskebørste i varmt vand. Dernæst slukkes vandet og der hældes et par spiseskefulde bagepulver ned i vasken. Åben langsomt for den varme vandhane og skrub vasken grundigt i bagepulveret og det varme vand. Når vasken er skrubbet godt vaskes din køkkenvask rent med varmt vand og sæbe.

Klik og se, hvordan du kan undgå de brune tepletter i din køkkenvask i hverdagen. Klik og se hvor effektivt du kan fjerne pletterne i din køkkenvask:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

.

.
Køkkenvask

 

NYT: Klik og se et stort udvalg af nye køkkenvaske her >>

.

Fjernelse af kalk i din køkkenvask

Der kommer hurtigt hvide/gullige belægninger af kalk fra drikkevandet i din køkkenvask. Disse kalkpletter vaskes nemt af med citronsyre eller en anden mild form for syre, såsom eddikesyre, som du anvender til at kalke din elkedel af med. Gør din køkkenvask våd med lunkent vand og hæld en sjat mild syre som citronsyre eller eddikesyre ned i køkkenvasken og skub med en rengøringssvamp – husk at anvende handsker, når du bruger syre. Du kan også lave en fortynding med 9 dl. vand plus 1 dl. eddikesyre og anvende en naturfibersvamp eller børste og så skrubbe godt på kalkpletterne med syren. Skyl efter med vand og tør vaskene efter, så den bliver pæn flot og skinnende. 

Bemærk, at du aldrig må anvende syre på materialer som hhv. natursten, granit, beton, terrazzo o.lign. vaske. På sådanne materialer må man kun anvende sæbe og uden tilsat syre til rengøring. Bemærk, at der faktisk produceres enkelte universalrengøringsmidler med syre og enkelte opvaskemidler med syre. Så vælg sæber UDEN syre til at rengøre køkkenvaske lavet af sten. Kig på ingredienslisterne, når du udvælger gode sæber.

.

Rengøring af natursten

Vi har skrevet en guide til, hvordan man rengøre natursten.

Klik og læs vores artikel >>

Metoden til at rengøre natursten er samme metode som rengøring af granit, terrazzo, marmor, o.lign. 

.

.

Hovedrengøring af køkkenvask – Fjernelse af øvrigt snavs og pletter

Rengøring af køkkenvask er essentielt i dagligdagen, men der er også pletter i køkkenvasken, der skal arbejdes lidt mere med før de opløses. Start med at vaske køkkenvasken af i opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel og fjern derefter kalk med enten eddikesyre eller citronsyre, som anvist i guiden ovenfor. Bemærk at du aldrig må anvende syre på hhv. natursten, granit, beton o.lign. vaske. Der må kun anvendes sæbe uden syre. Læs altid ingredienslisten.

Dernæst kan du komme svære pletter til livs med en rengøringssvamp og en stærk sæbe, som eksempelvis brun sæbe. Tag handsker på og kom brun sæbe og helt krystalsæbe på en våd rengøringssvamp. Skrub og vask dernæst løs på pletterne rundt i håndvasken. Lad gerne køkkenvasken stå lidt i blød en lille halv times tid, når først køkkenvasken er sæbet ind. Skyl og skrub køkkenvasken efter med koldt vand på en rengøringssvamp.

 

 

Klik her og køb koncentreret krystalsæbe her  >>

.

Har du nogensinde vasket under risten i grøntsagsvasken?

Der er ikke noget, man tænker særligt over, men under risten i grøntsagsvasken i køkkenet bliver der meget nemt virkelig snavset. I grøntsagsvasken, der ligger alle grøntsager og frugter direkte nede i vasken med tæt kontakt ovenpå rørsystemet.

Selvfølgelig vasker vi alle håndvasken rent med sæbe, men i grøntsagsvasken, men du kan faktisk også skrue risten op af afløbet og på de måde vaske den øverste del lige under køkkenvaskens grøntsagsvask, og lige der bliver der enormt snavset. Se serien af fotos af grøntsagsvasken nedenfor. Bemærk at vasken ser pæn og ren ud på overfladen, men se hvad der sker, når vi skiller den ad.

Det er aflejringer fra te, kaffe, kødsaft, grøntsagssaft og meget andet, der sidder klæbet til kanterne af røret og undersiden risten i bunden af køkkenvasken, hvor alle dine grøntsager ligger med helt tæt kontakt til risten.

Vask af håndvask (3) Vask af håndvask (4)Vask af håndvask (5)

.

Metode til rengøring af grønsagsvasken og risten i grøntsagsvasken

I en køkkenvask, sidder der ofte en skrue i bunden af grøntsagsvasken. Skru risten op ad grøntsagsvasken i din køkkenvask i køkkenet. Gem skruen et sikkert sted, så den ikke bliver væk.

Vask risten i vasken på begge sider grundigt med varmt vand og sæbe. Sidder snavset rigtig godt fast, så tag rengøringshandsker på og vask køkkenvasken grundigt af i brun sæbe (gerne koncentreret krystalsæbe) og lad evt. køkkenvasken stå i blød i 15 til 30 minutter i det sæbeskum, der dannes, når du skrubber løs på køkkenvasken. Skub og skyl al sæben ud med koldt vand.

Klik her og køb den koncentreret krystalsæbe her til rengøring af snavs  >>

Vask af håndvask (7)

Afkalk evt. risten på begge sider med en let opløsning af afkalkningsmiddel, som citronsyre eller en mild eddikesyre. Skyl risten indledningsvist godt igennem inden afkalkning og skrub godt med en opvaskebørste. Afkalk grøntsagsvasken i din køkkenvask med en let opløsning med afkalkningsmiddel og vask efter med varmt vand og sæbe. Tør vask og rist tørt med et rent viskestykke og skru risten på plads igen. Så er din grøntsagsvask klar til at rense og ordne grøntsager igen.

 

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

.

Rengøring af din vask på badeværelset

Her til at starte med får du vores videoguide om, hvordan du rengøre og fjerner kalk fra din vask på badeværelset. Dertil får du gode tips til, hvordan du renser og pudser armaturet pænt op. 

Klik, læn dig tilbage og se vores videopræsentation af rengøring af vask på badeværelset:

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

 

..

Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel følg anbefalingerne til fortyndingen på produktet. Der anvendes typisk en halv hættefuld universalrengøringsmiddel til 2 L varmt vand. Andre typer af universalrengøringsmidler anbefales eks. 15 ml (1 spsk.) til 5 liter vand, som i nedenstående videopræsentation. Vask håndvasken inklusiv armatur og skyl efter med koldt vand og polér vasken pænt op med et rent viskestykke. Gentag rengøringen og behandlingen igen, hvis der stadig er snavs i din vask på badeværelset.

Er der mange kalkpletter på din køkkenvask, så kan der anvendes en mild opløsning af enten eddikesyre eller citronsyre til at opløse pletterne med kalk. Bemærk, at du aldrig må anvende syre på hhv. natursten, granit, beton o.lign. vaske. Der må kun anvendes sæbe uden syre.

.

citronsyre

Klik, køb og læs mere om Citronsyre her >>

Klik, køb og læs mere om 32 % Eddikesyre >>

.

Fjern kalk fra din vask på badeværelset

Sådan fjerner du kalk fra din  vask på badeværelset: Er det en ordinær vask af porcelæn eller stål, så fortynd eddikesyren eller citronsyren som foreskrevet på det produkt til afkalkning, du har indkøbt. Fugt vasken på badeværelset i lunkent vand og vask og skrub håndvasken på badeværelset i en mild opløsning af enten eddikesyre eller en mild opløsning af citronsyre med en blød natursvamp. De fleste typer af syrer fortyndes med 9 dl. koldt vand plus 1 dl syre, som eddikesyre eller citronsyre.

Er der ekstremt meget kalk på håndvasken, så gentag afvaskningen og opløsning af kalk med eddikesyre eller citronsyre.

Bemærk, at du aldrig må anvende syre på hhv. natursten, granit, beton o.lign. vaske. Der må kun anvendes sæbe uden syre. Vi giver dog et godt råd med et vist forbehold sidst i videoen til, at fjerne lidt af kalken på natursten med ekstremt meget kalk på. 

.

Rengøring af natursten

Vi har skrevet en guide til, hvordan man rengøre natursten.

Klik og læs vores artikel >>

Metoden til at rengøre natursten er samme metode som rengøring af granit, terrazzo, marmor, o.lign. 

.

Bemærk, at du ikke må anvende en koncentreret syre, da nogle stærke former for syre indeholdende fosforsyre kan oxidere og ødelægge belægningen på visse former for armaturer. Dertil kan enkelte bundpropper tage skade efter kontakt med for stærk syre, og du kan derfor få opløst belægning på din bundprop i badeværelsesvasken. Vi anbefaler derfor, at du anvender en mild opløsning af enten eddikesyre eller citronsyre.

Vi anbefaler, at du ALDRIG anvender syreopløsninger med saltsyre (HCl), saltpetersyre (HNO3), svovlsyre (H2SO4) eller fosforsyre (H3PO4), som er stærke syrer på armatur.

* Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmiddel.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med eddike eller citronsyre, da syre irriterer huden.

.

Vask på badeværelse

 

NYT: Klik og se et stort udvalg af vaske til badeværelset her >>

 

Sådan renser du dine afløb i køkkenvasken og vasken på badeværelset bedst

Rens desuden afløb i både køkkenvask og toiletvask. Sørg for at al vand er løbet ud af håndvasken, skru vandlåsen af under vasken. Det kan oftest gøres med de bare fingre, eller med en tang, der passer til dine møtrikker. rens vandlåsen for hår og andet skidt, vask vandlåsen med opvaskemiddel og varmt vand i din anden vask derhjemme – lad være med at åben for vandhanen i den vask, mens du arbejde med at rense vandlåsen i. Vi har alle sammen prøvet det, og det er noget sjask 🙂

 

Bøger.org-logo

Trænger du til en god ny bog efter arbejdet, klik her >>

Guides til rengøring af badeværelset: Toilet (WC), Bad, Brusekabine, bruserhoved, fliser, klinker etc.

Herunder er en stribe guides til rengøring af badeværelset – klik og orienter dig i vores øvrige artikler herunder:

Rengøring af afløb på badeværelset

I denne guide får du tips til rengøring og rensning af dine afløb på badeværelset.

Klik og læs mere >>

Rengøring af toilet

I denne videoguide og tekstguide får du gode råd til rengøring og afkalkning af dit toilet.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af badeforhæng

I denne videoguide og tekst får du gode råd til

at rengøre og rense dit badeforhæng.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af badekar

I denne guide får du gode råd til rengøring af dit badekar.

Klik og læs mere >>

Rengøring af brusehoved og bruser

I denne guide får du hjælp til, hvordan du rengøre

og renser dit brusehoved og bruser.

Klik og læs mere >>

Fjern skimmel (mug) fra fliser og klinker

Læs og se hvordan du fjerner skimmel og mug

fra dine fliser og klinker på badeværelset.

Klik, læs mere og se video >>

Rengøring af fliser og klinker

Se, hvordan du rengøre, fjerner kalk,

pudser fliser og klinker pænt op.

Klik, læs mere og se video >>

.

FAQ: Hvordan rengøres køkkenvasken og håndvasken bedst?

👉 Rengøring af køkkenvask og håndvask

Sådan rengøres køkkenhåndvasken og håndvasken bedst: 1. Tøm vasken for service o.lign. 2. Hæld lidt opvaskemiddel på en opvaskebørste, skrub og vask hele køkkenvasken overalt. 3. Er der brune tepletter kan de klares med lidt bagepulver – Hæld bagepulver i vasken og skrub på pletterne. 4. Skyl efter med koldt vand.

👉 Rengøring af vask på badeværelset

Rengøring af vask i porcelæn på badeværelset klares med en miljøvenlig vaskesvamp og en sæbeopløsning med 2,5 liter vand + ½ spsk (7,5) mL universalrengøringsmiddel. 1. Tøm vasken. 2. Tag rengøringshandsker på. 3. Brug en grov miljøvenlig vaskesvamp og vask køkkenvasken med sæbeopløsningen til den er ren. 4. Skyl vasken efter med koldt vand. 5. Poler vasken op med et rent viskestykke.