Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler & fjern sod efter brand

Sod – Grundrens og/eller Kaustisk soda

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler. Dertil kan du også fjerne sod efter brand og mindre uheld med ild. Vi har skrevet en guide til, hvordan du kan fjerne sod relativt enkelt. Metoden mht. hvor enkelt det bliver at fjerne sod afhænger naturligvis af, hvor meget sod, der er dannet samlet, og hvor længe det har siddet.

Overordnet set, så kan sodpletter reduceres eller fjernes betydeligt med enten grundrens eller kautisk soda. Grundrens og Kaustisk soda er begge stærke basiske komponenter, og derfor må vi understrege at det er vigtigt at du anvender gummihandsker, når du arbejder med “Grundrens” eller “Kaustisk soda”. Dernæst bør du være opmærksom på, at der i værste fald kan opstå mindre korrosionsskader ved mange timers kontakt mellem Kaustisk soda samt Grundrens på typer af forskellige metaller såsom messing, stål, aluminium m.fl.

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler - Kul (1)

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Rengøring af sodskader efter brand

Er der tale om mindre sodskader efter brand, så kan du afhjælpe og reducere de mange pletter med sod med en vask med Grundrens eller Kaustisk soda. som beskrevet i ovenstående afsnit med “Fjern sod fra din pejs og brændeovn”. Lav en opløsning med Grundrens eller anvend Kaustisk soda.

Anvend 2 til 3 dl Grundrens til ca. 1 liter varmt vand og husk at bruge gummihansker (latex), når du vasker sodpletter ned. Bemærk at det kræver virkelig mange gentagelser og skift af sæbeopløsninger før du kan se en mærkbar forskel. Vask efter med en klud vredet hårdt op med koldt vand et par gange og tør efter til sidst.

Er der tale om større sodskader anbefales det at kontakte teknisk personale til håndtering af skaderne. Små uheld, der ikke involverer forsikringen kan klares med grundrens og eller kaustisk soda.

* Grundrens og/eller kaustisk soda kan være stærkt affedtende på huden, og derfor bør du altid anvende handsker af latex. Spilder du Grundrens og kaustisk soda på hænder og arme, så skyl og vask det hurtigt af under rindende koldt vand.
Klik og køb gummihandsker (latex) her >>

* Spilder du støre voluminer af grundrens eller kaustisk soda på huden eller andre steder som øjne o.lign., så ring 112 med det samme. Fjern kontaktlinser og skyl med rindende koldt vand mange gange. Ring 112. 

.

Billig-brænde.nu-logo-1024x309Klik og bestil brænde, briketter og udstyr til din pejs og brændeovn >>

.

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler enkelt. Der er naturligvis flere måder at opløse og fjerne sod på. En af metoderne er blot at iblødsætte tøjet i en stærk base med gentagen iblødsætning og skylning af tøjet. Får du pletter med sod på møbler, tæpper og gulvtæpper er metoden næsten den samme, kig med her.

.

TØJ – Fjern sodpletter fra tøj

NB: Læs sikkerhedsinstruktion nederst.

Sodpletter kan fjernes fra tøj ved at sætte tøjet i blød i en opløsning af fortyndet grundrens, hvilket typisk er 1 eller 2 dl. grundrens til 1 liter lunkent vand. Grundrens kan ødelægge visse materialer, afprøv derfor altid grundrens på et ubetydeligt sted inden den aktuelle pletfjerning påbegyndes. Skyl grundrens ud af tøjet med koldt vand og vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet.

Det anbefales at bruge egnede handsker ved håndtering af grundrens, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker.

.

brændeKlik og bestil brænde og briketter til din pejs og brændeovn >>

.

.

MØBLER OG GULVTÆPPER – Fjern sod fra gulvtæpper og møbler

NB: Læs sikkerhedsinstruktion nederst.

Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler er i fokus her overordnet set, og her i dette afsnit fokuseres, der på sodpletter kan også fjernes eller mindskes på møbler og gulvtæpper. Sæt møblet eller tæppet forsigtigt i blød i en opløsning af  fortyndet grundrens, hvilket typisk er 1 eller 2 dl. grundrens til 1 liter lunkent vand.

Grundrens kan ødelægge visse materialer, afprøv derfor altid grundrens på et ubetydeligt sted inden den aktuelle pletfjerning påbegyndes.

Skum sodpletterne godt ind i sæbeskum af grundrens, og lad det sidde i blød længe. Vask møblet med en hårdt opvredet klud og pas på ikke at gennemvædde stoffet for meget, da møblet kan have svært ved at tørre ordentligt og derfor kan tage skade.

Arbejd lidt forsigtigt med møbler med sodpletter og sæt dem iblød mange gange med sæbeskum af grundrens, vask og tør sæben grundigt ud af møblet og gentag iblødsætning, skyl og aftør med en hårdt opvredet klud og lad møblet tørre hele tiden. Afsæt gerne en uge eller to til denne behandling og flyt gerne møblet til et praktisk sted under denne behandling.

Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret og forbedret.

Det anbefales at bruge egnede handsker ved håndtering af grundrens, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker.

* Grundrens og Kaustisk soda kan være stærkt affedtende på huden og derfor bør du altid anvende handsker af latex. Spilder du Grundrens og/eller kaustisk soda på hænder og arme, så skyl og vask det hurtigt af under rindende koldt vand.
Klik og køb gummihandsker (latex) her >>

* Spilder du støre voluminer af grundrens på huden eller andre steder som øjne o.lign., så ring 112 med det samme. Fjern kontaktlinser og skyl med rindende koldt vand mange gange, men start med at ring 112.

.

UDSTYR – Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler

Herunder har vi samlet udstyr til at opløse sodpletter såsom grundrens, kaustisk soda og gummihandsker. Fjern sod fra dit tøj, gulvtæpper og møbler med dette udstyr.

Borup grundrens, malerrens gummihandsker_huma_s_l_m

Grundrens

Køb her >>

Kaustisk Soda

Køb her >>

Gummihandsker

Køb her >>

.