Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af legetøj – Et par gode tips til rengøring af legetøj

Rengøring af legetøj: Når ens børn hygger og leger, så bliver hygiejnen på legetøjet i hjemmet naturligt ufordret. Af og til så kan også legetøjet have behov for at blive frisket op og rengjort. Herunder diskuterer vi hygiejne og vi giver gode råd til, hvordan du enkelt og let kan friske dit barns legetøj op.

legetoej

Hjemmehygiejne – En lille intro til hygiejne i hjemmet

Spørger man universitetsprofessorer og læger om hygiejne på hhv. mobiltelefoner, iPads og legetøj er vigtigt, så siger bl.a. Professor Susanne Knøchel til Søndagsavisen (2015) at “hjemmehygiejne ikke er et område, der har været prioriteret højt forskningsmæssigt“. Dernæst kommenterer en læge Peder Worning fra Hvidovre hospital “at han som barn selv har spist Piratos fra jorden“. Altså en lidt mere blød tilgang til risicien for at indtage og komme i kontakt med mikroorganismer.

“Man skal ikke være hygiejnisk hysterisk – alt med måde, Pletvæk.dk”

I forlængelse af det, så er vi enige om at der ikke umiddelbart forelægger en overhængende risici ved begrænset kontakt med moderat beskidte overflader i en begrænset ramme, for så var menneskeheden jo uddød for mange århundrede siden. Men det handler ikke kun om risicien for at dø af en mikrobiologisk infektion eller risicien for at starte en epidemi, som forskningsmæssigt kan dokumenteres som værende signifikant.

Klik og læs mere om disse batterier og ladestation her >>

Klik og læs mere om disse genopladelige batterier her >>

.

Det handler også om, hvorvidt vi oplever en hygiejnisk tilfredshed. Har vi ro i vores sind og har vi et hjem, der er indbydende og hvordan stimulerer vi og hvordan implementerer vi dannelse af vores børn bedst muligt. En faktor, som også er væsentlig at tage højde for, når man beslutter om der skal gøre en ekstra indsats mod mikroorganismer eller om vi blot skal læne os tilbage og lukke øjnene.

.

Hysterisk?

Man skal ikke være hygiejnisk hysterisk, og rådet “alt med måde” gælder også hygiejne, men vi kan ikke komme udenom, at det kan være rart, at få vasket eller skyllet en striber legetøjsbiler, dukkehuse o.lign. som trænger til det af, når det trænger. Det kan specielt være en god idé at holde elementer og legetøj rent, hvis de har været i kontakt med mange forskellige mennesker, børn, dyr, jord, mad og kontakt med syge børn, voksne og/eller dyr.

Det kan være en god idé at vaske mere af, hvis der er sygdom blandt børnene og specielt, hvis der forekommer smitte med “Norovirus”, men når det er sagt, så må jeg også indrømme, i samme åndedrag, at det er stort set umuligt at nå at stoppe smitten for det smitter og spreder sig hurtigt – specielt hvis der først er en med norovirus, som har kastet op i boligen.

Selvfølgelig gør man rent, når børn eller voksne får en omgang norovirus og kaster op, og det giver også god mening at rengøre det legetøj, der har været i kontakt med eller indenfor rækkevidde af opkast, men man skal være varsom og grundig og ikke regne med at gå 100 % fri for en omgang novovirus, når man rengøre, men det giver god mening at gøre forsøget og forsøge at mindske risicien for at komme i kontakt med flere celler med norovirus.

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Dannelse, mikrobiologi og velvære

I forlængelse af ovenstående, så handler det ikke bare om at vaske rent, når der er behov for det, men det handler også om dannelse af børnene, der oplever, at deres legetøj blliver som nyt igen eller skinner og dufter dejligt efter en let omgang tiltrængt rengøring.

Børn skal ikke paces, men det skader ikke at give dem et lille glædeligt indblik i, glæden ved en lille indsats, som aftørring af et legetøj, man holder af og den efterfølgende oplevelse af glæde af det rene pæne legetøj. Aftørring og rengøring handler også om vores glæde ved at opleve et hjem, der ikke lugter, men dufter frisk samt dannelse af vores efterfølgere, men selvfølgelig “alt med måde”.

.

Rengøring af legetøj

Meget af dit barns legetøj kan snildt rengøres med en forsigtig hånd og en mild sæbe, men vær varsom med ikke at skrabe grafik og tegninger af med en børste eller en klud og brug en mild sæbe og prøv dig lidt forsigtigt frem.

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Rengøring af plastiklegetøj

Noget plastiklegetøj kan tåle en tur i opvaskemaskinen ved lave temperaturer i bestikbakken eller i stativet til tallerkener og skåle. Noget legetøj kan også klare en simpel tur under den lunkne vandhane med lidt opvaskemiddel. Dog skal man være varsom  med hvilken type farve, der er anvendt i legetøjet og hvilken indfarvning og materiale, der er anvendt. Man kan nemlig i værste fald opleve at legetøjet mister lidt af farven og/eller grafikken, når det vaskes.

Vi anbefaler, at hvis du får behov for at vaske jeres plastiklegetøj, derhjemme så gør det forsigtigt under vandhanen med lunkent vand og en mild fortyndet sæbe. Sørg for at få skyllet al sæbe af og pas på med ikke at pådrage legetøjet for høj friktion, når der vaskes på legetøjet for så kan du derved slide, skrubbe eller skrabe farven af. Vask legetøjet forsigtigt og prøv dig lidt frem.

Stil legetøjet til tørre afslutningsvis og lad det tørre helt – inden I anvender legetøjet igen og lad det tørre helt inden I lægger det på plads igen. Læg ikke det våde legetøj ind i legetøjsskabet eller i en pose for, så kan der dannes skimmel eller mug, og det er ikke meningen, så giv legetøjet tid og lad det tørre ordentligt.

.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

.

..

Rengøring af trælegetøj

Ved vask af trælegetøj skal du være opmærksom på at notere om trælegetøjet eventuelt er lakeret eller har en olieret overflade, for så kan en vask af trælegetøjet medvirke til, at der kommer synlige pletter, hvor enten lakken er opløst med eks. universalrengøringsmiddel eller olien er opløst af opvaskemiddel, så pas på med det. Du kan dog altid lakere eller oliere legetøjet igen bagefter, så husk hvis skaden er sket og trælegetøjet er blevet lidt mat i lakeringen eller olien, så kan du altid efterbehandle træværket igen.

Til vask af trælegetøj anbefaler vi en ufarvet mild og fortyndet svag opvaskesæbe. Vær opmærksom på ikke at anvende for meget friktion med opvaskebørsten for, i værste fald, kan du komme til at skrabe grafikken af træet, hvis der er tegnet illustrationer eller symboler mm. på trælegetøjet.

Så vask trælegetøjet med en blid hånd og sørg for at få skyllet al sæben af igen med iskoldt vand. Tjek om træet eventuelt skal lakeres på ny eller måske blot olieres med en god træolie efter vask, men miljømærket, målrettet og godkendt til børnelegetøj. Spørg også efter gode råd i butikken, hvor legetøjet er købt eller skriv til forhandleren af det legetøj som du har spørgsmål til.

.

Bøger.org

Se vores store udvalg af børnebøger her >>.

.

.

Kilder

Søndagsavisen.dk. Eksperter: Glem din bakteriefobi og lad dem bare sidde, 20. aug. 2015. Link: s o n d a g s a v i s e n . d k /madogsundhed/2015-08-20-bakterierne-kan-du-bare-lade-sidde/. og E-avisen: e – p a g e s . d k /nmkbhkoe/319/14