Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af kobber – Rengøring af kobberstegepande, kobbergryde, kobberskål, kobberfad o.lign.

Rengøring af kobber kan være tiltrængt. Kobber oxiderer og bliver grønt. Ganske flot, når man kigger på gamle kobbertage. Det er dog mindre pænt, når man kigger på sin kobberstegepande eller kobbergryde, som gerne skulle skinne og funkle af klart flot og rødligt kobber. Du får her en guide til at rengøre dine kobberting derhjemme.

Rengøring og rensning af kobber, kobberstegepande, kobbergryde, kobberskål, kobberfad o.lign.

Her følger en længere guide til rengøring og rensning af kobber, der trænger til at blive rengjort, renset og pudset op.

Trin 1: Rengøring af fastbrændt snavs samt rengøring af snavs, der har sat sig godt fast

Inden du starter på den helt store rengøring og pudsning af kobberet, så skal vi lige have fjernet alle eventuelle fastbrændte madrester og andet løst snavs, der kan have sat sig fast på materialet. Er der tale om en stegepande med fastbrændt snavs? Så ligger løsningen lige for. Ifør dig et par gode rene og solide rengøringshandsker på dine hænder, tag en teske og afmål en lille teskefuld koncentreret brun krystalsæbe på en fugtet miljøvenlig fibersvamp.

Tag den beskidte stegepande med over i køkkenvasken og begynd at skrubbe på de områder, hvor der sidder fastbrændt snavs. Suppler med lidt varmt vand hist og pist. Hvis der løsnes en masse fastbrændt snavs i denne første fase, så skyl stegepanden godt ren og skyl fibersvampen godt op. Påfør endnu en teskefuld koncentreret brun sæbe (krystalsæbe) på den skyllede miljøvenlige fibersvamp. Gentag skrubning af det fastbrændte snavs. Afslut afvaskning af materialet ved at skylle kobberet grundigt af i koldt vand. Sørg for at alle sæberester er skyllet grundigt af og tør materialet af i et tørt og rent viskestykke.

Trin 2. Sæt gerne materialet med kobber og fastbrændt snavs iblød

Når din stegepande, eller hvad du nu er i gang med at rense for fastbrændt snavs er renset godt af, så bør du evaluere om der stadig er fastbrændt snavs på materialet. Er der stadig fastbrændt snavs på kobberet, så sæt det iblød i et tykt lag brun krystalsæbe. Lad det stå iblød natten over med et godt lag brun krystalsæbe sæbet ind i snavset på materialet. Efter iblødsætning natten over, så skylles al sæben grundigt af dagen efter. Skyl stegepanden eller kobbermaterialet godt af i koldt vand. Nu er kobberet renset for enten fastbrændt eller andet snavs. Nu er kobberet klar til at blive renset og pudset godt op i næste trin 3.

 

Brun Sæbe_ citronsyre gummihandsker_huma_s_l_m

Brun sæbe
Krystalsæbe

Klik, køb og læs mere om Krystalsæbe >>

Citronsyre
.

Klik, køb og læs mere om citronsyre >>

Handsker
.

Klik, køb og læs mere om de mange handsker >>

Trin 3. Rengøring, rensning og pudsning af kobberetcitronsyre

Rengøring, rensning og pudsning af kobber kan klares relativt enkelt, når først kobberet er rent. Kobber er et blødt metal, som er rødligt i farven (kobberfarvet). Kobber anvendes til pyntegenstande af kobber, kobbergryder og kobberstegepander og et væld af andre produkter med mange forskellige funktioner. Pyntegenstande af kobber, kobbergryder og stegepander irrer og får en grå, hvidtonet eller grøn oxideret kobberfarve. Du kender det sikkert fra ældre bygninger med kobbertage, hvor tagene nemt irrier og bliver grønne i farven.

Men fortvivl ikke, du kan nemt pudse dit kobber op igen. Pyntegenstande af kobber, kobbergryder og stegepander kan pudses op udvendigt med en svag syre som citronsyre.

Opløs 40 g citronsyrepulver til en liter vand. Husk at iføre dig rengøringshandsker, når du arbejder med denne syre. Puds nu den irrede grå/hvide eller grønlige kobber op med en miljøvenlig klud. Du kan også godt anvende en miljøvenlig fibersvamp, som er lidt mere hård i børsterne.

Hvis ikke det lykkes at få pudset al kobberet op i dette trin, så gentag behandlingen. Iblødsæt gerne kobberet i den svage syrlige opløsning og lad det stå iblød i et stykke tid, hvis kobberet ikke er renset efter første pudsning med den svage syre. Klik, køb og læs mere om citronsyre >>

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug rengøringshandsker af naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med eddike eller citronsyre, da syre irriterer huden.

Trin 4. Rengøring, rensning og pudsning af kobberet – alternativer

Alternativt kan du foruden den svage citronsyreopløsning ovenfor også godt pudse dit kobber med Wienerkalk (polerkalk), eller en meget fortyndet eddikesyre.

Eddikesyre skal foryndes meget. Fortynd i forholdet 2:1, dvs. 2 dl koldt vand plus 1 dl eddikesyre. Tag rengøringshandsker på og skrub og gnid godt på det irrede kobber med eddikesyreopløsningen. Skyl kobberet godt efter med koldt vand for at fjerne alle syrerester efter endt polering og pudsning.

Vidste du, at du også godt kan anvende en citronbåd dyppet i lidt salt til at pudse “let” irret kobber op?

Husk dog at skylle kobberet af i koldt vand for at fjerne syrerester, når du har pudset dit kobber op med en svag syre som en citronbåd.

Et andet alternativt til at pudse kobber godt op er Wienerkalk. Det skal dog fortyndes i husholdningssprit. Husk at anvende rengøringshandsker for at beskytte huden på dine fingre og hænder. Afvej 100 g wienerkalk og tilsæt ca. 1 dl. husholdningssprit og rør rundt indtil det får en konsistens som tandpasta. Kom lidt af massen med wienerkalk i sprit på en blød miljøvenlig klud. Du kan også anvende en miljøvenlig fibersvamp. Poler kobberet grundigt op, så det bliver pænt blankt. Skyl kobberet efter efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil kobberet er helt blankt igen.

Du må aldrig anvende klorin på materialer med kobber, det medfører giftige klordampe

Sidst men ikke mindst så findes der et væld af kommercielle pudsemidler til kobber og andre typer af metaller. Et eksempel er “Brasso“, som også godt kan klare opgaven og pudse dit kobber flot op igen. Klik her for at købe og læse mere om Brasso >>

.
.

.


Gulvmopper og fladmopper – Klik, køb og se udvalget her >>

.

.

Klik, køb og se udvalget af klude, viskestykker, gulvklude og karklude >>

.