Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af gryde – Sådan fjernes fastbrændte pletter og kalk

Rengøring af gryde lavet af stål kan klares relativt nemt, men der er et par hurdler, der udfordrer. Vi præsenterer metoden til at rengøre fastbrændt snavs på gryden samt fjernelse af kalk herunder.

VIDEO: Sådan rengøres fastbrændt snavs og sådan fjernes kalk fra gryder af stål

I denne video, der viser rengøringsekspert Michael René, hvordan du rengører de fastbrændte pletter fra dine gryder, og hvordan du får en flot gryde efter at have fjernet kalk fra din stålgryde. Klik og se løsningerne herunder:

Videoen udkommer søndag d. 12. marts 2023 kl. 9.25

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Hvordan opløses kalk fra gryden?

Har du fået kalkstriber eller pletter på din stålgryde, så fortvivl ikke for der er en løsning, der kan fjerne alle kalkpletter.

Trin 1. Tag rengørignshandsker på og lav en mild syrlig fortynding med 4 dl. koldt rent vand og tilsæt 1 dl. husholdningseddike i en skål.

Trin 2. Vask din gryde af i denne lette syrlige opløsning og skyl gryden efter med koldt vand.
NB: Er der meget kalk i din gryde? Så kan du med fordel lave en opløsning med vand tilsat syre i et lidt større volumen eks. 4 liter rent koldt vand plus 1 liter husholdningseddike, og så sætte gryden i blød i en spand, eller hvad du nu har til sådanne lidt større opløsninger. Lad gryden stå i blød i en række timer.

Trin 3. Vask på kalkpletterne af og skyl gryden efter i koldt rent vand og poler gryden op.

Trin 4. Er der stadig pletter med kalk, så gentag metoden et par gange indtil kalken er fjernet.

Klik, køb og se udvalget af klude, viskestykker, gulvklude og karklude >>

Hvordan rengøres fastbrændt snavs fra gryden?

Fastbrændt snavs i gryden kan rengøres ved at sætte gryden i blød i en stærk sæbe, som eks. Krystalsæbe, som er en særlig stærk og effektiv brun sæbe.

Klik, køb og læs mere om Krystalsæbe her (åbner i nyt vindue) >>

Trin 1. Tag rengøringshandsker på og fyld lunt vand i en opvaskebalje og tilsæt et par dl. flydende brun sæbe.

Trin 2. Åben din krystalsæbe og masser sæben grundigt ind i de brune pletter.

Trin 3. Sæt gryden, der nu er grundigt sæbet ind i krystal sæbe ned i den lune vand i opvaskebaljen og lad det stå i blød i en række timer. Du kan med fordel skrubbe på de mørke områder med fastbrændt snavs med en fibersvamp eller en opvaskebørste fra tid til anden, mens det står i blød. Lad det stå i blød natten over.

Trin 4. Efter iblødsætning i den stærke sæbe, så iføres igen rengøringshandsker og nu skal gryden skubbes grundingt med en fibersvamp eller en god opvaskebørste. Hvis der stadig er snavs på gryden, så forsæt iblødsætning i den stærke sæbeopløsning og gentag afvcaskning lidt senere. Gentag iblødsætning mange gange indtil gryden er helt ren for fastbrændt snavs.

Trin 5. Tag rengøringshandsker på igen, da sæberesterne har en ret høj pH-værdi og nemt fjerner al fedt fra huden og det ønskes ikke. Vask den stærke brune sæbe og krystalsæbe af gryden med rent koldt vand og poler gryden op efter endt fjernelse af både kalk og fastbrændt snavs.

Rengøring af kobbergryde

Se denne guide, der viser hvordan du rengører og polerer kobbergryder og kobberstegepander pænt op.

Klik og læs mere her >>

FAQ: Hvordan rengøres gryder af stål med fastbrændt snavs? Hvordan afkalkes stålgryder bedst?

👉 Hvordan rengøres gryder af stål med fastbrændt snavs?

Stålgryder rengøres for fastbrændt snavs med brun sæbe eller krystalsæbe. 1. Tag rengøringshandsker på. 2. Sæb gryden ind i den stærke sæbe. 3. Sæt gryden i blød og husk at holde sæben fugtig, så den ikke tørrer ud. 4. Vask og skyl sæben af i koldt vand. 5. Gentag iblødsætning til det fastbrændte snavs er fjernet.

👉 Hvordan fjernes kalk fra stålgryder?

Gryder af stål kan nemt rengøres for kalk. 1. Tag rengøringshandsker på og lav en mild syrlig opløsning med 4 dl. koldt vand og tilsæt 1 dl. husholdningseddike. 2. Sæt gryden i blød i den syrlige opløsning en times tid. 3. Vask den syrlige opløsning ud af gryden. 4. Poler gryden op med et tørt og rent viskestykke.