Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøring af opvaskemaskiner – Sådan får du renset din opvaskemaskine

Vask din opvaskemaskine, når den trænger til det og giv gerne din opvaskemaskine en hovedrengøring en gang enten hvert kvartal, eller hvert halve år eller hvert hele år. For din opvask bliver ikke renere end din opvaskemaskine og derfor giver det god mening at vedligeholde og renholde din opvaskemaskine.

Det er svært at sige entydigt, hvor ofte du bør vaske din opvaskemaskine, da det selvfølgelig afhænger af, hvor beskidt vaskemaskinen bliver? hvor meget du anvender din opvaskemaskine, samt hvilken type, årgang og model af opvaskemaskine d har. Dertil afhænger hyppigheden af, hvor ofte du bør rengøre din opvaskemaskine af, hvordan I rent praktisk håndterer madrester inden I smider service i opvaskemaskinen, hvor hårdt vandet er, hvor meget kalk der aflejres i maskinen og hvilken hygiejne, der generelt er i og omkring opvaskemaskinen.

 

Opvaskemaskiner

Klik og se et udvalg af nye opvaskemaskiner her >>

Et godt bud på, hvor ofte I bør vaske opvaskemaskinen er: “Vask opvaskemaskinen, hvis den lugter eller der er synligt snavs eks. det kan være alt lige fra én gang pr. halvår til en gang i kvartalet eller en gang om måneden. Kig på maskinen og evaluer selv“. Lad os så komme i gang.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Lille og enkel rengøring af din opvaskemaskine

1. Start med at afkalke din opvaskemaskine med enten citronsyre- eller specifikke afkalkningstabs.

2. Vask den tomme opvaskemaskine igennem med en teskefuld fast brun krystal sæbe, lad være med at overdosere, så skummer det for meget, og så har du i værste fald sæbeskum i hele køkkenet og det kan ikke anbefales.

De normale sæber, der anvendes i vaskemaskinen er ikke så basiske som koncentreret krystalsæbe (fast brun sæbe). Når denne metode anvendes er det nødvendigt at køre et supplerende langt skylleprogram for at få skyllet al krystalsæben ud igen efterfølgende.

4. Tør maskinen af udenpå med en ren klud fugtet med en opløsning med opvaskemiddel. Sørg for at få gnubbbet al snavset godt af maskinen og tør og puds maskinen op med et tørt viskestykke så den skinner.

5. Husk at giv din opvaskemaskine en periodisk rengøring med en solid omgang hovedrengøring. Se afsnit om hovedrengøring længere nede på denne side. Klik og hop ned til afsnittet med “Hovedrengøring af opvaskemaskine” >>

.

Lever der patogene skimmelsvampe i din opvaskemaskine

En undersøgelse fra det videnskabelige tidskrift “Journal of Fungi Biologi” (Zalar, et. al., 2011) viser tydeligt, at der lever mere end vi umiddelbart forventer i vores opvaskemaskine. Trænger din maskine til et kritisk eftersyn eller en hovedrengøring?

I den videnskabelige undersøgelse om opvaskemaskiner fra tidskriftet ”Journal of Fungi Biologi” (Zalar et al., 2011), fandt en række forskere en lang række patogene skimmelsvampe i en stikprøvekontrol af opvaskemaskiner foretaget i hele 189 private hjem i 101 byer verden over. Undersøgelsen viste at din opvaskemaskine er en god destination at slå sig ned og finde føde for både patogene skimmelsvampe og gær. Disse mikroorganismer viste sig at vokse i opvaskemaskiner på trods af den høje vasketemperatur samt den basiske effekt fra rengøringsmidlerne og det høje saltindhold, som hypotetisk kunne modvirke vækstmuligheder af både skimmelsvampe og gær, men forskerne viste, at der i hele 62 % af tilfældende kunne måles sygdomsfremkaldende skimmelsvampe på gummilisterne på opvaskemaskinerne.

For at undgå denne risici for kontamination af eventuelle uønskede patogene mikroorganismer er det vigtigt at være særlig opmærksom på at renholde opvaskemaskinen også selvom vaskemaskinens hovedfunktion er at vaske rent.

Læs vores gode hygiejneråd og rengøringsråd samt behandling af pletter i vores rengøringsbog: Håndbog i praktisk hjælp >>

  Håndbog i praktisk hjælp E-Bog  

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

eBOG (pdf)

 

Hovedrengøring af din opvaskemaskine

Det er en meget god idé at udføre en hovedrengøring af din opvaskemaskine efter behov, når den ser beskidt ud eller lugter. Hvor hyppigt du bør vaske din opvaskemaskine afhænger naturligvis af, hvor ofte du anvender maskinen. Et godt råd er at gøre den hovedrent minimum en gang hvert kvartal, hvert halve år eller minimum én gang om året. Gør det hvis du synes, den ser ud til at trænge til en god omgang med sæbe og knofedt.

Indledende rengøring af opvaskemaskinen

1. Vask hele opvaskemaskinen udenpå og indeni samt sæbeskuffer, gummilister i en mild opløsning af varmt vand med opvaskemiddel. Doseringsanvisningen på opvaskemidlet er typisk, at der skal tilsættes mellem 2,5 til 5 mL opvaskemiddel til 5 liter vand. Tør maskinens overflader efter med en miljøvenlig klud vredet op i rent koldt vand. 

Desinfektion af opvaskemaskinen

2. Vask maskinen med rodalon. En afvaskning af din opvaskemaskine med rodalon som indeholder klor hæmmer vækst af skimmel- og gærsvampe. Vær opmærksom på ikke at blande rodalon, klorin eller andre klorholdige rengøringsmidler med syre, da der i værste tilfælde kan dannes giftige klorgasser, som bl.a. i værste fald kan medføre vand i lungerne også benævnt som lungeødem, og det er farligt.

Reparation af opvaskemaskinen

3. Udskift dele på din opvaskemaskine som er ødelagte eller slidte som eks. din gummiliste på opvaskemaskinen, som kan have huller eller være ødelagt. Du bør også skifte gummilisten på din opvaskemaskine, hvis den har mørke pletter af skimmelsvamp, som ikke kan fjernes efter en vask med rodalon, og kan du ikke vaske skimmelsvampen væk, så trænger din gummiliste på opvaskemaskinen til en udskiftning. Kontakt din lokale forhandler eller producenten af din opvaskemaskine og forhør dig om reparation og udskiftning af gummilister til din opvaskemaskine.

Fjern den fedtede belægning i vasketromlen

4. Efter reparation af ødelagte og slidte dele er det tid til en vask. Sæt en vask over ved den højeste temperatur gerne 80 eller 90 grader celsius med et klorholdigt vaskemiddel som eksempelvis rodalon. En sådan vask opløser den fedtede belægning, som kan forekomme fra kalkbindende kemikalier som Zeolitter, som findes naturligt i enkelte vaskemidler til maskinopvask på markedet. Dertil fjerner en vask med et klorholdigt vaskemiddel den syrlige duft i maskinen.

Afsluttende arbejde med rengøring af opvaskemaskinen

5. Efter en vask af din maskine med det klorholdige vaskemiddel som eksempelvis rodalon, så skal du starte et skylleprogram, så du får renset og skyllet al rodalon og klor ud af opvaskemaskinen inden du atter vasker din service.

.

Sådan virker dit afspændingsmiddel, salt og opvaskesæbe

Sørg altid for at der er sæbe, afspændingsmiddel og salt i maskinen, så påfyld sæbe, salt og afspændingsmiddel så sæbens effekt optimeres, ellers dannes der sæbelus, og så virker sæben ikke så effektivt. Følg farveindikatoren og start IKKE vaskemaskinen hvis der mangler sæbe, afspænding eller salt.

Afspændingsmiddel: Sænker vandets overfladespænding, så sæben arbejder meget mere effektivt. De nonioniske tensider i afspændingsmidlet indkapsler og opløser fedt.
Hvis din service føles fedtet, er det tegn på for meget afspændingsmiddel. Pletter og striber på glassene tyder på for lidt afspændingsmiddel.

Opvaskesæbe: Sænker ligeledes overfladespændingen af vandet og vasker rent. Opvaskesæbe indeholder hhv. sæbe, tensider og enzymer, dertil er der ofte kompleksdannere/buildere som binder kalken i vaskevandet, hvilket gør opvaskesæben mere effektivt.

Salt: Der tilsættes salt i opvaskemaskinen for at kalken i vandet holdes opløst i vandet og ikke binder sig på service og tallerkener igen.

Ved en hårdhed mindre end 15 grader dH (<150 mg calcium/L), behøves der ikke et blødgøringsanlæg. Dette er dog sjældent tilfældet i Danmark. 1 hårdhedsgrad betyder, at der er cirka 10 mg kalk i en liter vand.

Klik og læs vores artikel, se vores VIDEO om tensider i dine vaskemidler >>

Opvaskemaskiner

Se et udvalg af nye opvaskemaskiner her >>

Kilder

P. Zalar, M. Novak, G.S. de Hoog & N. Gunde-Cimerman. Dishwashers – A man-made ecological niche accommodating human opportunistic fungal pathogens. Fungal Biology, Volume 115 (10), Oct. 2011, P. 997–1007, Elsevier.

Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878614611000729#

FAQ: Hvordan rengøre man sin opvaskemaskine?

👉 Hvordan rengøres opvaskemaskinen? Guide til rengøring af opvaskemaskine

Rengøring af din opvaskemaskine kan klares enkelt: 1. Tøm først filteret for snavs. 2. Rengør opvaskemaskinens ydre dele og sæbeskuffen med opvaskesæbe. 3. Rengør opvaskemaskinen med enten brun sæbe og/eller rodalon for at fjerne snavs og skimmel. 4. Afkalk din opvaskemaskine efter et grundigt skylleprogram med en mild opløsning med citronsyre.