Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Rengøringsekspert Michael René præsenterer kemi i rengøringsmidler

Indhold

Ved du, hvilken funktion kemiske stoffer har i dine sæber og rengøringsmidler, som du bruger hver eneste dag? Natrium Laureth sulfat (NLES), Natrium Lauryl sulfate (NLS), Fedtalkoholetoxylate 8EO, Cocamide (DEA), Lauryl Betaine, Natrium Carboxymethyl Cocopolypropylamine, Propylene glycol, Natrium cumenesulphomate, Natriumklorid, Citronsyre, Glycerin m.fl.

laboratorie kemi

Undersøgelse af rengøringsmidlers kemi

Vi har foretaget en stikprøve af 30 rengøringsmidler og sæber, se slideshow lidt længere nede i denne artikel med indhold og mærker af hhv. 9 opvaskemidler, 13 håndsæber og 8 vaskepulvere (colour). Samlet fandt vi 145 forskellige kemiske stoffer tilsat de 30 produkter.

Af de mange kemiske stoffer formoder vi, at du sagtens kan tænke dig til funktionen af hhv. glukose, citronsyre, glycerin, kalium sorbat, natriumklorid, silikone, sukrose og et par øvrige tilsætningsstoffer. Men det er ikke sikkert, at du er lige så sikker på, hvilken funktion disse kemiske stoffer har i dine sæber og rengøringsmidler: ”Sodium Dodecylbenzenesulfonate”, ”Natrium carboxymethyl cocopolypropylamine”, ” Hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxyaldehyde”, m.fl.

Klik her og få et overblik og kategorier af ingredienser i dine rengøringsmidler her >>

Burde vi ikke interessere os lidt for, hvad der forekommer de sæber og rengøringsmidler vi anvender dagligt?

Pletvæk.dk arbejder med at præsentere gode husholdningsråd indenfor rengøring, pletfjerning og hygiejne, men vi gør det uden at filtrere kemisk viden ud af nyhederne. Et par af vores mest læste artikler indeholder kompliceret faktuelt viden naturligvis krydret med helt simple gode råd til jer læsere. Vi får ofte ros for behandling af disse emner, som ikke fylder meget i den danske presse, så det er vi rigtig glade for. Vi synes at det er vores fornemmeste opgave, at præsentere kompliceret indhold, simpelt og interessant, så selv unge og skolebørn kan forstå, hvad der er essentielt.

Pletvæk.dk vækster “læsertalsmæssigt” eksponentielt, og det er vi meget glade for. Spørgsmålet er hvorfor? I min optik er svaret enkelt, ”Vores læserne og seere af vores rengørings Tv er nysgerrige”, og vil gerne vide mere end blot at søge et par gode råd, og det er vi rigtig glade for, så tak for det.

Tilsætningsstoffer i rengøringsmidler af Michael René (n=30)Figur 1. Resultat af indhold af kemiske ingredienser i 30 rengøringsmidler.

.

Resultatet: 145 ingredienser og kemiske stoffer i 30 rengøringsmidler

Håndsæber indeholdte gennemsnitligt 12,9 ingredienser med en variation fra 8 kemiske ingredienser i dem, der havde færrest til 22 kemiske ingredienser til det produkt, der indeholdte flest ingredienser.

Opvaskemidler består gennemsnitligt af 6,9 ingredienser fra 5 kemiske ingredienser i dem, der havde færrest til 11 kemiske ingredienser i det produkt, der indeholdte flest.

Den største variation fandt vi i otte vaskemidler til vaskemaskinen, hvor vi fandt 17,25 ingredienser i gennemsnit med 9 kemiske ingredienser i det vaskemiddel, der indeholdte færrest og hele 34 kemiske ingredienser i det vaskemiddel til farvet tøj, som indeholdte mest kemi.

.

VIDEO: Kemi i opvaskemidler

Klik her og hop til vores artikel med en videopræsentation af kemien i dine opvaskemidler >>

.

.
.
.
.
.
.
.

Bestsellere hos Bøger.org

.Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.