Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Miljø og rengøring – Allergene, hormonforstyrrende, miljøfarlige, skadelige eller giftige stoffer

Et par af de tilsætningsstoffer, der anvendes i dine rengøringsmidler bør så vidt muligt undgås miljømæssigt. Herunder er fremhævet de tilsætningsstoffer, som miljøstyrelsen anbefaler, at du og jeg minimerer forbruget af for at skåne vores vandmiljø. Snakker vi om allergi, så skriver avisen Politiken d. 4. apr. 2021 (Politiken, 2021) efter udsagn fra forskere, at antallet af allergikere var 7 – 8 % i 1970’erne, men er oppe på 24 % i dag (Red: år 2021). En bekymrende og voldsom stigning i antallet allergitilfælde. Vi skal virkelig passe på, hvilke midler vi omgås til daglig. Se vores liste med allergener længere nede i denne artikel.

Miljø - untitled-1425977-m

.

Undgå disse 3 tensider

Der er tre vaskeaktive stoffer, som teknisk er under kategorien tensider, som miljøstyrelsen anbefaler, at vi bør minimere forbruget af. Nogle af disse er giftige for vandlevende organismer, svært nedbrydelige eller mistænkes for at have hormonlignende effekter.

.

LAS = Lineær Alkylbenzen Sulfonat (anionisk tensid), kan, i henhold til Miljøstyrelsens redegørelse (2004), være giftige overfor vandlevende organismer som alger, krebsdyr og fisk. LAS er dog ikke så udbredt i dag. LAS nedbrydes til en vis grad i rensningsanlæggene, men en del udledes til det omgivende miljø og noget bindes i slammet. LAS kan derfor udgøre et problem ved genanvendelse af spildevandsslam, fordi LAS nedbrydes effektivt, når der er ilt tilstede, men mindre effektivt under anaerobe forhold.

Indholdet af LAS kan substitueres med anaerobt nedbrydelige tensider i rengøringsmidler, uden at gå på kompromis med effektiviteten af produkterne, hvor der anvendes LAS, som tensid jf. en arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen fra 2002 (Rewitz, 2002).

En kortlægning af LAS fra Miljøstyrelsen (2007) har vist, at der er sket store reduktioner i forbruget af LAS i Danmark fra 1998 til 2002 og øjensynligt på baggrund af de mange undersøgelser, der er foretaget om substitution af LAS med øvrige tensider.
Det estimerede forbrug var 1998 på 4.300 tons LAS, i 2002 indberettede vasle- og rengøringsmiddelindistrien et forbrug på 1.500 tons, hvilket er et væsentligt fald i forbruget af LAS. I 2005 er der kortlagt et samlet forbrug på 1.268 tons LAS (Ibid, 2007).

.

APEO = Alkylphenolethoxylater (nonionisk tensid), er i henhold til Miljøstyrelsens redegørelse (2004) giftige overfor vandlevende organismer og er svært nedbrydelige. Dertil er der evidens for, at der hos enkelte stoffer i APEO-kategorien kan forekomme hormonforstyrrende effekter hos levende organismer jf. det indledende resumé i en arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen om substitution af alkylphenolethoxylater (APEO) fra 2003.

.

NPEO = Nonylphenolethoxylat, nedbrydes til nonylphenol, der i henhold til miljøstyrelsens redegørelse (2004) mistænkes for at have en hormonlignende effekt og kan være skadelige for vandlevende organismer.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Undgå disse 3 kompleksdannere

Der er mange effektive kompleksdannere, der anvendes i vores rengøringsmidler. Kompleksdannere binder hårdhedsioner i vores drikkevand og optimerer derved rengøringseffekten af vores sæbe.

.

EDTA (etylen-diamin-tetra-eddikesyre) og fosfonater er begge  kompleksdannere, der i henhold til miljøstyrelsens redegørelse (2004) har svært ved at blive nedbrudt i renseanlægget og kan være skadelige eller giftige for vandlevende organismer.

.

EDTA og NTA (nitrilotrieddikesyre) binder naturligt tungmetaller. Forudsat at de bringes i kontakt med tungmetaller kan der udledes tungmetaller til vandmiljøet sammen med EDTA og NTA i spildevandet.

.

For at skåne vores vandmiljø bedst muligt rådes vi til, så vidt muligt at minimere forbruget af sæbe med hhv. EDTA, NTA og Fosfonater.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Undgå disse 2 konserveringsmidler

Konserveringsmidler anvendes i rengøringsmidler for at holde rengøringsmidlerne fri for mikroorganismer og stabile rent kvalitetsmæssigt. Herunder fremhæver vi to konserveringsmidler som miljømæssigt er kritiske.

Methylchloroisothiazolinon (MCIT, CMI og MCI) er allergene og kontakt med disse konserveringsmidler kan være medvirkende til at du udvikler allergiske reaktioner, når du er i kontakt med sæber indeholdende disse kemiske stoffer.

Methylisothiazolinon (MI og MIT) er kemisk i samme familie strukturelt som ovenstående og kan ligeledes medvirke til at du efter kontakt med stofferne i værste kan udvikle allergi overfor disse molekyler.

De to ovenstående konserveringsmidler methylchloroisothiazolinon (MCI, CMI og CMIT) samt methylisothiazolinon (MI og MIT) går også under betegnelsen som Kathon og er i henhold en skriv fra Miljøstyrelsen udpeget til at være de mest kritiske konserveringsmidler rent miljømæssigt (Miljøstyrelsen, 2006, afsnit 8.1.2). Læs mere om de to allergener her >>

Forbud mod 4 konserveringsmidler, som er biocidholdige produkter til hygiejne for mennesker

Der er i henhold til miljøstyrelsens skriv ikke fremsendt dokumentation for at nedenstående 4 stoffer ikke kan udgøre en uacceptabel risiko for mennesker eller miljø (MST, 2013).

4-(2-nitrobutyl)morpholin er et konserveringsmiddel, der er allergent (MST 2013 og Pubchem, 2020).

N,N’-(decan-1,10-diyldi-1(4H)-pyridyl-4-yliden)bis(octylammonium)dichlorid     Konserveringsmidler, (MST 2013).

Glutaral (1,5-pentandial, Glutaraldialdehyd, glutaraldehyde m.fl.)     Konserveringsmidler, (MST, 2013 og Tænk, 2019).

Salicylsyre (salicylic acid) er et konserveringsmiddel, der mistænkes for at være hormonforstyrrende (MST 2013 og Tænk, 2019).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

76 allergener i dine plejemidler og rengøringsmidler

Her har vi lavet en liste med 76 forskellige former for allergener, der kan være at finde i dine hudplejeprodukter, cremer, shampoo, balsam, sæber, rengøringsmidler mm. Har du allergi, så kan det være én eller flere af disse stoffer du måske får allergiske reaktioner af. Bemærk at flere af nedenstående stoffer har et væld af trivialnavne, og derfor kan stofferne være deklareret under forskellige kemiske navne og forskellige handelsnavne.

Klik og læs eventuelt også vores artikel om methylisothiazolinon, methylchloroisothiazolinon >>

Af og til kan en allergi også udløses af en krydsreaktion mellem forskellige stoffer, så det er ikke altid så enkelt at gennemskue. Er du i tvivl så spørg din læge og/eller allergiforbundet til råds. Her er listen på hudplejemidler i alfabetisk orden (Tænk, 2017, MST 2013 & Michael René 2018).

Snakker vi om allergi, så skriver avisen Politiken d. 4. apr. 2021 (Politiken, 2021) efter udsagn fra forskere, at antallet af allergikere var 7 – 8 % i 1970’erne, men er oppe på 24 % i dag (Red: år 2021). En bekymrende og voldsom stigning i antallet allergitilfælde. Vi skal virkelig passe på, hvilke midler vi omgås til daglig.

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol      Formaldehydfrigørere
3-Benzylidene Camphor     Hormonforstyrrende
4-(2-nitrobutyl)morpholin      Konserveringsmidler (MST 2013 og Pubchem, 4. jan. 2020)
4-Hydroxybenzoic Acid      Hormonforstyrrende
4-Methylbenzylidene Camphor     Hormonforstyrrende
5-bromo-5-nitro-1,4-dioxane     Formaldehydfrigørere
Acetyl Hexamethyl Tetralin     Hormonforstyrrende
Alpha isomethylionone     Parfume
Amyl cinnamal      Parfume
Amylcinnamyl alcohol     Parfume
Anise alcohol     Parfume
Benzisothiazolinone (BIT)     Konserveringsmiddel
Benzophenone     Hormonforstyrrende
Benzophenone-1     Hormonforstyrrende
Benzophenone-2     Hormonforstyrrende
Benzophenone-3     Hormonforstyrrende
Benzyl alcohol      Parfume
Benzyl benzoate     Parfume
Benzyl cinnamate     Parfume
Benzyl salicylate     Parfume
Benzylhemiformal     Formaldehydfrigørere
BHA eller Tert.-Butylhydroxyanisole     Hormonforstyrrende
BHT eller Butylated Hydroxytoluene    Hormonforstyrrende
Boric Acid     Hormonforstyrrende
Butylparaben     Hormonforstyrrende
Butylphenyl methylpropional     Parfume
Cinnamal     Parfume
Cinnamyl alcohol    Parfume
Citral     Parfume
Citronellol     Parfume
Coumarin     Parfume
Cyclomethicone (kan indeholde cyclopentasiloxane)     Hormonforstyrrende
Cyclopentasiloxane     Hormonforstyrrende
Cyclotetrasiloxane     Hormonforstyrrende
Deltamethrin     Hormonforstyrrende
Diazolidinyl urea     Formaldehydfrigørere
Diethyl Phthalate (DEP)     Hormonforstyrrende
Dihydroxybiphenyl     Hormonforstyrrende
d-Limonene     Parfume
DMDM hydantoin     Formaldehydfrigørere
Ethylhexyl Methoxycinnamate     Hormonforstyrrende
Ethylparaben     Hormonforstyrrende
Eugenol     Parfume
Evernia Furfuraceae (træmos-ekstrakt)      Parfume
Evernia prunastri (egemos-ekstrakt, oak-mosse)     Parfume
Farnesol     Parfume
Formaldehyd     Konserveringsmidler
Geraniol     Parfume
Hexamethylindanopyran     Hormonforstyrrende
Hexyl cinnamal      Parfume
Hydroxycinnamic Acid     Hormonforstyrrende
Hydroxycitronellal     Parfume
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde     Parfume
Iodopropynylbutylcarbamat (IPBC)     Formaldehydfrigørere
Isoeugenol     Parfume
Kathon     Konserveringsmidler
Limonene     Parfume
Linalool      Parfume
Methenamine     Formaldehydfrigørere
Methyl 2-octynoate     Parfume
Methylchloroisothiazolinone (Kathon)     Konserveringsmidler
Methyldibromo glutaronitrile     Konserveringsmidler
Methylisothiazolinone (Kathon)     Konserveringsmidler
Methylparaben     Hormonforstyrrende
Midiazolidinyl urea     Formaldehydfrigørere
Nitrophenol      Hormonforstyrrende
Octoxynol     Hormonforstyrrende
Paraformaldehyd     Formaldehydfrigørere
Propylparaben     Hormonforstyrrende
Quaternium-15     Formaldehydfrigørere
Resmethrin     Hormonforstyrrende
Resorcinol     Hormonforstyrrende
Sodium hydroxymethylglycinate     Formaldehydfrigørere
Styrene     Hormonforstyrrende
T-butyl methyl ether (MTBE)     Hormonforstyrrende
Triclosan     Hormonforstyrrende
Triphenyl phosphate     Hormonforstyrrende

.

Klik og find billigt biopejse, brænde, briketter, udstyr til brændeovne her >>

.

Løsning – Gør en forskel

Du kan nemt gøre en forskel. Næste gang du vælger rengøringsmidler, så vælg et rengøringsmiddel, der er miljømærket med Blomsten eller Svanen, herved vælger du det produkt, der er blandt de mindst belastende for vores miljø. Læs mere om de to mærker på www.ecolabel.dk..

Sidst men ikke mindst bør du naturligvis vælge rengøringsmidler med tilsætningsstoffer, der er bionedbrydelige og ikke gør skade på miljøet. Følg med i nyhederne fra Miljøstyrelsen.

.

Klik og find billigt brænde og briketter her >>

.

Litteratur

Hoffmann, L.; Poulsen, P.; Wallström, E.; Andersen, K.; Sørensen, E. H. & Sørensen, J. B. (2003). Substitution af alkylphenolethoxylater (APEO). Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 45 2003. [Citeret 10. sep. 2014]. Link: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2003/87-7614-009-1/pdf/87-7614-010-5.pdf

Miljøstyrelsen (2004). Redegørelse fra miljøstyrelsen, vejledning om vask- og rengøring [Citeret dec. 2013]. Link: http:// www. miljoevejledninger. dk/files/vejledninger/vask-rengoering/rengoering_miljoebaggrund.pdf

Miljøstyrelsen (2006). Survey of liquid hand soaps, including health and environmental assessments in Survey of chemical substances in consumer products no. 69, Miljøstyrelsen 2006 [Citeret d 26. aug.2015].

Miljøstyrelsen (2007). Sammenfatning i “Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter – Kortlægning af LAS, Nr. 87 2007“, Miljøstyrelsen, s. 7. [Citeret 10. sep. 2014].

Miljøstyrelsen (2013). Forbud mod brug af 4 aktivstoffer i biocidprodukter. Link: https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2013/mar/forbud-mod-brug-af-4-aktivstoffer-i-biocidprodukter/ [Citeret 10. jan. 2019]

Politiken (2021). Flere danskere får allergi. Link: https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8160052/%C2%BBDet-er-voldsomme-tal.-Det-er-meget-sj%C3%A6ldent-vi-ser-en-sygdom-stige-s%C3%A5dan%C2%AB

Pubchem (2020). Summary 4-(2-Nitrobutyl)morpholine. Link: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/4-_2-Nitrobutyl_morpholine

Rewitz, K.; Paaskesen, C. & Paaskesen, B. Respekt Danmark A/S (2002). Udfasning af Lineære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) i rengøringsmidler. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 29, s. 19. Link: http://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2002/87-7972-262-8/pdf/87-7972-263-6.pdf

Tænk (2017). Personlig pleje: Vær opmærksom på disse stoffer. Forbrugerrådet Tænk. Link: http://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/personlig-pleje-vaer-opmaerksom-paa-disse-stoffer

Tænk (2019). Kemi i opvaskemidler. Link: https://kemi.taenk.dk/test/test-kemi-i-opvaskemiddel [Citeret d. 10. jan. 2020]

.

Supplerende litteratur

Læs mere om miljø og de tekniske ingredienser som eks. LAS, s. 28; Fosfonater, s. 96; EDTA, s. 105 og NTA, s. 108 i denne kilde:

Madsen, T.; Boyd, H. B.; Nylén, D.; Rathmann, A. P; Petersen, G. I. & Simonsen, F. (2001). Environmental and Health Assessment of Substances in Household Detergents and Cosmetic Detergent Products. Environmental Project, 615, 2001. Danish Environmental Protection Agency. Link >>