Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Eco Egg – Hvordan virker vaskebolde med små sten egentlig?

Hvordan virker vaskebolde egentlig rent kemisk? Det har vi sat os for at undersøge.

Hvad er det der er inde i disse bolde, som udløser magien? Vi kigger på den kemiske side af disse vaskebolde. Kig med og bliv klogere.

Eco_Egg_2

Hvad indeholder Eco Egg rent kemisk?

Den engelske udgave af disse vaske vaskebolde, der fås vaskebolden med og uden parfume. Herunder er listet en stikprøve med de 9 aktive ingredienser i “Eco Egg” og varianten uden parfume (Eco Egg, 2016).

1. Sodium C12-C16 Olefin Sulfonate, CAS# 68439-57-6
2. Sodium carbonate, CAS# 497-19-8
3. Calcium carbonate, CAS# 471-34-1
4. Sodium bicarbonate, CAS# 144-55-8
5. Sodium metasilicate, CAS# 6834-92-0
6. Nonaethylene glycol monododecyl ether, CAS# 3055-99-0
7. Polyoxyethylene lauryl ether, CAS# 9002-92-0
8. Cellulose Gum, CAS# 9004-32-4
9. Sodium citrate, CAS# 1968-4-2

Add. 1. Sodium C12-C16 Olefin sulphonate (Natrium C12-C16 Olefin Sulfonat) er et anionisk tensid en sæbe, der sænker overfladespændningen og øger vaskeevnen.

Add. 2 og 3. Sodium carbonate (Natriumkarbonat) og Sodium bicarbonate (Natriumbikarbonat) er begge kompleksdannere (buildere) og stofferne binder begge mineraler og salte fra vores drikkevand. Bor du et sted med hårdt vand, så binder disse kompleksdannere blot de mange mineraler, der ellers ville sænke effektiviteten af din sæbe og ved anvendes kompleksdannere, så sæben vasker effektivt.

Add. 4. Calcium carbonate (Calciumkarbonat) forøger dels volumen af pulveret, så det aktive stof kan tilsættes i en optimal koncentration, men dertil forøger Calciumcarbonate også volumen ved opløsning i vand.

Add. 5. Sodium metasilicate (Natriummetasilikat) Na2SiOvirker både som en sæbe, men det virker også som et antikorrossionsmidddel i forhold til metallerne i din vaskemaskine (Darun Chemical 2016) såsom zink (Zn) og aluminium (Al).

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Add. 6 og 7. Nonaethylene glycol monododecyl ether og Polyoxyethylene lauryl ether (Emulsifier and Nonionic surfactant): er emulgatorer, som kemisk har en evne til at emulgere (dvs. blande) fedtopløselige stoffer med vand. man bruger eksempelvis emulgatorer i en lang række fødevarer for at binde fedt og vand inde i fødevaren, så olien eller fedtet ikke skiller og flyder ovenpå eller siver ud af fødevaren. Det er samme princip i sæber.

I sæber der virker emulgatoren og sørge for at de mere fedtopløselige dele af snavset på tøjet emulgeres ind i den vandige opløsning, hvor den aktive sæbe er opløst. Dertil skal det understreges at de tensider der er anvendt i denne sæbe i forvejen virker emulgatoriske og kan derfor sagtens få kontakt med fedtet snavs. Emulgatorene optimere denne proces.

Udover en emulgatorfunktion, så er de to tilsatte emulgatorer også nonioniske tensider. Kigger man på Cas-numrene, så er der tale om hhv.: Nonaethylene glycol monododecyl ether og Polyoxyethylene lauryl ether.

Add. 8. Cellulose Gum (Cellulosegummi) er både et fortykningsmiddel, der bidrager til en tykkere konsistens af sæben og dertil så forhindre “cellulose gum” også, at sæben sætter sig fast i tøjet igen.

Add. 9. Sodium citrate (natriumcitrat) er et surhedsregulerende middel, som samlet sørger for at den mikrobiologiske kvalitet opretholdes, og produktet syrnes. Man bruger teknisk samme ingrediens i fødevarer, hvor man syrner for at sikre sig imod de mere syretolerante patogene bakterier. “Sodium citrate” virker surhedsregulerende i sæber.

Sodium citrate virker også som stabilisator, og rent kemisk holder Sodium citrate de kemiske ingredienser flydende i vandfasen, så de ikke bundfælder. Man bruger ligeledes stabilisatorer i fødevarer og et eksempel på en stabilisator i fødevarer er “E407 Carregeenan” fra kakomælk, som virker som stabilisator og holder kakaopulveret i opløsning, så kakaopulveret ikke bundfældes.

Sodium citrate virker desuden også som kompleksdanner (builder) og binder salte og mineraler fra drikkevandet, så sæben kan virke mere effektivt.

.

Hvordan virker Eco Egg vaskebolden?

Eco Egg virker ganske enkelt som et traditionelt vaskepulver. Fordelen ved dette produkt er, at Eco Egg er miljømærket, og derfor er det et bedre valg for dig og vores miljø.

Eco Egg virker ganske enkelt godt, fordi det indeholder tensider, kompleksdannere, surhedsreguslerende midler samt en række andre væsentlige ingredienser. Det vigtigste er, at det kun indeholder 9 kemiske ingredienser sammenlignet med den stikprøve som jeg foretog af en række vaskemidler (colour) som Neutral, Biotex, Minirisk, netop, Jelp, Tusindfryd og Omo, hvor der var mellem 13 til 34 kemiske ingredienser. I det lys er Eco Egg’s 9 kemiske ingredienser og en miljømærkning et andet alternativ med færre ingredienser.

mindst lige så godt om ikke bedre sammenlignet med de almindelige klude i markedet (fra firmaet Homebrand, Yennora. NSW), der ikke er fiberklude?

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Kilder

Eco Egg 2016. Product Safety Data Sheet. Link: https://xn--pletvk-tua.dk/wordpress/wp-content/uploads/2019/07/Ecoegg-Fragrance-Free-Laundry-Egg-MSDS-2014.pdf

Darun Chemical 2016. Na2SiO3 Industrial Cleaning Chemicals Detergent. Link: http://darunchemical.sell.everychina.com/p-99789444-na2sio3-industrial-cleaning-chemicals-detergent.html

.

Bøger.org-logo

Find din næste bestseller, klik her >>

.

Ecoegg er fantastiske

Ecoegg er fantastiske vaskeæg, så hvorfor ikke sparer miljøet for unødig kemi og anvende et simpelt vaskeæg, som kan anvendes et væld af gange. Hvem ved måske sparer du også penge i dit samlede budget, og det er da ikke så tosset endda. Du sparer i hvert fald en hel del unødige kemikalier ved at anvende et miljøvenligt Ecoegg i stedet for at anvende traditionelt vaskemidler.

Så hvorfor ikke bruge ægget og hjælpe miljøet? Vi bruger det selv og det fungere fuldt ud effektivt og vi er glade for ægget Ecoegg.