Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Konserveringsmidler i rengøringsmidler, sæbe, kosmetiske produkter, m.fl.

Konserveringsmidler anvendes i fødevarer for at minimere risikoen for at fødevarer kontamineres med uønskede mikroorganismer som bakterier og skimmelsvampe. Rengøringsmidler, sæbe, kosmetiske produkter, lim, maling og legetøj tilsættes endvidere en lang række forskellige konserveringsmidler for at konservere produkterne, så de også kan holde sig længere.

Kemi_brille

Konserveringsmidler er meget forskellige rent kemisk og kategoriseres indenfor mange forskellige kategorier såsom: alkoholer, kvartnære ammoniumforbindelser, parabener, klorerede forbindelse, biocider, benzoater og enkelte ketoner.

Dertil anvendes også mere specifikke eksempler på konserverende stoffer som eks. formaldehyd, der anvendes i visse produkter.

.

Benzoater

Benzoat er betegnelsen for en lille gruppe af stoffer, der er fremstillet som salte af benzoesyre. Disse salte er ofte kaliumsalte eller natriumsalte og betegnes som hhv. kaliumbenzoat og natriumbenzoat.

.

Benzoesyre (E210)

Benzoesyre er et konserveringsmiddel bestående af en benzenring med en påhæftet carboxylsyregruppe.

Benzoesyre

.

Benzisothiazolinon (BI og BIT)

Benzisothiazolinon er et konserveringsmiddel i den kemiske kategori indenfor isothiazolinoner. Benzisothiazolinon betegnes også med forkortelsen BI eller BIT og anvendes som konserveringsmiddel i rengøringsmidler, kosmetiske produkter, maling og det avendes enten som supplement til eller substitut for et eller begge stoffer MCI/MI (MST, 2015b, s. 14ø og s. 33), som er konserveringsmidler beskrevet længere nede i artiklen.
Benzisothiazolinon

.

Benzylbenzoat

Benzylbenzoat er også en benzoatforbindelse, men dette stof anvendes i eks. visse håndlotions (vaseline) som parfume. Benzylbenzoat er på listen hos Astma- og Allergiforbundet, som et af de 26 stoffer du bør undgå i relation til i værste fald at kunne udvikle allergi (Astma- og Allergiforbundet, 2015a).

Benzylbenzoat virker også som et biocid mod flåter og myg. Det kan kemisk set også anvendes som eks. “bærer” af farvestof, opløsningsmiddel for cellulose, blødgører, parfume m.fl. (Snowhite Chemical, 2015).

Benzylbenzoat

.

Dichlorooctylisothiazolinon (DCOI og DCOIT)

Dichlorooctylisothiazolinon er et konserveringsmiddel, der strukturmæssigt ligner octylisothiazolinon. Dog har dichlorooctylisothiazolinon to kloratomer påhæftet og virker derfor som et stærkere biocid end octylisothiazolinon og er en effektiv hæmmer af mug og bakterier. Dichlorooctylisothiazolinon angives også med de to forkortelser DCOI eller DCOIT og teknisk som 4,5-dichloro-2-octyl-4-isothiazolin-3-one eller som KATHON 287T biocide.

Dichlorooctylisothiazolinon er bl.a. anvendt som konserveringsmiddel i maling, bygningsmaterialer som træværk og mange andre produkter, hvor methylisothiazolinon (MI) forekommer (DOW Chemical, 2015).
Dichlorooctylisothiazolinone

.

Formaldehyd

Formaldehyd er effektivt konserveringsmiddel, men stoffet er i henhold til en rapport fra Miljøstyrelsen (MST, 2008) påvist at være moderat stærkt allergifremkaldende og formaldehyd kan foranlede en udvikling af hudallergi (MST, 2008). Formaldehyd er ikke tilladt tilsat i produkter, der er mærket med Allergimærket “Den Blå Krans” (Astma- og Allergiforbundet, 2015b).

Formaldehyd

.

Bestsellere hos Bøger.org

Bøger.org

.

.

.

.

.

Klik og find dine nye bøger og bestsellere her >>.

.

Kaliumbenzoat (E212)

Kaliumbenzoat er et kaliumsalt af benzoesyre og dette anvendes ligesom natriumbenzoat som et konserveringsmiddel i enkelte kosmetiske produkter, rengøringsmidler og sæber. Kaliumbenzoat anvendes også i fødevarer (E212) og ofte i læskedrikke som saftevand.

Kaliumbenzoat

.

Kathon ~ MCI/MI ~ Methylchloroisothiazolinon og methylisothiazolinon

De to konserverende stoffer methylchloroisothiazolinon og methylisothiazolinon går under mange forskellige betegnelser betinget af hvilket produkt, der er tale om. De  to konserveringsmidler benævnes ofte på varedeklarationer med forkortelsen MCI/MI eller Kathon. Læs mere i vores artikel om allergi i relation til MCI/MI.

Andre konserveringsmidler anvendes i stigende grad i kombination med methylisothiazolinon eller som erstatning for MCI/MI jf. en rapport fra Miljøstyrelsen (MST, 2015b, s. 14ø).

.

Methylisothiazolinon (MI og MIT)

Methylisothiazolinon forkortes som enten MI eller MIT og fungerer som et konserveringsmiddel og hindrer uhensigtsmæssig vækst af eks. bakterier og mug (skimmel) i en lang række af produkter såsom opvaskemidler, kosmetiske produkter, forskellige hudplejeprodukter og lim (MST, 2015a) Methylisothiazolinon er ligeledes anvendt i shampoo, balsam, deodoranter, vådservietter, cremer og hårvoks (MST, 2015b, s. 13). Methylisothiazolinon har fået revideret og justeret, hvor meget, der må tilsættes de forskellige midler for at hæmme udvikling af eks. allergi. Læs mere i vores artikel om allergi i relation til MI >>

Methylisothiazolinon

Methylchloroisothiazolinone (MCI, CMI og CMIT)

Methylchloroisothiazolinon (MCI, CMI og CMIT) er ligesom methylisothiazolinon et tilsætningsstof. Dette tilsætningsstof er dog kloreret og virker som et biocid og hæmmer mug og bakterievækst i rengøringsmidler og håndsæber samt øvrige produkter, så de holder sig friske i længere tid. Stoffet methylchloroisothiazolinon er ligesom methylisothiazolinon udpeget, som de mest kritiske konserveringsmidler rent miljømæssigt (MST, 2006, afsnit 8.1.2) og er endvidere allergent (MST, 2015b, s. 21). Læs mere i vores artikel om allergi i relation til MCI >>

Methylchloroisothiazolinone

.

Natriumbenzoat (E211)

Natriumbenzoat er et natriumsalt af benzoesyre og anvendes som konserveringsmiddel både i rengøringsmidler, håndsæbe og i hudplejeprodukter som dagcreme samt øvrige kosmetiske produkter.

Natriumbenzoat anvendes også i fødevarer (E211). Natriumbenzoat er også det aktive konserveringsmiddel, der forekommer i eks. Atamon, som anvendes til at skylde og rense glas til syltetøj og marmelade. Natriumbenzoat anvendes ofte i marmelade, syltetøj, deserter, slik og saftevand. Atamon har en giftvirkning overfor visse gærceller, bakterier og skimmelsvampe og virker derved konserverende. Natriumbenzoat og øvrige konserveringsmidler anvendes ofte sammen med surhedsregulerende midler som citronsyre og sorbinsyre m.fl. for at opnå et stærkere hurdleeffekt.

Natriumbenzoat

.

Octylisothiazolinon (OI og OIT)

Octylisothiazolinon er et konserveringsmiddel i den kemiske kategori indenfor isothiazolinoner. Octylisothiazolinon betegnes med forkortelserne OI eller OIT og anvendes som konserveringsmiddel i rengøringsmidler som eks. håndopvaskemidler (MST, 2015b, s. 15 og 47) samt øvrige produkter. Octylisothiazolinon er fundet sammen med konserveringsmidler såsom methylisothiazolinon (MST, 2015b, s. 15 og 47).

Octylisothiazolinone

.

Phenoxyethanol (PE)

Phenoxyethanol anvendes som konserveringsmiddel i en lang række produkter som rengøringsmidler, sæber samt andre produktkategorier og phenoxyethanol forkortes PE, hvilket uheldigvis er samme forkortelse som plastikken polyethylen typisk karakteriseres og beskrives under, så vær opmærksom på det.

Phenoxyethanol anvendes i supplement med eller som substitut for et eller begge konserveringsmidler MCI/MI. Dog er kombinationen MI/PE hyppig (MST, 2015b, s. 14ø og s. 36). Læs mere om MCI og MI længere oppe i artiklen.
Phenoxyethanol_

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

,

Kilder

Astma- og Allergiforbundet 2015a. 26 stoffer du skal undgå  [Citeret d. 26. aug. 2015]. Link: https://www.astma-allergi.dk

Astma- og Allergiforbundet, 2015b. Det stiller vi krav til [Citeret d. 26. aug. 2015]. Link: https://www.astma-allergi.dk

Dow Chemical 2015. Product Safety Assessment. 4,5-Dichloro-2-octyl-4-isothiazolin-3-one (DCOIT) [Citeret d. 27. aug. 2015]. Link: https://msdssearch.dow.com/PublishedLiteratureDOWCOM/dh_08bd/0901b803808bda61.pdf?filepath=productsafety/pdfs/noreg/233-00821.pdf&fromPage=GetDoc

MST 2006. Survey of liquid hand soaps, including health and environmental assessments in Survey of chemical substances in consumer products no. 69, Miljøstyrelsen 2006 [Citeret d 26. aug.2015]. Link: https://www2.mst.dk/udgiv/publications/2006/87-7052-062-3/html/kap08_eng.htm

MST 2008. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i kunstige negle og neglehærdere, Kap. 6 Sundhedsmæssig vurdering, afsnit 6.1.1. Formaldehyd [Citeret d. 26. aug. 2015]. Link: https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2008/978-87-7052-786-6/html/kap06.htm

MST 2015a. Kemikalier i hverdagen: Konserveringsmidlet MI [Citeret d. 24. aug. 2015]. Link: mst.dk søg efter borger, kemikalier i hverdagen, konserveringsmidlet MI.

MST 2015b. Survey and Exposure Assessment of Methylisothiazolinone in Consumer Products. Survey of chemical substances in consumer products No. 134, 2015. The Danish Environmental Protection Agency. ISBN: 978-87-93283-88-6. Side 12, 18-19. [Citeret d. 24. aug. 2015]. Link: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/03/978-87-93283-88-6.pdf

Snowhite chemical 2015. Benzylbenzoat [Citeret d. 26. aug. 2015]. Link: snowhitechem.com

.