Har du 59 sek? Se hvorfor du ALDRIG må overdosere din sæbe i din sæbeopløsning!!!!: KLIK og se med her (åbner i nyt vindue på YouTube) >>

Fjern glaspest fra dine glas og gør matte glas hvide igen

Glaspest og hvide matte mælkede glas er ikke så pænt eller indbydende at drikke af. Vi giver dig her en guide til, hvordan du kan rense dine glas, så de bliver pæne og glasklare igen.

 

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

.

Hvad er det hvide på mine glas, de er lige vasket, men glassene er helt hvide?

Et spørgsmål som vi nok alle har stillet os selv, hvad er det for en hvid belægning ovenpå glassene efter en vask i opvaskemaskinen eller under det varme vandhanevand, og det korte svar er at det enten er 1. Glaspest, 2. Kalk eller 3. Sæberester. Ofte er de hvide pletter blot kalk, og det problem kan løses enkelt. Se hvilke muligheder du har for at opløse eller mindske de grimme hvide pletter på dine glas herunder.

Krystalglas: Vi anbefaler, at du altid vasker dine fine krystalglas op i hånden med lunt vand og en mild opvaskesæbe. Skyl krystalglassene efter med koldt vand. Tør krystalglassene godt af med et rent og tørt viskestykke. Afslut med at pudse krystalglassene godt op med viskestykket, så de bliver flotte og funklende.

.

 

Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder på Billigseng.nu  >>

.

VIDEO: Hvordan fjerner man glaspest og hvad er glaspest?

I denne video, der præsenterer rengøringsekspert Michael René, hvad glastpest er for en størrelse, og hvordan du eliminerer og fjerner visse former for hvide belægninger på dine glas. Klik og se med herunder:

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

Hvad er glaspest? Og hvordan fjerner du glaspest?

Fjern glaspest – Glastpest kan ikke fjernes eller opløses. Glaspest udmønter sig i hvide belægninger øverst på dine glas, hvis du vasker dine glas ved for høj temperatur over 60 til 65 grader celsius (Forbrugerrådet Tænk, 2016). Ingeniøren (2011) skriver at glas er modstandsdygtige overfor svage syrer, men ikke så modstandsdygtige overfor stærke syrer som fosforsyre, flussyre og baser. Det skal understreges at fosforsyre er helt almindelig i produkter som “Minus kalk” og diverse afkalkningsmidler fra  supermarkedet, så man kan undgå denne uønskede reaktion, ved at anvende citronsyre eller eddikesyre til at fjerne kalk. Ingeniøren (2011) skriver endvidere at gamle glastyper kan indeholde meget base (alkali) og er mere udsat for maskinopvaskemidler og fugtighed fra luften. Eks. kan der ske en ionbytning i glassets overflade, hvor Calcium-ioner kan fjernes fra overfladen og medfører små revner og defekter i glasset. Alle disse reaktioner kaldes samlet for glaspest. Du kan forebygge glaspest på flere måder:

Undgå glaspest ved enten “kun” at vaske dine glas ved en temperatur lige under de 60 grader celsius på et kort vaskeprogram uden tørring, da tørring tilfører varme. Når der tilføres varme kan vandet stige i temperatur til op over de 60 grader, og så bliver glassene i værste fald hvide. Åben lågen til opvaskemaskinen efter en vask, så vandet kan dampe af – dette forudsætter at din opvaskemaskine, står et sted, hvor du uden problemer kan lukke al den fugt ud – uden risiko for dannelse af skimmelsvamp, der hvor dampen suser hen. En anden mulighed for at hindre glaspest efter en vask ved temperaturer under 60 grader, er at tørre dine nyvaskede glas af med et rent og tørt viskestykke. Dernæst kan du pudse glassene flot op, så de skinner.

Det hvide på glasset efter en al for varm vask eller tørring i opvaskemaskinen kan enten stamme fra selve glasset, og er kiselsyre (Forbrugerrådet Tænk, 2016), ellers er det en ionbytning i glassets overflade, der har medført små revner og defekter i glassets overflade. Endelig kan det også blot være kalk fra vaskevandet i opvaskemaskinen eller sæberester.

Glaspest kan ikke fjernes, så prøv derfor nedenstående metoder indledningsvist for at tjekke om det blot er kalk eller sæberester.

Husk at hvis nedenstående metoder fejler, så er det glaspest, du har på dine glas. Kontakt din forhandler, og hør om du eventuelt har en garanti på dine glas, som dækker skader som glaspest.

.

Klik og find din nye bog her >>

..

Hvordan fjerner jeg hvidt kalk fra mine glas?

For at fjerne kalk fra dine glas, er der to trin, der er væsentlige for at dine næste vask i opvaskemaskinen ikke giver flere uønskede hvide pletter og hvide glas med kalk.

Trin 1 Sådan fjerner du hvidt kalk fra dine glas

Du kan nemt fjerne kalken fra dine glas. Køb enten eddike eller citronsyre. Tag en balje frem og tag et par gode gummihandsker på. Lav en fortynding med ca. 8 eller 9 dele koldt vand og tilsæt 2 eller 1 del citronsyre eller eddike. Husk tilsæt altid syre sidst i din balje. Lav opløsningen så stor, at du kan lægge dine glas ned i baljen, så alle glassene er fuldstændig dækket med denne milde syreopløsning. Lad glassene ligge i blød i ca. 20 minutter til en lille times tid. Når glassene har ligget i blød, så skylles glassene rene for syre og kalk under den kolde vandhane. Når glassene er skyllet, så tørres de grundigt af med et rent og tørt viskestykke. Er glassene ikke 100% glasklare og funklende endnu, så kan du give glassene en tur mere i en balje med vand og citron- eller eddikesyre. Forsvinder disse pletter ikke eller mindskes, så er der ikke tale om kalk-belægninger men glaspest, se afsnittet ovenfor for at læse om, hvilke muligheder du har, hvis der er tale om glaspest.

Trin 2 Sådan fjerner du hvidt kalk fra dine glas

Husk også at gennemgå trin 2 for at sikre, at du ikke kalker alle dine næste glas til i din opvaskemaskine. Rådet er enkelt, fyld salt, afspændingsmiddel og sæbe på din opvaskemaskine.

Afspændingsmiddel sænker vandets overfladespænding, så sæben arbejder meget mere effektivt. De nonioniske tensider indkapsler og opløser fedt meget bedre, når der er fyldt afspændingsmiddel på.

Sæbe, tensider og enzymer, som er tilsat din opvaskesæbe samt kompleksdannere/buildere rengører, sænker overfladespændingen og binder kalken samt hårdhedsionerne i dit opvaskevand. Dertil vasker tensider, sæbe og enzymer naturligvis din opvask ren og fjerner pletter.

Salt, når der er salt i opvaskemaskinen, så holdes kalken opløst i opvaskevandet, og derfor binder kalken sig ikke på dine glas eller tallerkener. Hæld salt i vaskemaskinen og rens dit saltfilter og undgå af få hvidt kalk på dine nyvaskede glas.

Ud over at hindre at kalken i opvaskevandet sætter sig på din service, så virker sæben bedre, når alle tre elementer er fyldt på opvaskemaskinen. Ellers udvikles der sæbelud, som er mineraler, der binder sig til din sæbe, og det sænker effektiviteten af sæben og tensiderne, og det er ikke optimalt.

Løsning: Følg farveindikatoren på din opvaskemaskinen og start IKKE din opvaskemaskine, hvis der mangler hverken sæbe, afspænding eller salt. Sørg altid for, at der er fyldt sæbe, afspænding og salt på din opvaskemaskine.

.

Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder på Billigseng.nu  >>

.

Hvordan fjerner jeg hvide sæberester fra mine glas?

Det hvide på dine glas kan også være rester af sæbe fra dine vaske af glas i din opvaskemaskine. Sæberester på glas fjernes på samme måde som sæberester på tøj fra din vaskemaskine. Når du observerer hvide belægninger som du mener er sæbe, så skyl og skrub med koldt vand. Sæben kan ganske enkelt blot skylles af igen. Hvis sæben har sat sig meget godt fast, så hop til afsnittet ovenfor og lav en opvaskebalje med 8 til 9 dele vand tilsat 1 til 2 mål eddike- eller citronsyre og placer dine glas i denne væske. Så neutraliseres og opløses sæben. Vær opmærksom på, at du kan komme ud for, at skulle gentage denne behandling et par gange før pletterne med sæbe er væk.

.

Vedligehold af din opvaskemaskine

Er din opvaskemaskinen ikke ren, så får du heller ikke rent service: 1. afkalk maskinen i citronsyre, hvis der er tegn på skimmel i eks. tætningslisterne (mørkfarvninger) vask med klorin eller rodalon, tøm og vask maskinen efter med sulfo.

Se denne store guide om rengøring af din opvaskemaskine >>

.

Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder på Billigseng.nu  >>

.

Fjern flyverust i opvaskemaskinen

Flyverust er jern, som er rustet jern (III) ~ Fe (3+). Rusten kan komme fra metalbøjler i sæbeskuffer og andre dele, som er blevet beskadiget og derfor kommer der vand til disse metalbøjler og på den baggrund ruster de.

Rust er nemt at fjerne og reducerer, hvis du tilsætter syre, som citronsyre på rust jern (III), så reduceres rusten til jern (II), og så er rusten væk. Vask den tomme opvaskemaskine med afkalkningstabs eller med lidt citronsyre i sæbeskuffen.

Hvis dette ikke hjælper og du stadig oplever at der er flyverust i din opvaskemaskine. Så bør du finde kilden, ved, at åbne det, der nu kan åbnes uden vold og værktøj. Ellers bør du kontakte butikken, hvor du har købt opvaskemaskinen eller firmaet, der har produceret din opvaskemaskine for at høre mere. Alternativt kan du sende din opvaskemaskine til service hos din lokale servicemand, men bemærk at garantien kan bortfalde, så start med at kontakte din forhandler eller producenten af din opvaskemaskine, hvis du ikke kan komme flyverust til livs med et par kørsler med en tom opvaskemaskine med afkalkningsmiddel.

.

Klik og find senge, topmadrasser og dyner og puder på Billigseng.nu  >>

.

Kilder

Ingeniøren 2011. Hvad er glaspest? Link: https://ing.dk/artikel/hvad-er-glaspest-115392

Forbrugerrådet 2016. Glaspest og rust i opvaskemaskinen: Sådan undgår du det. Link: https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/hvidevarer/opvaskemaskiner/opvaskemaskiner-undgaa-glaspest-og-rust

.

Glaspest

Fjern glaspest – Glaspest kan ikke fjernes eller opløses. Glastpest er meget almindeligt på glas i danske husstande og specielt efter den vækst i opvaskemaskiner i danske husstande, der har været de seneste mange årtier. Glaspest er frygtelig irriterende, og man møder ofte problemet med glaspest, når man har mest travlt. Man har ofte ikke ordentlig tid til at rense, fjerne og rengøre glaspest, når man har travlt. Vi giver en introduktion øverst i denne artikel til, hvordan du kan arbejde med glaspest sammen med lidt baggrund til forstå, hvad glaspest er for en størrelse, og hvorfor glaspest ikke kan opløses eller fjernes.

Klik her for at hoppe op til guiden i denne artikel for at forstå glaspest samt rengøre og fjerne hvide rander af kalk eller sæberester >>