Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern tis og urin – Rengøring af pletter med tis

Indhold

Urin og tis – eddike, citronsyre og rodalon

Skulle du være uheldig at få urin eller tis på tøj, møbler eller gulvtæpper derhjemme eller synlige pletter med urin eller tis fra kæledyr som hunde, katte, marsvin, kaniner, hamstere og forskellige øvrige kæledyr samt spædbørn eller et hændeligt uheldt fra en kæreste, en ven, veninde eller et familiemedlem? Så kan pletter med tis og urin fjernes. Vi har lavet en guide samt en kort videointroduktion herunder med gode råd til, hvordan du netop fjerner og opløser pletter med tis og urin. Det kan også være du har en dreng eller en pige, der er ved at smide bleen og kæmper med ikke at kunne sove en hel nat uden en gang imellem at tisse i sengen eller et lidt ældre bare der fra tid til anden kæmper lidt med at holde sig? Men bare rolig, der er en løsning – se vores introducerende videoguide i næste afsnit og læs  vores guide i tekstform lidt længere nede i artiklen. Tusind tak fordi du gør rent sammen med os.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

VIDEO: Sådan opløses pletter med tis og urin fra en madras, sofa og seng

I denne video, der giver vi en overordnet guide til, hvordan du opløser og fjerne urin og tis fra en seng, en madras samt en sofa. Teknikken kan desuden anvendes til pletter med tis og urin på tøj. Fjern pletter med tis fra en hund, kat, kanin, hamster, marsvin, et spædbarn eller andre der måtte have haft et lille uheld. Klik og se med herunder. 

Klik og se rengøring af tis og urin her:

.

 

Klik og abonner på vores Youtubekanal her >>

.

TØJ

NB: Læs sikkerhedsinstruktion for eddikesyre og citronsyre under dette afsnit.

Urinpletter fjernes let fra tøj med en ordinær tøjvask efter vaskeanvisningerne på tøjet.

Er pletterne udtørret og har du eventuelt vasket tøjet tidligere uden at pletterne med tis er gået af, så kan du med fordel forbehandle pletter med tis eller urin med en syre som eddikesyre eller citronsyre. Gør en balje klar med 1 liter varmt vand og tilsæt 1 l eddike. Hvis du ikke har noget eddikesyre, kan du alternativt bruge en 10 % opløsning af citronsyre. Bland 1,8 liter varmt vand med 2 dl koncentreret citronsyre. Sæt tøjet i blød i en af de to opløsninger og gnub godt på pletterne og lad det stå i blød i et par timer. Skyl tøjet igennem i lunkent vand og gentag eventuelt forbehandlingen med citronsyre eller eddikesyre. Vask derefter tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet.

Hvis dit tøj er udtørret med tis og urin og lugter kraftigt også efter, du har forbehandlet tøjet med eddike eller citronsyre og efter du har vasket tøjet i din vaskemaskine. Så kan du med fordel efterbehandle dit tøj med Rodalon. Der må bare ikke være syrerester tilbage i tøjet. Rodalon kan ødelægge visse ikke farveægte farvede tekstiler eks. enkelte farvetryk på T-shirts o.lign., afprøv derfor opløsningen med rodalon på et ubetydeligt sted på tekstilet inden den aktuelle behandling påbegyndes. Hvis tekstilet kan tåle rodalon, læg da tøjet i blød i 30 minutter. Skyl rodalon ud af tekstilet i rigelige mængder af koldt vand og vask efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil lugten af tis eller urin er væk.


citronsyre

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med eddike eller citronsyre, da syre irriterer huden.

*  Desinfektionsmidlet i rodalon kan irritere huden, derfor anbefales det at bruge handsker, af naturgummi (latex), neopren eller nitrilgummi, ved håndtering af rodalon. Skyl og vask handskerne efter brug i rodalon og lad dem tørre.

*  Bland vand og rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen.

.

Rengøring af fliser og klinker

Fjern skimmel (mug) fra fliser og klinker. Vi har skrevet en stor guide, der hjælper dig godt igennem rengøring fjernelse af mug og skimmelsvamp. Du kan også læse lidt om, hvad en skimmelsvamp er for en organisme.

Klik og læs alle de gode råd her >>

.7

.

Tisser din hund, kat, marsvin, kanin, hamster eller dit spædbarn i sengen? Få de gode råd her

Tisser dit spædbarn i sengen eller tisser din hund, kat, kanin, hamster, marsvin i hunde- eller kattekurven eller i buret eller på tæppet eller i din seng? Eller kæmper du selv med ikke at kunne holde dig tør en hel nat? Så er der en lang række hjælpemidler, som kan hjælpe dig med disse udfordringer. Nedenstående tisselagener er enkle, og de kan nemt beskytte din seng, din madras, din sofa eller dine kæledyrs kurve og burer. Disse tisselagener kan nemlig let placeres mellem din madras og dit lagen i sengen, på den måde drypper en eventuel tissetår ikke ned i sengen eller ned i madrassen. Ved at anvende et af disse tisselagener, så beskytter du nemt din seng og din madras eller sofa. Disse tisselagener også benævnt som vådliggerlagener kan nemt vaskes i vaskemaskinen.  Har du en hund eller kat, der tisser i sin kurv? Eller en kanin, et hamster eller marsvin? Eller er du nervøs for, at kæledyret tisser i sin kurv eller i sit bur? Så kan du let klippe et tisselagen til, så det passer til formen på den enkelte kurv eller bunden af et bur. Se et udvalg af tisselagener ~ vådliggerlagener i forskellige størrelser herunder:

 

.Beskyt sengen med et vådliggerlagen ~ tisselagen til babyer – Klik og læs mere >>
Størrelser: 36 x 96 cm; 30 x 75 cm; 60 x 120 cm; 70 x 140 cm og 70 x 160 cm)

. >> 

Beskyt sengen med et vådliggerlagen ~ tisselagen – Klik og læs mere her >>
80 x 200 cm; 90 x 200 cm; 120 x 200 cm; 140 x 200 cm og 180 x 200 cm

.

Beskyt sengen med et større tisselagen ~ vådliggerlagen (90 x 200cm) – Klik og læs mere her >>

.

Rundt vådliggerlagen til at beskytte sengen mod ufrivillig tis – Klik, køb og læs mere >>
str. B 90 cm x L 70 cm (lille) eller B 110 cm x L 90 cm (stor)

.

MØBLER, MADRASSER, SENGE OG GULVTÆPPER

NB: Læs sikkerhedsinstruktion for eddikesyre og citronsyre nederst på siden.

Urinpletter fjernes fra møbler, madrasser, senge og gulvtæpper med en syre såsom eddike eller citronsyre. Er pletterne indtørret er de svære at fjerne, og der skal du gentage behandlingen flere gange, men du kommer langt ved at vaske stoffet af med syre og eventuel efterbehandle med rodalon, hvis lugten af tis eller urin virkelig sidder fast i stoffet. Bemærk at hvis fjedre eller interiør i madrassen, sengen eller sofaen allerede er fyldt med tis og urin, så er det enormt svært at fjerne lugten fra hele produktet, men giv denne metode et grundigt forsøg til at starte med.

Gør en balje klar med ½ liter varmt vand og tilsæt ½ l eddike, du kan også lave en lidt mildere fortynding emd 4 dl. koldt vand og så tilsætte 1 dl 20 % eddike. Hvis du ikke har noget eddikesyre, så kan du alternativt bruge en 10 % opløsning af citronsyre. Bland 1,8 liter varmt vand med 2 dl koncentreret citronsyre.

Fugt en klud eller svamp og vask urinpletterne på møblet, madrassen eller tæppet med den fortyndede opløsning af eddike- eller citronsyre. Pas på ikke at gennemvædde møblet, sengen, madrassen eller gulvtæppet. Lad det stå i blød i 10-15 minutter. Vask forsigtigt syreopløsningen ud af stoffet med en fugtig klud med koldt vand efterfulgt af en aftørring med en tør klud. Lad det tørre en 5 til 6 timer eller natten over. Vask møblet, madrassen, sengen eller gulvtæppet med varmt vand og velduftende opvaskemiddel. Vær igen påpasselig med ikke at gennemvædde møblet, sengen, madrassen eller gulvtæppet for meget, da dette kan skade fjedre og lameller i sofaen, sengen, madrassen, eller skumgummi og trægulv under et eksempelvis et gulvtæppe. Vask hellere en gang ekstra og afvent at materialet tørre ordentligt.

 

Klik og køb Rodalon her >>……..Klik og køb gummihandsker her >>

Hvis din sofa, madras, seng eller dit gulvtæppe stadig lugter af tis eller urin, så vask med Rodalon. Rodalon kan ødelægge visse materialer, afprøv derfor altid rodalon på et ubetydeligt sted inden det aktuelle arbejde med at fjerne lugt at urin eller tis påbegyndes. Kom rodalon på en klud eller svamp, luk emballagen og skrub på pletterne med urin. Lad det virke 10 minutter og dub rodalon af med små mængder koldt vand på en blød svamp eller klud. Pas på ikke at gennemvædde møblet, sengen, madrassen eller gulvtæppet. Lad det tørre og dub atter rodalon ud ad stoffet med lidt koldt vand på en blød svamp eller klud og lad det tørre. Gentag behandlingen indtil lugten er reduceret eller helt væk.

* Tilsæt som hovedregel altid syre sidst.

* Brug gummihandsker, som naturgummi (latex)-, neopren-, nitril- eller vinylhandsker, når der arbejdes med eddike eller citronsyre, da syre irriterer huden.

*  Desinfektionsmidlet i rodalon kan irritere huden, derfor anbefales det at bruge handsker, af naturgummi (latex), neopren eller nitrilgummi, ved håndtering af rodalon. Skyl og vask handskerne efter brug i rodalon og lad dem tørre.

*  Bland vand og rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen.

.

Michael Renés rengøringsbog

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er Det-sunde-rene-hjem-af-Michael-Rene-INSTA-1024x1024.jpg

Rengøringsbogen: Det sunde rene hjem – Den store miljøvenlige rengøringsguide af Michael René, giver et godt sammendrag af viden og forståelse af rengøringsmidlers kemi og metoder til at løse hverdagens udfordringer. Klik og køb bogen her >>

Klik og se traileren til bogen her:

.

.

Fjern lort og afføring fra tøj, møbler, tæpper og gulvtæpper

Klik og se vores store guide her >>

.

.

.

.

FAQ: Hvordan rengøres pletter med tis og urin?

👉 Hvordan rengøres pletter med tis og urin bedst?

Pletter med tis og urin fra en kat, hund, hamster, matsvin, kanin eller et spædbarn kan fjernes fra din madras, seng eller sofa. 1. Tag rengøringshandsker på, lav en opløsning med 4 dl koldt vand + 1 dl eddike 20%. 2. Fugt en klud som vrides hårdt op opløsningen. 3. Vask området med tis og urin uden at plaske for meget med vandet – Madras, seng og sofa må ikke blive gennemvæddet. 4. Afvask syren med iskoldt vand. 5. Gentag behandlingen, hvis der stadig er hvide pleter med tis eller urin tilbage.