Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Fjern græs

Fjern græs  –  Brug glycerin, eller alkohol, salmiakspiritus og lunkent vand

Pletter med græs er meget svære at fjerne helt betinget af, hvilke materialer pletterne sidder på, hvor store pletterne er og om pletterne er udtørret. Pletter med græs kan fjernes eller mindskes enten med glycerin eller en opløsning af alkohol (93% husholdningssprit), salmiakspiritus og lunkent vand. Du kan også anvende andre stærke sæber, hvis du gerne vil undgå stærke opløsningsmidler som eks. salmiakspiritus. Kig med i vores guide nedenfor. 

Grass

.

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar..

TØJ – Fjern græs fra tøj

Pletter med græs består af molekylet klorofyl, som stammer fra græssets grønkorn i græsstråene. Klorofyl er et upolært molekyle, og kan derfor med fordel behandles med en stærk sæbe, som eks. krystalsæbe, brun sæbe, sæbespåner, salmiakspiritus, men hvis vi gerne vil hjælpe miljøet en anelse, så kan man anvende det gode gamle og nærmest glemte husholdningsråd og opløse pletter med græs i glycerin.

Pletter med græs på tøj behandles med glycerin, som også benævnes som glycerol. Denne væske er pH-neutral og klar, så der kan arbejdes med glycerin uden rengøringshandsker, dog anbefales det at kombinere glycerin med opvaskesæbe og her anbefales der i de fleste tilfælde anvendelse af rengøringshandsker. Så på med handskerne for at beskytte dine hænder, fingre og underarme.

Start altid med at bruse tøjet med græspletterne forsigtigt igennem med lunkent eller koldt vand i brusekabinen eller i badekaret. På den måde undgås det at tøjet krymper. Gennemvæd pletterne med græs i glycerin (glycerol) og tilsæt opvaskesæbe på tøjet, og lad det stå i blød i op til et halvt eller et helt døgns tid. Skyl glycerin og opvaskemiddel ud af tøjet med lunkent vand og gentag iblødsætning et par gange indtil pletterne er reduceret væsentligt. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag evt. behandlingen endnu engang, efter vask af tøjet, indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

……………………

.

VIDEO – Sådan fjerner du pletter med græs

Her præsenteres en video med, hvordan du bedst fjerner pletter med græs:

.

Det sunde rene hjem af Michael René er en rengøringsbog, der guider til og assisterer som din miljømæssige højre hånd, når uheldet er ude, og du har brug for et godt råd til både rengøring og pletfjerning, samt når du er nysgerrig på at opklare, hvad de mange symboler på dine rengøringsmidler egentlig betyder. Der er et kapitel med et kort indblik i, hvad virus, bakterier og skimmel er for nogle organismer. Sidst men ikke mindst så er bogen svagt krydret med teknisk viden om rengøringsmidlers kemi og egenskaber. Der er også en serie gode rengøringscitater fra gamle husholdningsbøger, der giver et indblik i nogle af de historiske referencer og var rengøringsmetoderne egentlig meget bedre i gamle dage? Klik, køb og læs mere >>  

 

MØBLER, TÆPPER & GULVTÆPPER – Fjern græs fra Møbler, tæpper og gulvtæpper

NB: Læs sikkerhedsinstruktion nederst på siden.

Pletter med græs på møbler, tæpper og gulvtæpper kan også fjernes eller mindskes med glycerin. Brug en klud eller fugtet køkkenrulle til at suge så meget af pletterne op med det grønne klorofyl fra græs uden at gnide for meget. Kom dernæst glycerin på en klud eller en blød svamp og fugt pletterne forsigtigt med glycerin. Lad det ligge i blød natten over og dub glycerin ud af stoffet gentagne gange med koldt vand på en klud. Pas på ikke at gennemvædde møblet, tæppet eller gulvtæppet for meget. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

Virker behandlingen ovenfor ikke tilstrækkeligt, så anbefales det at der skrues lidt op for pH-værdien i den sæbe, der anvendes. Tag rengøringshandsker på fingre og hænder og tilsæt 1 lille skefuld krystalsæbe til en halv liter lunt vand. Rør sæben godt ud i væsken og tilsæt indledningsvis opløsningen med sæben et sted, hvor det ikke betyder noget, for at sikre at materialet med pletterne kan tåle opløsningen. Gnid pletterne ind og lad det sidde og arbejde ca. 20 minutter og dub opløsningen med krystalsæben efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet, tæppet eller gulvtæppet for meget. Dub efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket bedst muligt. 

Sidste udvej: Opløsning og rengøring af pletter med græs på Møbler, tæpper og gulvtæpper

Sidste udvej, så kan græspletterne fjernes eller mindskes pletter på møbler, tæpper og gulvtæpper med den ikke så miljøvenlige metode med salmiakspiritus og sprit. Bland 3 dl lunket vand med 3 dl salmiakspiritus (8%) og tilsæt 1 dl alkohol (93% husholdningssprit). Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 1 dl 3 dobbelt salmiakspiritus til 3 dl lunket vand og 1 dl alkohol (sprit).

Tilsæt indledningsvis opløsningen med salmiakspiritus et sted, hvor det ikke betyder noget, for at sikre at materialet med pletterne kan tåle opløsningen. Gnid pletterne ind og lad det sidde og arbejde ca. 20 minutter og dub opløsningen med salmiakspiritus efter med koldt vand. Pas på ikke at gennemvædde møblet, tæppet eller gulvtæppet for meget. Dub efter med koldt vand gentagende gange for at få al sæben ud af stoffet. Gentag behandlingen indtil pletterne er fjernet eller mindsket. Klik på videoen herunder og se vores video.

.

NB: Sikkerhedsinstruktion til anvendelse af rengøringmidler

1.  Brug opløsningen med salmiakspiritus og alkohol et ventileret sted, og undgå indånding af dampe og benyt gummihandsker, som butylgummi eller naturgummi (latex) ved håndtering af salmiakspiritus og alkohol.

2.  Vær opmærksom på at opløsningen med salmiakspiritus og alkohol er meget brandfarligt.

3. Opbevar opløsningen med salmiakspiritus og alkohol i en tæt lukket beholder og utilgængeligt for børn og aflever rester af den brugte opløsning på genbrugsstationen eller når der indsamles kemisk affald i lokalområdet.

4Salmiak er stærkt ætsende, hvilket fjerner al fedt fra huden og i værste fald kan medføre åbne sår.

5. Brug altid rengøringshandsker, når der arbejdes med salmiakspiritus, alkohol og krystalsæbe. 

Læs altid vejledningen på emballagen inden anvendelse. 

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Klik og få et par gratis tilbud på en byggeopgave her >>

Rengøring af sennep

Har du spildt sennep, så har vi skrevet denne store guide til at opløse pletter med sennep.

Klik og læs vores rengøringsguide >>

Fjern ketchup og tomat

Har du spildt ketchup eller tomat?

Så se denne artikel med gode råd om, hvordan du opløser pletter med tomat og ketchup.

Klik og læs vores rengøringsguide >>

Ovne2

Rengøring af komfur, ovn og kogeplader

Klik og læs vores store rengøringsguide om rengøring af komfur og kogeplader her >>