Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Sådan rengøres påskens pletter

Denne guide fortæller, hvordan du rengøre og fjerner påskens pletter. Spilder du karrysild på dine bukser eller på din kjole eller er der andre af påskens lækkerier, som stikker af? Så læs med herunder og se alle de gode råd til at fjerne de umulige pletter. Sidst og undervejs i artiklen linker vi til øvrige rengøringsguides. Alternativt søg efter guides i søgefelterne på denne hjemmeside.

Fjern påskens pletter – den ultimative pletguide

Vi præsenterer påskens pletter til at fjerne chokolade, græs, karrysild, rødkål, samt rødbede, fedt fra flæskesteg, and o.lign. samt rødvin og øl.

Rengøring af chokolade – Fjern chokolade nemt

Påskeæg er lyden af påske og fylder derfor en del i påskens pletter. Pletter med chokolade og påskeæg er en af de klassiske påskepletter. Det er heldigvis ikke så svært igen, at reducere eller fjerne chokolade. Sulfo (opvaskemiddel) virker næsten altid effektivt. Start med at fugte pletterne med opvaskemiddel på tøjet og lad det stå iblød i en række timer. Vask derefter tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet.

Bemærk at en sjælden gang kan farven på dit tøj/stof være skrøbelig. Derfor bør du iblødsætte opvaskemiddel på en lille stofkant på bagsiden af tøjet indledningsvis for at tjekke, at farven på dit tøf/stof kan tåle vaskemidlet. Jeg har i det sidste årti kun oplevet det 1 gang, hvor stoffets indfarvning tog skade og her var tale om beigefarvet stof. Så det virker oftest helt uden problemer at iblødsætte med opvaskemiddel 🙂

Klik her og se den store guide til at rengøre og fjerne chokoladepletter >>

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Rengøring af fedt, olie, friture – Fjern fedt nemt

Smør

Påskens pletter med stegefedt, smør, andefedt, fedt fra andre former for madretter samt olie og friture kan fjernes relativt enkelt fra tøj.

Start med at fugte tøjet helt og tilsæt en lille smule koncentreret opvaskemiddel. Fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Vær opmærksom på altid at afprøve pletbehandlingen indledningsvis på steder, hvor en eventuel affarvning af ikke farvestabilt stof kan afprøves. Det er dog sjældent at et stof ikke kan tåle iblødsætning med opvaskemiddel. Det er typisk farver som beige o.lign. farver som er mere ustabile. Så er du i tvivl, så prøv dig lidt frem.

Enkelte gange kan det være en fordel at iblødsætte og skylle op ad flere omgange før tøjet vaskes, hvis der er tale om store fedtpletter, oliepletter, margarinepletter, smørpletter o.lign. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil fedtpletterne er helt forsvundet.

Klik og fjern fedt og olie fra møbler og gulvtæpper >>

Rengøring af græs – Fjern græs nemt

En af påskens aktiviteter foregår typisk, hvis vejret er godt udenfor, og så kan man nemt få græs på tøjet, når eksempelvis fodbolden skal have et skud eller tre.

Pletterne med græs består af det upolære klorofyl, som virkelig kan sætte sig godt fast i stoffets fibre, men der er en løsning.

Fjern påsken pletter med græs fra farvet tøj med  glycerin (glycerol) og opvaskesæbe (sulfo). Gennemvæd græspletterne med glycerin (glycerol) og lad det virke i et halvt til et helt døgn. Skyl glycerin (glycerol) ud af tøjet med koldt vand). Sæt tøjet iblød i opvaskemiddel (sulfo) og lad det stå en række ekstra timer og skyl efter md koldt vand. Gentag iblødsætning et par gange indtil pletterne med græs er reduceret væsentligt og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag evt. behandlingen endnu engang, efter vask af tøjet, indtil pletterne er fjernet eller mindsket.

Klik herunder og se vores guide til at fjerne pletter med græs:

Græs på møbler, gulvtæpper og tæpper er lidt sværere at fjerne, derfor er denne guide en anelse anderledes.

Har du fået pletter med GRÆS på møbler eller gulvtæpper, så klik og læs vores guide >>

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Rengøring af karry fra karrysild – Fjern karry nemt

Uheldet kan nemt ske, når en af de lækre karrysild springer ud over tallerkenen. Men fortvivl ikke for det er muligt at opløse påskens pletter med eksempelvis karry fra karrysild. Den gule plet fra karry består af stoffet “Curcumin”, som også anvendes til at farve slik gult under E-nummeret E100, men det er en helt anden historie 🙂

Rengøringsekspert Michael René har erfaring med at pletter med karry på tøj med fordel kan forbehandles med glycerin (glycerol) efterfulgt af opvaskemiddel og en tøjvask.

1. Start med at fjerne sild og andre rester af fødevare, der er spildt på tøjet. 2. Brus tøjet godt igennem med koldt vand og gør dette i badekaret eller i brusekabinen. 3. Kom lidt glycerin (glycerol) direkte på karrypletten og masser glycerol ind i karrypletterne med en klud. 4. Lad tøjet ligge i blød natten over. 5. Skyl glycerinen (glycerolen) ud af tøjet med koldt vand dagen efter. 6. Gentag behandlingen indtil pletterne er forsvundet eller reduceret. 7. Bemærk at du også kan overveje de næste “trin 9-12” inden du vasker tøjet i henhold til vaskeanvisningerne på tøjets vaskemærke. 8. Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret tilstrækkeligt eller helt væk.

Alternativt kan du supplere ovenstående trin 1 til 8 med denne guide til at opløse karrypletterne.

9. Kom dernæst lidt opvaskemiddel på karrypletterne og fordel opvaskemidlet jævnt med en blød klud. 10. Lad det ligge lidt iblød et par timer. 11. Afslut pletbehandlingen og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. 12. Gentag behandlingen indtil pletterne med karry er helt væk. Klik og køb glycerin (glycerol) her >>

Alternativ metode til rengøring af pletter med karry

Hvis glycerin (glycerol) eller opvaskemiddel, som nævnt ovenfor ikke fjerner nok af karrypletterne ved en gentagelse af behandlingerne. Så kan karrypletterne også fjernes med salmiakspiritus. Hvis det vælges at fjerne pletter med karry med salmiakspiritus, så bør du altid åbne et vindue eller starte en blæser og sørge for god udluftning, når du arbejder med salmiakspiritus. Dernæst skal der altid anvendes rengøringshandsker for at beskytte huden mod denne stærke alkaliske opløsning. Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8%).

Salmiakspiritus kan ødelægge visse materialer, afprøv derfor opløsningerne på et ubetydeligt sted inden den aktuelle pletfjerning og rengøring af pletter med karry påbegyndes.

Dub dernæst grundigt på pletterne med karry med en klud med salmiakopløsningen. Skyl efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus (dvs. knapt 1 dl) i ovenstående opløsning i stedet for 2 dl salmiakspiritus. Klik, bestil og køb salmiakspiritus her >>

Rengøring af rødkål – Fjern rødkål nemt

Har du fået en anden af påskens pletter, såsom rødkål på farvet tøj, så kan det klares således, hvis pletten er helt frisk. Tåler tøjet ikke en høj vasketemperatur, men kun 30 eller 40 grader og tåler tøjet ikke blegemiddel, så fugtes tøjet og der hældes lidt opvaskemiddel på pletterne, som gnides godt ind i tøjet. Lad tøjet stå i blød i 5-6 timer. Skyl sæben ud af tøjet.

Klik og køb glycerin (glycerol) her >>

Farven i rødkål

Vidste du at farven fra rødkål stammer fra antioxidanten med navnet: “anthocyanin”, som er stærkt pH-afhængig og let skifter farve betinget af netop pH?
Ovenstående ses, når der hældes håndopvaskemiddel på, hvis den givne tallerken med rødkål vaskes op i et svagt basisk opvaskemiddel (pH 7 til 9 stykker), hvor farven bliver mere blå. Mens hvis der vaskes op i et af de få, men stadigt eksisterende syrlige opvaskemidler i markedet med tilsat syre (pH mellem 4 til 5), hvor farven af rødkålen bliver mere rød.

Kemien i farven af rødvin

Anthocyanin er en antioxidant, som findes i eksempelvis rødvin og i rødkål. Farven varierer dog af pH.

Klik og læs vores sammendrag af forskningen bag farveændringen af rødvin som funktion af pH-ændringer >>

.

Hvis ikke pletterne er elimineret og fjernet, så kan de forbehandles med glycerin (glycerol). Kom glycerin (glycerol) på en klud eller en blød natursvamp. Fugt og arbejde glycerinen (glycerolen) godt ind i pletterne i rigelige mængder. Lad det hele ligge i blød natten over. Skyl glycerin og glycerol ud af tøjet dagen efter. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er reduceret eller væk. 

Klik på videoen og se vores videoguide til at fjerne pletter med både rødkål samt rødbede

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

Rengøring af rødvin – Fjern rødvin nemt

Når det er påske så drikkes der af og til rødvin og andre alkoholiske drikke. Rødvin indeholder anthocyanin, som er den samme form for antioxidant, som også kendes fra rødkål. Pletterne rangerer fra lilla, violet, blå og rød betinget af pH. Det ses tydeligt, når man vasker rødvinsglas op og kommer sæbe i glassende så ændres farven på vinen mod mere blålige pletter.

Kemien i farven af rødvin

Anthocyanin er en antioxidant, som findes i eksempelvis rødvin og i rødkål. Farven varierer dog af pH.

Klik og læs vores sammendrag af forskningen bag farveændringen af rødvin som funktion af pH-ændringer >>

Men ja tilbage til eliminering og rengøring af påskens pletter som rødvin. Fjern eller mindsk spildt rødvin fra tøj med  glycerin (glycerol) Hæld glycerin på de røde pletter med rødvin, og lad glycerinen (glycerolen) virke i et halvt til et helt døgn. Skyl glycerin af med lunkent vand og vask dernæst tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. De røde pletter kan med fordel behandles op til flere gange med glycerin (glycerol). Gnid pletterne godt ind med glycerin og lad pletterne ligge i blød i 5 til 6 timer i rigelige mængder af glycerin (glycerol). Gentag iblødsætning et par gange indtil pletterne er reduceret, inden tøjet vaskes i henhold til vaskeanvisningerne på tøjet. Dvs. vask tøjet enten i vaskemaskinen, vask det i hånden eller på renseriet. Gentag behandlingen indtil pletterne fjernet eller mindsket mest muligt.

Du kan også anvende øvrige midler til at fjerne pletter med rødvin, som eks. Biotex eller andre kommercielle rengøringsprodukter på markedet, men glycerin virker ganske fint efter gentagende behandlinger til at opløse rødvin.

Rengøring af sennep og ketchup

Herunder henviser til vores andre gode artikler med råd om, hvordan du fjerner og rengøre pletter med sennep og ketchup (tomat).

Rengøring af sennep

Har du spildt sennep, så har vi skrevet denne store guide til at opløse pletter med sennep.

Klik og læs vores rengøringsguide >>

Fjern ketchup og tomat

Har du spildt ketchup eller tomat?

Så se denne artikel med gode råd om, hvordan du opløser pletter med tomat og ketchup.

Klik og læs vores rengøringsguide >>

Rengøring af øl – Fjern øl nemt

Påskens pletter kan også komme fra pletter med øl. Fugtige pletter med øl kan fjernes fra farvet tøj med visse undtagelser (se nedenfor). Ølpletter på farvet tøj går ofte af i vask. Ølpletterne kan dog med fordel sættes i blød i opvaskemiddel. Hæld lunt vand op i en spand – husk ikke at anvende varmere vand end den maksimale temperatur dit tøj kan tåle. Vaskeanvisningen på tøjet angiver den maksimale temperatur, som dit tøj kan tåle. Hæld lidt opvaskemiddel i spanden sammen med vandet.

Trin 1. Sæt pletterne med øl på farvet tøj i blød i spanden med vand og opvaskemiddel.

Sæt pletterne på farvet i blød i det ovenstående koncentrerede opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød fibersvamp. Lad tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Skyl dernæst al opvaskesæben ud af tøjet. Husk at tøjet ikke må skylles i varmere vand end den maksimale temperatur, som tøjet kan tåle. Tøjet kan i værste fald krympe, hvis vandet er for varmt og det ønskes ikke.

Trin 2. Skyl al opvaskesæben ud af tøjet i koldt vand.

Trin 3. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Trin 4. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

Pletter med mørke øltyper eller indtørrede pletter med øl

Har du fået mørkere øl som porter, stout o.lign. mørke øltyper eller er pletterne indtørret? Så fortvivl ikke.

Klik her og se vores guide til at opløse mørkere pletter med øl >>

Rengøring af ovn og rengøring af komfur & kogeplader

Påskens pletter er ikke kun ovenstående, der er også en masse rengøring, som skal på plads inden den store påskemiddag kan begynde samt efter gæsterne er gået. Herunder har rengøringsekspert Michael René lavet en guide til rensning og vask af ovne og kogeplader her. Guiden er nem og hurtig og vi følger princippet – “lad sæben gøre arbejdet”.

Ovne2

Rengøring af komfur, ovn og kogeplader

Klik og læs vores store rengøringsguide om rengøring af komfur og kogeplader her >>

FAQ: Rengøring af påskens pletter

👉 Hvordan fjerner man karry?

Rengøring af karry fra karrysild o.lign. klares således: 1. Fjern fødevaren med karry på fra tøjet. 2. Brus tøjet igennem med koldt vand. 3. Hæld glycerin (glycerol) direkte på pletten og skrub med en klud. 4. Læg tøjet iblød natten over. 5. Dagen efter skylles tøjet med koldt vand. 6. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. 7. Vask i henhold til vaskeanvisningerne.

👉 Hvordan fjerner man tomat og tomatketchup?

Rengøring af tomat og tomatketchup fra tøj: 1. Skyl tøjet med koldt vand. 2. Tag rengøringshandsker på. 3. Hæld en koncentreret opløsning med brun sæbe (krystalsæbe) på tøjet med tomat- og ketchuppletter. 4. Gnub den brune sæbeopløsning ind i stoffet. 5. Lad det stå iblød et par timer uden det tørrer ud – hold tøjet fugtigt. 6. Skyl sæbe ud med koldt vand. 7. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne.

👉 Hvordan fjerner man andefedt, fedt, olie, fritureolie, smør, margarine?

Rengøring af andefedt, fedt, olie, fritureolie, smør, margarine kan klares således: 1. Brus overskydende fedtstof ud af tøjet med koldt vand i brusekabinen. 2. Tag rengøringshandsker på 3. Hæld koncentreret opvaskemiddel eller brun sæbe direkte på pletten. 4. Lad det stå iblød mange timer. 5. Brus al sæbe ud af tøjet med koldt vand. 6. Gentag behandlingen. 7. Vask tøjet efter vaskeanvisningerne.