Har du haft en vandskade, og har du fået skimmelsvamp i hjemmet? Klik og se, hvordan du håndtere angreb af skimmelsvamp (mug) i hjemmet >>

Julens pletter ~ julepletter – sådan fjerner du julens pletter

Rengøringsekspert Michael René giver gode rengøringsråd og pletfjerningsråd til, hvordan du nemt fjerner en lang række pletter i den søde juletid. Julen er hyggens tid men det er også tiden, hvor der tabes og spildes et væld af pletter. Vi giver her et hurtigt indblik i, hvordan du kan eliminere et par af de typiske julepletter i denne hyggelige tid.

Fjern_julepletter_topbanner

Vi gør opmærksom på at al håndtering af råd fra denne hjemmeside altid er på eget ansvar.

Pletter med chokolade

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med chokolade. Pletter med chokolade er en af de klassiske julepletter, Chocolatesom ikke er så svære, at reducere eller fjerne og du kan næsten altid klare pletterne ved at fugte og forbehandle pletterne i sæbevand med sulfo inden du vasker tøjet. Bemærk at en sjælden gang kan indfarvningen af dit stof være skrøbelig, så bemærk at du bør iblødsætte på en lille stofkant på bagsiden af tøjet indledningsvis for at tjekke at farven kan tåle vaskemidlet. Jeg har i det sidste årti kun oplevet det 1 gang, hvor stoffets indfarvning tog skade, så det virker oftest helt uden problemer at iblødsætte med opvaskemiddel.

Er du ude i julen, så kan pletterne forbehandles på det lokale toilet. Skyl om muligt pletterne godt igennem med lunkent vand (ikke varmt vand) og fugt pletterne godt ind i håndsæbe og bearbejd pletterne med lunkent vand og fjern det værste chokolade. Afslut pletfjerning og sæt eventuelt tøjet iblød derhjemme i en opløsning med sulfo og vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet derhjemme. Læs mere om pletfjerning af chokolade her >>


Chocolade_museum

Besøg chokolademuseet her >>

.

Pletter med fedt fra and (andefedt), kalkun (kalkunfedt) og flæskesteg (flæskestegsfedt)

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med fedt og olie. Fedtpletter er en af de klassiske julepletter, som kan kalkunfjernes og opløses med et basisk rengøringsmiddel som eksempelvis opvaskesæbe, universalrengøringsmiddel, brun sæbe og krystalsæbe. Spildes der på tøjet, så fugtes tøjet i lunkent vand. Bemærk at en sjælden gang kan indfarvningen af dit stof være skrøbelig, så bemærk at du bør iblødsætte på en lille stofkant på bagsiden af tøjet indledningsvis for at tjekke at farven kan tåle vaskemidlet. Jeg har kun det sidste årti oplevet det 1 gang, så det virker oftest helt uden problemer at iblødsætte med opvaskemiddel.
Pletterne med fedt forbehandles med opvaskesæbe som gnubbes godt ind i pletterne. Efter 20 minutter skylles tøjet op under bruseren med lunkent vand og pletterne iblødsættes atter, hvis ikke pletterne er fjernet. Dernæst vaskes tøjet efter anbefalingerne på tøjet.

Rengøringsekspert Michael René har skrevet denne gode rengøringsbog med hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af flere pletter: Håndbog i praktisk hjælp >>

   Håndbog i praktisk hjælp E-Bog

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp

Rengøringsbogen
Håndbog i praktisk hjælp
eBOG (pdf)

.

Pletter med gløgg

Fjern pletter med gløgg indeholdende rødvin på samme måde, som du fjerner pletter med rødvin. Tilsæt glycerin efter at have bruset pletter med gløgg godt igennem med vand i brusekabinen. Iblødsæt tøjet gentagende gange med glycerin. Klik og køb glycerin her >>

Vask tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet. Men vask først tøjet efter vaskeanvisningerne efter et utal af iblødsætninger og skylninger  koldt vand med glycerin.

Klik her og se læs hvordan du opløser pletter med gløgg fra tæpper, møbler og gulvtæpper >>

Pletter med karry

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med karry. Karrypletter er en af de klassiske julepletter som fjernes fra tøj med en forbehandling med karry glycerin efterfulgt af opvaskemiddel og en tøjvask. Kom lidt glycerin på en klud eller en blød svamp og skrub på karrypletterne. Lad det ligge i blød natten over. Kom lidt opvaskemiddel på pletterne og fordel opvaskemidlet jævnt med en blød klud. Vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Hvis glycerin ikke fjerner nok af karrypletterne ved en gentagelse af behandlingen, kan pletter fjernes med salmiakspiritus.

Bland 1 liter vand med 2 dl. salmiakspiritus (8%). Salmiakspiritus kan ødelægge visse materialer, afprøv derfor opløsningerne på et ubetydeligt sted inden den aktuelle pletfjerning påbegyndes. Dub grundigt på karrypletterne med en klud. Skyl efter med rigelige mængder af koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Hvis der anvendes 3 dobbelt salmiakspiritus skal der kun tilsættes 2/3 dl 3 dobbelt salmiakspiritus i ovenstående opløsning i stedet for 2 dl salmiakspiritus.

Add.: Vidste du, at den gule farve i karry stammer fra molekylet curcumin, som også anvendes i slik under E-nummeret E100?

.

Bøger.org

Klik og find dine nye bøger her >>.

.

Pletter med kirsebær ~ kirsebærpletter

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med kirsebær. Pletter med kirsebær er en af de klassiske julepletter, cherrysom kan opløses rimeligt med citronsyre. Skyl tøjet op med lunkent vand og brus tøjet og pletterne godt af og iblødsæt tøjet i en opløsning med citronsyre opløst i lunkent vand. lad tøjet stå iblød en times tid og skyld tøjet efter med lunkent vand, gentag eventuelt iblødsætning med citronsyre et par gange.

Er der stadig pletter med kirsebær sæt pletterne iblød i glycerin, gnid rigelige mængder af glycerin ind i tøjet og lad tøjet stå iblød i glycerin. Gentag iblødsætning og vask afslutningsvis tøjet efter vaskeanvisningerne på tøjet.

.

Pletter med rødkål ~ rødkålspletter

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med rødkål. Pletter med rødkål kan også opløses fra tøjet, der skal dog bruges lidt knofedt. Se faktuelle video med gode råd til, hvordan du fjerner pletter med rødkål herunder – videoen starter med en introduktion af vores nye koncept med “Pletmanden”, som samler på pletter og han introducerer en ny måde at opnå rødkålspletter på. Klik og se med her >>

PletmandenPletmanden - leverpostej

Pletter behøver ikke at være kedelige, vi har sammen med skuespiller Mads Koudal udviklet de satiriske indslag med “Pletmanden”, kig med her >>

..

Pletter med rødvin ~ rødvinspletterRødvin

Rengøringsekspert Michael René giver også gode råd til, hvordan du fjerner pletter med rødvin. Pletter med rødvin er en af de klassiske julepletter som fjernes eller mindskes fra tøj med glycerin. Tilsæt glycerin på de røde pletter og lad det virke i et halvt til et helt døgn. Skyl glycerin af med lunkent vand og gentag iblødsætningen et par gange. Sørg for at rødvinspletterne ikke tørre ud, så hold pletterne fugtige med glycerin under behandlingen af pletterne. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne fjernet eller mindsket mest muligt. Klik og køb glycerin her >>

.

Pletter med øl

Øl fjernes nemt fra tøj. Ølpletter på tøj går af i vask, men kan med fordel sættes i blød i opvaskemiddel. Sæt pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordel opvaskemidlet med en blød svamp og lad tøjet ligge i 5-6 timer. Skyl sæben af i koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk.

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.

Rengøring af ovn og rengøring af komfur samt kogeplader

I denne juletid bliver ovnen og komfuret samt kogepladerne naturligvis hurtigt beskidte.
Rengøringsekspert Michael René har lavet en guide til rensning og vask af ovne og kogeplader her. Guiden er nem og hurtig og vi følger princippet – “lad sæben gøre arbejdet”.

.Ovne2

Læs vores store og grundige rengøringsguide om komfur og kogeplader her >>

.

.

.

..

,

10-4 logo

Klik og find værktøj, udstyr og byggevarer hos 10-4 >>

.