Indhold
Rengøring i julen kan hurtigt fylde en del i den søde juletid, hvor der spildes et væld af pletter rundt i husstanden. Der glemmes eller overses ofte en række områder, når hjemmet skal rengøres op til og gennem julen. Her får du et par tips til områder, der ofte glemmes og hvor der er gode rengøringsråd at hente.
Tip nr. 1: Rengøring af pletter med julegran – Det man glemmer at rengøre i julen
Juletræer dufter godt, men de kan nemt farve dørkarme og andet inventar grønne. Læs hvordan du rengører de grønne mærker på karme som stammer fra juletræet.
Juletræer giver den uforglemmelige juleduft i hjemmet. Et velduftende juletræ kan kun give god stemning, hvor minderne vælter frem mens der julehhygges derhjemme. Men juletræer er grønne og den grønne farve stammer fra klorofyl, og farver derfor virkelig effektiv, hvis man får trukket et træ igennem en døråbning under monteringen af det fantastiske juletræ indenfor.
Hvordan får man fjernet de grønne mærker fra klorofylet i gran, som nemt laver mærker på dørkarme, de lyse træmøbler o.lign. steder derhjemme?
Rengøring i julen kan klares nemt. Fjern de grønne mærker på træmøbler, dørkarme og døre fra dit juletræ nemt ved
1. Skyl en ren karklud op i varmt vand. 2. Hæld lidt glycerin på kluden. 3. Gnub og gnid koncentreret glycerin (også kaldet glycerol) på de grønne misfarvninger med gran på dine træmøbler, dørkarme eller dører. 4. Lad glycerin stå i blød og lad det arbejde i mellem 10 til 20 minutter. 5. Lav en spand koldt vand og aftør og skyl glycerin og de grønne pletter ud af møblet, dørkarmen og dørerne. 6. Gentag behandlingen efter behov. 7. Bemærk, at det kan være nødvendigt at skulle overfladebehandle træet efter endt pletfjerning og rengøring.
Gran skal sidde på juletræet og ikke på træmøblerne, dørkarmen eller døren.
Rengøring af julens pletter – Klik og få det store overblik
Har du spildt chokolade, øl, karry, rødkål, fedt fra and, flæskesteg eller kalkun, kirsebær, rødvin eller gløgg?
Tip nr. 2: Rengøring af køleskabet – Det man glemmer at rengøre i julen
Lækker julemad medfører altid madrester bagerst i køleskabet og overløbsrenden bliver nemt fyldt og stoppet med madrester. Du får løsningen på dette problem lige her.
Let rengøring af køleskab
Trin 1 i den store rengøring og rensning af køleskab er at starte med at tømme den hylde køleskabet, hvor der er madrester på køleelementet eller væggen bagerst. Ryk alle resterende fødevarer lidt rundt i køleskabet, så du kan komme til. Flyt alle varerne væk fra hylderne, så de ikke har kontakt med kølelementet bagerst.
Trin 2. Tag en opvaskebalje og fyld den op med varmt vand og tilsæt et par mL opvaskemiddel. Følg deklarationen på dit opvaskemiddel. Der anbefales typisk at der tilsættes mellem 2 og op til 5 mL opvaskesæbe pr. 5 liter varmt vand.
Omregning
2 mL = 0,4 teskefuld, mens 5 mL = 1 teskefuld.
Trin 3. Tag en ren karklud og gør den våd i det lune sæbevand. Vrid kluden godt op, vask og aftør dine kølelementer. Gør det et par gange og gentag proceduren indtil alle madrester og alle elementerne er vasket rene.
Trin 4. Aftør dernæst, hvis tiden tillader det, flere kølelementer i resten af køleskabet, samt flere hylder med den varme sæbeopløsning. Bemærk, at det kan være nødvendigt, at skifte sæbevandet ud med en ren opløsning med ny spand varmt vand tilsat et par mL opvaskemiddel.
Trin 5. Efter endt vask, så forbered en spand med rent vand, vask og aftør køleskabets køleelementer og hylder for sæberester. Aftør afslutningsvist alle hylder og køleskabselementer med et rent viskestykke for at fjerne rester af vand og lad det hele tørre inden du sætter alle madvarerne på plads igen.
Rengøring af overløsrenden i køleskabet
Trin 6. Overløbsrenden kan rengøres nemt. Tag 2 til 5 rene vatpinde med træskærft. Det er en fodel at undgå plastik og deponering af mikroplast i hjemmet. Tag den første vatpind og stik den ned i overløbshullet bagerst i køleskabet. Rens og gnub eventuelt snavs med vatpinden op ad hullet. Brug vatpinden som du ville bruge en opvaskebørste, vask og gnub snavset op ad hullet. Gentag denne procedure indtil hullet er vasket rent.
Trin 7. Når alle varer sættes retur på hylderne igen, så vær særligt opmærksom på at ingen madvarer læner sig op ad køleelementerne.
Nu er køleskabet klar til brug, og du er et skridt foran med rengøring i julen.
Rengøring af julens pletter – Klik og få det store overblik
Har du spildt chokolade, øl, karry, rødkål, fedt fra and, flæskesteg eller kalkun, kirsebær, rødvin eller gløgg?
Læs vores gode rengøringsbog med hygiejneråd, rengøringsråd og behandling af pletter:
Klik, køb og læs mere om bogen: Håndbog i praktisk hjælp >>
.
Håndbog i praktisk hjælp af rengøringsekspert Michael René
En bog om hygiejne, fødevarekvalitet med masser af rengørings- og pletfjerningsråd til hjemmet.
Du får 57 rengøringsguides til lokationer i hjemmet, samt 47 pletfjerningsguides. Klik, køb og læs mere >>
.
.
E-bogen af “Håndbog i praktisk hjælp” af rengøringsekspert Michael René
Samme bog som ovenstående bare leveret direkte i din indbakke som en elektronisk bog.
Tip nr. 3: Undgå at skulle rengøre hele komfuret – Det man gerne vil undgå at rengøre i julen
Sådan undgår du at svine hele komfuret mere end højst nødvendigt. Brug denne metode og gør det nemt for dig selv.
Er du træt af at en stor del af julens hyggelige stunder går med rengøring, og vil du gerne undgå at rengøre i julen? Eller i hvertfald undgå at rengøre unødige ting, der måske kan undgås eller gøres lettere? Her er et trick som vi har fået overleveret fra en stribe erfarne kokke.
Trin 1. Inden madlavningen på komfuret påbegyndes. Så er der enkelte kokke der bruger dette “hemmelige” trick, hvor de dækker komfurets overflader til mellem kogepladerne med stanniol.
Trin 2. Når maden er tilberedt, så tages stanniolen af komfurets overflader og så hældes madaffalddet ned i den organiske affaldsspand. Så krølles stanniolen sammen, og smides i affaldsbeholderen til metal. På den måde spares der nemt mange minutters rengøring efter endt madlavning.
Men husk, at det er kun et trick, der må bruges en sjælden gang, for stanniol (alufolie) er en miljøsynder. Husk også at stanniol altid skal deponeres i metalaffald. Husk at ryste alle eventuelle madrester ned i det organiske madaffald. Bon appetit.
Rengøring af julens pletter – Klik og få det store overblik
Har du spildt chokolade, øl, karry, rødkål, fedt fra and, flæskesteg eller kalkun, kirsebær, rødvin eller gløgg?
Tip nr. 4. Undgå mange af de store pletter, når der serveres mad
Undgå det helt store svineri ved julebordet og pletter af rødkål, gløgg, øl, rødvin, kirsebær o.lign. Kom nemmere gennem julens mange gøremål med disse tips.
Trin 1. Indkøb eller ønsk dig gode tagredskaber til kommende jul. På den måde kan du lettere doserer den store menu med et godt tagredskab uden at der spildes på dugen eller tøjet. Vælg et tagredskab, der har et godt greb til den mad, der ønskes doseret. Ofte så løber man tør for gode tagredskaber, når først julebordet dækkes. Indkøb en lille håndfuld ekstra gode tagredskaber til både julen og andre af de store sammenkomster og middage gennem resten af året.
Trin 2. Dæk altid op med store servietter, så alle gæsterne omkring bordet har mulighed for at dække tøjet godt til i skødet med en god stor serviet. En stor serviet absorberer lettere diverse sprøjt fra julemenuen og så er der måske sparet en pletfjerning under og efter julen.
Trin 3. Afslutningsvist i denne lille juleguide. Så er en god undertallerken ikke at kimse af. Placer en god undertallerken under den dybe tallerken med eksempelvis Ris Ala’ mente. Denne undertallerken kan have den positive effekt at alle spisende gæster stikker deres hoved et hak længere ind over bordet, når den lækre menu indtages. På den måde kan du være heldig, at undgå at der spildes mad ned i skødet og på tøjet.
Men igen nu skal vi heller ikke være bange for at spilde. Spildes der så kan man altid kigge rundt her på pletvæk.dk og søge efter de mange gode råd til at eliminere pletter og finde en god guide til at gøre rent.
Bon appetit og god jul fra Pletvæk.dk.
Rengøring af julens pletter – Klik og få det store overblik
Har du spildt chokolade, øl, karry, rødkål, fedt fra and, flæskesteg eller kalkun, kirsebær, rødvin eller gløgg?